Pyszne gołąbki gotowane na parze. Zapomnij o pieczeniu
Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Przygotuj gołąbki gotowane na parze z klasycznym farszem z mięsa mielonego i ryżu. Gołąbki przygotowane w ten sposób są bardzo delikatne i soczyste w środku, o wiele lepsze od pieczonych.
Gołąbki gotowane na parze są smaczniejsze i delikatniejsze od pieczonych. Liście są idealnie miękkie i jędrne, nie są przypalone. Farsz natomiast jest bardzo soczysty i nie jest suchy. Danie smakuje wybornie podane z domowym sosem pomidorowym.
Sekretem doskonałego farszu są odpowiednie przyprawy- mięso mielone i ryż muszą być doprawione suszonym majerankiem i solidną szczyptą ziół prowansalskich, dzięki którym nabierają charakteru.
Do gołąbków dodajmy również czosnek i cebulę, ale koniecznie zetrzyjmy je na tarce. Siekane warzywa nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem i ryżem, a gołąbki nie będą tak dobrze doprawione i smaczne.
Przepis na gołąbki gotowane na parze
Składniki:
500 g mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
mała kapusta włoska
2 torebki ryżu białego
jajko
2 łyżki majeranku suszonego
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz
Składniki na sos:
puszka pomidorów krojonych
duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
suszona bazylia
sól, pieprz, cukier do smaku
Jak zrobić pyszne gołąbki gotowane na parze?
Z kapusty wytnij głąb, liście włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj kilka minut, aż będą miękkie. Liście możesz również sparzyć w mikrofalówce. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Czosnek i cebulę zetrzyj na tarce i przełóż do miski, dodaj mięso mielone, majeranek, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Do masy wbij jajko, dodaj ugotowany i odcedzony ryż i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz wykładaj na sparzone liście kapusty i zawiń. Gołąbki układaj gęsto na sicie do gotowania na parze. Do garnka wlej wodę, włóż sito z gołąbkami i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka, a mięso ugotowane.
W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: na oliwie zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj pomidory krojone i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Sos dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Jeśli sos jest cierpki, dodaj do niego cukier.
Ugotowane na parze gołąbki polej sosem i podaj np. z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem świeżego koperku, smacznego. Gołąbki możesz również przygotować z mięsem drobiowym- tu poznasz przepis na smakowite gołąbki z kurczakiem i indykiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: przepisyjoli.com