Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje. Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem. Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.
Ryba po grecku jest jedną z popularniejszych potraw pojawiających się na wigilijnej kolacji. Ten przysmak nie uda się jednak, jeśli wybierzemy nieodpowiednie składniki. Dobór gatunku ryby ma bowiem kluczowy wpływ na efekt. Dowiedzcie się, po które z popularnych ryb sięgnąć i jak najlepiej je przygotować. Wiele jest potraw, bez których święta zdaniem niektórych smakoszy nie będą udane. Niektórzy, by poczuć atmosferę Bożego Narodzenia, muszą upiec pierniczki czy zjeść karpia. Dla innych ważne będzie przyrządzenie ryby po grecku. Tym razem mamy kilka rad dla tych, którzy chcą podać właśnie to danie.
Śledzie są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Już wkrótce, będziemy je jeść częściej podczas wigilijnych kolacji czy świątecznych śniadań. Dlatego też sprawdziliśmy, jak tę tradycyjną rybę podaje Robert Makłowicz. Kucharz stawia na nieoczywisty dodatek — gotowane ziemniaki. Połączenie śledzia z ziemniakami może wydawać się niesmaczne. O wiele lepiej przecież smakuje on z jabłkiem i porem czy z buraczkami. Polecamy jednak spróbować. Znany kucharz-podróżnik często zaskakiwał pomysłami, ale zawsze były to dania smaczne i sycące.
Świąteczny stół bez potraw z karpia jest dla większości Polaków bardzo przykrą wizją, lecz wiele wskazuje na to, że właśnie takie będą tegoroczne święta. Jak czytamy na portalu echodnia.eu, świętokrzyskie gospodarstwa rybackie odnotowały odłowy o około 30% mniej niż rok temu. Według prognoz cena za 1 kilogram karpia będzie oscylowała wokół 20 zł. Co roku Polacy w okresie świąt Bożego Narodzenia kupują ogromne ilości karpia. Ryba ta jest bardzo popularnym wyborem, więc nikogo nie dziwi, że w sklepach i na bazarach można znaleźć stoiska wręcz uginające się pod jej ciężarem. Do niedawna szacowanie cen karpia nie było możliwe, ponieważ bardzo trudno było przewidzieć, na jakim poziomie będą przyszłe odłowy. Obecnie te zbliżają się już ku końcowi, więc specjaliści w dziedzinie ryb mogą podawać konkretne liczby. Jeśli jesteś fanem karpia, nie mamy dla ciebie pozytywnych wieści.
Nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia, z uwagi na podawanie bezmięsnych dań w tym czasie, jest ryba po grecku. Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" zaprezentowała swój własny przepis na top kultowe danie. Poniżej zdradzamy tajniki przygotowania aromatycznej ryby w marchewce. Każde święta będą smakować lepiej, jeśli użyje się pomysłu Gessler. Ryba po grecku, choć nazwa może wskazywać na coś zupełnie innego, nie jest potrawą wywodzącą się z Grecji. W praktyce jest to danie całkowicie polskie, a Grecy, słysząc jej nazwę, nie będą w stanie zrozumieć, o czym mówimy. Jak gotuje ją gwiazda TVN-u Magda Gessler?Jej metoda wymaga użycia dużych ilości przypraw, które nadają całości niezwykle intensywnego aromatu. Dodatkowym składnikiem jest odrobina białego wina, świetnie komponującego się z mnóstwem białych ryb - nie trzeba się obawiać zawartości alkoholu, ponieważ ten zdąży wyparować, zanim zacznie się jeść.
Karp w czasie Świąt Bożego Narodzenia jest dla wielu Polaków koniecznością, bez której nie są w stanie odpowiednio świętować. Przez dłuższy czas klienci kupowali żywe ryby, które następnie zabijali bezpośrednio przed przygotowaniem. W tym roku dla konsumentów sieci Carrefour wszystko ulegnie zmianie. W jej sklepach nie będą bowiem sprzedawane żywe karpie. Karp to swojego rodzaju symbol świąt w Polsce. Z tej ryby przygotowuje się najróżniejsze dania, od galarety, przez panierowane i smażone dzwony, po pieczone w całości okazy. Z tego powodu tak ciężko jest nam z niej zrezygnować. Niestety, zarówno hodowle karpia, jak i sposoby jego sprzedaży w okresie świątecznym wywołują u wielu ludzi grymas niesmaku i współczucia - w końcu widok zbiorników ze zbyt dużą ilością kłębiących się i zestresowanych ryb, które następnie mają zostać zabite przez klientów, nie jest humanitarny. Dlatego sieć Carrefour podjęła w tym roku ważną decyzję o zaniechaniu takiej działalności.
Śledź na przekąskę? Czemu nie, pasuje idealnie. Dobrze też spisze się w roli zimnej przystawki. Dziś przedstawimy wam przepis na śledzie pod majonezową pierzynką. Są delikatne i rozpływające się w ustach. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Śledzie są doskonałym dodatkiem do sałatek, można je także marynować, mieszać z olejem, cebulą, jabłkiem, przyprawami. Jednym ze sposobów serwowania śledzia jest też tzw. śledź pod pierzynką. Idea tej potrawy jest taka, że pokrojonego śledzia przekłada się warstwami różnych dodatków. Tak przygotowany śledź szczególnie ładnie prezentuje się szklanej, przezroczystej salaterce lub wyjęty na talerzyk z pojemnika na jedną porcję. Ta druga wersja sprawdzi się nawet na eleganckim przyjęciu.
Przekąska może być smaczna i zdrowa. Dowodem na to są, chociażby śledzie. Zobaczcie jak zrobić śledziki z porem i jabłkiem i zachwyćcie się nimi tak, jak my. Są delikatnie pikantne, pożywne i pyszne. Zawierają też dużo wartościowego białka i dawkę zdrowego tłuszczu. W dobie mnóstwa niezdrowych przekąsek warto wiedzieć, która jest naprawdę wartościowa. Przekąska ma bowiem za zadanie, by między posiłkami zaspokoić pojawiający się głód. Dobrze by jednak było, aby przy okazji nasz organizm otrzymał też trochę przydatnych składników. Do takich wartościowych przekąsek z pewnością można zaliczyć, te przygotowane z ryb. Może to być pasta z wędzonej makreli zjedzona na chrupkim pieczywie czy sałatka z wędzonym łososiem. My sięgnęliśmy jednak po popularnego i łatwo dostępnego śledzika.
Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada. Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.
Tatar jest przekąską, która cieszy się sporym uznaniem wśród wielbicieli swojskich smaków. Zazwyczaj przygotowuje się go z mięsa wołowego. Ewa Wachowicz proponuje wykorzystanie łososia. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Smakowity tatar niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Mięsny smakołyk dobrze sprawdza się w roli przekąski. Ewa Wachowicz w swojej książce „Ewa gotuje szybko” podzieliła się ekspresową wersją tatara, w której główną rolę gra łosoś.Ewa Wachowicz bez wątpienia jest jednym z tych osób, które można uznać za autorytet w kwestii kulinariów. Nie bez powodu z jej przepisów korzysta tak liczne grono smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na tatar z łososia.
Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.
Biedronka regularnie wprowadza oferty, obok których nie sposób przejść obojętnie. Sieć uwielbianych supermarketów zdradziła, co czeka na jej klientów od najbliższego poniedziałku. Niektóre produkty są tańsze nawet o 50%.Nie da się ukryć, że Biedronka należy do najpopularniejszych supermarketów w Polsce. Liczne grono smakoszy robi tam zakupy z uwagi na niskie ceny, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. W najbliższym tygodniu Biedronka ponownie przygotowała zaskakujące promocje.
Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki. Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia. W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
Rybę najczęściej podaje się usmażoną w panierce. Jest wtedy pyszna i chrupiąca, lecz potrawy smażone nie powinny zbyt często gościć na naszych talerzach. Dlatego też proponujemy wam, by z filetów przyrządzić kotlety i upiec je w piekarniku. Dodatek warzyw sprawi, że potrawa będzie nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Spróbujcie, a z pewnością powrócicie do tego przepisu. Polecaliśmy wam już sposób na przyrządzenie filetów rybnych w panierce. Na naszej stronie jest też receptura na rybę w cieście. Tym razem proponujemy inne podejście. W tym przepisie rybę rozdrobnimy i przyrządzimy z niej klopsiki z dodatkiem kaszy i warzyw. Upieczemy je w piekarniku, aby zachować wartości odżywcze i uczynić danie lżejszym. Będzie naprawdę smacznie.
Sałatka śledziowa dobra jest na przekąskę, śniadanie, a nawet kolację. Zwłaszcza jeśli w swym składzie ma wiele pożywnych dodatków. Nasza sałatka śledziowa zawiera między innymi buraki, ziemniaki i jajka. Dzięki temu jest naprawdę pyszna i można się nią nasycić.Śledzie, choć są tak pospolite, należą do najzdrowszych ryb. Do takich bowiem zalicza się tłuste ryby morskie. To, co w nich najcenniejsze, to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy i sole mineralne. Są to naprawdę istotne powody, dla których warto je jeść.
Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak. Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.
Marynowane śledzie smakują wspaniale. Nie warto więc się ograniczać. Sięgajmy po nie częściej niż jedynie od święta. Prawdziwie polska ryba, jaką jest śledź, skradnie wasze serca, jeśli podacie ją w pysznym sosie pomidorowym, zaproponowanym przez Karola Okrasę. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej receptury na śledzie po kaszubsku. Każdy smakosz wie, że śledzie najlepiej smakują ze świeżą cebulką. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodatki do ryby urozmaicić. Sos na bazie pomidorów, doprawiony octem i miodem z nutami ziela angielskiego i liści laurowych to pyszna kompozycja, która odmieni wasze spojrzenie na tę wigilijną rybę i sprawi, że skusicie się na nią więcej niż raz.
Ryby są produktem, który najlepiej spożyć bezpośrednio po zakupie. W przypadku ryby wędzonej czas przydatności do spożycia jest nieco dłuższy, lecz przechowywanie jej w lodówce może wiązać się z nieprzyjemnym zapachem. Istnieje jednak sposób, który pomoże nam go ograniczyć. Najrozsądniej jest kupować tyle produktów, ile będziemy w stanie zjeść. Ta zasada jest szczególnie istotna w przypadku mięsa, w tym ryb wędzonych, które najbezpieczniej jest spożywać w niedługim czasie od zakupu. Nawet bowiem przy krótkim przechowywaniu w lodówce ryzykujemy, jego zepsucie i pojawienie się charakterystycznego zapachu w urządzeniu. Jak ich uniknąć?
Sałatka śledziowa jest prostą sałatką, którą przygotujesz nie tylko w święta. Jest intensywna w smaku, ale i świeża i lekko słodka. Sałatka doskonale smakuje podana z sosem śmietanowym, cebulką, jabłkiem i rzodkiewkami, które doskonale przełamują mocny smak ryby. Poznaj przepis na obłędną sałatkę śledziową.Śledzie są bardzo lubianymi przez Polaków rybami. Są zdrowe, dostępne w każdym sklepie i niezwykle smaczne. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zarówno świeże śledzie, jak i w oleju i sosach smakują wprost rewelacyjnie. Śledzie w oleju możesz przygotować samodzielnie, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Przygotowane w domu śledzie i przechowywane w lodówce, zachowują świeżość nawet do dwóch tygodni.Sałatka śledziowa ma mocny, wyraźny smak. Oprószona szczypiorkiem, przełamana jabłkiem i rzodkiewką tworzy danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi morskich ryb. Do sałatki śledziowej przygotuj sos śmietanowy z odrobiną majonezu, który doskonale ją uzupełni. Sałatkę dopraw na samym końcu. Śledzie są dość słone, dlatego sól dodaj po wymieszaniu wszystkich składników z sosem.
Śledzie w miodowo-musztardowym sosie są klasyką praktycznie tak popularną, jak śledzie w śmietanie czy oleju. Połączenie słodyczy i charakterystycznego smaku miodu z lekką ostrość musztardy doskonale się ze sobą komponuje. Aby cieszyć się ich jak największą intensywnością, warto odstawić je w lodówce na kilka dni, by dobrze się zamarynowały. Marynowane śledzie najczęściej jedzone są jako prosta przekąska wraz z chlebem. Trzeba jednak pamiętać, że podaje się także na różnych uroczystościach w formie przegryzki pomiędzy głównymi daniami czy zagryzki do przeróżnych napojów. Ważną zasadą podczas przygotowywania takich śledzi jest ich należyta jakość. W sklepach najczęściej dostępne są zwykłe płaty śledziowe oraz śledzie matias, które są po prostu pozyskiwane z młodych ryb. Te drugie charakteryzują się wyższą ceną, większą delikatnością oraz lepszym smakiem.
Śledzie w oleju są klasyką, która syci na długie godziny, a także wybornie smakuje o każdej porze. Tomasz Strzelczyk z kanału "Oddasz Fartucha" ma swoją własną wersję, którą prezentujemy poniżej. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Śledzie w oleju są potrawą typowo postną, a na naszych stołach królują już od czasów przedwojennych. Intensywny aromat cebulki oraz ryby jest w końcu nie do przebicia. Strzelczyk nie korzysta ze zwykłych śledzi, lecz z matiasa, czyli młodego wariantu śledzia. Dzięki temu całość ma bardziej delikatny smak. Warto jednak pamiętać, że matias jest droższy od śledzia.
Marynowane śledzie są pyszną przekąską, jednak ich wysoka kaloryczność sprawiają, że nie można jeść ich zbyt często. Na szczęście można przygotować je w dietetycznej wersji. Wystarczy zalać je jogurtem naturalnym i dodać kilka innych składników, aby móc się nimi zajadać. Śledzie marynowane są najczęściej w oleju, śmietanie i innych tłustych produktach. Dzięki temu wypełnione są intensywnym smakiem, ponieważ to właśnie cząsteczki tłuszczy przenoszą najwięcej substancji smakowych. Niestety należy pamiętać, że takie posiłki jedzone zbyt często są niezdrowe i mogą negatywnie wpłynąć na samopoczucie. Dlatego, jeśli chcesz dbać o linię, a przy okazji nie masz wystarczająco dużo silnej woli do zrezygnowania ze swoich ulubionych przegryzek, prezentujemy śledzie marynowane w dietetycznym jogurcie naturalnym.
