Nie da się ukryć, że kawa odgrywa niezwykle ważną rolę w jadłospisie wielu smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które sięgają po nią codziennie. Sporo spośród miłośników kulinariów uwielbia również słodycze. Kawa może pomóc w ich zredukowaniu w codziennej diecie.
Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.
Kuchenkę mikrofalową możemy wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Gdy tylko zechcemy, może być dla nas prawdziwym "kuchennym pomocnikiem". Chcecie wiedzieć co potrafi? Gwarantujemy, niemałe zaskoczenie.Co się stanie, gdy włożymy do kuchenki mikrofalowej majeranek?Nie każdy wie, że w kuchence mikrofalowej możemy z łatwością wysuszyć zioła. Wystarczy, że ułożymy je na papierowych ręcznikach i wstawimy na około pół minuty do popularnego urządzenia. Ważne jest, aby ustawić wtedy mikrofalówkę na pełną moc.Czynność należy powtarzać do momentu, aż zioła będą suche i dadzą się bez większych problemów pokruszyć. Poza wspomnianym majerankiem możemy wykonać tę czynność z innymi roślinami np. bazylią, oregano lub tymiankiem.Kuchenka mikrofalowa przy okazji zwiększy intensywność przypraw. Dzięki temu nasze potrawy będą jeszcze bardziej aromatyczne. Jakie są inne zastosowania popularnej mikrofalówki? Zdradzamy poniżej!Dlaczego warto do kuchenki mikrofalowej włożyć cytrusy?Jeśli chcemy wycisnąć sok z dowolnych cytrusów (np. cytryn, pomarańczy lub limonek), wystarczy, że włożymy je dosłownie na pół minuty doi mikrofalówki nastawionej na 100 procent mocy.Dzięki temu rozwiązaniu nie tylko szybciej wyciśniemy sok, ale również będzie go o wiele więcej. Z łatwością usuniemy również np. białą skórkę z pomarańczy lub z cytryny. Co ciekawe, to nie koniec niezwykłych zastosowań kuchenki mikrofalowej.Dlaczego warto włożyć do kuchenki mikrofalowej deskę do krojenia?Deska do krojenia to niemal obowiązkowy "sprzęt" w każdym domu. Niestety, krojąc pewne produkty np. rybę pozostaje na niej dość nieprzyjemny zapach, który ciężko usunąć. Tu również z pomocą przychodzi nam kuchenka mikrofalowa.Wystarczy, że przetrzemy naszą deskę do krojenia cytryną i podgrzejemy minutę w kuchence mikrofalowej, a zyskamy zupełnie "nowy" kuchenny sprzęt. Po niezbyt przyjemnym zapachu pozostanie tylko wspomnienie.Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. w jaki sposób wykorzystać skorupki z jajek oraz podawaliśmy przepis na niezapomniane andruty.źródło: sposób na wszystkoZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Przyzwyczailiśmy się, że w sklepach spożywczych dominuje mleko od krowy - dolewamy je do kawy, zalewamy nim płatki śniadaniowe i robimy na jego bazie, chociażby sos beszamelowy. Warto zwrócić jednak uwagę na jego roślinne, wegetariańskie zamienniki. Produkcja mleka krowiego w wielu przypadkach nie jest humanitarna i generuje dużo cierpienia wśród zwierząt. Dodatkowym problemem jest wzmożone generowanie gazów cieplarnianych, które doprowadzają do globalnego ocieplenia. Dlatego alternatywy roślinne są tak cennym produktem.
Sanepid nie zajmuje się jedynie inspekcjami w zakładach pracy, gdyż obowiązki tej wyspecjalizowanej instytucji są znacznie szersze. Urzędnicy tym razem zostali poinformowani przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wycofywaniu popularnego produktu. Chodzi o popularną przyprawę pięć smaków, która jest ważnym składnikiem wielu dań kuchni państw azjatyckich. To dzięki niej potrawy mają pełen wachlarz smaków i aromatów, dzięki któremu znajdują tak wielu fanów na całym świecie.
Olej z liści laurowych to produkt, który warto mieć pod ręką. Zrobisz go z łatwością, a jego zastosowanie naprawdę robi wrażenie. Nic dziwnego, w końcu dobroczynne działanie liści jest od lat znane i wykorzystywane choćby w medycynie ludowej.
Jednorazowy młynek do pieprzu jest bardzo ważnym elementem wyposażenia wielu kuchni. W wygodny sposób nie trzeba myśleć ani uzupełniać przyprawy - wystarczy kupić zupełnie nowy młynek, który dostępny jest w wielu sklepach. Taka metoda nie jest jednak najpraktyczniejsza. Poza szkłem młynek stworzony jest z plastiku, który zanieczyszcza środowisko. Dodatkowo znacznie tańszym rozwiązaniem jest kupowanie samych ziaren, w których cenę nie jest wliczony koszt produkcji całego młynka.
Przyprawy dostępne w sklepach kuszą pysznymi aromatami, ładnymi kolorami oraz przykuwającymi oczy grafikami. Ich ceny mogą wahać się od kilku złotych za 100 gramów, do nawet 2 tysięcy złotych, jak to jest w przypadku najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu. Producenci przypraw, podobnie jak inni przedsiębiorcy, mają swoje sztuczki, które pozwalają zarabiać im większe pieniądze. Dlatego Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił przeprowadzić badanie zgodności produktu z jego składem - aż 45% próbek nie przeszło badania.
Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.
Liść laurowy od starożytności był wykorzystywany przez Rzymian i Greków, którzy używali go na wiele różnych sposobów. Dawniej był symbolem zwycięstwa, noszono go na głowach jako znak zwycięstwa, a także stosowano w lecznictwie czy kuchni. Dzisiaj korzystamy z niego głównie jako przyprawy, która nadaje szlachetny smak potrawom. Jego właściwości mogą być jednak spożytkowane w zupełnie inny sposób, o którym już dawno zapomniano.
Maggi jest jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw. Polacy dodają ją do zup, sałatek oraz bigosu. Niektórzy nie wyobrażają sobie kulinarnych poczynań bez użycia maggi. Mało kto zdaje sobie sprawę z wad maggi.
Liście laurowe są jedną z najbardziej niezbędnych przypraw świata. Dodajemy go do zup, pieczeni oraz gulaszy. Oprócz walorów smakowych ma też jednak niezwykłe właściwości zdrowotne. Szczególnie przydatny okazuje się być domowy wywar, który jest w stanie pomóc na wiele dolegliwości. Ciekawe są też efekty podpalenia liścia laurowego, o których niewiele osób słyszało
Bluszczyk kurdybanek należy do grona roślin, które większość osób bierze za najzwyklejszy chwast. Mało kto spodziewałby się, że można go wykorzystać w kulinariach. Smakosze z pewnością tego nie pożałują.
Liście laurowe nie bez przyczyny nazywane są "darem od Boga". Popularna przyprawa charakteryzuje się ogromną liczbą zalet, które łagodzą różne dolegliwości zdrowotne. Roślina ma szczególnie zbawienny wpływ na nasze stawy.Właściwości liści laurowychLiści laurowe są od lat używane w medycynie ludowej. Popularne zioło słynie ze swoich właściwości oczyszczających i moczopędnych. Wspiera pracę wątroby oraz skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.Nie jest to jest to jednak koniec ich cennych zalet. Przyprawa polecana jest przy zapaleniach i zwyrodnieniach stawów, a nawet przy lekkich przeziębieniach oraz problemach z górnymi drogami oddechowymi.Ze słynnych liści bez trudu przygotujemy napar, który oczyści nasze stawy ze złogów i sprawi, że znów będą w doskonałej formie. Poniżej zdradzamy sekret tej niezwykłej kuracji.Przepis na napar z liści laurowychSkładniki:5 suszonych liści laurowych Sposób wykonania:Aby przygotować napar, musimy zmielić w młynku 5 liści laurowych. Następnie wsypujemy proszek do kubka i zalewamy go gorącą wodą. Napar jest gotowy do picia tuż po lekkim przestygnięciu.Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich możemy dodać do niego łyżeczkę miodu.Szczegóły kuracjiZaleca się picie naparu raz dziennie przez siedem dni. Po tym czasie powinniśmy przerwać kurację i powrócić do niej dopiero za pewien czas. Powinniśmy powtarzać cyklem tak długo, aż usuniemy ból stawów i powiązany z nim dyskomfort. Co ciekawe z liści laurowych można przygotować także domową maść na stawy. Poniżej podajemy przepis na ten specyfik.Maść na stawy z liści laurowychAby przygotować maść na stawy, musimy pokruszyć cztery liście laurowe za pomocą moździerza i wymieszać je ze 100 gramami dobrej jakości oleju kokosowego. Powstałym specyfikiem smarujmy bolące stawy 3 razy dziennie, do momentu aż minie ich ból.Pamiętaj, że podany artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u specjalisty.Polecamy również nasze inne artykuły. Na naszej stronie znajdziecie między innymi szczegóły innej kuracji z liśćmi laurowymi w roli głównej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?Przepis Ewy Wachowicz na pampuchyW jaki sposób powinno się jeść bób?
Liście laurowe to przyprawa, która niemal zawsze znajduje się w naszych kuchennych szafkach. Aromatyczny dodatek do dań ma wiele bardzo cennych dla zdrowia zalet. Wiele osób wręcz żałuje, że nie poznało ich wcześniej!Wyjątkowe zalety liści laurowychLiście laurowe to aromatyczna przyprawa, która jest bogactwem witamin oraz składników odżywczych takich jak: żelazo, potas, wapń oraz magnez. W medycynie tradycyjnej są często stosowane przy uciążliwych bólach stawów.Okazuje się, że przyprawa ma również pozytywne działanie na nasz układ pokarmowy. Liście wawrzynu potrafią między innymi złagodzić nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe oraz ułatwić trawienie.Z liści laurowych oraz cynamonu zrobisz prostą prozdrowotną herbatkę, która wspomoże Twój układ trawienny. Poniżej podajemy przepis na ten wyjątkowy napój.Przepis na herbatę z liści laurowych oraz cynamonuSkładniki:2 liście laurowe1 laska cynamonu2 szklanki wodySposób wykonania:Włóż liście laurowe oraz laskę cynamonu do garnka i zalej je dwiema szklankami wody. Gotuj napar przez około 5 minut, a następnie zostaw je pod przykrywką przez kolejne 4. Odcedź i ostudź napar. Herbatę laurową pij zawsze w godzinach porannych. Możesz do smaku dodać do niej odrobinę wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobinę miodu.Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.Polecamy również przepis na napar z liści laurowych oraz jabłek, o którym pisaliśmy tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co zrobić, żeby kotlety mielone miały chrupiącą skórkę?Kawałki szkła w uwielbianym produkcieDlaczego powinno się kłaść kostkę lodu na grillowane mięso?źródło: Smak Dnia/ Poradnik ZdrowieZapraszamy na nasz Instagram
Liście laurowe nazywane są "darem od Boga". Przyprawa nie tylko znalazła wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również ma szereg wyjątkowych właściwości. Liście wawrzynu nie bez przyczyny są składnikiem prozdrowotnych naparów, syropów i wywarów.
Imbir to przyprawa, którą chętnie dodajemy do ciast, dorzucamy do wody z cytryną czy rozgrzewającej herbaty. Jest też niezastąpiona przy przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej. Jednak niewiele osób łączy tę przyprawę z kawą, nie zdając sobie sprawy z niesamowitych właściwości tego napoju.
Przyprawy stanowią nierzadko całe sedno danej kuchni - w Indiach mało które danie obejdzie się bez kurkumy czy garam masali, z kolei kuchnia włoska w dużych ilościach wykorzystuje oregano oraz bazylię. Jeśli jesteś fanem dobrze doprawionych dań, strzeż się. Zioła, tak jak wszystkie inne substancje chemiczne, które wchodzą w kontakt z ciałem człowieka, wpływają na jego funkcjonowanie. Nie można wykorzystywać ich więc zbyt dużo, wszak szkodliwość zależna jest najczęściej od ilości danej substancji.
Liście laurowe nadają naszym daniom wyjątkowego aromatu i wzbogacają je o niepowtarzalne walory smakowe. Nie są one niczym innym jak liśćmi wawrzynu szlachetnego. Roślina ta idealnie nadaje się do posadzenia w domu.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Niektórzy sięgają po nią nawet kilka razy dziennie. Napój spożywany w rozsądnych ilościach, pozytywnie wpływa na zdrowie. Za sprawą kardamonu jeszcze lepiej zadziała na nasz organizm.
