Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych
06.04.2021 02:00 Szkodliwe tłuszcze trans w kostkach rosołowych

Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi. Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.

Robert Makłowicz krytykuje polskie danie
05.04.2021 02:00 Robert Makłowicz krytykuje jeden ze sposobów podania rosołu

Robert Makłowicz w ciągu wielu lat pracy w mediach, pokazał jak wielką wiedzę, ma na temat gotowania, a także historii krajów, które odwiedził. Kulinaria nie są dla niego żadnym sekretem, niezależnie czy chodzi o polską kuchnie, bałkańską czy jakąkolwiek inną. W programie "Drugie śniadanie mistrzów" prowadzonym przez Marcina Mellera, wywołał pewną kontrowersję, która mogła wywołać szok wśród niektórych Polaków. Makłowicz skrytykował bowiem jeden sposób podawania rosołu, który dla niektórych jest ulubionym.

bluszczyk kurdybanek
01.04.2021 02:00 Wyjątkowe zalety bluszczyku kurdybanku

Bluszczyk kurdybanek to niepozorna roślina, którą możemy spotkać na polach i łąkach. Czasem traktujemy ją jak niechcianego gościa, co jest ogromnym błędem, ponieważ dawniej wierzono, że skrywa w sobie niemal magiczną moc.

Idealny rosół
28.03.2021 01:00 Jak długo należy gotować rosół

Ugotowanie idealnego rosołu nie jest proste. Kucharz, który podjął się takiego zadania, musi zwrócić uwagę na wiele zmiennych. Najważniejszy jest duży garnek - każdy składnik musi mieć miejsce, aby gorąca wodą z łatwością mogła go opłukiwać. Nasze babcie gotują go od dziesiątek lat, więc mogły wypracować kilka metod, które pozwalają osiągnąć mistrzowski poziom. Wystarczy zastosować się do poniższych porad, a zupa ta będzie aromatyczna, wysycona smakiem i przejrzyście klarowna.

Rosół i kwestia cebuli
27.03.2021 01:00 W łupinie czy bez - jaką cebulę należy dodać do rosołu?

Nie da się ukryć, że rosół jest absolutnym kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Smak naszego specjału w znacznej mierze zależy od wykorzystanych składników. Mało kto spodziewałby się, że cebula jest tak ważna.

Rosół z jabłkiem i imbirem
23.03.2021 01:00 Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Najlepszy rosół
21.03.2021 01:00 Wyśmienity, zdrowszy rosół gotowany na kurczaku bez skóry

Rosół jest zupą tak popularną, że praktycznie każda społeczność świata ma jej wersję. Aromatyczny i sycący mięsny wywar, który nabiera wspaniałego smaku dzięki warzywom i przyprawom, jest tak dobry, że ciężko znaleźć osobę, która szczerze by go nie lubiła. W Polsce najczęściej gotuje się prostą wersję, na którą składają się proste i tanie składniki, a czas gotowania jest zmniejszony do obowiązkowego minimum. Mamy jednak znacznie lepszą propozycję zgodną z duchem slow food, która daje najlepszy efekt.

rosół
20.03.2021 01:00 Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?

Chociaż istnieje wiele przepisów na rosół, to w dalszym ciągu najpopularniejsza jest jego klasyczna wersja. Z pewnością przy przygotowaniu tej zupy ważne są zarówno wysokiej jakości składniki, jak i odpowiednia technika jej gotowania.Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem?Przy gotowaniu rosołu dosłownie najmniejszy szczegół może mieć ogromne znaczenie. Wszyscy doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością je znają, ale być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kulinariami i szukają cennych wskazówek.Po pierwsze warto zapamiętać, że rosół należy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem należy zmniejszyć ogień do niezbędnego minimum i odkryć garnek. O czym jeszcze należy pamiętać przy przyrządzaniu tej zupy?Jakie przyprawy są najlepsze do rosołu?Przyprawy są gwarancją sukcesu i niezapomnianego smaku wielu potraw. Rosół powinien być najmniej słony. Tradycyjnie doprawiamy go liściem laurowym, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz niezwykle aromatycznym lubczykiem (więcej na jego temat przeczytacie tutaj).Jeśli nie przepadasz za przyprawami pływającymi w rosole, to możesz z powodzeniem włożyć je do woreczka z gazy, a po ugotowaniu zupy wyjąć go z garnka. Wielu mistrzów kuchni stawia na nieco odważniejsze dodatki do rosołu. Magda Gessler dodaje do niego prozdrowotne i rozgrzewające goździki, a Ewa Wachowicz wrzuca do niego kawałek jabłka. Gwiazdy kulinariów uważają, że wyjątkowe dodatki wpłyną na smak oraz właściwości odżywcze tej wyjątkowej zupy. O czym jeszcze należy pamiętać, gotując rosół?Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki. W wielu domach robi się go samodzielnie. W bardzo wielu domach jest on wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że nie jest on jedynym dodatkiem do tej zupy.Z powodzeniem możemy ją podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, warzywami oraz mięsem. Smak zupy doskonale współgra z pulpetami lub kawałkami ugotowanego kurczaka.Jaki jest Twój ulubiony dodatek do rosołu? Podziel się w komentarzu.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Faszerowana papryka w przepysznej i prostej odsłonieSzczegóły wielkanocnej oferty delikatesów „U Fukiera”Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogówźródło: kobiece inspiracje/kuchnia wp/ Król RosołuZapraszamy na nasz Instagramundefined

Magda Gessler zdradziła co sądzi o Polakach kupujących włoszczyznę
18.03.2021 01:00 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu zup

Magda Gessler jest jedną z największych specjalistek z wiedzy o polskiej sztuce kulinarnej. Nie bez powodu uważa ona, że Polacy potrafią ugotować najlepsze zupy na świecie - z pewnością można znaleźć dużo ludzi, którzy podzielają jej wiarę. Niestety, będąc tak dobrymi w gotowaniu, często lubimy korzystać ze skrótów, które niekoniecznie są poprawne. Jednym z nich jest włoszczyzna, czyli zestaw warzyw potrzebnych do ugotowania rosołu. Kupowanie całej kiści jest błędem, ponieważ jest to drogie i niesmaczne wyjście.

Bluszczyk kurdybanek w rosole
17.03.2021 01:00 Wyjątkowy dodatek do rosołu

Bluszczyk kurdybanek można znaleźć w wielu przydomowych ogródkach. Określa się go również mianem bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem oraz obłożnikiem. Cechuje się korzennym nutami smakowymi i aromatycznymi.

Rosół kwaśnieje podczas burzy?
16.03.2021 01:00 Dlaczego nie warto gotować rosołu podczas burzy?

Rosół jest zdecydowanie jedną z najważniejszych zup w naszej kuchni. Bez niego nie powstałoby wiele innych dań czy sosów, ponieważ mięsny wywar stanowi ich bazę. Według naszych przodków, nie każda pora jest jednak dobra, aby ugotować tę pożywną zupę. Nasi dziadkowie i babcie tłumaczyli nam, że pozostawienie rosołu poza lodówką podczas burzy sprawi, że ta nagle skwaśnieje. Powstało nawet wiele teorii, które miałyby w naukowy sposób wyjaśnić to zjawisko. Czy którakolwiek z nich okazała się prawdziwa?

Rosół z niecodziennym dodatkiem
13.03.2021 01:00 Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego

Rosół jest absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niego udanego tygodnia. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Jeden dodatek może znacząco wpłynąć na smakowitość naszego dania.

Rosół - jak go nie gotować?
08.03.2021 01:00 Kostki rosołowe - co w nich naprawdę znajdziemy?

Rosół należy do jednej z najważniejszych zup w wielu kuchniach świata. Na jej podstawie gotuje się mnóstwo innych dań, które bez rosołu nie smakowałyby tak samo. Wywar ten wypełniony jest w końcu po brzegi smakiem i aromatem, a wartości odżywcze dodatkowo zwiększają jego wartość. Niestety, wiele osób korzysta z łatwiejszej drogi do uzyskania dobrego smaku i preferuje gotowanie bulionu na kostkach rosołowych. Choć są one smaczne i wygodne, ich skład nie jest najzdrowszy, a sporo wzmacniaczy smaku i konserwantów uważane są przez mnóstwo ludzi za szkodliwe.

Rosół kolagenowy ma wiele zalet
07.03.2021 01:00 Zdumiewające zalety rosołu kolagenowego

Rosół należy do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby tę klasyczną zupę. Okazuje się, że rosół można przygotować w wersji, która wesprze nasz organizm.

Rosół
06.03.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Niedzielny rosół to już tradycja. Danie od lat gości na naszych stołach, a większość miłośników gotowania ma swoje sekretne sposoby na ten przysmak. W sieci coraz częściej pojawiają się jednak nowe, nieco zmodyfikowane receptury na to danie.Okazuje się, że nawet niepozorny dodatek może doskonale podkręcić smak klasycznego rosołu. Niedawno pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać do niego karmel oraz ocet. Okazuje się, że szefowie kuchni wciąż potrafią nieźle zaskoczyć i wrzucają do rosołu jeszcze jeden ciekawy dodatek - imbir!Dlaczego warto dodać imbir do rosołu?Imbir w rosole? Brzmi zaskakująco, ale szefowie kuchni przekonują, że jest do doskonały pomysł. Dzięki niemu tradycyjna zupa nabierze interesującego smaku: będzie lekko pikantna, a jednocześnie świeża. Warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach imbiru. Nie da przejść się obok nich obojętnie!

Rosół od Magdy Gessler
02.03.2021 01:00 Magda Gessler radzi kiedy dodawać włoszczyznę do rosołu

Smakowity rosół wielokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą na stronie swojego Schroniska Smaków. Niektórzy smakosze mogą być zaskoczeni kolejnością dodawania składników.

Rosół
27.02.2021 01:00 Dlaczego warto dodać karmel do rosołu?

Ugotowanie pysznego i esencjonalnego rosołu jest sporą sztuką. Najlepiej radzą z tym sobie doświadczeni miłośnicy gotowania. Coraz większą popularnością cieszą się również nietypowe dodatki do tej uwielbianej zupy.Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu ocet. Okazuje się, że nie jest to jedyny nietypowy dodatek, który umieszczają w tej popularnej zupie. Dlaczego warto ugotować rosół z dodatkiem słodkiego karmelu?Rosół z karmelemŻaden składnik rosołu nie jest przypadkowy. Każdy z nich ma swoją ukrytą funkcję, która doskonale wpływa na smak lub wartości odżywcze tej zupy. Okazuje się, że karmel nadaje potrawie pięknego złocistego koloru!W jaki sposób przygotować rosół z takim dodatkiem? Polecamy doskonały przepis na pyszny rosół w idealnym odcieniu złota!Przepis na rosół z karmelemSkładniki:porcja rosołowa 5 marchewek1 pietruszkaPół seleraPół pora1 cebula2 suszone grzyby 5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe1 łyżka cukru2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu ziarnistegopół łyżeczki pieprzu mielonegoSposób wykonania:Włóż do garnka dokładnie umyte mięso oraz warzywa i zalej je 3 litrami wody. Dodaj do zupy 2 suszone grzyby. Włącz gaz i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Usuń szumowiny i wrzuć do zupy ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj zupę przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.Obierz cebulę, przekrój na pół i obie połówki połóż na suchej patelni, gdy warzywo sczernieje, wrzuć je do rosołu (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).Na kolejnej suchej patelni rozsyp łyżkę cukru i karmelizuj go, przechylając patelnie w różne strony, a następnie wlej go do rosołu. Rób to zawsze ostrożnie, ponieważ karmel może pryskać na różne strony.Na koniec wsyp do rosołu sól i gotuj go jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu. Skusisz się na taki kulinarny eksperyment?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prozdrowotne właściwości ogórków kiszonychNiezwykłe zalety żurkuKontrowersyjny dodatek do flaczkówźródło: gotujmy.pl/ kuchnia.wp.plZapraszamy na nasz Instagram

Rosół na jakim mięsie?
26.02.2021 01:00 Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.

Kalafior - jak go gotować?
22.02.2021 01:00 Doskonała metoda gotowania kalafiora

Kalafior pełen jest wartości odżywczych, których odpowiednie zachowanie w warzywie lub oddanie do wywaru jest istotną częścią gotowania. Nie chcemy bowiem zajadać się kalafiorem w panierce, który był zbyt długo gotowany i dlatego nie ma już nic do zaoferowania. Wrzucanie kwiatów kalafiora do zimnej lub gorącej wody ma znaczenie właśnie w kontekście wyboru dania, do którego warzywo zostanie wykorzystane. To od tego zależy czy będziesz jadł wartościowy posiłek, czy puste kalorie.

Rosół
22.02.2021 01:00 Nieznany fakt o gotowaniu rosołu

Rosół w każdym domu smakuje nieco inaczej. Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na poprawienie jego smaku i wydobycie z mięsa i warzyw tego, co najlepsze. Nie znaczy to jednak, że znane nam smaki nie mogą być jeszcze lepsze. Ten poradnik sprawi, że zaczniesz gotować po mistrzowsku.

Warzywa z rosołu na pasztet
21.02.2021 01:00 Genialny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu

Pasztet kojarzy się z potrawą, którą gotujemy jedynie od święta, na specjalnie okazje. Wielu z nas myśli, że zawsze musi być pracochłonny i w codziennym, zajętym trybie życie nie możemy sobie na niego pozwolić. Nic bardziej mylnego. Pyszny pasztet nie musi być ani mięsny, ani trudny do wykonania. Przy pomocy rewelacyjnych, nasączonych smakiem warzyw z rosołu możemy zrobić wybitny pasztet, który pokocha cała twoja rodzina.

Rosół na bogato
21.02.2021 01:00 Całkowity koszt ugotowania rosołu

Rosół uchodzi za kulinarną klasykę. Część smakoszy nie wyobraża sobie udanego niedzielnego obiadu bez tej kultowej zupy. Uwielbiany rosół można przygotować na rozmaite sposoby. Ile jesteście w stanie wydać na składniki?

Rosół
21.02.2021 01:00 Jak długo można przechowywać rosół?

Rosół w niedzielę to w wielu domach tradycja. Ugotowanie tej potrawy nie jest jednak łatwe ani szybkie. Dlatego, gdy zabieramy się za tę czynność, często przygotowujemy większą ilość tej zupy. Na bazie rosołu możemy przyrządzić wiele innych potraw między innymi: zupę pomidorową lub różne sosy. Znane są też różne interesujące sposoby na wykorzystanie mięsa z rosołu (o jednym z nich pisaliśmy tutaj). Wiele osób zastanawia się, jak długo możemy przechowywać rosół, aby nie stracił swojego smaku i aromatu? Odpowiedź naprawdę zaskakuje. Okazuje się, że gdy wybierzemy odpowiednią metodę, możemy go przechowywać nawet przez pół roku.Rosół do zamrażalnikaJednym ze sposobów na przechowywanie rosołu, jest jego zamrożenie. Po schłodzeniu oraz odcedzeniu warzyw i mięsa należy przelać sam bulion do specjalnych torebek na mrożonki, wcześniej sprawdzając, czy są one odpowiednio szczelne. Nie wolno napełniać ich po same brzegi, ponieważ, w wyniku zamrażania zwiększa się objętość rosołu.Jeśli zdecydujesz się na tę metodę, napisz na każdej z torebek datę zamrożenia rosołu. Pamiętaj, że nie powinno się przechowywać zupy dłużej niż 6 miesięcy, ponieważ zaczyna tracić wtedy swój smak i wartości odżywcze.Ciekawym pomysłem jest również przelanie rosołu do specjalnych foremek do lodu. Dzięki temu otrzymamy domowe kostki bulionowe, które sprawdzą się jako dodatek do różnych zup i sosów.Inną metodą na przechowywanie rosołu jest jego zawekowanie. Na czym ona polega? Tłumaczymy w kolejnych akapitach.W jaki sposób zawekować rosół?Jeśli chcemy zawekować rosół, musimy go jeszcze raz zagotować, a następnie przelać do czystych i suchych słoików, które natychmiast należy zakręcić i odwrócić do góry dnem. Następnie, weki należy odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia, najlepiej na całą noc.Weki z rosołem możemy przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Gdy chcemy wydłużyć ten okres, po przelaniu gorącego rosołu do słoików musimy zagotować zamknięty wek w wodzie o temperaturze 90 stopni przez około 20 minut.Zainteresował Cię temat artykułu? Polecamy nasz tekst, z którego dowiesz się, jak należy poprawnie przechowywać mąkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Picie soku pomidorowego o poranku przynosi niezwykłe korzyściSernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składnikówRozwiązanie problemu twardego i suchego farszu w gołąbkachźródło: kuchnia.wp.plZapraszamy na nasz Instagram

Rosół wiele zyska za sprawą niecodziennej sztuczki
20.02.2021 01:00 Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Rosół uchodzi za jedną z najbardziej kultowych polskich zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tego wyśmienitego dania, które niezmiennie cieszy się sporą popularnością. Przy najbliższej okazji warto wzbogacić rosół o ocet.

rosół
19.02.2021 01:00 Cebula do rosołu: w łupinie, czy bez?

Rosół nazywany jest "królem zup". Jego odpowiednie przyrządzenie uchodzi za prawdziwą sztukę kulinarną. Dzieje się tak, ponieważ sekret tej pysznej potrawy tkwi w wielu szczegółach. Niedawno pisaliśmy o tym, jak duże znaczenie ma moment, w którym solimy rosół (tekst można przeczytać tutaj). Dzisiaj poświęcimy uwagę cebuli, która jak się okazuje, jest bardzo ważnym składnikiem bulionu.Dlaczego dodajemy cebulę do rosołu?Podstawą każdego klasycznego rosołu jest dobrej jakości mięso oraz starannie skomponowana włoszczyzna. Ważnym składnikiem tego dania jest również opalana nad palnikiem cebula. Dlaczego dodajemy ją do rosołu?

Rosół sprzed lat
18.02.2021 01:00 Najstarszy przepis na rosół z XVII wieku z niezwykłym dodatkiem

Rosół do naszych czasów podawany jest co niedziele w Polskich domach. Zupa ta stała się ogromną częścią naszej tradycji, a na jej bazie możemy przygotować setki innych potraw czy dodatków, takich jak inne zupy, gulasze czy sosy. Uniwersalność jest jej ogromną zaletą. Jeśli jesteś ciekaw, jak rosół smakował w XVII wieku, spróbuj przygotować ją wedle poniższego przepisu. Pochodzi on z książki kucharskiej z tego wieku, a największą różnicą jest dodatek wątróbki drobiowych i indyczych żołądków. Te dodatki są kontrowersyjne, ponieważ mnóstwo osób zrezygnowało już z jedzenia podrobów, uznając je za zbyt nieapetyczne.

Lubczyk jest popularnym dodatkiem do dań
14.02.2021 01:00 Wspaniałe zalety lubczyku

Lubczyk to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Od lat jest bardzo popularna w Polsce. Obecnie kojarzy się z rosołem, lecz wcześniej była składnikiem eliksirów miłosnych.Lubczyk - afrodyzjak prosto z naturyMedycyna ludowa uważa lubczyk za naturalny afrodyzjak. Dawniej wierzono, że może zapewnić on pomyślność w sprawach sercowych. Dodawany do kąpieli, miał zapewnić szczęście w miłości.Lubczyk stał się bohaterem dawnych rytuałów miłosnych. Przypinano go do sukien ślubnych lub wplatano we włosy panien młodych, ponieważ według ludowych wierzeń miał zagwarantować długi i szczęśliwy związek.Zioło ma również szereg innych zalet. Jakich? Zdradzamy poniżej!Zalety lubczykuMało kto wie, że lubczyk reguluje procesy trawienne. Ma działanie pobudzające soki żołądkowe i reguluję pracę jelit, co daje uczucie lekkości. Pomaga również w niestrawności i innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.Zioło ma działanie rozkurczowe. Dlatego, może być przydatny podczas silnych bólów menstruacyjnych. Z tego samego względu nie jest jednak zalecany kobietom w ciąży.Lubczyk posiada również działanie moczopędne. Dzięki temu doskonale się sprawdzi w przypadku dolegliwości ze strony nerek, zapobiega między innymi tworzeniu się kamieni nerkowych. Dzięki jego regularnemu spożywaniu, nerki zyskują dodatkową ochronę. Roślina jest także skarbnicą witaminy C, przez co bardzo korzystnie wpływa ona na naszą odporność. Może być przydatny w walce z uporczywym kaszlem, dzięki działaniu wykrztuśnemu. które mu udowodniono. Zobacz także najlepszy przepis na kotlety mielone oraz zalety wody rodzynkowej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przeciwskazania do picia soku z burakaCzego przed snem lepiej nie jeść?Tradycyjna pieczona golonka według przepisu Magdy Gesslerźródło: kocham przyprawy/ poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagram

Rosół - jak go ulepszyć?
14.02.2021 01:00 Trik poprawiający smak rosołu

Rosół w każdym domu w Polsce przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jedni preferują delikatny wywar ugotowany na kurzych skrzydełkach, inni zdecydowanie wolą wołowy esencjonalny rosół, cechujący się ciemną barwą i intensywnym smakiem. Niestety, niezależnie od preferencji, nie zawsze udaje się ugotować tę zupę idealnie - zdarza się czasem tak, że jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia, co przekłada się na ilość tłuszczu na powierzchni. Na szczęście znamy genialną metodę, która ratuje z tego typu opresji.