Śledzie królują na polskich stołach w święta. Nie musicie jednak czekać, by delektować się wyjątkowym smakiem tej ryby. Przyrządźcie je już dziś w wersji po myśliwsku i zaskoczcie swoich gości tą pyszną przystawką z dodatkiem grzybów. Zdradzaliśmy wam jak przyrządzić smaczne śledzie w oleju. Prezentowaliśmy też już recepturę na te pod pierzynką, z dodatkiem soczystych, winnych jabłek. Dziś zachęcamy do odkrycia śledzi w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami. Smakują one idealnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Śledzie wystarczy zestawić z 2-3 składnikami, aby zamienić je w smaczną przekąskę. Jeśli zaś podasz je w efektowny sposób, będą też idealne na przystawkę. Zobacz jak przygotować pyszne śledzie pod pierzynką z jabłkami. Solone filety śledziowe doskonale komponują się z wieloma składnikami. Możesz je przygotować w wersji na ostro, a także na słodką nutę. Wcześniej warto je namoczyć w wodzie lub mleku, by usunąć z nich nadmiar soli. Zbyt słony smak może bowiem przyćmić pozostałe składniki i nie będzie przyjemny dla naszych kubków smakowych.
Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom. Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.
Śledzie, choć są tak pospolite, należą do bardzo zdrowych ryb. Jeśli kupisz matiasy raz, dwa zamienisz je w pyszną przystawkę, przekąskę czy sałatkę. Jeśli nie masz pomysłu jak je podać, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz. W sklepach można kupić śledzie w różnej postaci. Są śledzie solone w całości, solone filety i marynowane filety śledziowe. Jeśli chodzi o łatwość przygotowania i uniwersalność smakową, zdecydowanie polecamy solone filety, czyli tzw. matiasy.Zazwyczaj filety są dość słone, dlatego przed przyrządzeniem warto je namoczyć. Zwykle moczy się je w zimnej wodzie, ale można też w mleku. W tym drugim przypadku ryby nabiorą delikatniejszego smaku. Czas moczenia śledzi zależy od tego, czy wolimy ryby łagodniejsze, czy ostrzejsze w smaku. Dla niektórych wystarczy godzina, inni moczą je nawet pół dnia.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu niektóre partie pasty łososiowej marki Abba. Powodem tej decyzji jest wykrycie w produkcie szkodliwego dla zdrowia tlenku etylenu. GIS wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące dwóch partii pasty z łososia marki Abba. Wykryto w niej obecność składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tlenek etylenu, znany także jako oksiran, jest substancją, której obecność w produktach spożywczych jest niedozwolona w krajach Unii Europejskiej. To dlatego, że jest szkodliwy dla zdrowia. Parlament Europejski umieścił go na liście substancji rakotwórczych. Po dostaniu się do oczu może zaś powodować ich podrażnienie i łzawienie, zmiany w gałkach ocznych, a nawet ślepotę.
Jajecznica jest idealnym pomysłem na śniadanie. Jest sycąca, zbilansowana, pyszna i zawsze wychodzi doskonale. Jajecznicę przygotujesz z ulubionymi dodatkami, które możesz dowolnie łączyć, komponując wyjątkowe danie. Poznaj przepis na jajecznicę z łosiem - wprost idealną na śniadanie.Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza nam odpowiedniego zapotrzebowania kalorycznego i dodaje energii na cały dzień. Jajecznicę przygotujesz w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz wiele czasu z samego rana. Na szybkie śniadanie doskonale sprawdzi się również owsianka ze śliwkami lub kanapki z jajkiem i awokado. Pamiętajmy, że pomijanie śniadania sprawia, że odczuwamy zmęczenie i znacznie więcej jemy w ciągu dnia, co jest pierwszym krokiem do nadprogramowych kilogramów i wielu chorób.Jajecznica z łosiem jest wprost idealna na śniadanie. Delikatna ryba nabiera podczas wędzenia genialnego smaku, który świetnie komponuje się z podsmażonymi na maśle jajkami. Do wykończenia jajecznicy wykorzystaj szczypiorek lub koperek, które nadają aromatu całemu daniu. Jajecznica z łosiem doskonale smakuje również w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Podsmaż je razem z rybą przed wlaniem jajek na patelnię. Do jajecznicy gorąco polecam kromkę świeżego, jeszcze ciepłego chleba posmarowaną masłem.