Delikatnie słodka, soczysta i chrupiąca papryka sprawdza się w wielu potrawach, które wymagają odrobiny koloru, szczególnie w surówkach i sałatkach. Dlatego pokazujemy recepturę na pyszną surówkę złożoną z papryki, kiszonego ogórka oraz cebuli. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego warto parować ją z daniami mięsnymi. W innym wypadku można zagłuszyć smak delikatnych składników. Surówka z kolorowej papryki i innych warzyw jest nie tylko ładnie prezentującym się dodatkiem do obiadu. Zawiera ogromną ilość wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały czy błonnik, z tego powodu korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, poniższa propozycja ma bardzo mało kalorii, a więc jest dietetyczna. Przygotowanie surówki trwa jedynie kilka chwil, a efekt końcowy jest oszołamiający. Gdy podasz miskę ładnie pokrojonych i wymieszanych ze sobą warzyw do stołu, z pewnością niejeden domownik pochwali cię za twój kulinarny kunszt.
Barszcz biały należy do kanonu polskich zup. Często jest mylony z żurkiem, jednak barszcz charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty? Przygotuj go według naszego przepisu, a przekonasz się, że naprawdę warto. Przepisów na barszcz biały jest naprawdę dużo. Jedni gotują go na wędzonce, inni na wywarze z białej kiełbasy. Można go podawać z ziemniakami lub z ugotowanym jajkiem. Tradycyjnie barszcz biały zaprawia się zakwasem z pszennej mąki.
Magda Gessler zaskakuje swoim podejściem do gotowania. Jej przepisy to bogactwo smaku i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tradycyjnego wigilijnego barszczu, który restauratorka przygotowuje z niezwykłymi dodatkami. Jednym z nich są skórki jabłek. Zobaczcie, jakie jeszcze patenty wykorzystuje i koniecznie spróbujcie tego dania. Prezentowaliśmy wam już takie tradycyjne dania jak rosół z gęsiny czy ryba po grecku w wykonaniu Magdy Gessler. Teraz zdradzamy tajniki receptury na tradycyjny postny barszcz. Wyjdzie bardzo aromatyczny i treściwy, a jego bogaty smak doceni każdy smakosz.
Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt. Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.
Kurkuma jest popularną w kuchniach azjatyckich przyprawą korzeniową, która oprócz nadawania im charakterystycznej żółtej barwy i smaku, ma też szereg korzystnych właściwości. Warto po nią sięgać regularnie, by zapewnić sobie zdrowie i piękny wygląd. Korzeń ten zwany tez ostryżem pochodzi z Indii i to w tamtejszej kuchni rozgościł się na dobre. My również możemy skorzystać z jego dobrodziejstw, niekoniecznie sięgając po egzotyczne dania. Zdradzamy, dlaczego warto ją jeść i do jakich dań pasuje.
Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go upiec by był idealnie soczysty i miękki. Przygotuj więc kurczaka według naszego przepisu, a domownicy z pewnością będą zachwyceni jego smakiem. Przypraw możesz użyć takich, jak lubisz.Kurczaka pieczonego w całości możesz podać na rodzinnym spotkaniu czy zaserwować domownikom na obiad. Jest prosty w przygotowaniu i dość tani. Możesz go przyprawić, tak jak lubisz, np. ziołami, czosnkiem, papryką. Tajemnicą jego soczystości pozostaje bowiem odpowiednie pieczenie.
Jeśli zastanawiasz się, co zaserwować rodzinie wieczorem, mamy pyszną propozycję. Przygotuj szybką zapiekankę z ciasta francuskiego i pieczarek. Jest idealna na ciepłą kolację. Nie ma przy niej dużo pracy, a po 30 minutach twoi bliscy będą mogli cieszyć się jej smakiem. Lubimy kolacje na ciepło, bo przyjemnie rozgrzewają i zjada się je ze smakiem. Wieczorem mamy zwykle trochę więcej czasu niż rano czy w ciągu dnia, by przygotować smaczny posiłek. Można więc wtedy pomyśleć o czymś ciekawszym niż tradycyjne kanapki. Zapiekanka z ciasta francuskiego jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Ciasto kupujesz bowiem gotowe, na wierzchu kładziesz ulubione składniki, zalewasz sosem, posypujesz serem, zapiekasz i gotowe.
Krokiety z mięsem są świetnym pomysłem na obiad lub kolację, a także jako danie podczas świąt, większej uroczystości rodzinnej lub wesela. Farsz do krokietów musi być odpowiednio przygotowany, aby był aromatyczny, delikatny i gęsty. Najlepszy farsz do krokietów z mięsem uzyskasz z połączenia drobiu i wołowiny. Sprawdź, jak przygotować farsz do krokietów z mięsem.Krokiety, czyli ciasto naleśnikowe z farszem w chrupiącej panierce, to wyjątkowo smaczne danie. Krokiety z kapustą i grzybami, ruskie, z warzywnym farszem, mięsem.. to, czym nadziejesz krokiety zależy wyłącznie od Ciebie. Wszystkie rodzaje krokietów łączą dwie rzeczy: delikatne, złociste ciasto i barszczyk czerwony, który jest niezbędny do tego typu dań. Przygotowanie farszu do krokietów z mięsem jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto zrobić go samodzielnie. Najlepszy farsz uzyskasz, kiedy zrobisz aromatyczny rosół z warzyw, mięsa drobiowego i kawałka wołowiny. Bulion koniecznie dopraw majerankiem. Marchewkę, seler i pietruszkę zmiel później razem z mięsem, następnie podlej odrobiną rosołu, a uzyskasz wilgotny, delikatny i genialny w smaku farsz do krokietów.
Bigos jest dobry na wiele okazji. Stawiamy go na świątecznym stole, serwujemy na uroczystościach, chętnie jadamy na co dzień. Doskonale syci i rozgrzewa. Dziś podamy wam babciny przepis na bigos, który jest idealny na zimę. Ugotujcie go w większych ilościach, bo szybko zniknie. Wielką zaletą bigosu jest to, że doskonale nadaje się do odgrzewania. Co więcej, im częściej go podgrzewamy, tym robi się smaczniejszy. Jego składniki bowiem coraz bardziej się przenikają, tworząc przepyszną całość. Ważnym elementem dania jest oczywiście suszona śliwka, która doskonale wpływa na smak bigosu. Ewentualnie możemy ją zastąpić rodzynkami.Bigos warto więc gotować nie tylko od święta. Jest to też dobre danie dla zabieganych. Jak ugotujesz go w weekend, rodzina może się nim cieszyć przez kilka dni. Wyjątkowy przepis na bigosSkładniki:1 kg kapusty kiszonejgarść suszonych grzybówpół niedużej główki kapusty świeżej2 cebule2 łyżki oleju1 kg mieszanych mięs, np. wieprzowiny, wołowiny20 dag kiełbasy10 dag suszonych śliwek3-4 listki laurowepo 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzukminekmajeraneksól, pieprz
Wątróbka potrafi być naprawdę smaczna. Zwłaszcza drobiowa, która niemal zawsze wychodzi miękka i kremowa. Dziś podamy wam przepis na soczystą wątróbkę bez smażenia. Jest niezwykle delikatna i łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wstawić ją do piekarnika.Wątróbka ma swoje grono wielbicieli. Smakosze cenią ją za delikatność i kremową konsystencję. Osoby ze skłonnością do anemii, jadają ją, by podnieść sobie poziom żelaza. Wszak wątróbka jest jednym z jego najlepszych źródeł. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest smażenie. Niestety ta metoda obróbki sprawia, że danie staje się ciężkostrawne. Poza tym smażąc wątróbkę zwykle mamy zachlapaną kuchnię, bo wątróbka dość mocno pryska. Dlatego najlepiej wątróbkę upiec. Będzie delikatna i nic się nie pobrudzi.
Jeśli planujecie już menu na wigilijny stół, możecie uwzględnić w nim nieoczywistą potrawę. Jest to wigilijna kapusta z grochem, na którą podajemy prosty, tradycyjny przepis. Ci, którzy jeszcze nie znają tego dania, powinni go spróbować. Choć połączenie zaskakuje, groch z kapustą naprawdę doskonale smakuje.Podstawowymi składnikami tego dania jest kiszona kapusta i suchy groch. Składniki proste, tanie i niewyszukane. Takie zresztą dominują na wigilijnym stole. Obowiązkowym dodatkiem do kapusty z grochem jest podsmażona cebulka. Doskonale komponuje się z kapustą i grochem i dodaje daniu przyjemnej słodkości. Kapusta z grochem najładniej prezentuje się, gdy groch nie jest rozgotowany. Dlatego najlepiej składniki połączyć niedługo przed wieczerzą. Nic jednak się nie stanie, jeśli groch się rozgotuje. Potrawa i tak będzie smaczna. Możecie więc przygotować kapustę z grochem dzień wcześniej, a przed kolacją tylko ją podgrzać.
Chcesz przygotować schabowe, ale nie masz jajka. Albo nie możesz jeść jajek czy po prostu szukasz odmiany smakowej. Co wtedy? Mamy dobrą radę — przygotuj kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy. Wyjdą chrupiące i smaczniejsze niż zwykle. Wyborne kotlety schabowe to te, które mają soczyste i kruche wnętrze oraz chrupiącą panierkę. Na pierwsze cechy wpływa jakość mięsa i sposób jego przygotowania. Chrupkość panierki zależy zaś od jej składu i właściwego usmażenia kotleta. Dziś będziemy nieco modyfikować klasyczną panierkę składającą się z mąki, jajka i tartej bułki. A mianowicie usuniemy z niej jajko i pokażemy, czym można je zastąpić, aby kotlety nie straciły nic na smaku i przyjemnej chrupkości.
Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach. W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy. Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.
Jeśli jesteście poszukiwaczami ciekawych smaków, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie konfiturę z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. Ma słodko-pikantny smak, który doskonale pasuje do drobiu i serów. Jest w sam raz na chłodniejsze dni. Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Działają na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Warto więc po nie sięgać częściej. Tymczasem zwykle robimy z nich zasmażane buraczki, ewentualnie barszcz.Dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy koneserów wyjątkowych smaków. Bo przecież wytrawna konfitura nie co dzień gości w waszej kuchni. A jak się przekonacie, potrafi wnieść do naszych potraw nutę orzeźwienia i zaskoczenia.
Planujecie, co zrobicie dziś lub jutro na obiad? Proponujemy wam żeberka duszone w aksamitnym sosie. Są idealne na jesienny obiad, bo doskonale sycą i świetnie rozgrzewają. Podajcie je z ugotowaną kaszą lub ziemniakami, posmakują całej rodzinie. Żeberka wieprzowe można przygotować na kilka sposobów. Jednak duszone z całą pewnością wyjdą miękkie i soczyste. Ich przygotowanie zacznij od obsmażenia, a potem podlej je gorącym bulionem lub wodą i duś do miękkości. Do duszących się żeberek dodaj też podsmażoną cebulę, kilka suszonych grzybów i ulubione przyprawy.
Sałatka jarzynowa należy do klasyki polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i tania. Można ją przygotować nawet z warzyw po rosole. Dziś przedstawiamy wam przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem. Jest cudownie lekka, orzeźwiająca i przepyszna. W przygotowaniu sałatki jarzynowej najwięcej czasu zajmuje ugotowanie warzyw korzeniowych, a potem ich posiekanie. Gdy jednak rozłożymy te czynności w czasie, bez większego wysiłku przygotujemy tę pyszną sałatkę. Do przyrządzenia sałatki jarzynowej można też wykorzystać warzywa, na których został ugotowany rosół. Wprawdzie brakuje tam ziemniaka, ale czasami nawet można go pominąć. Pozostałe warzywa są jednak niezwykle smaczne, bo nasączone esencjonalnym bulionem. Jeśli zaś chodzi o krojenie warzyw, tu można sobie pomóc specjalną kratką przeznaczoną właśnie do warzyw. Z miękkimi warzywami dobrze też poradzi sobie krajalnica do gotowanych jajek.
Choć przygotowanie kotletów schabowych nie wydaje się wielką sztuką, można to zrobić na wiele sposobów. I niewątpliwie każdy ma jakiś swój patent. My skorzystamy dziś z receptury na schabowe bez panierki z bułki tartej. Takie lżejsze, nietypowe schabowe robi się na Lubelszczyźnie. Podstawą kotletów schabowych jest wieprzowy schab środkowy. Może to jednak być schab z kostką lub bez. Niektórzy jedynie oprószają rozbite plastry mięsa przyprawami, obtaczają w panierce i smażą. Inni wcześniej marynują mięso, a tu też jest spore pole do popisu. Gdy dochodzimy do etapu panierki, również okazuje się, że może ona różnie wyglądać. Niewątpliwie panierka potrafi dodać kotletom smaku. Jednak im jest grubsza, tym zazwyczaj więcej chłonie tłuszczu. Ograniczenie jej warstw jest więc całkiem dobrym pomysłem.
Piernik jest jednym z tradycyjnych ciast serwowanych w polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Deser ten zachwyca słodyczą pochodzącą z miodu, mieszanką aromatycznych przypraw i słodko-kwaśnym dodatkiem powideł ze śliwek. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten doskonały i ceniony przez wielu smakoszy wypiek. W przepisie wykorzystamy pyszny marcepan. Ciasta korzenne, takie jak piernik czy makowy deser siostry Anastazji charakteryzuje dodatek niebagatelnych przypraw o wyjątkowym zapachu m.in. cynamonu, goździków czy kardamonu. Równie fantastyczne potrafią być owoce z ich dodatkiem np. jabłka. Tym razem skupimy się na przygotowaniu najbardziej klasycznego grudniowego wypieku.
W kuchni bardzo często sięgamy po pomidory. To pyszne warzywo czasami jest jednak nieco kwaśne. Znamy sposoby, by nadać mu słodyczy i charakteru. Jest jeden składnik, na którego dodanie byście nie wpadli, a z pomidorami komponuje się fantastycznie. Spróbujcie do sosu wsypać cynamonu i sprawdźcie, co się stanie. Pomidory komponują się z wieloma pysznymi przyprawami. Poza klasykami takimi jak sól, pieprz czy czosnek, istnieje szereg mniej oczywistych dodatków. Najdziwniejszym może wydawać się cynamon. Polecamy wam jednak spróbować — naszym zdaniem pokochacie ten duet.
Choć w sklepach mamy do wyboru przeróżne mięsa, czasami mamy ochotę na odmianę. Chcemy spróbować czegoś nowego albo wrócić smakami do lat dzieciństwa. Dlatego dziś proponujemy wam przepis na delikatne cynaderki w śmietanie. Z pewnością warto raz na jakiś czas zaserwować to kultowe danie. Cynaderki należą do podrobów. Są to nerki, zwykle wieprzowe lub cielęce. Najpopularniejsze cynaderki wieprzowe są większe, o jednolitej strukturze i dość wyraźnym smaku. Z kolei cynaderki cielęce są trochę mniejsze, składają się z kilku części i mają delikatniejszy smak. Przygotowanie smacznych cynaderek jest nieco trudniejsze niż wątróbki. Stąd może ich mniejsza popularność. Ogólnie podroby nie cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu i cholesterolu. Jednak zjedzone od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzą, a poznacie chociaż, jak wybornie mogą smakować.
Kochamy pierogi. Ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z serem, po prostu każde. Choć kosztują trochę pracy, każdy zawsze chętnie zje je na obiad. Dziś przedstawimy wam babciny sposób na soczysty i delikatny farsz mięsny do pierogów. Jak zawsze, tajemnica tkwi w małym szczególe.Pierogi z mięsem należą do klasyki pierogów. Zwykle robi się je z mięsa gotowanego, do którego dodaje się cebulkę, jajko i przyprawy. Czasami jednak farsz potrafi wyjść zbyt suchy i zwarty. Na szczęście babcie mają na to swój sposób. Dodają do niego namoczoną bułkę. Dzięki niej mięsna masa nabiera delikatniejszej struktury i jest bardzo soczysta.
Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.
