Szukacie pomysłu na pożywny obiad na trzy dni? Zapraszamy na letni gulasz pełen warzyw. Jest pożywny, bo oczywiście zawiera też mięso, jednak warzyw w nim dostatek. Daniem tym nasycisz całą rodzinę, a przy okazji zaoszczędzisz sobie sporo pracy. Proponowany gulasz bowiem doskonale nadaje się do odgrzewania.Lato to czas, kiedy wybitnie nie chce nam się gotować. No może nie wszystkim, ale z całą pewnością wiele osób tak ma. Jest ciepło, dzieci mają wolne i my też mamy ochotę nieco odpocząć. Jednak upał upałem, a jeść się chce. Jak więc rozwiązać ten problem?Proponujemy gotować dania obiadowe, które nadają się do odgrzewania. Dobrze w tej roli sprawdzą się zapiekanki, a także dania jednogarnkowe. Przepis na jedno znakomite prezentujemy poniżej. Będzie to letni gulasz na trzy dni. Mięsny, ale z dużym dodatkiem warzyw. Przepyszny.Pamiętajcie, tylko by szczególnie w ciepłe dni odpowiednio przechowywać potrawy. Inaczej zepsują się i będą do wyrzucenia. Pozostały gulasz pozostawcie więc do wystygnięcia, a potem wstawcie do lodówki. Następnego dnia całość dobrze przegrzejcie przed podaniem.
Magda Gessler pokazała, jak robi zupę pomidorową. Jedna czynność ma tu kolosalne znaczenie, a mianowicie podsmażenie świeżych pomidorów na maśle. Dzięki prostemu patentowi zupa zyskuje na smaku i aromacie. Staje się przepyszna i nadzwyczaj domowa.Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebny jest rosół lub bulion oraz pomidory. Można sięgnąć po pomidory krojone z puszki, po przecier lub koncentrat pomidorowy. Jednak teraz, w letnim sezonie, aż grzech nie wykorzystać świeżych, aromatycznych pomidorów. Magda Gessler przy okazji gotowania pomidorówki zdradza swój prosty patent. Nim doda pomidory do przygotowanego wywaru, kroi je i podsmaża na maśle. Dzięki temu stają się bardziej esencjonalne i zyskują wyborny, domowy smak. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Ewa Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa, bo przygotowuje je z mięsa mielonego. Zawsze dodaje do masy szczyptę esencjonalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego smaku. Szaszłyki wychodzą soczyste, aromatyczne i przepyszne. Co grillujemy najczęściej? Karkówkę, kaszankę, skrzydełka. Rzadko kiedy są to szaszłyki, mimo że ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić mięso, przyprawić i nadziać na drewniane szpilki. Ewa Wachowicz posunęła się nawet dalej i proponuje przygotować szaszłyki, do których wcale nie musicie kroić mięsa. Wachowicz robi bowiem szaszłyki z mięsa mielonego. A tajemnicą ich smaku są niezwykłe przyprawy — cynamon, kminek i ostra papryka. Po wyrobieniu mięsa masą trzeba tylko oblepić patyczki do szaszłyków i upiec.
Przedstawiamy przepis na gołąbki po kaszubsku. Ich sekret tkwi w wyjątkowym farszu, który stanowi w zasadzie całe gołąbki. Kaszubskich gołąbków nie zawija się w liście kapusty, tylko posiekane warzywo miesza się z mielonym mięsem i kilkoma składnikami, a z masy formuje się duże kotlety. Bez zbędnego parzenia liści kapusty i zawijania. Gołąbki w liściach kapusty lubią chyba wszyscy, tylko sporo przy nich pracy. Kapustę trzeba bowiem najpierw sparzyć, by uelastycznić jej liście, a potem zawinąć w nie farsz. Przyrządzenie klasycznych gołąbków wymaga więc trochę czasu i zręczności.Tym, którzy chcą przygotować gołąbki szybciej i bez problemów polecamy gołąbki po kaszubsku. Farsz do nich, a w zasadzie całe gołąbki robi się nie tylko z mielonego mięsa, ale też marchewki, pietruszki, cebuli i posiekanej kapusty. Uformowane gołąbki, które wyglądają niczym mielone kotlety, obsmaża się, a potem dusi w sosie pomidorowym. Proste, prawda?
Nie ma nic smaczniejszego soczyste kotlety mielone. Babcia Stasia wiedziała o tym doskonale i do mięsnej masy dodawała podsmażone pieczarki. Dzięki nim danie ma wspaniałą konsystencję i obłędnie smakuje. Koniecznie wypróbujecie — jeszcze nie raz przyrządzicie.Soczyste kotlety mielone z dodatkiem pieczarek będą nie lada gratką dla amatorów dań z grzybami. Kompozycja mięsa wieprzowego urozmaicona aromatycznym dodatkiem i odrobiną pomidorów zachwyca teksturą i bogatym smakiem. Skusicie się na taką odmianę klasyki?
Na grillu przygotowujemy niemal wszystko- mięsa, ryby, warzywa. Potrawy z grilla smakują rewelacyjnie. Wiele osób kupuje gotowe produkty w marynacie, np. karkówki, filety z kurczaka, boczek. Okazuje się, że popełniają poważny błąd.Grillowanie mamy we krwi. Każdy z nas uwielbia różnego rodzaju potrawy z grilla i całą atmosferę, jaka towarzyszy przygotowywaniu dań z rusztu. Lato to idealny czas na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Bardzo często popełniamy jednak błąd, czego nie grillować?O ile zawsze myjemy i czyścimy sam ruszt przed grillowaniem potraw, tak nie zwracamy już uwagi na to, jak peklowane i marynowane jest mięso, które chcemy zjeść. Czego nie grillować? Wystrzegajmy się gotowych produktów na grilla, które w składzie mają saletrę.Na grillu przygotujemy każde mięso, jednak wszystkie marynaty przygotujmy sami. Nigdy nie grillujmy również gotowych wędlin i boczku. Co na grilla? Możemy grillować ryby, warzywa, jednak wszystko zawsze przygotujmy samodzielnie.
Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Nie indyk, nie gotowe mięso mielone kupione w sklepie. Babcia Henia do kotletów mielonych dodaje karkówkę wieprzową, dzięki której kotlety są niezwykle soczyste i delikatne. Kotlety mielone to pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Podane z młodymi ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką smakują wyśmienicie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Kotlety wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i smażenia, aby były idealne.Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Karkówka wieprzowa. Babcia Henia wyrabia zmielone mięso z resztą dodatków, obtacza je w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety wymagają odpowiedniego smażenia, inaczej nie będą miały chrupiącej skórki, a ta jest rewelacyjna w połączeniu z soczystym środkiem.Do mięsa zmielonego na kotlety mielone dodajmy również niewielką ilość wody, mniej więcej 1/3 szklanki. Karkówka wyrabiana z wodą będzie jeszcze bardziej soczysta i delikatna, przez co kotlety będą najsmaczniejsze. Nie zapominajmy również o dodatkach i przyprawach, polecam suszony majeranek, który doda wspaniałego aromatu.
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą wędzoną to szybki i smaczny obiad dla każdego. Makaron muszle idealnie nadaje się do faszerowania, a zapieczony z mięsem, serami i sosem pomidorowym tworzy fantastyczne i proste danie, idealne na upały.Przepisy na szybkie obiady podbijają Internet. Nic dziwnego, przygotujemy je naprawdę błyskawicznie z kilku składników, bez zbędnego stania w kuchni. Zapiekanka makaronowa jest jednym z dań, które będą gotowe w niecałą godzinę, włączając 20 minut pieczenia.Do przygotowania zapiekanki wykorzystajmy makaron typu duże muszle. Ugotujmy go al'dente, dzięki czemu po zapieczeniu będzie miękki i delikatny. Makaron nadziewany mozzarellą wymieszaną z jajkiem i przyprawami będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego wędzoną kiełbasę. Sos do zapiekanki makaronowej również zrobimy błyskawicznie. Wystarczy wymieszać passatę z krojonymi pomidorami, doprawić je przyprawami, suszonym oregano i świeżą natką pietruszki. Danie będzie bardzo aromatyczne i każdy będzie prosił o dokładkę.
