Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji
Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki.
Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.
Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji
Składniki:
1 kg czerwonych buraków
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1 piętka chleba na zakwasie
Przygotowanie zakwasu na barszcz
Buraki obierz, opłucz, pokrój w grube plastry. Ułóż je ciasno w słoju lub w kamionkowym naczyniu. Dodaj przyprawy i przekrojone na pół ząbki czosnku.
3/4 litra wody zagotuj, wymieszaj z solą, przestudź. Na wierzchu buraków połóż piętkę chleba. Całość zalej ciepłą wodą. Słój przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
Gdy na wierzchu zacznie zbierać się piana, zbierz ją, a zakwas przecedź. Zakwas rozlej do wyparzonych butelek, szczelnie zakręć, wstaw do lodówki.
Buraki, które pozostały z zakwasu możesz drobniej pokroić i dodać do sałatki. Będą też dobre na przekąskę.
Wskazówka: Po nastawieniu zakwasu buraczanego pilnuj, by buraki i kromka chleba cały czas były przykryte płynem. Inaczej fermentacja może nie przebiec prawidłowo.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na barszcz czerwony według Roberta Makłowicza, a także na uszka do wigilijnego barszczu.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: siostra-anastazja