Lubczyk to zdecydowanie więcej niż aromatyczna przyprawa do rosołu i innych zup. Zioło ma szereg wyjątkowych właściwości, które warto poznać. Niestety, nie wszystkie z nich są powszechnie znane. Czas to zmienić.5 powodów, dla których warto jeść lubczykPo pierwsze lubczyk doskonale wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Reguluje jego pracę, zapobiega uporczywym wzdęciom brzucha oraz pobudza wydzielanie soków żołądkowych.Zioło pozytywnie działa również na nasz układ oddechowy. Ma działanie wykrztuśne, dlatego możemy z powodzeniem stosować go, gdy chcemy się pozbyć uporczywego kaszlu. Dodatkowo zawiera sporo witaminy C, przez co wzmacnia naszą odporność.Mało kto wie, że niepozorny lubczyk ma również niemal zbawienny wpływ na skórę. Powód? Jest prawdziwym bogactwem antyoksydantów, które zapobiegają pojawieniu się na naszej skórze niechcianych zmarszczek. Zioło jest naturalnym kosmetykiem, który pozwoli nam zachować zdrowy i promienny wygląd. Jakie są jego pozostałe zalety?Lubczyk ma także działanie moczopędne. Można go stosować przy różnych dolegliwościach ze strony układu moczowego, infekcjach pęcherza oraz nerek.Ostatnia z wielu zalet lubczyku jest powszechnie znana. Zioło jest bowiem jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków. Dawniej wierzono, że ma niemal magiczną moc. Nic dziwnego, że był składnikiem licznych miłosnych eliksirów. W jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?Sposób wykorzystania lubczyku w kuchniLubczyk od lat jest wykorzystywany w kuchni. Dodajemy go do rosołu lub innych aromatycznych zup i sosów. Wyciąg z niego wchodzi również w skład popularnej przyprawy maggi.Świeże liście lubczyku pasują do duszonego mięsa oraz warzyw. Natomiast suszone zioło idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich marynat. Należy, jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ilością przyprawy. Wystarczy szczypta, aby podkręciła ona smak wielu dań.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Korzyści z jedzenia bananówPiorunujące zalety botwinyPolacy wyrazili swoje zdanie o kaucjach za plastikowe butelkiźródło: coś dla zdrowia/ poradnik zdrowie/ kocham przyprawyZapraszamy na nasz Instagram
Choć ostatnimi czasy w mediach można znaleźć przede wszystkim informacje o zbawiennych skutkach spożywania kurkumy, właśnie przekazano wiadomość o niebezpieczeństwie związanym z jej spożywaniem. Przyprawa, która zdobywa coraz większą popularność w Polsce, została wycofana przez jedną z największych sieci sklepów.
Liść laurowy dawniej nie był tak często wykorzystywany jako przyprawa - znacznie częściej był symbolem zwycięstwa i wygranej, choć do dzisiaj ostały się zapiski, jakoby starożytni Grecy czy Rzymianie dodawali je do wina. Dzisiaj jego znaczenie jest inne. Rosół, bigos, żurek, barszcz, gulasz i wiele innych dań nie mogłoby się udać bez liści laurowych. Przyprawa ta nadaje wyjątkowy smak daniom, który nie byłby możliwy do osiągnięcia w żaden inny sposób. Okazuje się jednak, że można je podpalić, co daje zupełnie nowy efekt.
Liście laurowe mają swoje miejsce zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Przyprawa ma szereg wyjątkowych zastosowań, które warto znać. Wiele osób może zaskoczyć fakt, że uwielbiany wawrzyn ukoi np. ból ucha.Pomoc przy uciążliwym bóluLiście laurowe zawierają nie tylko odpowiedzialne za swój silny zapach olejki eteryczne, ale również cyneol. Ma on działanie przeciwbólowe. Co to oznacza w praktyce? Okazuje się, że liść laurowy możemy być po prostu domowym lekarstwem na uciążliwy ból np. ucha.Zrobimy z niego domowy wywar, który trzeba zakropić bezpośrednio do naszego bolącego ucha. Aby przygotować domową miksturę, potrzebujemy jedynie 3 listków wawrzynu oraz wodę.Wieczorem musimy zagotować 3 listki laurowe w ok. 60 mi wody, a następnie odstawić je na 15 minut. Jak podaje portal zdrowie.radiozet.pl powstały napar powinniśmy wlać za pomocą dozownika do bolącego ucha, a następnie zatkać je watą i położyć się spać. Pamiętaj jednak, że podany przepis nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty. Warto mieć świadomość, w jakich sytuacjach nie należy sięgać po liście laurowej. Zdradzamy poniżej, jakie są przeciwskazania do ich stosowania.Jakie są przeciwskazania do korzystania z leczniczych zalet liści laurowych?Liście laurowe mają ogrom cennych zalet, ale czasem nawet najzdrowszy produkt może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Niestety, dzieje się tak, gdy borykamy się z różnymi dolegliwościami, które mogą się nasilić pod wpływem różnych substancji zawartych w danym składniku.Warto pamiętać, że zawarte w wawrzynie substancje cechuje bardzo silne działanie. Dlatego, przenigdy nie powinno się spożywać liści laurowych w zbyt dużych ilościach. Najczęstszym objawem przedawkowania tej przyprawy są nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.Istnieją jednak dużo poważniejsze przypadki, w których może niestety nawet dojść do krwotoku wewnętrznego. Może się tak stać gdy np. przedawkujemy napar lub herbatę z liści laurowych.Przyjmuje się, że ze względu właśnie na swoje intensywne działanie napary i inne naturalne lekarstwa na bazie liści laurowych nie są zalecane osobom starszym oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią.Warto zapoznać się również z przeciwskazaniami do picia soku z buraka oraz spożywania imbiru.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Krem marchewkowy z przepisu Pascala BrodnickiegoFilety z kurczaka w japońskiej marynacieWyjątkowe okazje w Biedronceźródło: zdrowie.radiozet.pl/zdrowienatak.pl/zdrowie.tvn.plZapraszamy na nasz Instagram
Liście laurowe to nie tylko aromatyczna przyprawa. Zioło jest znane w medycynie ludowej. Od lat było wykorzystywane jako składnik prozdrowotnych syropów, wywarów i naparów. Na jaką dolegliwość pomaga?Prozdrowotny napar z liści laurowychLiście laurowe mają szereg bardzo cennych dla zdrowia właściwości. Jednym z nich pozytywny wpływ na nasze stawy. Niestety siedzący tryb życia oraz nawet sporadyczne sięganie po słodkie napoje gazowane i przekąski negatywnie wpływa na ich stan.Lata nieodpowiedniego odżywiania i braku aktywności fizycznej mogą sprawić, że w organizmie zacznie gromadzić się kwas szczawiowy, który unieruchamia stawy. Tracą wtedy swoją elastyczność, w wyniku czego zaczyna pojawiać się silny ból.Aby oczyścić stawy ze złogów, warto sięgnąć po trzydniową kurację naparem z liści laurowych. Pamiętaj jednak, że podany artykuł nie jest poradą lekarską i w przypadku nasilających się problemów zdrowotnych w pierwszej kolejności powinieneś skonsultować się z odpowiednim specjalistą.Przepis na napar z liści laurowych Składniki:5 g liści laurowych300 ml wrzątkuSposób wykonania:Pokrusz liście laurowe i wrzuć je do wrzątku, a następnie gotuj je na małym ogniu przez ok. 5 minut. Powstały wywar przelej do termosu i odstaw na około 5 godzin. Po tym czasie wlej powstały płyn do szklanej butelki.Sposób dawkowania:Kuracja powinna trwać trzy dni. Każdego dnia powinieneś przygotować świeży napar. Pij 1,4 napoju co 20 minut przez 12 godzin.Przeciwskazania:Pod żadnym pozorem nie pij całego wywaru na raz. Liście laurowe cechuje bardzo silne działanie, a ich nadmiar może wiązać się z przykrymi dolegliwościami np. ze strony jelit. W razie wszelkich wątpliwości, odnośnie wpływu naparu na zdrowie skonsultuj się z odpowiednim lekarzem.Polecamy również nasz tekst na temat wyjątkowego naparu z liści laurowych i jabłek oraz artykuł na temat prozdrowotnych właściwości syropu z majeranku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Produkty zawierające tłuszcze trans mogą zniknąć ze sklepówCzy można jeść skórkę banana?Przepis Okrasy na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapustyźródło: poradnik zdrowie/https://sklep.auraherbals.plundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefined
Słynny wawrzyn jest również bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin oraz składników odżywczych m.in.: wapnia, potasu, selenu, miedzi i magnezu. Nic dziwnego, że nasze babcie nazywały go prawdziwym "darem od Boga".Liście laurowe obecne są w naszej kuchni nie od dziś. Popularna przyprawa słynie ze swojego charakterystycznego aromatu, który dopełnia smak wielu zup oraz sosów, a także pobudza nasze trawienie.Liście laurowe dawniej były szeroko wykorzystywane w tzw. medycynie ludowej. Były składnikiem syropów, wywarów i naparów. Teraz znów "wracają do łask", a w mediach coraz więcej mówi się na temat mnogości ich zastosowania. Na początek warto wypróbować przepis na napar z liści laurowych i jabłek. Okazuje się, bowiem że to połączenie ma naprawdę "wielką moc". Podajemy przepis na niezwykłe domowe lekarstwo!
