Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem
Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.
Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.
Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem
Składniki:
1 główka białej kapusty
20 dag suchego ryżu
2 cebule
2 łyżki oleju
1 kg pieczarek
1/2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
1 szklanka przecieru pomidorowego
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij z niej głąba. Kapustę umieść w dużym garnku wycięciem do dołu. Zalej ją wrzątkiem, gotuj na małym ogniu kilka minut, by jej liście zrobiły się elastyczne.
Ostrożnie wyjmij główkę kapusty, osącz ją i przestudź. Zdejmij z niej warstwę elastycznych liści. Główkę ponownie włóż do wrzątku i obgotuj ją. W ten sam sposób przygotuj wszystkie liście.
Ryż ugotuj na sypko i półmiękko w osolonym wrzątku, przestudź go. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmaż, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje cały płyn. Dodaj do ryżu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj ścisłe gołąbki. Żaroodporne naczynie natłuść, wyłóż pozostałymi liśćmi. Ułóż na nich gołąbki, zalej je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Piecz ok. godzinę w 200 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, wigilijne potrawy. Sprawdź, jak przygotować barszcz czerwony wg przepisu Ewy Wachowicz, a także jak zrobić wigilijną kapustę z grochem.
Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wiszniowka Zapraszamy na nasz Instagram