Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację. Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Aby przygotować ziemniaki do obiadu, nie musisz już poświęcać długiego czasu na ich obieranie. Znamy proste i skuteczne sposoby jak szybko obrać ziemniaki. Po ich ugotowaniu, z łatwością pozbędziesz się skorki za pomocą łyżeczki. Pożegnaj się ze żmudnym obieraniem tych warzyw za pomocą noża.Obieranie ziemniaków nie jest szczególnie lubianą czynnością kuchenną. Kojarzy się raczej z długim i nużącym procesem. Niewprawiony kuchcik może borykać się ponadto w tzw. „obieraniem w kwadrat” czyli marnowaniem sporej części ziemniaka przez odkrawanie zbyt grubych jego kawałków. Z chęcią podpowiemy, jak szybko obrać ziemniaki.
Anna Lewandowska kiszone buraki łączy z niecodziennymi składnikami. Sałatka z warzywami, granatem i sosem z oliwy z oliwek i korzennych przypraw jest absolutnym hitem. Sałatka jest świetnym pomysłem na zdrowy i sycący podwieczorek lub kolację dla całej rodziny. Anna Lewandowska na swojej stronie hbpa.pl dzieli się z fanami przepisami na zdrowe, lekkie i pożywne dania. Lewandowska zdradziła niedawno pomysł na kiszone buraki z niecodziennymi i zaskakującymi wręcz dodatkami. Sałatka zachwyca smakiem, aromatem i lekkością.Do sałatki z kiszonych buraków Lewandowska dodaje gotowaną marchewkę, ciecierzycę i granat. Przygotowuje również sos na bazie korzennych przypraw. Oliwa połączona z kardamonem, imbirem, zielem angielskim i goździkami doskonale scala sałatkę i sprawia, że ma rewelacyjny smak.Kiszone buraki przygotujemy w domu w prosty sposób. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, warto więc mieć je zimą w swojej spiżarni. Kiszone buraki wykorzystamy do sałatek, a także do barszczu czerwonego. Kiszonki mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego powinniśmy włączyć je do naszej diety.
Sałatka kebabowa to sałatka z kurczakiem i świeżymi warzywami. Do sałatki dodajemy sos czosnkowy, dzięki któremu danie jest niezwykle smaczne. Sałatka bije na głowę kultowy gyros i jest hitem każdej imprezySałatkę kebabową wyróżnia wyraźny smak. Mięso doprawione aromatyczną przyprawą gyros, podane z papryką, oliwkami, pomidorami, kukurydzą i innymi składnikami smakuje rewelacyjnie. Sałatka kebabowa wyróżnia się również wyglądem.Sałatkę kebabową podajemy na półmisku i polewamy sosem. Tak przygotowane danie jest bardzo efektowne, a przygotowujemy je w dosłownie kilka chwil. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do sałatki, kiedy dobrze ostygnie.Do sałatki kebabowej koniecznie przygotujmy domowy sos czosnkowy. Sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i świeżego czosnku jest bardzo aromatyczny i wyraźny w smaku. Jest gęsty, kremowy i doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami.
Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje o każdej porze roku. Jest pożywna, więc można ją zjeść nawet na kolację. A dodatek wędzonej ryby, jajek i szczypiorku dodaje jej niezwykłego smaku i wzbogaca ją w składniki odżywcze. Do przygotowania sałatki wykorzystajcie najlepiej ugotowane ziemniaki, które zostały Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a powstanie wyjątkowe danie. Z ziemniaków, które zostały z obiadu możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Zwykle robimy pyzy z mięsem, kopytka, czy kluski śląskie. Z ugotowanych ziemniaków możemy też przygotować placki ziemniaczane i wiele sałatek, między innymi sałatkę z wędzoną makrelą. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.Sałatka z wędzoną rybą z dodatkiem jajek, szczypiorku i majonezu jest prostym, szybkim i tanim daniem, które zachwyci każdego smakosza. Wyraźna makrela doskonale łączy się z resztą składników, a majonez doskonale wszystko scala.Przed przygotowywaniem sałatki obierzmy makrelę. Ryba ma dużo mniejszych, ostrych ości, dlatego też najlepiej oczyszczać ją powoli i bardzo dokładnie. Kawałki ryby wymieszajmy z resztą składników. Sałatka jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla całej rodziny.
