Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:49

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

gołąbki
canva/dulezidar

Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.

Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 20 dag suchego ryżu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 1 kg pieczarek

  • 1/2 l bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

Przygotowanie gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij z niej głąba. Kapustę umieść w dużym garnku wycięciem do dołu. Zalej ją wrzątkiem, gotuj na małym ogniu kilka minut, by jej liście zrobiły się elastyczne.

Ostrożnie wyjmij główkę kapusty, osącz ją i przestudź. Zdejmij z niej warstwę elastycznych liści. Główkę ponownie włóż do wrzątku i obgotuj ją. W ten sam sposób przygotuj wszystkie liście.

Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź go. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Dodaj do ryżu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj ścisłe gołąbki. Żaroodporne naczynie natłuść, wyłóż pozostałymi liśćmi. Ułóż na nich gołąbki, zalej je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Piecz ok. godzinę w 200 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, wigilijne potrawy. Sprawdź, jak przygotować barszcz czerwony wg przepisu Ewy Wachowicz, a także jak zrobić wigilijną kapustę z grochem.

pieczarki
pieczarki

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wiszniowka Zapraszamy na nasz Instagram