Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne
Czas na odmianę. Na odmianę smakową i jakościową. Jeśli zawsze robisz ciasto naleśnikowe z mlekiem, dziś przygotuj naleśniki bez grama mleka i wody. Będą puszyste, lekkie i pyszne. Wystarczy, że dodasz do nich piwo. Takie naleśniki będą idealne z wytrawnym farszem.
Kto nie szuka, nie znajduje. Jeśli nie szukasz nowych pomysłów, nowych rozwiązań, w twoim życiu będzie wiało nudą. Tak jest też w kuchni. Jedzeniem nawet najpyszniejszych potraw, można się znudzić. Warto więc od czasu do czasu przetestować nową recepturę. Nawet jeśli jest to nowy przepis na niby już dobrze znane naleśniki.
Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne
Składniki:
2 jajka
mała puszka jasnego piwa
olej
3/4-1 szklanka mąki
świeże, posiekane zioła, np. koperek, szczypiorek, bazylia, oregano
szczypta soli
Przygotowanie naleśników z piwem
Do miski wybij jajka, wlej piwo i 1 łyżkę oleju, całość energicznie wymieszaj ubijaczką lub krótko zmiksuj mikserem.
Dalej mieszaj, wsypując stopniowo mąkę i szczyptę soli. Wsyp jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Odstaw na 10 minut.
Patelnię do naleśników rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego. Smaż, aż naleśniki będą z obu stron rumiane.
Naleśniki zdejmij z patelni, układaj w stosik, by nie obeschły. A najlepiej od razu kładź na nich farsz i podawaj polane np. jogurtem naturalnym.
Farszem do takich naleśników mogą być np. pokrojone warzywa — pomidor, ogórek, cebula. Piwne naleśniki możesz też podać z twarożkiem ze szczypiorkiem lub wędzonym łososiem.
Więcej inspiracji na naleśniki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na miękkie naleśniki budyniowe, a także na naleśniki na majonezie.
Źródło zdjęcia: canva/pedrosala
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se, przepisy