Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sok Z Buraka

Sok Z Buraka

Projekt bez tytułu - 2021-12-15T164830.325
15.12.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

W wielu domach nie ma Wigilii bez czerwonego barszczu. Wiele osób ma jednak problem z dosmaczeniem tej postnej zupy. Ważnym jej składnikiem jest zakwas buraczany i suszone grzyby. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy? Dzięki niemu twój barszcz będzie wyjątkowy.Sposobów przyrządzenia czerwonego, wigilijnego barszczu jest wiele. Niewątpliwie jego podstawą jest wywar warzywny. Wiadomo, w Wigilię serwujemy raczej postne potrawy, nie ma więc mowy o zupie na mięsie. Mimo to barszcz czerwony potrafi być pełen smaku i aromatu.

zakwas buraczany
13.12.2021 01:00 Zakwas buraczany na barszcz czerwony według przepisu siostry Anastazji

Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki. Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.

Barszcz czerwony na talerzu
05.12.2021 01:00 Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

Tradycyjna potrawa wigilijna z buraków, czyli barszcz, nie uda się bez odpowiednich przypraw. Nasze babcie dodawały do tej zupy dwóch dość nieoczywistych składników, które doskonale podbijały jej smak. Suszone śliwki i kwaśne jabłka pomogą i nam stworzyć barszcz tak smakowity, jak nigdy wcześniej.Jabłka nie są oczywistym elementem barszczu, lecz ich użycie poleca sama Magda Gessler, która dodaje do tej świątecznej zupy również skórki, które pięknie go zagęszczają. Fani kompotu z suszu ucieszą się też z faktu, że będą mogli wykorzystać nadmiar wędzonych śliwek, które wbrew pozorom bardzo dobrze pasują do tej zupy.

Ewa Wachowicz, barszcz
04.12.2021 01:00 Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.

zakwas na barszcz
02.12.2021 01:00 Jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony?

Buraczany zakwas jest doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samo kiszenie trwa 7-10 dni. Szkoda więc przepłacać za sklepowy zakwas. Co, jednak jeśli zapomnisz nastawić go na czas? Nie ma zmartwienia, podpowiemy ci jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony.Niektórzy zakwaszają czerwony barszcz sokiem z cytryny lub octem. Jednak wzbogacenie go buraczanym zakwasem, dodaje barszczykowi niezwykłego smaku. Zakwas ma naturalny, kwaśny smak, jest też na tyle wartościowy, że można go po prostu pić.

barszczyk czerwony
26.11.2021 01:00 Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Barszcz czerwony z uszkami jest klasyką wigilijnego stołu. Jednak doskonale smakuje także na co dzień. Możesz go podać z krokietami czy pasztecikami na obiad lub ciepłą kolację. Skorzystaj z przepisu na ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach, a z pewnością częściej będzie gościć w twoim menu. Barszcz czerwony jest jedną z tych potraw, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak serwuje się go też na rodzinnych uroczystościach i przyjęciach. Tak naprawdę jedlibyśmy go częściej, gdyby nie fakt, że jest przy nim trochę pracy. Na szczęście my znamy przepis Ani Starmach, według którego można szybko przygotować smaczny, czerwony barszczyk.

Burak
22.11.2021 01:00 Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?

Wiele osób zauważa, że podczas gotowania buraków ich kolor blednie, przez co warzywo traci wiele ze swojego uroku. Na szczęście wystarczy wykorzystać jeden trik, aby ich piękna czerwień została zachowana bez żadnych problemów. Polega on na zachowaniu skórki, dzięki której nie tylko barwnik, lecz również wartości odżywcze zostaną w burakach. Buraki wykorzystuje się do przygotowania mnóstwa pysznych i zdrowych potraw, które jedzone są na całym świecie. W Polsce najbardziej rozpoznawalne są barszcz czerwony, barszcz ukraiński oraz charakterystyczna i pikantna ćwikła. Podczas gotowania praktycznie każdego produktu w wodzie dochodzi do pewnych strat w wartości odżywczych tychże produktów - obmywająca je gorąca wodą wypłukuje minerały, witaminy, makroelementy oraz inne substancje, takie jak barwniki. W przypadku buraków można to łatwo zminimalizować.

Zasmażane buraczki
15.11.2021 01:00 Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko. Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych. Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami. Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo.

Sok z buraka - zalety
12.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić sok z buraka? Lista zalet powala

Burak jest pysznym warzywem, po które powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej niż tylko przy niedzielnym obiedzie. Jego sok ma przyjemnie orzeźwiający smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzi się doskonale w sezonie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o infekcję. Wspomoże nas też w profilaktyce wielu chorób. Sprawdźcie, dlaczego warto pić go regularnie. Sałatki czy surówki z buraka pozwalają nam do diety włączyć buraka gotowanego lub pieczonego. O wiele więcej wartości będzie on miał jednak wtedy, gdy spożyjemy go bez obróbki termicznej, podczas której tracimy część zawartych w nim dobroczynnych substancji. Rozwiązaniem tego problemu jest sięganie po bogaty w szereg witamin i minerałów sok z tego warzywa.

sok z buraka
09.11.2021 01:00 Dlaczego warto pić sok z buraka jesienią?

Buraki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Chętnie zjadamy tarte, gotowane buraczki czy czerwony barszcz. Jednak najwartościowsze są buraki jedzone na surowo albo w postaci soku. Zobacz, dlaczego warto pić sok z buraka zwłaszcza jesienią. Buraki kuszą rubinową barwą, a także niepowtarzalnym, słodkawym smakiem. Mało które warzywo jest tak aromatyczne i pełne koloru, jak właśnie buraki. Warto jednak wiedzieć, że między innymi za ich kolorem kryje się też duża porcja zdrowia.

Sałatka z buraków i papryki
08.11.2021 01:00 Sałatka z buraków i papryki

Szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj sałatkę z buraków i papryki w zalewie i ciesz się jej smakiem przez wiele miesięcy. Sałatka z buraków i papryki pasuje doskonale do mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych i jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na sałatkę z buraków i papryki w słoiku.Tarte buraczki są genialnym dodatkiem od obiadu. Podsmażone z papryką i cebulką, następnie gotowane w zalewie octowej zyskują głęboki, intensywny smak. Sałatkę przygotuj w słoiczkach, aby sięgać po nią zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na pyszne buraczki do obiadu dla całej rodziny. Buraczki są warzywem, z którego przygotujemy wiele smacznych dań, w tym zup i sałatek. Tarte buraki z papryką są świetnym dodatkiem do obiadów mięsnych, kluseczek, ziemniaków. Podane z roladą śląską smakują obłędnie. Pamiętaj, aby pasteryzować sałatkę zaraz po przygotowaniu, aby zachowała swoją świeżość i aromat do kolejnego sezonu.Szukasz pomysłu na ciekawe przetwory z buraczków na zimę? Przygotuj równie smaczną sałatkę z buraków i chrzanu, doskonałą do obiadu.

Carpaccio z buraka i gruszki
07.10.2021 02:00 Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

zakwas buraczany
05.10.2021 02:00 Przepis na domowy zakwas buraczany

Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

czerwony barszcz
03.10.2021 02:00 Kiedy dodawać ocet do czerwonego barszczu?

Barszcz wygląda apetycznie, kiedy jest czerwony, a nie brunatny czy różowy. Na jego wygląd wpływa sposób jego przyrządzenia. Dowiedz się, kiedy powinno się dodawać ocet do czerwonego barszczu i poznaj inne wskazówki jak najlepiej go przygotować. Czerwony barszcz to klasyka polskiej kuchni. Kojarzymy go z rubinową barwą i aromatycznym zapachem. Jego kolor przysparza jednak niektórym wiele problemów. Jak się okazuje, wcale nie łatwo jest osiągnąć tę idealną, czerwoną barwę wywaru. Rubinowy kolor barszczu to zasługa betaniny. Ten naturalny barwnik znajdujący się w burakach jest jednak bardzo kapryśny. Na jego kolor wpływa temperatura i czas jej działania. Czynniki te mogą sprawić, że betanina ulegnie rozpadowi, co sprawi, że barszcz stanie się różowy, a nie rubinowy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sok z buraka
30.09.2021 02:00 Sok z buraka - dlaczego warto pić go codziennie?

