Smakosze.pl
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

canva/Olena Rudo

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znudził wam się prosty napar z imbirem i kurkumą, a nadal potrzebujecie się rozgrzać? Dodajcie do mikstury pieprzu. Przyprawa nie tylko podkręci smak prozdrowotnej napoju, ale też spowoduje, że wasz metabolizm przyspieszy, a wy poczujecie przyjemne ciepło. Skuście się na tę pikantną herbatkę, a jeszcze nie raz do niej powrócicie.

W chłodne dni sięgamy po ciepłe zupy — takie jak ten rosół babci Tereski — oraz po napoje, które w swoim składzie zawierają prozdrowotne produkty takie jak bogata w witaminę C cytryna, pełen antybakteryjnych właściwości imbir czy przyjemnie pikantna kurkuma.

Zamrożone mięso

Jak szybko rozmrozić mięso?

CZYTAJ DALEJ

Połączenie tej trójki trzech to istny koktajl zdrowia, który proponujemy uzupełnić o nuty pieprzu. Smak naparu wybrzmi z większą mocą, a przy tym doskonale was on rozgrzeje. Żal nie spróbować.

Przepis na rozgrzewający napar z dodatkiem pieprzu

Składniki:

  • 300 ml wrzątku

  • 1 cm kawałek świeżego imbiru

  • 2 cm kawałek świeżej kurkumy

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • pół łyżeczki mielony czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Imbir obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy go do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Kurkumę również pozbawiamy skórki.

Przyprawę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie łączymy z miodem, wyciśniętym z cytryny sokiem i pieprzem. Odstawiamy miksturę na około 5 minut.

Po tym czasie składniki dodajemy do naparu imbirowego i mieszamy. Odcedzamy i pijemy, póki jest ciepłe. Smacznego.

Wskazówka: do ścierania kurkumy załóżcie rękawiczki — przyprawa silnie farbuje dłonie na żółty kolor.

Napój imbirowy

Napój imbirowy warto urozmaicić, dodając do niego kurkumy i pieprzu. Podkręcą smak i rozgrzeją

Źródło zdjęcia: canva/letty17

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Domowa dojrzewająca słonina solona z czosnkiem. Babciny przepis

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Co zrobić, żeby kopytka się nie sklejały?

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczyste kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić wilgotną babkę piaskową?

Czytaj więcej >
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
Makowiec od Ewy Wachowicz

Przepisy

Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >