Świąteczna sałatka jarzynowa to nie tylko tradycyjna potrawa, ale też okazja do przemycenia warzyw na świąteczny stół. Zamiennik, który tu prezentujemy, pozwala nieco odświeżyć jej oblicze, a do tego dodać trochę więcej składników odżywczych.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Emiliano Castagna jest Włochem z urodzenia, a warszawiakiem z wyboru. Na co dzień prowadzi Włoską Akademię Kulinarną w Warszawie, a niedawno napisał książkę „Mieszu mieszu. Co ugotuje makaroniarz”, w której pokazał, jak mieszać ze sobą kojarzone z kuchnią włoską składniki, aby stworzyć proste i smaczne potrawy. Emiliano opowiada Smakoszom o swojej książce i włoskiej Wielkanocy.
Przed nami czas wielkanocnych zakupów. Już za chwilę wyładujemy koszyki najrozmaitszymi produktami. Czy wszystkie z nich są jednak wysokiej jakości i jak odróżnić dobry skład od tego kiepskiego? Poniżej znajdziecie ściągawkę dotycząca dodatków do żywności, które znaleźć się mogą w wybranych przez was wyrobach.
Przygotowaliście już pisanki na Wielkanoc? Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czym barwić jajka, to polecam wam doskonały sposób. Użyjcie naturalnego składnika, który nada jajkom wyjątkowej barwy. Takie pisanki zachwycą pięknymi kolorami i będą świąteczną ozdobą każdego domu.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Ten z pewnością zwróci uwagę siedzących za stołem gości. W tym przepisie przyprawiamy go w sposób, który dodaje specyficznego wielkanocnego smaku.
Na ostatniej prostej przed świętami wielkanocnymi sieci sklepów ścigają się o klientów. Najłatwiej przekonać ich oczywiście ceną. Dlatego w ostatnich dniach co dzień mamy nowe promocje, z których warto korzystać dla dobra przedświątecznego portfela.
Już w Wielką Sobotę pójdziemy święcić pokarmy. Warto wiedzieć, że dobór produktów w koszyczku wielkanocnym nie jest przypadkowy. Jego symbolika nawiązuje do wiary, ale też ma zapewnić nam szczęście, dobrobyt i zdrowie.
Organizacje pozarządowe w Lesznie przygotowały paczki żywnościowe. Mają one przed świętami trafić do potrzebujących z miasta i okolic. Poszukiwane są teraz osoby, które dostarczą przesyłki do adresatów. Ma się to odbyć na zasadzie wolontariatu.
Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Magda Gessler, ikona polskiej kuchni, nie przestaje wytykać Polakom błędów w ich gotowaniu. Tym razem wielu z nas oberwało się za sałatkę jarzynową. Gessler wskazała, które składniki pominąć, a jakich – niesłusznie jej zdaniem – nie dodajemy.
Symboliczne znaczenie obrzędów związanych z obchodzeniem świąt zmienia się z czasem. Jeśli chcemy, by nasza Wielkanoc wiązała się z pielęgnowaniem tradycji, musimy czasem sięgnąć do opisów dawnych świętowań. Choć dziś skład świątecznego koszyczka dobieramy w miarę swobodnie, nie zawsze tak było.
Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.
Minął już okres fascynacji żywymi kolorami sztucznych barwników. Coraz częściej wracamy do tych pochodzących z natury. Jakie składniki dodawać do wody, by zapewnić paletę barw wielkanocnym kraszankom?
To postne danie sprawdzi się świetnie w dni takie jak Wielki Piątek. Jest prosta i skromna, nie zawiera mięsa, nie odwraca uwagi od ważnych rzeczy tym, którzy tego dnia szukają skupienia i wyciszenia. Ale daje dość siły tym, którzy przed Wielkanocą mają jeszcze wiele do zrobienia.
Na Wielkanoc na pewno nie zabraknie jajek. Jednak ja podam je w formie apetycznych i efektowanych tulipanów. Polecam przepis na jajka, które robi się w prosty sposób. Będą piękną i smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.
Niedziela Palmowa przypada jeszcze w wielkim poście. Dlatego wielu szuka odpowiedzi na pytanie: czy tego dnia można jeść mięso. Sprawdzamy, co Kościół mówi na ten temat.
Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest możliwe? Polecamy przepis, który to umożliwi. Zakwas został zastąpiony tu przez inny lubiany produkt. Apetyczny żurek bez zakwasu pełen jest smaku i pysznych składników. Wypróbuj ten doskonały patent w swojej kuchni.