Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Kotlety schabowe po góralsku
22.08.2022 14:34 Kotlety schabowe po góralsku zaskoczą zdetronizują klasyczną wersję dania. Hit nad hity

Próbowaliście kiedyś kotletów schabowych po góralsku? Panierowane mięso z pyszną pierzynką z sera i szynki smakuje obłędnie. Przyrządzenie dania jest bardzo proste. Zaskoczcie rodzinę tym przysmakiem, a obiad szybko zniknie z talerzy. Jeszcze nie raz u was zagości - tak jest pyszny. Wiele jest sposobów przygotowania kotletów schabowych. Proponowana przez nas odsłona z dodatkiem pysznego żółtego sera i wędzonej szynki ma szansę spodobać się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Soczyste mięso przyjemnie komponuje się z topionym serem i delikatnie chrupiącą szynką. Skusicie się ?

Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
21.08.2022 18:11 Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat

Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami, salami i papryką są absolutnym hitem na imprezy lub szybki podwieczorek dla najbliższych. Chrupiącą bagietkę à la pizzę przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Poznaj najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami.Zapiekanki są już kultowym posiłkiem. Nic dziwnego, są szybkie, tanie i pożywne. Zapiekanki przygotujesz z kilku ulubionych składników, a jedną z moich ulubionych wersji jest zapiekanka z serem, pieczarkami i salami. Danie jest świetną opcją zarówno na imprezy, niezapowiedziane wizyty gości, a także na szybki podwieczorek lub kolację. Do bagietki dodaję również kawałek żółtej papryki i cebulkę. Każdą porcję bagietki smaruję również odrobiną ketchupu, aby nadać zapiekankom lekko pomidorowej nuty, która wzmacnia walory smakowe całego dania. Zapiekanki możesz dodatkowo oprószyć ziołami prowansalskimi, szczypiorkiem, możesz podać je z ketchupem, sosem czosnkowym, ziołowym, domowym pesto bazyliowym, sosem musztardowym lub ostrym sosem chilli do dań mięsnych i kanapek. Każdy dodatek sprawi, że zapiekanki będą jeszcze smaczniejsze i błyskawicznie znikną z talerzy.

Podwójne schabowe Magdy Gessler
19.08.2022 18:06 Najdoskonalsze podwójne schabowe Magdy Gessler. Sekret tkwi w niezwykłym połączeniu 2 mięs

Podwójne schabowe Magdy Gessler są nietypową propozycją przyrządzenia tradycyjnych kotletów. Sprytny patent polegający na połączeniu dwóch kawałków mięsa i umieszczeniu cebulki wewnątrz sprawia, że danie zachwyca soczystością i jest przyjemnie pikantne. Koniecznie spróbujecie — jeszcze nie raz je przygotujecie.Kotlety schabowe Magdy Gessler zaskoczą smakiem niejednego amatora kuchni polskiej. Doprawione aromatycznymi przyprawami i przełożone cebulką w mięso chrupiącej panierce smakuje obłędnie. Jest soczyste, delikatne i wyraziste. Skusicie się?

Miękka karkówka z grilla w majonezowo-jogurtowej marynacie
19.08.2022 14:09 Karkówka z grilla w majonezowo-jogurtowej marynacie. Miękka i soczysta

Szukacie sposobu na miękką karkówkę z grilla? Wiemy, jak zrobić doskonałą marynatę. Mięso przyrządzone w aromatycznej kompozycji na bazie majonezu będzie soczyste i pełne smaku. Proste i sycące danie będzie w sam raz na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Warto spróbować. Przygotowanie dobrej marynaty do karkówki z grilla to nie lada wyzwanie. Jej dodatek powinien bowiem sprawić, że mięso zmięknie i będzie soczyste po upieczeniu. Wykorzystanie majonezu sprawi, że uzyskamy pożądany efekt. Proponujemy połączyć go z jogurtem i kilkoma aromatycznymi przyprawami. Będzie pysznie.

Soczyste kotlety mielone z musztardą i pietruszką
19.08.2022 11:59 Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne

Nie ma smaczniejszego obiadu niż soczyste kotlety mielone z musztardą podane z lekką surówką i ziemniakami. Ciocia Krysia wie, jak je przyrządzić, by skusiły każdego. Dodając do mięsnej masy ulubioną musztardę oraz świeżą natkę pietruszki, uzyskuje danie pełne aromatu, które wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone, które są wyjątkowo soczyste i pięknie pachną, receptura cioci Krysi powinna was zainteresować. Łączy ona mięso i kilka innych składników, które każdy z nas ma w domu, a efekty są znakomite. Tak lekkich i delikatnych kotletów dawno nie jedliście.

zapiekanka ryżowa
19.08.2022 11:09 Zapiekanka ryżowa z wędzoną kiełbasą i pomidorami. Tani i szybki obiad

Co dziś podać rodzinie? A może zapiekankę ryżową z wędzoną kiełbasą i pomidorami? Ten tani i szybki obiad przygotujesz dosłownie za grosze, a wszyscy się nim najedzą. Sekret smaku tej potrawy tkwi w aromatycznym dodatku, czyli kiełbasie. Możesz ją jednak zastąpić wędzonym boczkiem lub szynką. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.Pomysł na tani obiad? Nic prostszego! Zapiekanki są szybkimi daniami, które mogą wystarczyć za cały obiad. Oczywiście, jak do każdego obiadu, zawsze warto podać do nich pełną witamin surówkę. Jednak z drugiej strony zawierają zwykle warzywa, a więc porcję zdrowia. Bazą zapiekanki może być makaron, kasza, ziemniaki lub ryż. Gdy dorzucisz do nich trochę warzyw, wędliny i sera powstanie pełne smaku, pożywne danie. Doskonale nadaje się ono do odgrzewania, więc od razu możesz przygotować je na dwa dni. Pomysł na tani obiad nie sprawi Ci problemu.

Kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce
17.08.2022 22:11 Prosty patent na kruche i soczyste kotlety schabowe. Sekretem są 2 dodatkowe składniki

Pomysł na wyśmienity, szybki, niedzielny obiad? Kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zamarynuj je wcześniej w musztardzie i majonezie, a będą doskonale soczyste, miękkie i jeszcze smaczniejsze. Poznaj prosty patent na soczyste kolety schabowe, nikt im się nie oprze.Kotlety schabowe to już tradycja w niedzielę lub większe uroczystości. Nie ma smaczniejszego obiadu od soczystego schabu podanego z ziemniakami lub purée, kiszonymi ogórkami, buraczkami tartymi lub zasmażaną kapustą z kminkiem.Kotlety schabowe mogą być o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste, kiedy zastosujesz 1 prosty trik. Wystarczy natrzeć je mieszanką musztardy i majonezu i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zawarty w sosach ocet doskonale rozpuszcza twarde włókna w mięsie, dzięki czemu kotlety są tak delikatne i miękkie, że aż rozpływają się w ustach.Schabowe smaż na ulubionym rodzaju tłuszczu. Do mięsa idealnie sprawdzi się masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec. Każdy z nich ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu kotlety nie są przypalone i mają piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.Do obiadu przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem, jest niezwykle aromatyczna, a kminek dodatkowo sprawi, że dodatek stanie się o wiele lżejszy.

Kotlety mielone po śląsku są pyszne
16.08.2022 12:51 Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Kotlety mielone po śląsku są pysznym daniem regionalnym, które od klasycznego mięsnego rarytasu odróżnia dodatek zrumienionej cebuli i smażenie z wykorzystaniem smalcu. Te z pozoru drobne zmiany sprawiają, że danie jest pełne smaku, soczyste i niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie — tak dobrego obiadu dawno ni jedliście. Karminadle, czyli śląską wersję kotletów mielonych, przyrządza się z wieprzowiny. Zawsze też smaży się je na tłuszczu zwierzęcym. Najczęściej podawane są z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą lub zasmażaną kapustą kiszoną. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego rarytasu, nasza receptura pomoże wam naprawić ten błąd.

kotlety schabowe z czosnkiem
15.08.2022 08:48 Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem, którym jest czosnek. Najlepsze kucharki nacierają nim mięso po rozbiciu. Dzięki temu kotlety są pyszniejsze niż zwykle. Przekonaj się o tym sama, robiąc małą zmianę w klasycznej recepturze. Chrupiąca panierka, a w środku delikatne, kruche mięso? Kto nie przepada za takimi schabowymi? Choć jemy je dość często, wciąż nie mamy ich dosyć. Warto jednak czasami nieco odmienić ich smak, a domownicy z pewnością będą zadowoleni. Dziś proponujemy oprócz soli i pieprzu, użyć do doprawiania kotletów schabowych 1-2 ząbki czosnku. Zmiana niewielka, a schabowe będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz, by kotlety dobrze nim przeszły, po przyprawieniu wstaw mięso na kilka godzin do lodówki.

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę
14.08.2022 17:42 Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Młoda kapusta doskonale pasuje do niedzielnego obiadu. W wersji zaproponowanej przez Monikę Richardson przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczą raptem trzy produkty. Spróbujecie?Proste patenty kulinarne są na wagę złota. Jednym z nich jest cudowna propozycja Moniki Richardson, która zdradziła, jak przyrządza młodą kapustę. Smakołyk w iście angielskim stylu — z dobrze podsmażonym, a więc chrupiącym, boczkiem — z pewnością wam się spodoba. Nie możecie tego przegapić.

kotlety mielone
13.08.2022 15:02 Wyborne kotlety mielone z piekarnika. 2 dodatki zapewniają im soczystość

Planujesz zrobić dziś mielone? Może tym razem przygotujesz wyborne kotlety mielone z piekarnika? Obędzie się bez smażenia i pilnowania patelni. A soczystość kotletom zapewnią dwa dodatki — ser i pomidory. Jesteśmy pewni, że przekonasz się do pieczonej wersji mielonych Ty i Twoja rodzina. Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. W większości domów pojawiają się na stole raz na tydzień, góra raz na dwa tygodnie. Ci, co je przyrządzają często, mają już swoją sprawdzoną recepturę i nie bardzo chcą testować nową. Jednak spróbujemy was namówić na małą zmianę, bo naprawdę warto. Dziś proponujemy wam przygotować kotlety mielone z piekarnika. Są lżejsze dla żołądka niż te smażone. A poza tym nie wymagają tyle uwagi. Trudno je bowiem przypalić. By jednak nie wyschły zbytnio w czasie pieczenia, radzimy na ich wierzchu położyć plaster pomidora i trochę żółtego sera. Po upieczeniu kotlety będą nadzwyczaj smaczne i soczyste.

gulasz
12.08.2022 19:49 Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni

Szukacie pomysłu na pożywny obiad na trzy dni? Zapraszamy na letni gulasz pełen warzyw. Jest pożywny, bo oczywiście zawiera też mięso, jednak warzyw w nim dostatek. Daniem tym nasycisz całą rodzinę, a przy okazji zaoszczędzisz sobie sporo pracy. Proponowany gulasz bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania.Lato to czas, kiedy wybitnie nie chce nam się gotować. No może nie wszystkim, ale z całą pewnością wiele osób tak ma. Jest ciepło, dzieci mają wolne i my też mamy ochotę nieco odpocząć. Jednak upał upałem, a jeść się chce. Jak więc rozwiązać ten problem?Proponujemy gotować dania obiadowe, które nadają się do odgrzewania. Dobrze w tej roli sprawdzą się zapiekanki, a także dania jednogarnkowe. Przepis na jedno znakomite prezentujemy poniżej. Będzie to letni gulasz na trzy dni. Mięsny, ale z dużym dodatkiem warzyw. Przepyszny.Pamiętajcie, tylko by szczególnie w ciepłe dni odpowiednio przechowywać potrawy. Inaczej zepsują się i będą do wyrzucenia. Pozostały gulasz pozostawcie więc do wystygnięcia, a potem wstawcie do lodówki. Następnego dnia całość dobrze przegrzejcie przed podaniem.

Magda Gessler, zupa pomidorowa
11.08.2022 20:02 Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. 1 czynność ma kolosalne znaczenie

Magda Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. Jedna czynność ma tu kolosalne znaczenie, a mianowicie podsmażenie świeżych pomidorów na maśle. Dzięki prostemu patentowi zupa zyskuje na smaku i aromacie. Staje się przepyszna i nadzwyczaj domowa.Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebny jest rosół lub bulion oraz pomidory. Można sięgnąć po pomidory krojone z puszki, po przecier lub koncentrat pomidorowy. Jednak teraz, w letnim sezonie, aż grzech nie wykorzystać świeżych, aromatycznych pomidorów. Magda Gessler przy okazji gotowania pomidorówki zdradza swój prosty patent. Nim doda pomidory do przygotowanego wywaru, kroi je i podsmaża na maśle. Dzięki temu stają się bardziej esencjonalne i zyskują wyborny, domowy smak. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Ewa Wachowicz, szaszłyki z grilla
10.08.2022 11:01 Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa

Ewa Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa, bo przygotowuje je z mięsa mielonego. Zawsze dodaje do masy szczyptę esencjonalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego smaku. Szaszłyki wychodzą soczyste, aromatyczne i przepyszne. Co grillujemy najczęściej? Karkówkę, kaszankę, skrzydełka. Rzadko kiedy są to szaszłyki, mimo że ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić mięso, przyprawić i nadziać na drewniane szpilki. Ewa Wachowicz posunęła się nawet dalej i proponuje przygotować szaszłyki, do których wcale nie musicie kroić mięsa. Wachowicz robi bowiem szaszłyki z mięsa mielonego. A tajemnicą ich smaku są niezwykłe przyprawy — cynamon, kminek i ostra papryka. Po wyrobieniu mięsa masą trzeba tylko oblepić patyczki do szaszłyków i upiec.

gołąbki po kaszubsku
09.08.2022 13:06 Przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu

Przedstawiamy przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu, który stanowi w zasadzie całe gołąbki. Kaszubskich gołąbków nie zawija się w liście kapusty, tylko posiekane warzywo miesza się z mielonym mięsem i kilkoma składnikami, a z masy formuje się duże kotlety. Bez zbędnego parzenia liści kapusty i zawijania. Gołąbki w liściach kapusty lubią chyba wszyscy, tylko sporo przy nich pracy. Kapustę trzeba bowiem najpierw sparzyć, by uelastycznić jej liście, a potem zawinąć w nie farsz. Przyrządzenie klasycznych gołąbków wymaga więc trochę czasu i zręczności.Tym, którzy chcą przygotować gołąbki szybciej i bez problemów polecamy gołąbki po kaszubsku. Farsz do nich, a w zasadzie całe gołąbki robi się nie tylko z mielonego mięsa, ale też marchewki, pietruszki, cebuli i posiekanej kapusty. Uformowane gołąbki, które wyglądają niczym mielone kotlety, obsmaża się, a potem dusi w sosie pomidorowym. Proste, prawda?

Kotlety mielone jak u babci
09.08.2022 10:11 Obłędnie soczyste kotlety mielone z pieczarkami. Babciny przepis jest niezawodna

Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia
07.08.2022 17:47 Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Na grillu przygotowujemy niemal wszystko- mięsa, ryby, warzywa. Potrawy z grilla smakują rewelacyjnie. Wiele osób kupuje gotowe produkty w marynacie, np. karkówki, filety z kurczaka, boczek. Okazuje się, że popełniają poważny błąd.Grillowanie mamy we krwi. Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju potrawy z grilla i całą atmosferę, jaka towarzyszy przygotowywaniu dań z rusztu. Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Bardzo często popełniamy jednak błąd, czego nie grillować?O ile zawsze myjemy i czyścimy sam ruszt przed grillowaniem potraw, tak nie zwracamy już uwagi na to, jak peklowane i marynowane jest mięso, które chcemy zjeść. Czego nie grillować? Wystrzegajmy się gotowych produktów na grilla, które w składzie mają saletrę.Na grillu przygotujemy każde mięso, jednak wszystkie marynaty przygotujmy sami. Nigdy nie grillujmy również gotowych wędlin i boczku. Co na grilla? Możemy grillować ryby, warzywa, jednak wszystko zawsze przygotujmy samodzielnie.

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych
07.08.2022 12:02 Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Nie indyk, nie gotowe mięso mielone kupione w sklepie. Babcia Henia do kotletów mielonych dodaje karkówkę wieprzową, dzięki której kotlety są niezwykle soczyste i delikatne. Kotlety mielone to pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Podane z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką smakują wyśmienicie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były idealne.Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Karkówka wieprzowa. Babcia Henia wyrabia zmielone mięso z resztą dodatków, obtacza je w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety wymagają odpowiedniego smażenia, inaczej nie będą miały chrupiącej skórki, a ta jest rewelacyjna w połączeniu z soczystym środkiem.Do mięsa zmielonego na kotlety mielone dodajmy również niewielką ilość wody, mniej więcej 1/3 szklanki. Karkówka wyrabiana z wodą będzie jeszcze bardziej soczysta i delikatna, przez co kotlety będą najsmaczniejsze. Nie zapominajmy również o dodatkach i przyprawach, polecam suszony majeranek, który doda wspaniałego aromatu.

Szybki i smaczny obiad dla każdego, czyli zapiekanka makaronowa. Pierwsze skrzypce grają kiełbasa i ser
06.08.2022 18:38 Szybki i smaczny obiad dla każdego, czyli zapiekanka makaronowa. Pierwsze skrzypce grają kiełbasa i ser

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą wędzoną to szybki i smaczny obiad dla każdego. Makaron muszle idealnie nadaje się do faszerowania, a zapieczony z mięsem, serami i sosem pomidorowym tworzy fantastyczne i proste danie, idealne na upały.Przepisy na szybkie obiady podbijają Internet. Nic dziwnego, przygotujemy je naprawdę błyskawicznie z kilku składników, bez zbędnego stania w kuchni. Zapiekanka makaronowa jest jednym z dań, które będą gotowe w niecałą godzinę, włączając 20 minut pieczenia.Do przygotowania zapiekanki wykorzystajmy makaron typu duże muszle. Ugotujmy go al'dente, dzięki czemu po zapieczeniu będzie miękki i delikatny. Makaron nadziewany mozzarellą wymieszaną z jajkiem i przyprawami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego wędzoną kiełbasę. Sos do zapiekanki makaronowej również zrobimy błyskawicznie. Wystarczy wymieszać passatę z krojonymi pomidorami, doprawić je przyprawami, suszonym oregano i świeżą natką pietruszki. Danie będzie bardzo aromatyczne i każdy będzie prosił o dokładkę.

Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie
06.08.2022 18:09 Gołąbki w liściach winogron. Grecka wersja kultowego specjału smakuje obłędnie

Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.

Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne
06.08.2022 13:52 Dziadek nauczył go robić pierogi ruskie z falbankami. Do farszu dorzuca boczek, są obłędne

Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
06.08.2022 12:42 Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, miękka kapusta i domowy sos to rewelacyjne połączenie, które za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków?Gołąbki są prostym daniem, wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone wcześniej liście kapusty i upiec lub ugotować. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zwykle podaję z ugotowanymi ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, wszyscy są zachwyceni.Jeśli nie przepadasz za klasycznym parzeniem liści kapusty, możesz przygotować je w inny sposób- liście włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc. Po około 4 minutach podgrzewania liście kapusty będą miękkie i jędrne, idealne do zawijania farszu do gołąbków.Do farszu do gołąbków dodaj również zioła. Osobiście polecam suszony majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Zioła podkreślają smak i ryżu i mięsa, przez co gołąbki będą przepyszne i bardzo aromatyczne. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to danie, które wychodzi idealnie za każdym razem.

fasolka Mamut
05.08.2022 21:40 Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Zdradzamy, jak ją przygotować

Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Jeśli spotkasz ją na bazarku, kup, a nie pożałujesz. Zdradzamy, jak najlepiej ją przygotować. Będzie doskonała jako dodatek do obiadu, a w połączeniu z kilkoma składnikami zamieni się w smaczne danie. Fasolka szparagowa króluje właśnie na straganach. Można ją kupić w coraz lepszych cenach, a naprawdę warto, bo jest teraz najsmaczniejsza — delikatna i bezłykowa. Najczęściej gotujemy ją i podajemy polaną masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Świetnie też sprawdza się w letnich zupach, zapiekankach i daniach z patelni.Trochę rzadziej niż uwielbianą, popularną szparagówkę, można spotkać na bazarkach fasolę Mamut. Jej strączki są zielone, rzadziej żółte, płaskie i nieco dłuższe niż fasolki szparagowej. O tej porze roku są niezwykle smaczne, bo bardzo delikatne, a jednocześnie mięsiste. Jeśli nie wiecie, jak przygotować fasolę Mamut, już podpowiadamy.

kotlety mielone
05.08.2022 20:50 Proste i pyszne kotlety mielone. Przepis, który cię nie zawiedzie

Masz ochotę na tradycyjny, polski obiad? Proponujemy proste i pyszne kotlety mielone. Podajemy najłatwiejszy przepis, który cię nie zawiedzie. Mielone zrobione z podstawowych składników, bez zbędnych udziwnień wyjdą soczyste i miękkie. Dokładnie takie, jak lubisz.Kotlety mielone znajdują się w top 5 ulubionych obiadów Polaków. Lubimy je nie tylko ze względu na doskonały smak znany nam od dzieciństwa, ale też dlatego, że są proste do zrobienia. Wydawać by się mogło, że jedzone dość często dawno nam się znudziły. Niektórzy podpowiadają więc, by odmienić ich smak przeróżnymi dodatkami. Jednak przyznajcie, że najbardziej smakują wam kotlety mielone takie, jak pamiętacie z rodzinnego domu czy ze szkolnej stołówki. I właśnie na takie tradycyjne kotlety mielone was dziś zapraszamy.

kotlety schabowe
04.08.2022 18:01 Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata

Polecamy dziś soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata, składająca się z cebuli, czosnku i maślanki. Zanurz w niej plastry mięsa i odstaw na kilka godzin, a schabowe nabiorą szałowego smaku i kruchości. Jeszcze nigdy takich nie jadłeś. Kotlety schabowe są smaczne i proste do zrobienia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli zwykle rozbite płaty mięsa oprószacie tylko solą i pieprzem, dziś poddajcie je marynowaniu. Marynata również będzie prosta, a bardzo aromatyczna i skuteczna. Nada bowiem kotletom schabowym doskonałego smaku i aromatu.

Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
04.08.2022 16:21 Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo

Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Jedni dodają do nich kawałek boczku, inni dolewają wodę. Znamy najlepszy patent na puszyste, soczyste kotlety mielone, które pokocha cała rodzina. Dodaj do nich startą na tarce cukinię lub kalafiora, zachwyty są gwarantowane.Kotlety mielone to już nasza tradycyjna potrawa, na którą każdy z nas ma swój sposób. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kotlety mogą być jeszcze bardziej puszyste i pełne smaku. Nie muszą być również tak ciężkie. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić kotlety mielone z łopatki, gotowego mięsa mielonego, mięsa wołowego, czy z indyka, zawsze pamiętajmy o sekretnym składniku, który nie dość, że spulchni kotlety, to jeszcze sprawi, że będą smaczniejsze i lżejsze. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również czerstwą kajzerkę, którą namaczamy wcześniej w mleku. Sucha bułka dodaje smaku, zwiększa objętość masy i jest bardzo ważnym składnikiem kotletów. Kotlety musimy również smażyć w odpowiedni sposób, inaczej nie będą smaczne.

Karkówka z grilla
03.08.2022 18:44 Karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Najlepszy specjał na ruszt

Wiecie, jaki jest najlepszy specjał na ruszt? Niewątpliwie karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Zachwyca soczystością i konkretnym smakiem, a jest niezwykle prosta do zrobienia. Wystarczy, że obtoczycie karkówkę w popularnym sosie, wstawicie do lodówki, a potem upieczecie. Zadowolenie biesiadników gwarantowane.Karkówka jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, który w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia, zapewniając mięsu doskonały smak i soczystość. Przed wrzuceniem na ruszt karkówkę, podobnie, jak i każde inne mięso warto zamarynować. Z czego zrobić marynatę? Jeden z jej składników powinien być kwaśny, bo kwas doskonale kruszy mięso. Może to więc być np. sok z cytryny, wino, ocet balsamiczny czy musztarda. Ta ostatnia zawiera też ocet, a jednocześnie ma wyrazisty smak. I właśnie z dodatkiem musztardy przygotujemy dziś marynatę do karkówki z grilla.

kotlet schabowy
03.08.2022 11:50 Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent zachwyci każdego

Polecamy wam dziś kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent z pewnością zachwyci każdego. Wystarczy pokruszyć chipsy i użyć ich do panierowania zamiast tartej bułki. Są niezwykle chrupiące, dzięki czemu schabowe smakują nadzwyczaj dobrze. Kucharze mają też inną sztuczkę na poprawienie walorów ukochanych kotletów. Kotlet schabowy, mimo że jest bardzo popularny i oklepany, za każdym razem szybko znika z talerzy. Decyduje o tym jego doskonały smak — chrupiąca panierka i soczyste wnętrze. I jakby go nie przygotowywać, to chodzi o to, by był jeszcze bardziej chrupiący i mocniej soczysty. I tu mamy dla was rozwiązanie, które znacznie zwiększy chrupkość panierki. Wystarczy zastąpić tartą bułkę pokruszonymi chipsami. Od razu są one chrupiące, a gdy jeszcze je podsmażymy na gorącym tłuszczu, będą nieziemsko chrupiące. Kucharze radzą też zastosować dodatkową sztuczkę, a mianowicie jajko rozkłócić z odrobiną gazowanej wody. Dzięki temu panierka będzie bardziej puszysta i nieco grubsza i lepiej będą do niej przylegać kawałki wierzchniej warstwy.