Pysznym smakiem buraków możemy cieszyć się w zasadzie przez cały rok. Warzywa te mają bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, jednak użycie ich w kuchni wymaga najczęściej odpowiedniej obróbki termicznej. Jak więc potraktować buraki przed przygotowaniem - ugotować je czy upiec? Poniżej znajdziecie kilka wskazówek.Chociaż buraki możemy z powodzeniem spożywać na surowo, to jednak nie jest to często wybierana opcja. Surowy burak jest bowiem dość twardy a także ma nieco ziemisty posmak, który nie każdemu musi przypasować. Najczęściej wiec zajadamy buraki gotowane lub pieczone.
Sałatka meksykańska jest prostym przysmakiem, który idealnie sprawdzi się jako przystawka. Pełną smaku i sycącą kompozycję warzywną zrobicie ją w kilka chwil, a zbierze więcej zachwytów niż jarzynowa. Musicie spróbować. Czerwona fasola, kukurydza i papryka w połączeniu z ryżem i prostym sosem z majonezu i ketchup będą smakowały znakomicie. Możecie podać je w tej postaci lub zamknąć w pszennych tortillach, inspirując się meksykańskim klasykiem, czyli burrito. Będzie pysznie.
Seler korzeniowy jest jednym z najpopularniejszych warzyw używanych w polskiej kuchni. Bulwa jest nieodłącznym składnikiem rosołu i innych zup, robimy też z niej surówki. Czy można jednak w jakiś sposób wykorzystać liście selera? Oczywiście, że tak. Poniżej zdradzamy kilka pomysłów.Seler sam w sobie jest warzywem bardzo zdrowym i warto go spożywać pod różnymi postaciami. Liście selera zawierają nawet więcej składników mineralnych i witamin, niż sam korzeń. Bardzo polecamy włączenie ich do menu. Możesz zrobić to na wiele sposobów.
Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając zupełnie pomysłu jak wykorzystać zieloną część pora. Poniżej przedstawiamy zaskakujący przepis na porowe puree oraz pyszne chipsy z pora.Do wymienionych przepisów nadają się pory młode, które poznamy po sztywnych intensywnie zielonych liściach. W przypadku porów starych i przerośniętych nadal możemy podpowiedzieć, jak wykorzystać zieloną część pora. Odetnij ją, zwiąż gumką i wsadź do zamrażarki. Taka mrożonka przyda się doskonale do gotowania rosołu.
Trzymana w lodówce sałata zwiędła? Powstrzymajcie się jeszcze przed jej wyrzucaniem. Zanurzenie liści w wodzie z mąką ziemniaczaną ma szansę przywrócić warzywu jędrność. Wypróbujcie ten oraz inne sposoby na poprawienie stanu produktu. Efekty was pozytywnie zaskoczą. Kupiliście sałatę, ale jej liście nieco oklapły? Nie musicie jej wyrzucać. Jeśli warzywo nie pokryło się błyszczącym śluzem i nie zaczęło pleśnieć, nadaje się jeszcze do spożycia. Wystarczy zastosować banalny trik, który przywróci mu chrupkość.
Sałatka szwajcarska przypadnie do gustu amatorom sycących i szybkich do zrobienia przekąsek. Magda Gessler podzieliła się prostym przepisem na ten rarytas w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Do zrobienia nie trzeba wielu składników, a smak zachwyca. Sałatka szwajcarska jest połączeniem delikatnej mortadeli, aromatycznego żółtego sera, wyrazistej cebuli i chrupiących ogórków. Składniki te polane są wyrazistym sosem z majonezu i musztardy, który dopełnia smaku. Przygotowanie przysmaku jest dziecinnie proste.
Sałatka bankietowa jest prostą sałatką, która zachwyci każdego swoim niezwykłym smakiem. Kurczak w przyprawie gyros, świeże warzywa, ogórki konserwowe, kukurydza, koperek i majonez to doskonałe połączenie. Sałatka bankietowa bije na głowę klasyczną jarzynową i gyros.Sałatka bankietowa to sałatka, którą przygotujemy w kilkanaście minut z kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzi się więc na szybką kolację, lunch, podwieczorek i kiedy goście wpadną z wizytą. Sałatka doprawiona majonezem i świeżym koperkiem smakuje wyśmienicie.Sałatka bankietowa będzie wyśmienitym urozmaiceniem na naszym stole. Będzie smakować rewelacyjnie podana z kromką świeżego pieczywa, soczystym pomidorem, czy deską wędlin i serów. Będzie świetnym daniem na każdą okazję, wszyscy będą prosić o przepis i dokładkę.Sałatka ma bardzo ciekawy smak, ostrość pora i rzodkiewek łagodzona jest innymi składnikami, sałatka jest słodko- pikantna z delikatną nutą przyprawy gyros, w której marynujemy kurczaka. Sałatkę bankietową możemy wymieszać w misce, możemy również poukładać warzywa i mięso warstwowo.
Sałatka jarzynowa to już kultowe danie. Ewa Wachowicz do sałatki dodaje również posiekany por, który dodaje jej pikantności i wyrazu. Sekretem smaku jest także sos przygotowany z majonezu, musztardy i kwaśnej śmietany.Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zdradza fanom wiele świetnych przepisów. Jednym z nich jest przepis na wyśmienitą sałatkę jarzynową. Sałatka nie jest tak delikatna jak tradycyjne danie. Ma wyraźny smak, jest charakterna i lekko pikantna.Sekretem wspaniałego smaku sałatki jest gotowanie warzyw w skórkach, dzięki czemu smakują fenomenalnie. Słodkie warzywa korzeniowe i delikatne jajka przełamane są pikantnym porem, jabłkiem i ogórkami kiszonymi. Sałatka jarzynowa będzie miała wyraźny smak, kiedy doprawimy ją nie tylko majonezem, a dodamy jeszcze musztardę i kwaśną śmietanę. Sałatkę przechowujmy w lodówce. Jeśli ją doprawimy, musimy zjeść ją w ciągu dwóch dni. Sałatka bez majonezu i śmietany będzie świeża dzień dłużej.
Sałatka z gruszką doskonale sprawdzi się w roli przekąski lub drugiego śniadania. Słodka gruszka rewelacyjnie łączy się z wytrawnymi i słodkimi składnikami, dodając potrawie niezwykłego smaku. Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Koniecznie musisz jej spróbować.Gruszki zwykle jemy samodzielnie lub dodajemy je do kompotu i koktajli. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoce to również doskonały składnik do wytrawnych dań, np. sałatek, zup, surówek i mięsa, np. wątróbki drobiowej. Poznaj przepis na niezwykłą sałatkę z gruszką z kurczakiem i serem pleśniowym.Sałatka z gruszką ma naprawdę niezwykły smak, który zawdzięcza połączeniu składników wytrawnych i słodkich. Doskonałym wykończeniem potrawy jest sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem pietruszki i ziół prowansalskich. Cała sałatka dosłownie rozpływa się w ustach.Do sałatki z gruszki dodajmy ser pleśniowy, najlepiej wyrazisty lazur lub gorgonzolę. Jeśli jednak nie przepadamy za tak intensywnymi serami, możemy zamienić je na delikatny camembert. Sałatkę koniecznie przygotujmy również z morelami i orzechami, te składniki to przysłowiowa wisienka na torcie.
Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach zarówno na święta, jak i bez specjalnych okazji. Choć trudno w to uwierzyć, jest sposób, który sprawia, że ta potraw może być jeszcze pyszniejsza. Magda Gessler wyjawiła swoją tajemnicę na pyszną sałatkę jarzynową — do jej przyrządzenia używa warzyw gotowanych w rosole.Warzywa na sałatkę jarzynową zazwyczaj gotujemy w wodzie, jednak to te gotowane w rosole zyskują bogaty smak i aromat. Dzięki temu danie wprost zachwyca lekko mięsnym posmakiem. Przy okazji zyskujemy też pyszny wywar, jako bazę na zupę, czy też gotowane mięso, które możemy wykorzystać do innych smakowitych dań. To sprawia, że takie przygotowanie warzyw na sałatkę jarzynową ma same zalety.
Seler korzeniowy jest zdrowym i smacznym warzywem. Stanowi doskonałą bazę do rozmaitych dań, w tym do pysznych surówek. Dziś proponujemy Wam wyśmienitą surówkę z selera z tartym jabłkiem. Owocowy dodatek sprawia, że surówka jest wyjątkowo soczysta i nabiera przyjemnego, lekko kwaskowego smaku. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.Seler zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Proponowana przez nas surówka z selera nie tylko cieszy podniebienie, ale też jest wyjątkowo zdrowa. Wystarczy do warzywa dodać nieco startego jabłka i sos na bazie jogurtu naturalnego, by cieszyć się tym wyśmienitym dodatkiem do obiadu.
Cukinia kojarzy nam się raczej z warzywem idealnym do przyrządzania na ciepło. Warto jednak spróbować jej bez uprzedniej obróbki termicznej. Surówka z cukinii będzie doskonałą alternatywą dla swojskiej mizerii, a przy tym miłym zaskoczeniem przy rodzinnym stole. Wypróbuj ten przepis koniecznie.Na surówkę z cukinii najlepiej wybrać warzywa młode. Mają one delikatną skórkę oraz niewyczuwalne w zasadzie pestki. Jeśli masz dostęp tylko do dojrzałych egzemplarzy, nic straconego- po prostu obierz je ze skórki. Surówka nadal wyjdzie zaskakująco smaczna.
Kiszonki są modne i zdrowe. A kiszona kapusta jest prawdziwą królową kiszonek. Można z niej przygotować wiele potraw i podać ją do obiadu. Dziś powiemy Wam, jak ukisić kapustę w słoiku. Pyszny, domowy specjał sprawdzi się nie tylko w zimę. Można po niego sięgnąć już tydzień po nastawieniu. A słoik kiszonki będzie idealną porcją na jeden raz. Producenci żywności czasami do kapusty kiszonej dodają środki konserwujące, a nawet ocet, dzięki którym kapusta długo utrzymuje swoje walory. Taka kiszonka nie ma jednak tych zalet, których oczekujemy. A ponieważ nastawienie kapusty do kiszenia jest bardzo proste, naprawdę możemy zrobić to własnoręcznie. W poniższym przepisie przetwarzamy 1 kg surowej kapusty. Jednak oczywiście proporcje możemy dostosować do swoich potrzeb. A kiszenie kapusty w słoiku jest naprawdę wygodne i kapusta nie zajmie wam dużo miejsca w kuchni. Nie przygotowujcie więc na raz wielu słoików. Pamiętajcie, że kapusta kiszona będzie gotowa mniej więcej po tygodniu.Podczas ubijania kapusty kiszonej w słoikach warzywo puści dużo soku. Kapusta poddawana procesowi fermentacji musi być całkowicie przykryta warstwą soku, w przeciwnym wypadku może się zepsuć.
Sałatka jarzynowa z majonezem to już kultowa sałatka, którą często przygotowujemy w domach, nie tylko na święta i większe uroczystości. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i pełna smaku. Nie wszystkie warzywa jednak nadają się do potrawy, ponieważ mogą zepsuć jej smak. Takim warzywem jest cebula.Sałatkę jarzynową przygotowujemy głównie z ugotowanych warzyw. Gotowane ziemniaki, marchewka, pietruszka, por i seler smakują wyśmienicie z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek i zielonego groszku. Niektórzy zamiast groszku dodają kukurydzę z puszki.Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki zawsze gotujmy w skórkach w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa mogą gotować się w jednym garnku, nawet jajka. Pamiętajmy jednak, żeby wyjąć je po około 8- 10 minutach od momentu wrzenia. Do sałatki jarzynowej koniecznie dodajmy również kilka ogórków kiszonych i średniej wielkości jabłko, ogórki i jabłko kroimy w kostkę. To właśnie te składniki świetnie łączą się z resztą warzyw i nadają całej sałatce wspaniałego smaku.
Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.