Bluszczyk kurdybanek można znaleźć w wielu przydomowych ogródkach. Określa się go również mianem bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem oraz obłożnikiem. Cechuje się korzennym nutami smakowymi i aromatycznymi.
Korzeń imbiru jest niezwykle popularną przyprawą. Wiele osób docenia nie tylko jego walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze. Roślina słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych, odkażających i detoksujących. Imbir ma również bardzo pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu - zwiększa poziom naszej koncentracji oraz poprawia ukrwienie tego narządu. Niestety, pomimo licznych zalet, nie każdy powinien sięgać po imbir. Warto mieć świadomość, w jakich sytuacjach należy całkiem z niego zrezygnować lub mocno ograniczyć jego spożywanie.Jakie są przeciwskazania do spożywania imbiru?Po pierwsze imbir nie jest zalecany osobom, które borykają się z cukrzycą. Powód? Roślina ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. A spożywanie go równocześnie z lekarstwami przeciwcukrzycowymi może w konsekwencji niestety doprowadzić do hipoglikemii.Korzeń imbiru nie jest również zalecany wszystkim, którzy spożywają leki przeciwzakrzepowe. Okazuje się, że imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie, co może być niebezpieczne dla osób chorych np. na hemofilię.Roślina nie jest również zalecana wszystkim cierpiącym na nadciśnienie, ponieważ połączenie jej z niektórymi lekami może powodować ryzyko zbyt silnego obniżenia ciśnienia krwi.Spożywanie imbiru powinny mocno ograniczyć osoby, które borykają się z zespołem jelita drażliwego lub wrzodami żołądka. W tych przypadkach nie trzeba rezygnować ze spożywania tej przyprawy, ale należy zachować spory umiar, ponieważ imbir może przyczyniać się do rozwoju tych schorzeń.Warto wspomnieć, że imbir cieszy się ogromną popularnością wśród osób, które chcą nieco zgubić tzw. zbędne kilogramy. Faktycznie, roślina może mieć takie właściwości. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule. Warto jednak mieć świadomość, że nie powinna być ona spożywana przez osoby ze zbyt niską masą ciała cierpiące m.in. na anoreksję. Roślina bowiem hamuje apetyt, poprawia trawienie i przyśpiesza spalanie tłuszczu.Spożywanie imbiru w ciążyWiele osób zadaje sobie pytanie, czy imbir powinien być zażywany w ciąży? W tym przypadku warto skonsultować tę kwestię z lekarzem. Imbir ma wiele zalet, które są bardzo cenne dla przyszłych mam. Może np. złagodzić mdłości, stany zapalne i obrzęki. Z drugiej strony jego spożywanie, powoduje ryzyko wcześniejszego porodu. Warto dodać, że roślina ze względu na swój charakterystyczny ostry smak nie jest zalecana dzieciom od 12 miesiąca życia.Podany artykuł nie jest poradą medyczną i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Sposób na pyszną białą kiełbasęChrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw(https://smakosze.pl/Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw "Zachwycający patent Kuronia na kotlety schabowe")źródło: smak dnia/ medonetZapraszamy na nasz Instagramundefined