Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sałatka

Sałatka

Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
24.08.2022 17:26 Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit

Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.

Surówka z pora - prosty przepis
23.08.2022 22:21 Najprostsza na świecie surówka z pora. Ideał do obiadu

Surówka z pora i jabłka jest prostym, lekko słodkim i wyrazistym dodatkiem do obiadu. Pasuje do wielu dań, a spodoba się zwłaszcza amatorom nieco ostrzejszych smakołyków. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Koniecznie spróbujcie.Pełna charakteru surówka jest obowiązkowym elementem drugiego dania. Proste połączenie pora i jabłka po dodaniu delikatnego sosu majonezowego nabierze smaku i stanie się przyjemnie świeże w odbiorze. Warto dać mu szansę.

surówka z ogórka
20.08.2022 20:43 Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado

Mamy dla was idealny dodatek do obiadu. Jest nim przepyszna surówka z ogórka i awokado. Robi się ją szybko i prosto, bo warzywa wystarczy posiekać i wymieszać z sosem. Jesteśmy przekonani, że proponowane, niebanalne połączenie składników zachwyci was smakiem. Surówkę podaje się do obiadu, ale można ją też zjeść na przekąskę. Jest niskokaloryczna, bo składa się z warzyw, ale też bardzo odżywcza, ponieważ dostarcza witamin, soli mineralnych i innych, cennych składników. Dlatego zawsze pamiętajcie o surówce do obiadu. Naszą propozycją na dziś jest surówka z ogórka i awokado. To połączenie nie jest zbyt popularne, ale zapewniamy was, że niezwykle smaczne. Aksamitne awokado doskonale bowiem dopełnia smak orzeźwiającego ogórka. W połączeniu z sosem zielona surówka smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
20.08.2022 18:35 Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? Nigdy tak nie rób

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym specjałem, po który często sięgamy. Wielu z nas dodaje do niej cebule. Zdaniem kulinarnych autorytetów jest to duży błąd, który niekorzystnie wpływa na smak popularnej warzywnej kompozycji. Zdradzamy, dlaczego warto postawić na inne dodatki.Choć sałatkę jarzynową większość z nas kojarzy jako typowo polskie danie, specjał ten ma zagraniczne korzenie i wywodzi się od rosyjskiej sałatki Olivier, która powstała w 1860 roku. Podstawą rarytasu jest majonez, który spaja wszystkie dodatki — głównie warzywa. A tych może być naprawdę wiele. Jeden może zadecydować o smaku sałatki.

Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca
19.08.2022 21:39 Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca

Pomysł na szybką, tanią i pyszną kolację dla całej rodziny? Przygotuj błyskawiczną, wiosenną sałatkę warzywną z dodatkiem kukurydzy, szynki drobiowej i majonezu. Świeże, sezonowe warzywa i sałata lodowa w tej odsłonie smakują wyśmienicie.Sałatki to zawsze świetny pomysł na lekki i smaczny posiłek. Dania możemy przygotowywać z przeróżnymi warzywami, kurczakiem, indykiem, tuńczykiem. Możemy je również doprawić na wiele różnych sposób. Na szczególną uwagę zasługuje lekka, wiosenna sałatka, jest idealna na kolację.Sałatkę przygotujesz błyskawicznie: pokrój warzywa i szynkę drobiową, porwij liście sałaty, dopraw majonezem. Sałatka smakuje rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie sprawdzi się nie tylko na kolację- podaj ją podczas spotkania z przyjaciółmi, będą zachwyceni wyjątkowym smakiem.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność sałatki, majonez wymieszaj w proporcji 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym. Możesz również przygotować domowy majonez bez dodatku oleju, będzie o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a tak samo smaczny.Szukasz pomysłu na równie szybką i pyszną kolację? Przygotuj zapiekankę z bakłażana z dodatkiem pomidorów, parmezanu i mozzarelli. Danie posmakuje nawet największemu niejadkowi.

smażona ryba
18.08.2022 22:02 Jaka surówka pasuje do smażonej ryby? Mamy wyjątkową propozycję

Latem częściej niż zwykle jemy na obiad rybę. Wiele osób bowiem wędkuje lub kupuje świeżą rybę, będąc na wakacjach. A wiecie, jaka surówka najlepiej pasuje do smażonej ryby? Oczywiście gusta są różne, ale mamy wyjątkową propozycję, która z pewnością posmakuje większości z was.Świeża, smażona ryba to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje podana z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Obowiązkowym dopełnieniem tego zestawu powinna być surówka. Wiele osób zastanawia się jednak, z jaką surówką najlepiej podać smażoną rybę. Mamy dla was kilka propozycji, w tym jedną z przepisem.

Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych
18.08.2022 20:47 Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście

Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.

Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego
16.08.2022 22:00 Najprostszy sposób na domowy majonez. Lepszy od sklepowego

Domowy majonez jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy od gotowego produktu. Jest kremowy i gęsty, a przygotujesz go z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Poznaj najprostszy sposób na domowy majonez, idealny do sałatek, sosów i innych potraw.Majonez, który przygotujesz w domu, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Wystarczy w odpowiednich proporcjach wymieszać całe jajko, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny, aby otrzymać kremową masę, która posmakuje każdemu.Domowy majonez wykorzystasz między innymi do kanapek, jajek faszerowanych, sałatek, a także innych potraw. Produkt jest również doskonałym dodatkiem do kotletów mielonych i kotletów schabowych, jeśli nie jadłeś ich w wersji z majonezem, koniecznie musisz spróbować.Warto zamienić gotowy produkt na domowy, zrobiony samodzielnie. Domowy majonez nie zawiera konserwantów i sztucznych ulepszaczy smaku, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy, mimo iż też kaloryczny. Domowy majonez przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Zachwycająca surówka z cukinii
15.08.2022 10:36 Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Surówka z cukinii jest smaczną propozycją na sezonowy dodatek do obiadu. W połączeniu z odrobiną miodu i czosnku warzywo nabiera charakteru. Jest też niezwykle soczyste. Warto się skusić — rodzina zje ze smakiem i poprosi o dokładki.Cukinia jest lekko słodkim warzywem, które latem cieszy się dużą popularnością. Wynika ona najczęściej z faktu, że jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Warto więc zrobić z niej coś więcej niż leczo. Dziś polecamy prosta obiadową surówkę. Będzie pysznie.

sałatka z buraków i cukinii
15.08.2022 09:55 Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Polecamy wyjątkową sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Ma ona szansę zostać największym przysmakiem wśród zrobionych przez was przetworów. Kusi jej apetyczny kolor, bogaty, lekko ostrawy smak, a także duża soczystość. Będzie jak znalazł do obiadu — wystarczy tylko otworzyć słoik. Wiele warzyw jest dostępnych przez cały rok i bez problemu można z nich na bieżąco robić surówki i sałatki do obiadu. Jednak zimą wiele z tych warzyw nie jest już tak smacznych, jak w pełni sezonu, a poza tym często są o wiele droższe. Warto więc zrobić sobie kilka słoiczków przetworów z myślą o zimie. Sałatki na zimę są rozwiązaniem smacznym i bardzo wygodnym. W sezonie trzeba włożyć trochę pracy w ich przygotowanie, ale zimą wystarczy już tylko otworzyć słoiczek i podać do obiadu. Nasza sałatka z buraków i cukinii będzie uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.

Najlepsza surówka z pomidorów. Sekretem jej smaku jest niezwykły dodatek
14.08.2022 20:50 Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Surówka z pomidorów z dodatkiem octu ryżowego odmieni klasyczną surówkę i sprawi, że każdy zje ją ze smakiem. Najlepsza surówka z pomidorów będzie idealnym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla.Klasyczną surówkę z pomidorów zwykle przygotowujemy z cebulką i śmietaną, dodajemy również szczypiorek lub koperek. Surówka z pomidorów nabierze charakteru i jeszcze lepszego smaku, kiedy dodamy do niej ocet ryżowy i odrobinę cukru pudru. Do surówki z pomidorów wykorzystajmy duże, słodkie, soczyste pomidory. W sezonie gorąco polecam pomidory polne, które kupimy w każdym warzywniaku i na targu. To polskie pomidory, które są wprost idealne. Poza sezonem wykorzystajmy pomidory malinowe lub koktajlowe.Jeśli chcemy obrać pomidory ze skóry, sparzmy je najpierw wrzątkiem. Ten prosty trik sprawi, że skórka błyskawicznie odejdzie od miąższu. Na samym początku przygotujmy cebulkę i zagniećmy ją z resztą składników, dopiero później dodajmy pokrojone, słodkie pomidory, to sekret wspaniałego smaku.

Jak wykorzystać liście pora?
11.08.2022 12:36 Jak wykorzystać liście pora? Mamy 3 niezwykle propozycje

Wyrzucasz liście pora? To spory błąd. Zielona część warzywa jest pełna smaku i witamin i znajdzie niejedno zastosowanie w kuchni. Podpowiadamy, jak użyć jej podczas przygotowania zupy, sałatki, a nawet dania obiadowego. Już nigdy się jej nie pozbędziecie.Do sałatki czy bulionu wielu z nas dodaje jedynie białą część warzywa. A szkoda, bo liście pora mają nie tylko wyrazisty kolor, ale też smak. Przyjemnie pikantne, podobnie jak cebula, mogą pasować do różnych dań. Warto mieć świadomość i ich nie marnować.

mizeria z miętą
10.08.2022 11:57 Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy. Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu
07.08.2022 17:47 Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Arbuz jest absolutnym hitem każdych wakacji. Jest idealny na przekąskę w upalne dni, jest lekki, słodki i bardzo soczysty. Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych i prostych dań, które oczarują każdego. Jak wybrać dobrego arbuza?Lato to czas najlepszych warzyw i owoców, również tych, które dojrzewają w o wiele cieplejszym klimacie. Arbuz, bo o nim mowa, wszystkim kojarzy się z wakacjami, upałem i najpiękniejszą porą roku. Arbuzy kupimy w każdym sklepie, jednak jak wybrać dobrego arbuza?Na pewno nie raz miałeś ochotę na słodkiego arbuza, a po kupieniu i przekrojeniu okazało się, że arbuz jest blady w środku i nie jest ani soczysty, ani słodki. Podczas kupowania arbuza zawsze zwracaj uwagę na jeden szczegół- jaśniejszą plamkę na skórze. To właśnie ona jest wyznacznikiem najlepszego, soczystego arbuza.Arbuzy to nie tylko smaczna przekąska. To również bogate źródło witamin, minerałów i wody. Owoce nie tylko więc doskonale gaszą pragnienie, wzmacniają również nasz organizm podczas upałów i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Arbuzy są idealnym owocem podczas każdych wakacji.

sałata z pomidorem
03.08.2022 19:02 Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych warzyw. Idealna do różnych obiadów

Szukasz pomysłu na uniwersalny dodatek do obiadu? Z całą pewnością będzie nim chrupiąca sałata wzbogacona aromatycznym warzywem. Bardzo łatwo ją przygotować, bo wystarczy porwać liście sałaty, dodać pokrojone pomidory, sos i wymieszać. Miska tego zdrowego przysmaku zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Sałata jest dostępna przez cały rok, ale teraz można cieszyć się smakiem i chrupkością tej najpyszniejszej, gruntowej. Występuje w wielu odmianach i bez problemu rośnie w przydomowych ogródkach. A kto nie ma własnej uprawy, przeróżne sałaty kupi na bazarku lub w supermarkecie. Kanapka z liściem sałaty od razu nabiera lepszego wyglądu i smaku. Jednak nie ma to, jak zjeść porządną porcję tego warzywa, czyli surówkę. Dziś proponujemy wam przygotowanie sałaty z dodatkiem pomidorów, dymki i błyskawicznego sosu. Taka sałatka będzie doskonałym uzupełnieniem wielu dań obiadowych, bo równie dobrze pasuje do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich.

Charakterna surówka z ogórków
01.08.2022 14:11 Charakterna surówka z ogórków. Zapomnij o mizerii

Surówka z ogórków zazwyczaj utożsamiana jest z dobrze znaną wielu smakoszom mizerią. Tymczasem surowego ogórka można podać również w stylu azjatyckim — na ostro i z dodatkiem chrupiącego sezamu. Koniecznie wypróbujcie nasz pełen charakteru sos. Jest wyśmienity. Przygotowanie surówki z ogórków nie musi kończyć się podaniem klasycznej mizerii. Zamiast zalewać warzywo śmietaną, dodajcie do niego sos składający się z octu ryżowego, oleju sezamowego i papryki chilli w dowolnie wybranej formie. Będzie pysznie i z charakterem.

Strzelczyk przeszedł sam siebie. Jego sałatka gyros jest inna niż wszystkie
30.07.2022 19:26 Strzelczyk przeszedł sam siebie. Jego sałatka gyros jest inna niż wszystkie

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube podzielił się swoim przepisem na kultową sałatkę gyros z kurczakiem. Sałatka jest niezwykle smaczna i aromatyczna, sekretem jest marynata do mięsa i aksamitny sos. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube podzielił się ostatnio przepisem na sałatkę gyros. Robi ją jednak zupełnie inaczej niż wszyscy, to nie jest sałatka warstwowa z ketchupem, majonezem i kukurydzą. To zupełnie nowy, rewelacyjny smak i sposób podania, rodzina i goście będą zachwyceni.Sałatka gyros przepisu Tomasza Strzelczyka jest najsmaczniejszą sałatką tego typu jaką jadłam. Rewelacyjnie doprawione mięso, świeże warzywa, sałata lodowa i roszponka polane pikantnym sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu i śmietany to doskonałe połączenie.Aby mięso dobrze naszło przyprawami, przygotuj je wcześniej i wstaw do lodówki. Sos przed doprawieniem solą i pieprzem również wstaw na chwilę do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły. W ten sposób wydobędziesz najlepszy smak.

Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
27.07.2022 15:40 Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową

Pomysł na pyszną, kolorową, pożywną sałatkę? Przygotuj kultową sałatkę jarzynową w niecodziennej, letniej odsłonie. Do sałatki dodaj fasolkę szparagową, majonez natomiast zamień na lekki, kremowy i gęsty jogurt grecki, każdy będzie prosił o przepis.Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Była hitem PRL-u i do tej pory trzyma wysoką pozycję w rankingu ulubionych sałatek Polaków. Klasyczną sałatkę jarzynową przygotowujemy zwykle na święta i większe uroczystości, sałatka jarzynowa inaczej sprawdzi się idealnie na kolację w upalny dzień.Sałatka jarzynowa inaczej to letnia wersja kultowej potrawy z dodatkiem fasolki szparagowej i jogurtu greckiego. Sałatka z dodatkiem sezonowych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw i lekkiego zamiennika majonezu dosłownie rozpływa się w ustach.Sałatka jarzynowa inaczej to nie tylko pomysł na pyszną kolację. Sałatka będzie idealna na lunch do pracy i drugie śniadanie. Możemy podać ją również jako dodatek do zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, każdy będzie zachwycony jej wyjątkowym smakiem.

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
24.07.2022 14:23 Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zachwycająca sałatka oczaruje bliskich

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Z mięsa z rosołu możemy zrobić fenomenalną sałatkę, która będzie totalnym hitem. Sałatka jest bardzo pożywna, zawiera również ryż i sporo warzyw. Sałatka z mięsa z rosołu jest świetnym pomysłem na lunch, podwieczorek i kolację.Rosół drobiowo- wołowy to jedno z bardziej aromatycznych i rozgrzewających dań. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać mięso z rosołu, warzywa i resztkę wywaru. Mamy kilka ciekawych propozycji, jedną z moich ulubionych jest pożywna sałatka z ryżem, ogórkami konserwowymi i innymi warzywami.Z mięsa z rosołu, oprócz sałatki, przygotujemy również farsz do pierogów, krokietów, pyz z mięsem. Domowy pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw rosołowych, pasztet jest idealny na kanapki. Resztka wywaru może być bazą do wielu zup i sosów.W ten sposób maksymalnie wykorzystamy jedzenie i nic się nie zmarnuje. Sałatkę z mięsem z rosołu przygotujemy błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Sałatka doprawiona majonezem i jogurtem jest rewelacyjnym pomysłem na danie dla całej rodziny.

Całe życie źle kroiłaś arbuza. Kasia pokazała najlepszy sposób, patent podbija Internet
21.07.2022 21:33 Całe życie źle kroiłaś arbuza. Kasia pokazała najlepszy sposób, patent podbija Internet

Kasia pokazała najlepszy sposób na krojenie arbuza. Jest błyskawiczny, kawałki wyglądają bardzo estetycznie i są takiej wielkości, że łatwo się je je. Jak kroić arbuza? Nie ma łatwiejszego i lepszego sposobu.

Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny
20.07.2022 18:55 Soczysty i delikatny kurczak w przyprawie gyros. Idealny obiad dla całej rodziny

Pomysł na prosty, smaczny obiad z nutą orientu? Domowy kurczak gyros podany z chlebkiem pita lub ziemniakami, a także z bukietem surówek to zbilansowane, pożywne danie. Poznaj prosty przepis na kurczaka gyros, cała rodzina będzie zachwycona.Kurczak w orientalnej przyprawie gyros to pomysł na błyskawiczne danie. Kurczak gyros jest bardzo soczysty i aromatyczny, możemy podać go z wieloma smacznymi dodatkami. Kurczaka przygotujemy w dosłownie kilkanaście minut.Czym różni się gyros od kebabu? Kebab jest klasyczną, turecką potrawą, więc przygotowywaną z każdego rodzaju mięsa, oprósz wieprzowiny, ponieważ muzułmanie, ze względów religijnych, jej nie jedzą. Grecki gyros natomiast to głównie marynowane mięso wieprzowe. Gyros różni się również sposobem podania. W greckim wydaniu podawane są ziemniaki pieczone lub chleb pita. Nie może zabraknąć oczywiście gęstego jogurtu i sporej ilości surówek lub sałatek z pomidora, ogórka, oliwek.

sałatka ryżowa
16.07.2022 22:50 Kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealna na lato

Poznajcie potrawę, która sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja czy drugie śniadanie. Jest nią kolorowa sałatka babci Ewy z ryżem i tuńczykiem. Idealnie nadaje się na lato, bo nie obciąża zbytnio żołądka i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością. Możecie ją wzbogacić wieloma składnikami. Sałatki są lekkie i pożywne. Zazwyczaj składają się z wielu składników, które dostarczają naszemu organizmowi dużo wartościowych substancji. Mają też tę zaletę, że nie musimy się sztywno trzymać ich składu ilościowego i jakościowego. Możemy do nich dodać, to co mamy właśnie w zapasach, w ilości, która odpowiada naszym podniebieniom. Dziś podamy wam przepis na sałatkę ryżową babci Ewy. Oprócz ryżu znalazł się w niej też tuńczyk z puszki, a także groszek, ser, jajka i wiele innych składników. Sałatka jest bardzo urozmaicona i kolorowa. Aż kusi, żeby ją zjeść.

Nigella Lawson, sałatka z mango
16.07.2022 14:55 Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce

Prezentujemy przepis na sałatkę Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Ten hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce, zachwyci was niepowtarzalnym, orzeźwiającym smakiem i soczystością. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na letni dzień, nawet na imprezowym stole. Musicie jej spróbować. Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka, która znana jest ze swojego zamiłowania do gotowania. Kiedyś prowadziła swoje programy w telewizji, teraz udziela się w internecie. Jej pomysł na zestawienie mięsa kurczaka i owocu mango jest naprawdę warty przetestowania. Delikatne, kruche mięso kurczaka dobrze bowiem komponuje się z wieloma dodatkami, a z aksamitnym i wyrazistym w smaku mango, naprawdę doskonale. Do przygotowania tej sałatki możecie wykorzystać mięso, które zostało wam z obiadu z poprzedniego dnia, np. z rosołu. Sięgnijcie też po inne składniki, na które nie macie lepszego pomysłu.

sałata
16.07.2022 13:18 Dlaczego sałata ma gorzki smak? Czy można ją bezpiecznie jeść? Wyjaśniamy wątpliwości

Zastanawialiście się pewnie nie raz, dlaczego sałata ma gorzki smak i czy można ją bezpiecznie jeść. Postanowiliśmy więc rozwiać wasze wątpliwości i wyjaśnić przyczyny goryczki w sałacie. Sprawdźcie też, w jaki sposób można się pozbyć nieprzyjemnego smaku z tego warzywa. Sałata jest smacznym, niskokalorycznym warzywem. Niska kaloryczność sałaty wynika z tego, że zawiera ona dużo wody. Sałata zwykle ląduje na naszych kanapkach lub w sałatkach. Występuje w wielu odmianach, które różnią się smakiem, delikatnością, a nawet kolorem. Młode, szybko rosnące warzywo ma kruche liście o delikatnym smaku. Oczywiście kruchość i smak są też uwarunkowane odmianą, bo niektóre sałaty mają raczej elastyczne liście, a smak dość ostry, jak np. rukola. W niektórych warunkach zmienia się jednak smak sałaty i jej delikatność.

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
13.07.2022 21:00 Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis

Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy. Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat. Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.

Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe
13.07.2022 12:38 Ekspresowe ogórki małosolne na sucho. Wystarczy chwila i gotowe

Przepis na ogórki małosolne na sucho podbija Internet. Ogórki przygotujemy błyskawicznie, a już po 10 godzinach będą chrupiące i pełne smaku. Ogórki małosolne są pysznym dodatkiem do sałatek, obiadu i do kanapek.Koniec z myciem, wyparzaniem słoików, przygotowywaniem zalewy i moczeniem ogórków. Ogórki małosolne na sucho przygotujemy w kilka minut, a potrzebne nam będą jedynie przyprawy i foliowy worek strunowy. Do ogórków małosolnych na sucho wykorzystajmy mniejsze i średnie ogórki gruntowe. Ogórki muszą być jędrne, świeże i bez ciemnych plamek. Jeśli mamy większe ogórki, przekrójmy je, żeby lepiej naszły czosnkiem, koprem i innymi dodatkami.Jeśli lubimy ogórki małosolne w wersji pikantnej, dodajmy do nich również posiekaną papryczkę chili. Jeśli wolimy natomiast łagodniejsze smaki, możemy ją pominąć. Ogórki już po 10 godzinach będą smakować wybornie, ponieważ dobrze przejdą czosnkiem, gorczycą, koprem.

Anna Starmach, awokado
11.07.2022 21:28 Patent Ani Starmach na szybkie usunięcie pestki z awokado jest prawdziwym hitem. Chwila i gotowe

Lubisz awokado? A wiesz, jak szybko wyjąć z niego pestkę? Poznaj patent Ani Starmach, który jest prawdziwym hitem. Wystarczy chwila, a pozbawisz awokado pestki. Zostanie czysty miąższ, który możesz użyć, tak jak chcesz, na przykład do sałatki, sosu czy sushi. Awokado jest coraz popularniejsze w różnych kuchniach, do czego z pewnością przyczynia się jego smak i wysoka wartość odżywcza. Dojrzałe awokado jest kremowe i aksamitne, o lekko orzechowym smaku. Zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Awokado można kroić na kanapki, tak, jak pomidor, czy ogórek. Doskonale spisuje się też w sałatkach, pastach i sosach. Nim jednak dobierzemy się do jego smacznego miąższu, musimy usunąć z niego pestkę. A to wcale nie jest takie proste, bo pestka wyślizguje się z dłoni. Poznajcie jednak patent Ani Starmach, na skuteczne i eleganckie wyjęcie pestki z awokado.

Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
06.07.2022 12:22 Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik

Pomysł na pyszną kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj sałatkę szopską z sezonowych, świeżych warzyw i aromatycznym sosem pietruszkowym. Sekretem doskonałego smaku jest lekki ser bułgarski, każdy będzie prosił o dokładkę.Lekkie sałatki są wakacyjnym hitem. Nie ma nic lepszego od świeżych, słodkich warzyw sezonowych. Połączenie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych to już klasyka, lecz jeśli dodamy do nich ser bułgarski i sos pietruszkowy, otrzymamy wyśmienite danie- sałatkę szopską.Sałatka szopska zachwyci wszystkich swoim wspaniałym, złożonym smakiem. Sałatka jest lekka, delikatna, ale i wyraźna. Jest również bardzo aromatyczna za sprawą sosu z oliwy z oliwek i świeżej, posiekanej natki pietruszki.Bułgarski ser szopski produkowany jest z mleka krowiego. Jest delikatny, lekko słony i doskonale nadaje się do sałatek, przystawek i zapiekanek. Ser szopski podobny jest do greckiego sera feta, ale jest delikatniejszy i bardziej miękki.