Niedawno mogliśmy znów wrócić do ulubionych lokali gastronomicznych, jednak sporym zaskoczeniem mogły okazać się ceny, które w nich zastaliśmy. Poza granicami Polski sytuacja wygląda podobnie, przekonała się o tym rodzina Lesa Jonesa, która za zwykły obiad w londyńskiej restauracji musiała zapłacić dwa razy więcej niż zazwyczaj. Gdy restauracje ponownie się otworzyły, nikt nie przypuszczał, że ceny serwowanych w nich dań mocno pójdą w górę. Powody wzrostu cen, wydają się być jednak racjonalne i spowodowane trudną sytuacją branży w trakcie pandemii. Nie mniej jednak do polskich redakcji spływają kolejne doniesienia rozgoryczonych klientów, którzy za swoje ulubione dania muszą często płaci nawet dwa razy więcej niż przed pandemią. Szczególnie drogo jest w tym roku nad polskim morzem, gdyż ceny ryb gwałtownie poszybowały w górę. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Flądra bałtycka jest jedną z ryb o niepokojącym wyglądzie, przez który mnóstwo osób unika jej i odmawia zjedzenia. Popełniają tym samym ogromny błąd, gdyż jest wyjątkowo wartościowa pod względem substancji odżywczych, takich jak kwasy omega-3 czy dobrze przyswajalne białko. Flądra to także źródło doskonałego smaku. Flądra bałtycka ma niecodzienną budowę ciała, wszak jej oczy, w przeciwieństwie do wielu innych ryb, są po jednej stronie ciała. W taki sposób ryby te są w stanie obserwować okolicę, wypatrując małych skorupiaków,Mimo nie zachęcającej aparycji, ryba ta jest bardzo ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Nie warto więc wzdragać się przed jedzeniem jej, ponieważ jej właściwości prozdrowotne są ogromne.
Ceny nad morzem nie raz wprawiały w osłupienie, jednak tegoroczne wydatki w niemieckich kuratorach mogą być zaskakująco niskie. Redakcja money.pl zdecydowała się je dokładnie sprawdzić i okazało się, że może być smaczniej, schludniej i taniej niż w Polsce - wystarczy przejechać kilka km od granicy. Duża kanapka z rybą kosztowała jedynie 6,70 zł, a gałko lodów 5,40 zł. Lokale gastronomiczne nad morzem w Polsce często mają ceny tak wysokie, że klienci po zapoznaniu się z menu, zwyczajnie rezygnują z posiłku. Ciężko bowiem zapłacić za obiad dla niewielkiej rodziny kilkaset złotych. Jeśli chcesz wybrać się do knajpy na coś smacznego do jedzenia i akurat jesteś pod niemiecką granicą, warto przejechać kilka dodatkowych kilometrów i wybrać się do niemieckiego lokalu. Co ciekawe, ceny potrafią być tam niższe niż w Polsce.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Ostatnie doniesienia o drożyźnie w nadmorskich restauracjach wywołują spory niepokój u smakoszy. Niektórzy postanowili spędzić wolne dni na Mazurach. Pewien mężczyzna nie mógł uwierzyć własnym oczom, kiedy spojrzał na paragon. Okazało się, że ryba, frytki i surówka kosztowały go tylko 38 złotych.Dla znacznej części miłośników kulinariów ryba nad morzem jest jednym z punktów obowiązkowych. Niestety ceny takich frykasów pozostawiają wiele do życzenia. Czy sytuacja na Mazurach jest lepsza?
Szczupak jest jedną z najbardziej pożądanych ryb. Niejeden smakosz spałaszowałby taki specjał z ogromną przyjemnością. Przeważnie szczupak sam w sobie wzbudza spore emocje, jednak pewni wędkarze przekonali się, że ryba może ukrywać w swoim środku niecodzienne znalezisko. Wszystko zostało nagrane.Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują ryby, które złowimy samodzielnie. Nie bez powodu wielu miłośników kulinariów decyduje się na wędkarstwo. Czasami wyprawa na ryby może zakończyć się w bardzo nietypowy sposób.
Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.
Nie da się ukryć, że podczas wyprawy nad morze jedną z obowiązkowych pozycji do odhaczenia jest tamtejsza ryba. Niejeden smakosz z miłą chęcią skosztowałby takich rarytasów. Trzeba jednak liczyć się z wysokimi kosztami.
Makrela jest rybą, którą w Polsce kupuje się i jada najczęściej. Jej cena nie jest wysoka, zawiera wiele wartości odżywczych, a łatwa dostępność, wszak można znaleźć ją w praktycznie każdym sklepie, tylko zachęca do kupowania.Choć makrela jest tłustą rybą morską, co można odczuć podczas jedzenia, zawiera głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca.
Smakowite śledzie potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał powinien być odpowiednio miękki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że śledzie wyjdą o wiele bardziej aksamitne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w kwaskowatej wodzie gazowanej.
Smakowite ryby są z miłą chęcią zajadane przez licznych wielbicieli kulinariów. Przygotowuje się je na rozmaite sposoby i przeważnie uchodzą za zdrowy posiłek. Niestety, niektóre ryby mogą skrywać w sobie niepożądane substancje, do których zalicza się, chociażby metale ciężkie.
Nie da się ukryć, że Magda Gessler jest jedną z najpopularniejszych restauratorek w Polsce. Jej programy przyciągają ogromną liczbę widzów. Z całą pewnością Magda Gessler ma ogromną wiedzę z zakresu kulinariów. Jej wypowiedź o śledziach z wiaderka może przyprawić o ciarki.
Ryby stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią podstawę dla dobrej pracy mózgu oraz mięśnia sercowego - dlatego specjaliści zalecają, aby najzdrowsze gatunki jeść kilka razy w ciągu tygodnia. W taki sposób zachowuje się zdrowie na dłużej. Mintaje bytują na płytkich wodach do 200 metrów, potrafią dożyć nawet 17 lat, a przy okazji stosunkowo szybko rosną. Najczęściej możemy kupić je w formie filetów, które są łatwe w obróbce i mają długą datę przydatności do spożycia - głębokie mrożenie konserwuje je na długo.
Smakowita ryba niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby nadmorski specjał. Podczas tegorocznego sezonu wakacyjnego zapłacimy za niego o wiele więcej.
Nie da się ukryć, że śledzie odgrywają istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt i uroczystości rodzinnych bez tej propozycji kulinarnej. Naukowcy postanowili przyjrzeć się robom występującym w Bałtyku.
Ryba nad morzem to prawdziwa kulinarna klasyka. Właśnie z tego słyną tamtejsze restauracje. Smakosz, który odwiedził jeden z kołobrzeskich lokali przecierał oczy ze zdumienia, kiedy zobaczył paragon. Ceny znacząco poszły w górę.
Restauracje przez większość pandemii miały mnóstwo problemów wywołanych obostrzeniami - zakaz stacjonarnej pracy przyczynił się do upadku wielu biznesów, które nie wytrzymały nagłego spadku zarobków. Na szczęście od 15 maja powoli wracamy do normalności. Dzień ten bowiem został wyznaczony na umożliwienie otwarcia ogródków piwnych, w których goście restauracji mogą ze spokojem zamówić i zjeść posiłek, ciesząc się z obecności najbliższych i smacznego jedzenia. Niestety, niektóre lokale mają zaporowe ceny.
Ryba często gości na naszych stołach. W sklepach możemy natknąć się na mięso pochodzące z różnych gatunków. Przeważnie filety są gładkie i pozbawione przebarwień. Jednak czasami na och powierzchni pojawiają się nieapetyczne plamy.
Wędzenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Stawia się je obok solenia i suszenia. Nie bez powodu wędzone smakołyki tak mocno wpisały się w kulinarną tradycję. Warto wiedzieć, że mają one swoją ciemną stronę.
Surówka z marchewki i kiszonej kapusty zachwyca nieodłącznie wielu Polaków, którzy zazwyczaj podają ją do smażonej na oleju ryby w panierce. To właśnie w taki sposób jedzona była zarówno u babci, jak i u mamy, dlatego i my dalej kultywujemy tradycję. Choć dużym atutem tej surówki jest jej intensywny, aczkolwiek przepyszny smak i chrupkość, to wiele osób decyduje się na nią z uwagi na wartości odżywcze ukryte w marchwi i kiszonej kapuście. Oba warzywa są nimi dosłownie przepełnione.
W Polsce uwielbiamy wszelkie kiszonki. Kiszone ogórki, kapusta, buraki, pomidorki koktajlowe i wiele innych pyszności często ląduje na naszych talerzach i nikt z nas nie reaguje na nie obrzydzeniem. Diametralnie inną reakcję mają turyści, którzy przyjechali odwiedzić nasz kraj – wąchając i smakując kiszonki, nie są w stanie uwierzyć, że możemy częstować ich „zepsutym jedzeniem”.My - z uwagi na brak tak ekstremalnych z naszego punktu widzenia doświadczeń - możemy podobnie odbierać niekonwencjonalne i regionalne smaki, które zostaną nam podane zagranicą. Wiele osób nie byłoby w stanie nawet spojrzeć na niektóre z nich. Oto i one:
Mrożone ryby przeważnie nie wzbudzają u nas większych emocji. Niejednokrotnie przygotowywaliśmy z nich wyjątkowe specjały. Okazuje się, że oprócz mięsa może znaleźć się w nich coś więcej. Wszystko wyszło na jaw w trakcie inspekcji.
Mrożone ryby często są uznawane za gorsze od świeżych, głównie z powodu domniemanych mniejszych wartości odżywczych, utraconych pod wpływem bardzo niskiej temperatury. Dzisiejsze mrożenie błyskawiczne pozwala zachować ich praktycznie nienaruszoną ilość. Dawniej mrożono żywność powoli, co wytwarza duże kryształy lodu uszkadzające komórki i negatywnie wpływające na smak, wygląd i zawartość składników odżywczych. Szybkie mrożenie generuje mnóstwo małych kryształków, które nie ingerują w żadną z cech jedzenia.
Na naszych stołach goszczą różne ryby. Jedną z nich jest właśnie mintaj. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jedzenie tej ryby przynosi wiele korzyści. Okazuje się, że mintaj jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.
Ryby są nie lada gratką dla smakoszy. Na ich bazie przyrządzamy rozmaite specjały, które niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że dobór odpowiedniego tłuszczu ma ogromne znaczenie.
Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby. Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Bez wątpienia ryby uchodzą za zdrowy posiłek. Często sięgają po nie osoby, które chcą zadbać o zdrowie lub pozbyć się zbędnych kilogramów. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne ryby mogą w sobie skrywać szkodliwe substancje.
W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Ta tradycja jest formą uczczenia śmierci Chrystusa, która przyniosła wiernym zbawienie. Jest ona również swoistym napomnieniem, aby to, co się zaoszczędziło przekazać osobom potrzebującym.Co to jest post ścisły?Post ścisły jest tzw. postem jakościowym. Oznacza to, że tego dnia należy powstrzymać się od jedzenia pokarmów mięsnych, a także słodkich przekąsek oraz spożywania napojów alkoholowych. Kościół Katolicki pozwala wiernym na trzy posiłki w ciągu dnia. Dwa z nich powinny być lekkie, a jeden syty. Z obowiązku są zwolnieni jedynie chorzy, osoby w podeszłym wieku oraz dzieci. Co jest dozwolone do konsumpcji w Wielki Piątek?Według nauczania Kościoła Katolickiego w Wielki Piątek nie powinno się jeść mięsa oraz zrobionych z niego wyrobów. Dotyczy to np. rosołu, który jest zazwyczaj przygotowywany na mięsnym wywarze.Tego dnia za to bez żadnych konsekwencji możemy jeść ryby i owoce morze. Co ciekawe dozwolone jest również mięso z innych zwierząt żyjących w wodzie m.in. żab i ślimaków. Nie są one jednak zbyt popularne w Polsce.Do tej pory dość mocno podzielone są opinie na temat spożywania mięsa ptaków wodnych. Jak czytamy na stronie beszamel.se.pl, w tej kwestii często jesteśmy zmuszeni dopasować się do zwyczajów obowiązujących w danej okolicy.Tego dnia możemy spożywać m.in. produkty mączne i zbożowe, nabiał oraz wszelkie owoce i warzywa. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z przekąsek, które mogą się na kojarzyć z przyjemnościami, czyli wszelkimi ciastami, ciasteczkami i wymyślnymi deserami. Te są zarezerwowane na święta Wielkanocne.W praktyce, jeśli przestrzegamy nauki Kościoła Katolickiego, w obiadowym menu mogą się znaleźć np. bezmięsne zupy, pierogi, naleśniki, warzywne kotlety, ryby, owoce morza oraz sałatki.Szukacie przepisów na postne potrawy? Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na kotlety ziemniaczane oraz bezmięsną zupę pomidorową.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Szczegóły wielkanocnej oferty delikatesów „U Fukiera”Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogówKonsekwencje picia mlekaźródło: Gazeta Lubuska / Beszamel.se
Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.