Jak zmiękczyć cebulę do śledzi?
Niedługo Wigilia i na waszych stołach z pewnością pojawi się śledź. Wystąpi w różnych kompozycjach, ale z pewnością w większości domów będzie to śledź z cebulą. A wiesz, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Tak, by była delikatniejsza i nie różniła się bardzo konsystencją od samej ryby?
Choć śledzie lubią różne dodatki, to cebula smakuje z nimi wybornie. Nawet jeśli dodajesz do nich buraka, jabłko czy grzyby, to zawsze w towarzystwie cebuli. Warzywo to dzięki swojej pikantności, soczystości i aromatowi potrafi podnieść smak wielu dań, również tych śledziowych. Zobacz, w jaki sposób możesz zmiękczyć cebulę, dzięki czemu potrawa ze śledzia będzie smaczniejsza.
Jak zmiękczyć cebulę do śledzi?
Miękka cebula lepiej komponuje się ze śledziami, bo nie odcina się swoją twardością od delikatnej w konsystencji ryby. Poza tym z pewnością jest też lżej strawna. Jeśli zależy wam na delikatniejszym smaku cebuli i jej szybszym zmiękczeniu, sięgnijcie po cebulę cukrową.
Niektórzy posiekaną cebulę umieszczają na sicie i przelewają wrzątkiem. Sparzenie cebuli rzeczywiście nieco ją zmiękczy, a przy okazji osłabi jej wyrazisty smak i zapach. Tak przygotowana cebula jest też lżejsza dla żołądka. Po sparzeniu dobrze przelać ją przegotowaną, zimną wodą i dokładnie osączyć.
Innym sposobem na zmiękczenie cebuli jest oprószenie jej solą, a potem dokładne wymieszanie. Sól spowoduje, że z cebuli wypłynie część soku, a przez to warzywo straci swoją jędrność. Zmiękczanie cebuli przyspieszy jej ugniatanie. Najlepiej zrobić to dłonią, choć można ją też przykryć talerzykiem i pozostawić tak na kilka minut. Sok jest bardzo smaczny i zdrowy, więc można go wypić.
Jak przygotować śledzie z cebulą?
Solone filety śledziowe namocz w wodzie lub w mleku. Kiedy będą już miały odpowiednią ostrość, wyjmij je, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Potem pokrój na kawałki.
Cebulę obierz, przekrój na pół, a potem pokrój tak jak lubisz, np. w plasterki lub w drobną kostkę. Cebulę przelej wrzątkiem lub oprósz solą i ugniataj dłonią kilka minut. Oprósz pieprzem.
W słoiku układaj na przemian warstwy śledzi i cebuli. Całość zalej olejem, słoik zakręć, wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować wyborne śledzie, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na śledzie po sułtańsku, a także na śledzie w sosie porowym.
Źródło zdjęcia: canva/kivoart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie, przyslijprzepis, scofferchef