Jarzyna do obiadu, barszcz czerwony i sałatka to chyba najpopularniejsze u nas potrawy z buraka ćwikłowego. Jest on niewątpliwie bardzo zdrowy, ale głównie wtedy, gdy jemy go na surowo. Dlatego polecamy świeży sok z buraka. Zobacz, dlaczego warto pić go codziennie. Burak ćwikłowy, inaczej czerwony należy do jednych z najwartościowszych warzyw. Jednak tak, jak w przypadku większości warzyw i owoców, aby w pełni skorzystać z jego prozdrowotnych zalet, najlepiej jeść go na surowo. Obróbka termiczna niszczy bowiem wiele witamin i innych, cennych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

barszcz czerwony
12.09.2021 02:00 Prosty przepis na barszcz czerwony

Barszcz czerwony to najpopularniejsza potrawa przyrządzana z ćwikłowych buraków. Ma piękną barwę, jest aromatyczny i rozgrzewający. Zwłaszcza jeśli odpowiednio się go doprawi. Podaj go do krokietów czy pasztecików, a domownicy będą zachwyceni. Czerwone buraki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Kryją w sobie sporo żelaza, witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu. Mają działanie oczyszczające, wzmacniające i antyoksydacyjne. Z tego powodu warto by jak najczęściej trafiały na nasze talerze. Niektórzy, gdy mają ochotę na barszcz czerwony kupują gotowy w kartonie. Tymczasem przygotowanie domowego barszczyku jest naprawdę proste i nie trwa długo. Zobacz jak w prosty sposób możesz go przyrządzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok malinowy
02.09.2021 02:00 Jak zrobić w domu sok z malin?

Pyszny sok z malin jest nie lada pokusą dla smakoszy. Z łatwością można przygotować go w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty. Sok własnej roboty z pewnością zadowoli wielbicieli swojskich smaków.Sok z malin jest jednym ze smaków lata. Można go dodawać do rozmaitych deserów oraz traktować jako słodki napój. Warto wypróbować niezawodny przepis na własny sok z malin. Mało kto spodziewałby się, że jego przygotowanie jest tak proste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z selera
24.08.2021 02:00 Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z agrestu
24.08.2021 02:00 Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura. Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu. Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z buraka
20.08.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z kiszonego buraka?

Buraki są prawdziwą bombą witaminową, a jeśli dodatkowo poddamy je fermentacji, ich właściwości tylko się zwiększą. Picie soku z takich buraków jest łatwym sposobem na przyswojenie dobrych wartości. Taki napój poprawia odporność, a także korzystnie wpływa na układ krwionośny. Sok z kiszonych buraków jest tanim, łatwym w produkcji i smacznym napojem, którego walory zdrowotne są ogromne. Każdy powinien, chociaż pić go od czasu do czasu. W polskiej kuchni sok ten stosowany jest od wielu lat. Nikomu w końcu nie trzeba przedstawiać kwaśnego płynu, który kupić można obecnie w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Buraczki z dodatkiem chrzanu
16.08.2021 02:00 Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

Zasmażane buraczki są nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku burgundowych bulw zagości starty chrzan. Kultowe buraczki zyskają bardziej wyrazisty smak.Wyborne zasmażane buraczki uchodzą za jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane kotlety mielone bez ich towarzystwa. Buraczki warto wzbogacić o chrzan. Dzięki niemu smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z buraka może mocno zaskoczyć
08.08.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z buraka?

Sok z buraka jest z pewnością jednym z napitków, które wyróżniają się na tle innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi. W jego wnętrzu możemy się natknąć na wiele cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o witaminach z grupy B oraz żelazie. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy sok z buraka. Smakowity sok z buraka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą fantastycznego smaku. Najzdrowszy jest oczywiście kiszony sok z buraka. Za jego sprawą możemy zatroszczyć się o nasz organizm, dostarczając mu witamin i minerałów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z aronii ma wiele zalet
02.08.2021 02:00 Jak praktycznie wykorzystać sok z aronii?

