Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Rosół pieczony
10.11.2021 01:00 Esencjonalny, pełen smaku rosół z piekarnika

Rosół wcale nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Istotne są zarówno proporcje składników, jak i ich jakość oraz sposób obróbki. Aby uprościć sobie przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, warto mięso oraz warzywa upiec przed gotowaniem. Wydłuży to czas przyrządzenia, ale zaowocuje głębszym smakiem i pięknym kolorem dania. Mięsa po pieczeniu nie będzie trzeba szumować podczas gotowania zupy. Warzywa ulegną karmelizacji i będą pięknie złociste, dzięki czemu rosół nabierze bursztynowej barwy, nieosiągalnej bez dodatków w przypadku gotowania potrawy. Pieczony rosół będzie miał też wiele smaku. Zalet jest tyle, że naprawdę warto spróbować.

zupa pomidorowa
08.11.2021 01:00 Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem - bije na głowę ryż i makaron

Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Zwykle podajemy ją z ryżem lub z makaronem, ale dziś zaserwujemy ją wam z niezwykłym dodatkiem. Koniecznie spróbujcie tej smacznej alternatywy. Wprowadzi do waszej kuchni powiew nowości, przyda się też, gdy w waszych zapasach zabraknie tradycyjnych dodatków.Pomidorówka ma duże grono wielbicieli. Kochamy ją za jej wyraźny, kwaskowy smak i za to, że można ją szybko zrobić z wczorajszego rosołu. Jest też zupą, która stwarza dużo możliwości przygotowania. Można ją bowiem ugotować na mięsie wołowym lub drobiowym, dodać do niej pomidory świeże lub w postaci przecieru, zabielić lub nie. Jest też do wyboru kilka dodatków, z którymi się ją podaje. Zazwyczaj jest to ryż lub makaron, ale można ją też zaserwować z ziemniakami, groszkiem ptysiowym czy grzankami. My polecamy wam dziś pomidorową z makaronem z naleśników.

warzywa z rosołu
08.11.2021 01:00 Sycący pasztet z warzyw po rosole

Często gotujesz rosół i wyrzucasz, pozostałe po nim warzywa? Nie rób tego więcej, tylko przygotuj z nich sycący pasztet. Jest naprawdę smaczny, wilgotny i delikatny. Nie ma też przy nim dużo pracy, bo wystarczy zmiksować składniki, dodać kilka składników i można piec. Rosół gotujemy zwykle na dużej ilości mięsa i warzyw. Wiadomo, dzięki temu zyskuje pełny smak i doskonały aromat. Często jednak nie mamy ochoty na jedzenie gotowanego mięsa, więc przerabiamy je np. na farsz. To samo warto zrobić z warzywami po rosole. Są smaczne, bo nagotowane w esencjonalnym wywarze i naprawdę szkoda ich zmarnować.

Projekt bez tytułu - 2021-11-06T205421.793
06.11.2021 01:00 Jakie jest najlepsze mięso do rosołu? Eksperci nie mają wątpliwości

Rosół jest zdecydowanie jednym z kultowych potraw polskiej kuchni. Pożywna potrawa doskonale rozgrzewa i dodaje sił. Chociaż coraz większą popularnością cieszy się wegańska wersja rosołu, to wciąż mnóstwo osób sięga po tradycyjną recepturę tego dania, gdzie kluczowym składnikiem jest oczywiście mięso. Które najlepiej wybrać?Rosół gości na wielu stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, że niemal każdy miłośnik gotowania ma na niego swój autorski patent. Często czytają nas jednak osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, dlatego dziś zdradzamy kilka podstaw związanych z przygotowaniem tego pysznego dania. Na początek mięso. Które jest najlepsze?Jakie mięso jest najlepsze na rosół?Według kulinarnych ekspertów najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, czyli drobiowo - wołowy. Ich zdaniem do zupy warto dodać mięso: z porcji rosołowej, czyli skrzydełka, korpus oraz udko z kurczakamięso wołowe - np. ok. 400 g mostku lub karkówkiszyję z indykaNiektórzy znawcy gotowania polecają także np. kurze podroby, a sama Magda Gessler ostatnio zaskoczyła swoich fanów przepisem na nietypowy rosół z gęsi (przepis znajdziesz tutaj). O czym jeszcze warto pamiętać przygotowują rosół?Jak długo należy gotować rosół?To jak długo będziemy go gotować, zależy przede wszystkim od wyboru mięsa. Rosół drobiowy możemy ugotować w przeciągu godziny. Powód? To mięso nie wymaga od nas po prostu długiej i skomplikowanej obróbki.Rosół wołowy lub wołowo - drobiowy będzie wymagał od nas o wiele więcej cierpliwości. Wołowina jest twarda i nie ugotujemy jej w krótkim czasie.Tak jak wspominaliśmy na początku tekstu istnieje również alternatywna bezmięsna wersja rosołu. Przepis na nią znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Golonka po bawarsku według przepisu Magdy Gessler Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśnikiźródło: winiary/ swieze miesoZapraszamy na nasz Instagram

Ewa Wachowicz, rosół
03.11.2021 01:00 Rozgrzewający, korzenny rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami

Rosół smakuje o każdej porze roku. Jednak najbardziej w chłodne dni. Proponujemy rozgrzewający rosół od Ewy Wachowicz. Ma dodatek tajemniczych składników, które odmienią jego smak i nadadzą mu jesienno-zimowego charakteru. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Pewnie każdy z was na tyle często gotuje rosół, że ma już swój ulubiony przepis. Jednak nigdy nic nie stoi na przeszkodzie, by w klasyku coś zmienić i ulepszyć. Być może rosół z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu, jaki proponuje Ewa Wachowicz, będzie właśnie tym, który zawojuje wasze podniebienia?Zwróćcie też uwagę na sposób przygotowania rosołu. Ewa Wachowicz, najpierw bowiem piecze mięso i warzywa, a potem zalewa je wrzątkiem i gotuje. Jesteście ciekawi efektów? To nie ma co dłużej czekać.

Projekt bez tytułu - 2021-11-06T205421.793
31.10.2021 02:00 Nietypowy sposób Magdy Gessler na pyszny rosół

Bez rosołu nie może obejść się żadna rodzinna uroczystość ani spotkanie. Musi więc być wyborny. Dziś zdradzimy wam nietypowy sposób Magdy Gessler na pyszny rosół. Zobacz, na czym gotuje go słynne restauratorka, że zachwycają się nim bywalcy lokalu.Dobry rosół powinien być esencjonalny i aromatyczny. Wpływ na to ma rodzaj i ilość użytego mięsa, warzyw i przypraw, a także czas ich gotowania. Rosół powinien być nagotowany, czyli gotować się przynajmniej 2-3 godziny, tak by było w nim duże stężenie składników smakowych i aromatów.

Galaretka z mięsa po rosole
31.10.2021 02:00 Galaretka z mięsa po rosole

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni. Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane. Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet, a z mięsa pastę kanapkową. Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Flaczki na Wszystkich Świętych
30.10.2021 02:00 Pyszne i rozgrzewające flaczki na Wszystkich Świętych

Flaczki należą do tradycyjnych polskich dań. Choć są zaliczane do zup, są na tyle pożywne, że można się z nimi najeść. Zobaczcie jak przygotować pyszne flaczki na Wszystkich Świętych. Zjedzie je z wielką ochotą, po powrocie z cmentarza. Dodatek imbiru sprawi, że będą jeszcze bardziej rozgrzewające.Flaczki są smaczne i pożywne, bo jest w nich dużo mięsa i podrobów. Smaku i kolorytu dodają im warzywa, a także przyprawy. Te ostatnie to zazwyczaj imbir, chilli, gałka muszkatołowa i majeranek, które są bardzo aromatyczne i dodają potrawie pikantności. Jedząc flaczki, szybko więc się nasycisz, a także rozgrzejesz. Jest to potrawa doskonała zwłaszcza na chłodniejsze dni. A do takich należy zwykle dzień Wszystkich Świętych.

Zupa ogórkowa
28.10.2021 02:00 Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.

Rosół Ewy Wachowicz
28.10.2021 02:00 Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół jadany jest dosłownie na całym świecie, choć składniki oraz ich ilość mogą się różnić w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przedstawiła recepturę na rosół gotowany na nóżkach, z mocnymi azjatyckimi wpływami. Wachowicz podaje go z papryczkami chili, świeżą kolendrą i sosem sojowym - taka zupa zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Rosół można sporządzić setkami metod, które często dają zupełnie różne rezultaty. Ewa Wachowicz zakochała się w delikatnie chińskiej wersji tego wywaru, który doskonale rozgrzewa w zimne jesienne dni, a także dostarcza mnóstwa pożytecznych wartości odżywczych. Ugotowanie pokaźnego garnka takiego bulionu nie jest żadnym wyczynem, a brak konieczności doglądania go cały czas sprawia, że nawet zabiegane osoby mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem azjatyckiego rosołu.

Rosół z imbirem
25.10.2021 02:00 Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru. Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.

Rosół Anny Lewandowskiej
22.10.2021 02:00 Niecodzienny przepis na rosół od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę. Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu. Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.

Zupa krem z dyni
19.10.2021 02:00 Rozgrzewająca zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem

Zupa krem z dyni smakuje praktycznie każdemu - duża sytość, przyjemna konsystencja oraz wspaniały smak wiele dają. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej trochę masła orzechowego. Masło dodatkowo zwiększy jej wartości odżywcze. Sezon na dynie pozwala przygotowywać na jej podstawie wiele różnych, pysznych, zdrowych i sycących dań - takich jak poniższa zupa krem, która podkręcona jest masłem orzechowym. Masło orzechowe zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. Co więcej, znacznie poprawi jej kremowość, jeśli wykorzysta się masło bez kawałków orzechów.

Pasztet z warzyw z rosołu
18.10.2021 02:00 Przepis na pyszny pasztet z warzyw po rosole

Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.

Pulpety z mięsa po rosole
17.10.2021 02:00 Pulpety z mięsa po rosole

Rosół gości na naszych stołach zwykle raz w tygodniu. Często nie mamy pomysłu co zrobić z mięsem, na którym się gotował. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podajemy przepis na pulpety z mięsa po rosole. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie mieć obiad na następny dzień.Pulpety zazwyczaj robi się z surowego mięsa. Kto jednak powiedział, że nie można ich zrobić z mięsa gotowanego? Różnica będzie głównie taka, że nasze pulpety nie będą wymagały długiego gotowania. A jest to raczej zaletą niż wadą.

Garnek z rosołem
16.10.2021 02:00 Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?

Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać. Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy. Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.

Zupa ogórkowa na rosole
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa na rosole - najprostszy przepis

Zupa ogórkowa na rosole jest pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupą. Rosół jest doskonałą bazą wielu zup. Dodane ogórki kiszone i zioła sprawią, że zupa ogórkowa na rosole będzie często przygotowywaną zupą w Twoim domu. Sprawdź, jak ją ugotować.Zupę ogórkową na rosole możesz przygotować na drugi dzień po ugotowaniu na obiad bulionu lub zrobić ją od początku. Zupa ogórkowa na rosole zawsze smakuje wyśmienicie, a rosół drobiowy z bogactwem warzyw silnie rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.Zupa ogórkowa na rosole nie wymaga zabielania śmietaną. Mocno aromatyczny bulion i świeża natka pietruszki sprawią, że zupa błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa ogórkowa na rosole wymaga dość długiego czasu gotowania, jednak jest on niezbędny, aby zupa zyskała pełnię smaku i aromatu.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną zupę ogórkową na żeberkach.

rosół
13.10.2021 02:00 Niezawodny patent na esencjonalny rosół

Rosół przyrządzany w klasyczny sposób ma tradycyjny smak. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej zupy, przetestujcie nasz przepis. Zdradzimy w nim patent na esencjonalny rosół. Tradycyjny rosół gotujemy, zalewając mięso i warzywa zimną wodą. Po zagotowaniu się całości, zdjęciu szumowiny i gotowaniu ok. 3 godziny powstaje esencjonalny, lecz delikatny w smaku wywar. Niektórzy jednak, kierując się klarownością rosołu, wkładają mięso do gorącej wody. No cóż, każdy ma prawo do swoich eksperymentów.

zupa pomidorowa
10.10.2021 02:00 Kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

Czy gotowana przez was zupa pomidorowa za każdym razem wychodzi idealna? Czy zadowala was jej smak i apetyczny wygląd? Choć jest prosta do przygotowania, ma kilka swoich sekretów. Czy wiecie na przykład, kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?Zupę pomidorową można przygotować na dwa zasadnicze sposoby. Jeden to gotowanie zupy od podstaw, czyli począwszy od wywaru. Drugi to przerobienie na pomidorówkę wczorajszego rosołu. W jednym i drugim przypadku zupa wyjdzie pyszna, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.

Pasta z kurczaka
09.10.2021 02:00 Pyszna pasta na kanapki z mięsa po rosole

Mięso z gotowania rosołu jest suche i niezbyt smaczne. Nie oznacza to jednak, że należy je wyrzucić. Można z niego bowiem bez większego wysiłku przyrządzić pyszną pastę do śniadaniowych kanapek. W przepisie, który wam dziś prezentujemy, wilgoci wygotowanemu mięsu dodadzą nabiał i chrupiące orzechy włoskie. To niebagatelne połączenie podkręcamy świeżą natką pietruszki, dodając jej porcji żelaza. Spróbujcie koniecznie. Pasta w smaku przypomina trochę pasztet z kurcząt. Z powodzeniem można ją zatem doprawić czosnkiem, który doskonale pasuje do tego mięsa. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem bogatym w ziarna, polana odrobiną oliwy smakowej np. paprykowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa pomidorowa
08.10.2021 02:00 Pomidorówka z podsmażanych pomidorów

Pomidorówka należy do najbardziej lubianych, polskich zup. Dzięki dodatkowi pomidorów jest wyrazista i kwaskowa. Przekonaj się, jak poprawi się jej smak, gdy przygotujesz pomidorówkę z podsmażanych pomidorów. Sposobów na przygotowanie zupy pomidorowej jest naprawdę dużo. Niektórzy gotują ją na rosole z poprzedniego dnia, wzbogacając go tylko w koncentrat pomidorowy i zaprawiając śmietaną. Inni nie wyobrażają sobie pomidorowej innej niż ugotowanej z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem świeżych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Złocisty rosół
07.10.2021 02:00 Co dodać do rosołu, żeby był bardziej złocisty?

Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasztet
02.10.2021 02:00 Przepis na pasztet z mięsa z rosołu od Jakuba Kuronia

Pasztet z mięsa z rosołu jest doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek, których normalnie byśmy nie zjedli. Przepis Jakuba Kuronia pozwala cieszyć się pyszną potrawą o delikatnym i kremowym smaku. Świetnie komponuje się na pajdzie świeżego chleba. Pasztet z mięsa po rosole powinien gościć w każdym domu, gdzie rosół gotowany jest przynajmniej raz w tygodniu. Pozwala on na zagospodarowanie mięsa, w efektowny i smaczny sposób. Poniższy pasztet Jakuba Kuronia warto podawać nie tylko ze świeżym i chrupiącym chlebem, lecz również konfiturą z żurawiny, ostrą cebulką oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rosół
02.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu?

Jeśli macie w planach gotowanie rosołu, chcemy was namówić na mały eksperyment. Tym razem wzbogaćcie go o jeden, prosty składnik. Odmieni on kolor i smak wywaru, ale przede wszystkim zwiększy jego walory zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu. Rosół jemy w zasadzie przez cały rok, na co dzień i od święta. Jednak jesienią i zimą jedzenie rosołu ma też zdrowotne przesłanki. Wiadomo, rosół doskonale rozgrzewa, dzięki czemu będzie nam cieplej w chłodne dni.Jednak ta tradycyjna, polska zupa dobrze radzi sobie też z przeziębieniami. Zwłaszcza jeśli jest ugotowana na mięsie drobiowym. Rosół zawiera dużo białka, które hamuje katar, a także ułatwia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych. A gdy jeszcze wzbogacimy go o kurkumę, będzie prawdziwym remedium na jesienne infekcje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Klarowny rosół
27.09.2021 02:00 Niezawodne sposoby na klarowny rosół

Zdarza się, że mimo starań rosół wychodzi mętny. Na szczęście możemy go uratować. Podpowiadamy, co zrobić, by stał się bardziej klarowny. Sztuczka z ziemniakiem nie ma sobie równych.Rosół to nie tylko przepyszna zupa, ale też pyszna baza do wielu dań. Aby jednak można go było dalej wykorzystać, powinien być klarowny. Tylko wtedy będziemy mieć pewność, że potrawy będą apetycznie wyglądać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi z mięsem
26.09.2021 02:00 Przepis na pierogi z mięsem po rosole

W niektórych domach na stole często gości rosół, ale nie ma amatorów na gotowane mięso. Tymczasem jest ono bardzo smaczne i doskonałe do kilku potraw. Dziś przedstawimy wam przepis na pierogi z mięsem po rosole. Będziecie nimi zachwyceni.Mięso z rosołu czasami jest dokładane na talerze, czasami zjadane na drugie danie. Jednak nie wszyscy są wielbicielami mięsa gotowanego. A szkoda, bo jest ono lekkostrawne i bardzo smaczne. Gotowało się bowiem długo w towarzystwie warzyw i przypraw. Naprawdę, aż szkoda nie wyczarować z niego jakiejś pysznej potrawy. Mięso po rosole będzie doskonałe na pasztet. Możecie też z niego przygotować farsz np. do naleśników, krokietów czy pierogów. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a nowa potrawa zostanie zjedzona ze smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gotująca starsza kobieta
26.09.2021 02:00 Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Babcie przez całe swoje życie opracowały wiele trików, które pozwalają na znacznie sprawniejszą pracę w kuchni. Poniżej zdradzamy kilka z nich. Dowiesz się dzięki nim, jak dłużej przechowywać koncentrat pomidorowy, albo jak wygodnie trzeć ser. Babcie doskonale wiedzą co robić, aby gotowanie było łatwiejsze i wygodniejsze. Dlatego na portalu poezja-smaku zawarto spis wielu porad, dzięki którym kuchenna zabawa będzie jeszcze przyjemniejsza. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

rosół
25.09.2021 02:00 Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

Rosół znamy i kochamy. Kojarzy nam się zwykle ze złocistym, aromatycznym wywarem. No, chyba że zawiera więcej wołowiny, wtedy nabiera ciemniejszej barwy. Dziś polecamy wam bardzo ciekawą wersję rosołu z wątróbką według pomysłu Ewy Wachowicz. Choć zwykle serwujemy rosół w postaci klarownego wywaru z makaronem, to może on mieć pożywniejszą wersję. Wystarczy, że podasz go z kawałkami gotowanego mięsa, marchewką i natką pietruszki. Ewa Wachowicz proponuje zaś oryginalny rosół z wątróbką i niezwykłymi warzywami. Zobaczcie, że w tej wersji też smakuje naprawdę dobrze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: