Smakosze.pl
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

canva/Olena Rudo

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

14 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie.

W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma.

Zamrożone mięso

Jak szybko rozmrozić mięso?

CZYTAJ DALEJ

Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.

Przepis na rozgrzewający napar z dodatkiem pieprzu

Składniki:

  • 300 ml wrzątku

  • 1 cm kawałek świeżego imbiru

  • 2 cm kawałek świeżej kurkumy

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • pół łyżeczki mielony czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Imbir obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy go do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Kurkumę również pozbawiamy skórki.

Przyprawę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie łączymy z miodem, wyciśniętym z cytryny sokiem i pieprzem. Odstawiamy miksturę na około 5 minut.

Po tym czasie składniki dodajemy do naparu imbirowego i mieszamy. Odcedzamy i pijemy, póki jest ciepłe. Smacznego.

Wskazówka: do ścierania kurkumy załóżcie rękawiczki — przyprawa silnie farbuje dłonie na żółty kolor.

Napój imbirowy

Napój imbirowy warto urozmaicić, dodając do niego kurkumy i pieprzu. Podkręcą smak i rozgrzeją

Źródło zdjęcia: canva/letty17

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >
ciasto na pierogi

Przepisy

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Placki ziemniaczane w pikantnej wersji. Pożywne jak nigdy, dzięki 1 dodatkowi

Czytaj więcej >
surówka z buraka

Przepisy

Surówka z buraków i gruszki. Niesamowity zamiennik tradycyjnych buraczków

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >