Gessler zdradziła, jaki Polacy robią błąd przyrządzając sałatkę jarzynową. Lepiej go omijać
Sałatka jarzynowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. Przyrządzanie jej w każdym domu wygląda nieco inaczej. Są jednak składniki, które potrafią znacząco zmienić smak specjału. Zdaniem Magdy Gessler cebula jest jednym z nich. Gwiazda uważa, że dodawanie jej do jarzynowej jest ogromnym błędem, który popełnia wielu Polaków.
Sałatkę jarzynową tradycyjnie przygotowywało się z warzyw z rosołu, a kompozycji dopełniały ziemniaki, ogórek kiszony i majonez. W wielu domach dodaje się też cebulę. Zdaniem kulinarnych autorytetów takie postępowanie to duży błąd.
Jak powinna wyglądać sałatka jarzynowa według Magdy Gessler?
Według gwiazdy Kuchennych Rewolucji warzywa do jarzynowej — czyli marchewkę, pietruszkę i seler — przyrządzić należy w rosole. Do dania koniecznie należy też dodać kleiste śląskie ziemniaki.
Tym, co nie powinno do rarytasu, trafić jest cebula. Gwiazda uważa, że warzywo to ma zbyt wyrazisty smak i dominuje w sałatce. Swoją opinię uzasadnia bardzo obrazowo:
– Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę to nam wyje taki gaz cebulowy – opowiada dziennikarzom.
Co jeszcze warto dodać do jarzynowej?
Wiele osób sięga po groszek. Według Gessler ten dodatek doskonale pasuje do specjału. Nie może być jednak twardy:
– Groszek powinien mieć miękką skórkę. – zdradza restauratorka.
Dodaje również, że lepszym wyborem będzie groszek konserwowy, który ma intensywny zielony kolor, świetnie pasujący do całej kompozycji.
Choć dla wielu z nas może to być zaskakujące, restauratorka nie wyobraża sobie, by w sałatce zabrakło marynowanych grzybów.
Bardzo istotnym dodatkiem jej zdaniem składnikiem jest też jabłko. Powinno być go dużo, bo dobra sałatka jest nieco słodka. Tak przynajmniej uważa szefowa Kuchennych Rewolucji. Czy możemy się z nią kłócić?
Na naszej stronie znajdziecie pyszne przepisy Magdy Gessler. W tym artykule znajdziecie niezawodny sposób na sernik krakowski. Ten natomiast odkrywa tajniki pysznej szarlotki.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw
Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent
Źródło: gotowanie.onet, aniapastuszka