Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.01.2022 01:00

Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Czernina
Wikipedia CC0

Poznajesz zupę ze zdjęcia? Jest bardzo smaczna, ale nawet dziś wzbudza spore kontrowersje. Jeśli za nią tęsknisz, mamy dla ciebie niezawodną recepturę. Zobacz, jak przygotować czerninę jak za dawnych lat. Dzięki niej przypomnisz sobie smaki dzieciństwa, zjesz coś niecodziennego, a zarazem przepysznego.

Jak przygotować czerninę jak za dawanych lat?

Ta pyszna zupa ze zdjęcia to oczywiście czernina. Jest też znana pod nazwą czarnej polewki czy czarnej zalewajki. Jej podstawowymi składnikami są rosół i krew — zwykle kaczki, ewentualnie gęsi lub świni. I właśnie z powodu tego ostatniego składnika, czernina jest zupą bardzo kontrowersyjną. Jedni jej nie tkną, drudzy za nią przepadają.

Trzeba jednak przyznać, że dziś wcale niełatwo ją zrobić, ze względu na małą dostępność krwi. Ułatwione zadanie mają ci, co mieszkają na wsi lub mają tam rodzinę lub znajomych. Dziś zupę tę można czasami zamówić w dobrej, polskiej restauracji, gdzie uchodzi za rarytas.

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe np. z kaczki, gęsi
  • drobiowe podroby, np. serce, żołądek, wątróbka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych jabłek
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki octu
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • ok. 3/4 szklanki krwi
  • 50 ml wody
  • 50 ml octu
  • cukier, sól
Właściciel Żabki włączył kamerę i powiedział całą prawdę. Największy sekret wyszedł na jaw

Prosty przepis na czerninę

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka. Marchew, pietruszkę i seler oczyść, opłucz, włóż do garnka. Mięso i warzywa zalej zimną wodą, dodaj suszone owoce.

Całość gotuj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Usuń szumowinę, dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu 2-3 godziny.

Mięso i warzywa wyjmij z garnka, ostudź, pokrój na kawałki. Wywar zagotuj, dodaj majeranek, 3-4 łyżki octu i cukier do smaku (3-4 łyżki). Gotuj ok. 5 minut.

Do zimnej wody wsyp mąkę, rozmieszaj. Rozprowadź częścią gorącego wywaru, wlej do garnka z zupą, gotuj 5 minut.

50 ml wody wymieszaj z 50 ml octu. Do powstałego płynu wlej krew, wymieszaj, przecedź przez sitko.

Do gotującej się zupy wlej krew, całość zamieszaj, gotuj ok. 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą, cukrem i octem.

Zupę podawaj z kawałkami mięsa i marchewki, a także z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, ciekawe zupy. Zobacz, jak przygotować zupę kalafiorową z kurkumą, a także na zupę pomidorową z dodatkiem soku z kiszonych ogórków.