Jeśli znudziła wam się już zupa pomidorowa i rosół, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami i kefirem. Jest doskonała na jesienny obiad, a do jej przygotowania nie potrzebujesz zbyt wyszukanych składników. Zalewajka to wiejska, dość uboga zupa. Przygotowywało się ją z tego, co zwykle było pod ręką. Tak więc w garnku znajdował się boczek, cebula, czosnek i ziemniaki. Zupę doprawiano i zakwaszano np. zakwasem na żur, sokiem z kiszonej kapusty czy ogórków. Zalewajkę można też zabielić, np. kefirem czy zsiadłym mlekiem, tak jak to robi Jakub Kuroń. W czasie gotowania warto też dorzucić do niej kilka suszonych grzybów, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu.
Nic tak nie pobudza o poranku, jak kawa. Przeważnie wzbogacamy ją o dodatki takie jak mleko i cukier. Oczywiście możliwości jest znacznie więcej. W czasie jesieni, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje, warto postawić na kawę z cynamonem i imbirem. Napój doskonale wzmocni naszą odporność.Kawa z imbirem i cynamonem jest świetnym połączeniem smaków. Każdy, kto skosztował napoju w takim wydaniu, często po niego sięgał. Jednak sam smak to nie wszystko. Zarówno cynamon, jak i imbir mogą nam pomóc zatroszczyć się o odporność organizmu.
Magda Gessler, dokonując zmian w restauracjach, często zdradza ich właścicielom swoje przepisy na potrawy. Podajemy jej tajemną recepturę na rosół z gęsi, który pochodzi wprost z Kuchennych Rewolucji. Przygotowuje się go tak, jak klasyczny rosół. Różnica polega tylko na nieco innych składnikach. Niech tradycji stanie się zadość i niech w Dzień Świętego Marcina, na wasze stoły zawita gęsina.Tradycyjnie rosół gotujemy na wiejskiej kurze lub wołowinie. Nie raz łączymy te mięsa, by uzyskać lepszy smak wywaru. Jednak na rosół doskonale nadaje się też gęsina. Jest dość tłusta i pełna smaku. Gęsi tłuszcz należy jednak do zdrowych. Choć dostarcza kalorii, to też wiele cennych składników, wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. O wysokiej wartości zdrowotnej gęsi warto pamiętać nie tylko od święta.
Jeśli czujesz się osłabiona albo dopadło cię przeziębienie, możesz zastosować prostą, domową terapię. Przygotuj wyjątkowy napar z liści laurowych i goździków. Pij go dwa razy dziennie, a wzmocni twoją odporność i zadziała przeciwbólowo. Niewiele kosztuje i jest na wyciągnięcie ręki.Chociaż w aptekach można kupić lekarstwa na różne dolegliwości, to nie są one tanie, ani obojętnie dla zdrowia. Dlatego na początku infekcji warto przetestować leki z kuchennej półki. Syropy i napary bazujące na miodzie, warzywach czy przyprawach są nie tylko skuteczne, ale też całkiem smaczne.
Macie ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu? Brzmi nieźle, a jeszcze lepiej smakuje. Oto przepis na szarlotkę z budyniem, która jest wilgotna, a jednocześnie lekka jak chmurka. Kropkę nad i w tym łakociu stanowi zaś kruche, chrupiące ciasto. Szarlotka jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Nic dziwnego, łączy bowiem w sobie kruche ciasto i wilgotne jabłka, a więc smak słodki z kwaskowym. Czegóż chcieć więcej? A no można pomyśleć o wzbogaceniu tego ciasta w budyń. Dzięki niemu wypiek stanie się lekki, jeszcze bardziej wilgotny i nabierze mlecznej nuty. Naprawdę warto go spróbować.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Przekazał w nim informację o tym, że Sanepid wycofuje partie ziela angielskiego. Powodem tej decyzji jest wykrycie w przyprawie bakterii Salmonella. Więcej szczegółów znajdziesz w naszym artykule.Zadaniem GIS-u jest dbanie o nasze bezpieczeństwo, m.in. w zakresie żywności. Dlatego, gdy tylko pojawią się doniesienia o możliwym zagrożeniu dla naszego zdrowia, wydaje komunikaty. Dzięki temu jest większa szansa, na jak najszybsze dotarcie z tą informacją do jak najszerszego grona konsumentów.