Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczny przepis na sycący chłopski garnek
Adam Moskal
Adam Moskal 09.12.2021 01:00

Błyskawiczny przepis na sycący chłopski garnek

Chłopski garnek
canva/ffolas, Getty Images

Niekiedy jesteśmy tak zajęci, że do domu wracamy dopiero późnym wieczorem i nic nie przygotowaliśmy na obiad. Rozwiązaniem takiego problemu może być błyskawiczny chłopski garnek, którym można cieszyć się w mniej niż 30 minut. Pokaźna rozgrzewająca porcja gulaszu z kiełbasą i ziemniakami sprawi, że koniec dnia będzie wyjątkowo udany.

Chłopski garnek jest zwykłą potrawką ze składników, które akurat mamy pod ręką. Jeśli więc w lodówce zalega ci pęto kiełbasy, kilka warzyw oraz przyprawy, w kilka chwil możesz sporządzić cały garnek pysznej i wspaniale pachnącej potrawy. Nie obawiaj się eksperymentowania - możesz dodać do przepisu praktycznie wszystkie swoje ulubione produkty.

Dobrym pomysłem jest użycie dobrej jakościowo, wędzonej kiełbasy, ponieważ to ona nadaje całemu gulaszowi charakterystyczny smak. Jeśli nie masz akurat takiej w lodówce, do potrawki wsyp odrobinę wędzonej słodkiej papryki w proszku. Przyprawa wprowadza dużo dymnego aromatu, który podkreśla smak całego dania.

Przepis na szybki chłopski garnek

Składniki:

  • 400 g kiełbasy

  • 4 ziemniaki

  • 150 g boczku

  • 2 cebule

  • 2 papryki

  • pół litra bulionu (lub wody)

  • 1 łyżka majeranku, słodkiej papryki w proszku

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Zacznij od pokrojenia boczku w kostkę i wrzucenia go do zimnego garnka z grubym dnem. Postaw go na małym gazie i powoli wytapiaj tłuszcz. Po kilku minutach obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i wrzuć do boczku. Podsmażaj ją, aż całkowicie się zeszkli.

Kiełbasę pokrój w półplasterki i dorzuć do smażących się składników. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do garnka. Dopraw zawartość naczynia majerankiem, papryką, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć ją do garnka i smaż przez chwilę. Zalej całość bulionem, dopraw solą do smaku i gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Podawaj gulasz ze świeżym pieczywem, kaszą lub makaronem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety schabowe z kością. Ten tekst wyjawia niezwykły trick z wykorzystaniem obierek po ziemniakach.

Chłopski garnek

Źródło: canva/EzumeImages, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram