Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Mięso należy wymoczyć
08.02.2021 01:00 Czy warto moczyć mięso w zimnej wodzie przed gotowaniem rosołu? Wielu kucharzy tak robi

Mięso w rosole jest najważniejszym elementem - to dzięki niemu uzyskujemy odpowiedni smak i aromat, a kolagen wyciągany z kości i chrząstek nadaje wywarowi kremowej i delikatnej konsystencji. Czy moczenie mięsa przed gotowaniem może zwiększyć walory smakowe rosołu? Według najlepszych szefów kuchni, tak. Często spotkać można się z opinią, jakoby moczenie pozwalało zmniejszyć ilość szumowin, które odpowiadają za mętny wywar. Dzięki temu rosół powinien być klarowny, a co za tym idzie, również smaczniejszy, ponieważ każdy z nas "je oczami."

Rosół - jak go nie gotować?
08.02.2021 01:00 Popularny błąd, często popełniany podczas gotowania rosołu

Rosół jest nie tylko doskonałą potrawą samą w sobie - na jego podstawie tworzy się dziesiątki, jak nie setki innych dań, które czerpią wiele dobrego z esencjonalnego smaku wywaru. Niestety, wystarczy chwila nieuwagi, a cała praca może zostać zmarnowana jednym niewielkim błędem. Zupa ta jest stosunkowo delikatna, więc należy obchodzić się z nią bardzo ostrożnie. Wielu ludzi uważa jednak, że to tylko zupa, więc wlanie zimnej wody do gotującego się w garnku wywaru nie może jej zaszkodzić. Prawda jest zupełnie inna.

Lidl przygotował niespodziankę
03.02.2021 01:00 Już od jutra zrobisz obiad z Lidlem za 2,90 zł, mamy niezwykły przepis

Lidl jest jedną z sieci, która w swojej ofercie ma wiele produktów wyjątkowo niskich cenach. Niemiecki dyskont konkuruje z Biedronką, która także potrafi sprawić, że klienci tłumnie szturmują jej sklepy. Od jutra w Lidlu można jednak zakupić składniki na rosół, który kosztuje tylko 2,90 zł za osobę. Dobry rosół jest obecnie kluczowym posiłkiem - jego zdolności rozgrzewające i sycące są na wagę złotka, gdy za oknem jest szaro, zimno i nieprzyjemnie. Nie ma bowiem nic lepszego, niż miska gorącej zupy z idealnie ugotowanym makaronem.

Rosół
02.02.2021 01:00 Dodaj suszone śliwki do rosołu. Wspaniale wpłyną na jego smak

Każdy z nas zna tradycyjny przepis na rosół. Z pewnością nieraz gościł on na naszych stołach. Wiele kulinarnych autorytetów zachęca, jednak do przełamania dobrze znanych kulinarnych schematów np. Magda Gessler podaje do tej zupy goździki (więcej na ten temat przeczytacie tutaj), a Anna Lewandowska kaszę jaglaną (link tuta).Rosół z suszoną śliwką? Sam pomysł brzmi dość zaskakująco, ale całkiem sporo osób, uważa to połączenie za prawdziwe "niebo w gębie". Dodatek tego owocu sprawia, że zupa jest nie tylko smaczna, ale również wzbogacona o cenne dla zdrowia właściwości. Suszona śliwka w rosole? Powód zachwyca, naprawdę warto go poznać!Okazuje się, że sam pomysł dodawania suszonej śliwki do rosołu nie jest najnowszym "wymysłem" kucharzy. Już nasze babcie często wzbogacały nimi tę zupę, aby poprawić jej smak i podwyższyć jej walory zdrowotne, w końcu suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy C.Ciekawostką jest fakt, iż suszone śliwki gotowano wraz ze smalcem i podawano, dzieciom podczas przeziębienia! Poniższy przepis na rosół jest pewnym ukłonem w stronę tej dawnej kulinarnej tradycji. Przepis na rosół z suszonymi śliwkami. Podobny robiły nasze babcie i prababcie.Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 6 – 7 litrów miękkiej, filtrowanej wody5 – 6 suszonych śliwek3 – 4 cebule3 marchewki1 korzeń pietruszki1/2 małego selera1 mały por1 malutka papryczka chilli5- 6 liści laurowych3 – 4 ziarenka czarnego pieprzuSposób wykonania:1. Umyj podudzia z kurczaka i zalej wodą. Następnie dodaj suszone śliwki, cebule, marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, papryczkę chilli.2. Zagotuj zupę na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj rosół jeszcze przez około 1 – 1.5 godziny. Po 30 minutach ściągamy szumowiny i wciąż gotuj na małym ogniu.3. Rosół podawaj z makaronem i ulubionymi dodatkami. Smacznego!Uwaga! Najlepiej sięgnąć po polską śliwkę sechlońską! Powód? Walory smakowe. Nie jest to śliwka wędzona, ale lekko kwaskowata, co doskonale skomponuje się ze smakiem rosołu. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Warto włożyć cytrynę do zamrażarki. Można ją wykorzystać w kapitalny sposóbWytłaczanka po jajkach ma ukryte funkcje. Są bardzo przydatneIdealny przepis na dietetyczne śniadanie. Po 7 dniach nastąpi obłędny efektŹródło: https://przepisynakurczaka.wordpress.com/ KlaudynaHebda.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Rosół
24.01.2021 01:00 Do rosołu lepiej dodawać cebulę w łupinach czy bez? Wpływa na złocisty kolor

Rosół jest jedną z klasycznych zup w polskim menu. To niezabielany wywar, który gotujemy na warzywach oraz porcjach rosołowych. Mimo różnych przepisów istota zupy jest taka sama. Ma być niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. O rosole mówi się, że jest naturalnym lekarstwem na wszelkie dolegliwości. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym jego wpływ na nasz organizm jest nieoceniony. Sprawdzi się idealnie na pozbycie się pierwszych oznak przeziębienia czy osłabienia organizmu. Choć przepisy opierają się na podobnych składnikach, a wykonanie rosołu w naszych domach niewiele się różni, smak zawsze jest inny. Ważnym elementem gotowania rosołu jest to, aby wywar nie był mętny. Idealny, złoty kolor to również oznaka kulinarnego sukcesu. Jeśli wywar okaże się mętny, nic straconego. Rozwiązaniem tej sytuacji okaże się cebula, którą warto dodać do garnka. Odwieczne pytanie brzmi: w łupinie czy bez?

Lubczyk - z czym można go jeść?
24.01.2021 01:00 Do jakiej potrawy najbardziej pasuje lubczyk? Efekty spożywania rośliny są nieziemskie

Lubczyk wywołał pewnego rodzaju rewolucję gastronomiczną, która przełożyła się na ogromną popularność przyprawy w płynie Maggi. Jej smak został tak bardzo pokochany, że rosół przygotowywany przez gospodynie domowe z całego świata często był nią doprawiany. Niestety, z biegiem lat producenci przyprawy zrezygnowali z dodawania dużej ilości esencji tej rośliny i obecnie w Maggi lubczyk znajduje się w śladowych ilościach. Na szczęście można dostać jego suszone liście, czy nawet żywe sadzonki, które można zasadzić w ogrodzie.

Rosół od Magdy Gessler
16.01.2021 01:00 Rosół Magdy Gessler wyróżnia się nie tylko ceną. Wrzuca do garnka sekretny składnik

Rosół jest prawdziwym szlagierem kulinarnym, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niejednokrotnie przyprawiał nas on o szybsze bicie serca. Fantastyczny smak idealnego rosołu pozostaje na długo w pamięci. Specjał od Magdy Gessler z pewnością można zaliczyć do tego grona.

Rosół
22.11.2020 01:00 Przepis na rosół z programu Makłowicza bije na głowę wszystkie inne. Warto skorzystać z 2 cennych wskazówek

Rosół to już nasz klasyk, który znany jest na całym świecie. Chętnie jedzą go przyjezdni, którzy w trakcie pobytu w Polsce próbują nasze flagowe potrawy. Rosół kojarzy się również z klasycznym, domowym obiadem i smakiem dzieciństwa. To doskonała propozycja na pyszny obiad, ale i zdrowotną miksturę, która szybko postawi nas na nogi. Makłowicz podzielił się swoim przepisem oraz cenną wskazówką, dzięki której uzyskamy idealny w smaku rosół.

Rosół i mrożone mięso
04.11.2020 01:00 Czy można gotować zupę na nierozmrożonym mięsie? Zdziwisz się

Smakowity rosół z pewnością może zostać uznany za króla polskich zup. Sposoby na jego przygotowanie delikatnie się różnią w każdym domostwie. Jednak przeważnie wykorzystuje się w nim mięso. Warto zastanowić się, czy użycie zamrożonego mięsiwa jest właściwe.

Magda Gessler i jej przepis na rosół.
26.06.2020 02:00 Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach

Bez wątpienia Magda Gessler jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych restauratorek w Polsce. Od czasu pojawienia się "Kuchennych rewolucji" wiele osób inspiruje się jej przepisami. Wszystko jest zasługą tego, że gwiazda doskonale wie, jak operować smakami. Rosół według jej przepisu może zawrócić w głowie.