Sos winegret zna chyba każdy. Proste połączenie oliwy i przypraw podkreśli smak niejednej sałatki. Dziś przedstawiamy wam aż trzy opcje smakowe, których przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Wybierzecie swoją ulubioną i przygotujcie z jej dodatkiem pyszną przekąskę. Każda sałatka będzie smaczniejsza, jeśli dodamy do niej prosty, a zarazem aromatyczny sos winegret. Przyrządzenie jest banalne, a możliwości modyfikowania smaku ogranicza tylko nasza wyobraźnia i składniki sałatki. Zachęcamy do samodzielnych poszukiwań ulubionego wariantu, jednocześnie zdradzając patent na trzy wyjątkowo pyszne odsłony.
Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.
Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.
Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.
Co powiesz na sałatkę makaronową zamiast obiadu? Doskonale syci, a zrobisz ją zaledwie w 10 minut. Świetnie więc spisze się w ciepłe dni, kiedy apetyt nie jest zbyt duży. Jak ją zrobić? Wystarczy, że do ugotowanego makaronu dodasz kilka ulubionych warzyw i jeden pożywny składnik. Może nim być filet z piersi kurczaka — gotowany, pieczony albo wędzony. Latem szczególnie w ciepłe dni apetyty nam nie dopisują. Bardziej mamy ochotę na orzeźwiające napoje niż na sycące potrawy. Jednak wiadomo — jeść trzeba, by mieć siłę do pracy i by organizm dostał wszystkie składniki, których potrzebuje. Jakie potrawy najlepiej sprawdzają się w ciepłe dni? Z pewnością lekkie, niezbyt tłuste i szybkie do przygotowania. Nikt bowiem nie chce gotować się w kuchni ani tracić w niej zbyt dużo czasu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem obiadowym będzie sałatka makaronowa. Makaron sam w sobie jest pożywny, a gdy jeszcze zestawicie go z kawałkami mięsa i warzyw zamieni się w pełnowartościowy posiłek.
Sałatka grecka jest sycącą i orzeźwiającą propozycją na letni obiad lub kolację. Proste połączenie kilku świeżych warzyw, sera feta i oliwek z aromatycznym sosem skusi niejednego smakosza. Danie przygotujecie niemalże ekspresowo, a jeszcze szybciej zniknie z talerza. Smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowe.Jeśli jeszcze nigdy nie skusiliście się na sałatkę grecką, koniecznie spróbujcie jej tego lata. Lekka i pełna smaku kompozycja świeżych warzyw, delikatnie słonej fety i aromatycznego ziołowego sosu idealnie sprawdza się w gorące dni, gdy nie bardzo ma się ochotę na ciepłe i ciężkie dania.
Lubicie lekkie kolacje? Jeśli tak, mamy dla was doskonałą propozycję. Zróbcie sałatkę grecką według receptury Ani Starmach. Jej przygotowanie zajmie kilkanaście minut, a zachwytom najbliższych z pewnością nie będzie końca. Kluczem do doskonałego smaku tej potrawy jest prostota.Sałatka grecka znana jest w Grecji pod nazwą wiejskiej. Jest to najprostsze danie, jakie można zamówić w każdej lokalnej knajpie. Trochę pokrojonych warzyw, do tego ser, oliwa i ocet. Danie to jest serwowane o każdej porze dnia, niektórzy są nawet w stanie zastąpić nim obiad. W upały rzeczywiście sprawdza się znakomicie. Smak sałatki greckiej w dużej mierze zależy od jakości i smaku jej składników. Warto więc do jej przyrządzenia wybrać aromatyczne i pełne smaku pomidory, ogórki i paprykę. Ich dopełnienie będzie stanowiła cebula, oliwki i ser feta. Najlepiej oryginalny.
Polecamy pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Będzie idealna do kotleta i nie tylko. Jest prosta i szybka w wykonaniu, bo wystarczy poszatkować kapustę i dodać do niej kilka składników. Surówka ma wyważony smak, więc z pewnością posmakuje każdemu.Kapusta jest wdzięcznym produktem na surówkę. Niewiele kosztuje i ma dość neutralny smak. Zwykle sięgamy po kapustę białą, ale można też po włoską, czerwoną czy pekińską. Ta ostatnia wyróżnia się delikatnością i chrupkością. Przygotuj z niej surówkę do dzisiejszego obiadu.