Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.06.2022 17:45

Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu

Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu
canva/Dar1930

Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Przygotuj gołąbki gotowane na parze z klasycznym farszem z mięsa mielonego i ryżu. Gołąbki przygotowane w ten sposób są bardzo delikatne i soczyste w środku, o wiele lepsze od pieczonych.

Gołąbki gotowane na parze są smaczniejsze i delikatniejsze od pieczonych. Liście są idealnie miękkie i jędrne, nie są przypalone. Farsz natomiast jest bardzo soczysty i nie jest suchy. Danie smakuje wybornie podane z domowym sosem pomidorowym.

Sekretem doskonałego farszu są odpowiednie przyprawy- mięso mielone i ryż muszą być doprawione suszonym majerankiem i solidną szczyptą ziół prowansalskich, dzięki którym nabierają charakteru.

Do gołąbków dodajmy również czosnek i cebulę, ale koniecznie zetrzyjmy je na tarce. Siekane warzywa nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem i ryżem, a gołąbki nie będą tak dobrze doprawione i smaczne.

Przepis na gołąbki gotowane na parze

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mała kapusta włoska

  • 2 torebki ryżu białego

  • jajko

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • puszka pomidorów krojonych

  • duży ząbek czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • suszona bazylia

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Jak zrobić pyszne gołąbki gotowane na parze?

Z kapusty wytnij głąb, liście włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż będą miękkie. Liście możesz również sparzyć w mikrofalówce. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.

Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce i przełóż do miski, dodaj mięso mielone, majeranek, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Do masy wbij jajko, dodaj ugotowany i odcedzony ryż i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty i zawiń. Gołąbki układaj gęsto na sicie do gotowania na parze. Do garnka wlej wodę, włóż sito z gołąbkami i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a mięso ugotowane.

W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: na oliwie zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj pomidory krojone i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Jeśli sos jest cierpki, dodaj do niego cukier.

Ugotowane na parze gołąbki polej sosem i podaj np. z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem świeżego koperku, smacznego. Gołąbki możesz również przygotować z mięsem drobiowym- tu poznasz przepis na smakowite gołąbki z kurczakiem i indykiem.

Gołąbki gotowane na parze
canva/zefirchik06

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli.com