Aronia jest wyjątkowym owocem, który wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią po niego sięgają. Godny uwagi jest sok z aronii, który jest pełen wartościowych składników odżywczych. Można go wykorzystać na wiele sposobów. Dobrze sprawdza się, chociażby jako dodatek do jogurtu lub wody.Sok z aronii ma wiele zalet, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jedną z nich bez wątpienia są walory smakowe. Jednak dużo istotniejsze są zawarte w nim witaminy i minerały. Przygotowanie soku z aronii jest banalnie proste.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na konfiturę z buraków
14.07.2021 02:00 Przepis na konfiturę z buraków

Buraki zawierają wiele witamin, m.in. C, A, B1, sporo kwasu foliowego oraz beta-karotenów. Często na śniadania wybieramy słodkie owocowe przetwory, jednak o wiele zdrowszym wyborem byłaby konfitura z buraka. Smakuje tak dobrze, że nie będziesz mógł się od niej oderwać.Buraki w formie konfitury mogą być nie tylko zamiennikiem owocowych przetworów jadanych z pieczywem. Tak przygotowane buraki idealnie pasują do dań mięsnych z kurczaka i indyka oraz pieczonej wieprzowiny. Wspaniale współgrają także jako dodatek do deski serów. W poniższej konfiturze wyczuć możemy nutę cytrusów oraz imbiru, jednak dobór składników aromatyzujących zależy od indywidualnych preferencji. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Chłodnik z botwiną
18.06.2021 02:00 Przepis na cudowny chłodnik z młodej botwinki

Chłodnik z młodej botwinki jest nie lada specjałem. Idealnie sprawdza się, jako propozycja obiadowa, gdy za oknem leje się żar z nieba. Przepis jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów.Smakowity chłodnik z botwinki niejednokrotnie przyprawiał nas o zachwyt. Nie bez powodu wyborna zupa cieszy się popularnością wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Okazuje się, że chłodnik wcale nie musi być trudny w przygotowaniu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

zakwas-eksplodował
09.06.2021 02:00 Nagranie wybuchu zakwasu na Tik Toku

Zakwas z buraków jest niezbędnym elementem kultowego barszczu. Okazuje się, że wystarczy chwila, by eksplodował na całe mieszkanie. Nagranie z Tik Toka momentalnie obiegło Internet. Polak ostrzega innych konsumentów. Producent zakwasu odniósł się do całej sprawy.Nie da się ukryć, że zakwas z buraków odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Ciężko wyobrazić sobie barszcz bez tego dodatku. Czasami w kuchni nie wszystko idzie po naszej myśli. Przekonał się o tym jeden z użytkowników Tik Toka.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T115527.673
07.06.2021 02:00 Polak pokazał jak otwiera zakwas z buraków, doszło do wypadku

Zakwas z buraków to jeden z najzdrowszych probiotyków, z którego można zrobić wiele różnych pysznych dań. Pewien internauta kupił gotowy zakwas w butelce i gdy go otwierał, zdarzyła się tragedia. Na udostępnionym przez niego nagraniu widać, jak wzburzony zakwas opryskał całe mieszkanieZakwas z buraków jest jednym z najlepszych sposobów na konsumowanie tych warzyw. Poza właściwościami samych buraków, w zakwasie obecne są bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy czy odpornościowy.Jednak aby czerpać maksymalnie dużo korzyści z picia zakwasu, nie może on być poddany procesowi pasteryzacji - w innym wypadku żywe kultury bakterii przestają funkcjonować. Niepasteryzowany zakwas wymaga jednak odpowiedniej ostrożności podczas otwierania.

Zasmażane buraczki
30.05.2021 02:00 Przepis na buraczki zasmażane jak od babci

Buraki są przede wszystkim bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. Znajdziemy w nich również witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Mnogość przeciwutleniaczy sprawia, że każdy powinien okazjonalnie jeść buraki. Wyjątkowo istotną substancją odżywczą w burakach jest witamina B1. Dzięki niej warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Niewielka ilość kalorii to kolejny atut - można zajadać się burakiem bez granic.