Gołąbki w liściach winogron to grecka wersja kultowych gołąbków zawijanych w liście kapusty. Liście winogron, aromatyczny farsz z mięsa, pomidorów i ryżu, świeża natka pietruszki i suszona mięta to połączenie, którego musisz spróbować, cała rodzina będzie zachwycona.Liście winogron w smaku przypominają nieco świeży szpinak. Liście po sparzeniu są równie jędrne i elastyczne, co kapusta, są więc idealne do zawijania farszu, nadając mu świeżą nutę. Farsz do gołąbków w liściach winogron przygotujmy z dodatkiem świeżej natki pietruszki, suszonej mięty, cytryny i pomidorów.Farsz jest bardzo aromatyczny, a zapieczone gołąbki w liściach winogron smakują fantastycznie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, aby więc się nie przypaliły, wlejmy do naczynia żaroodpornego wodę lub wywar warzywny. Gołąbki będą gotowe po godzinie pieczenia.Gołąbki w liściach winogron możemy podać z kwaśną śmietaną, siekanym koperkiem, lekką sałatką z zielonego ogórka. Możemy również ugotować domowy sos pomidorowy, danie również będzie pyszne i bardzo aromatyczne, a gołąbki błyskawicznie znikną z talerzy.
Pierogi ruskie z dodatkiem wędzonego boczku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Pierogi z boczkiem mają jeszcze lepszy, pełniejszy smak, a polane okrasą z masła i cebuli błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj prosty przepis na najlepsze pierogi ruskie z falbankami.Pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu znamy wszyscy. Klasyczne pierogi mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy dodamy do nich boczek wędzony podsmażony na maśle z cebulą. Pierogi ruskie z falbankami i boczkiem to stary przepis dziadka, który aktualnie podbija Internet.Do farszu na pierogi ruskie możemy wykorzystać młode ziemniaki lub ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, które zostały po obiedzie. W ten sposób w naszej kuchni nic się nie zmarnuje. Młode ziemniaki po ugotowaniu odparujmy i ostudźmy, dopiero później możemy zmielić je z twarogiem.Ciasto na pierogi ruskie przygotujemy z kilku składników: mąki, oleju, wody i szczypty soli. Zagniecione, wyrobione, rozwałkowane ciasto jest elastyczne, delikatne i miękkie. Ulepione pierogi ruskie gotujmy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż do wypłynięcia, będą wyśmienite.
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, miękka kapusta i domowy sos to rewelacyjne połączenie, które za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków?Gołąbki są prostym daniem, wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone wcześniej liście kapusty i upiec lub ugotować. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zwykle podaję z ugotowanymi ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, wszyscy są zachwyceni.Jeśli nie przepadasz za klasycznym parzeniem liści kapusty, możesz przygotować je w inny sposób- liście włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc. Po około 4 minutach podgrzewania liście kapusty będą miękkie i jędrne, idealne do zawijania farszu do gołąbków.Do farszu do gołąbków dodaj również zioła. Osobiście polecam suszony majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Zioła podkreślają smak i ryżu i mięsa, przez co gołąbki będą przepyszne i bardzo aromatyczne. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to danie, które wychodzi idealnie za każdym razem.
Uwielbiasz fasolkę szparagową? A znasz pyszną fasolę Mamut? Jeśli spotkasz ją na bazarku, kup, a nie pożałujesz. Zdradzamy, jak najlepiej ją przygotować. Będzie doskonała jako dodatek do obiadu, a w połączeniu z kilkoma składnikami zamieni się w smaczne danie. Fasolka szparagowa króluje właśnie na straganach. Można ją kupić w coraz lepszych cenach, a naprawdę warto, bo jest teraz najsmaczniejsza — delikatna i bezłykowa. Najczęściej gotujemy ją i podajemy polaną masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle. Świetnie też sprawdza się w letnich zupach, zapiekankach i daniach z patelni.Trochę rzadziej niż uwielbianą, popularną szparagówkę, można spotkać na bazarkach fasolę Mamut. Jej strączki są zielone, rzadziej żółte, płaskie i nieco dłuższe niż fasolki szparagowej. O tej porze roku są niezwykle smaczne, bo bardzo delikatne, a jednocześnie mięsiste. Jeśli nie wiecie, jak przygotować fasolę Mamut, już podpowiadamy.
Masz ochotę na tradycyjny, polski obiad? Proponujemy proste i pyszne kotlety mielone. Podajemy najłatwiejszy przepis, który cię nie zawiedzie. Mielone zrobione z podstawowych składników, bez zbędnych udziwnień wyjdą soczyste i miękkie. Dokładnie takie, jak lubisz.Kotlety mielone znajdują się w top 5 ulubionych obiadów Polaków. Lubimy je nie tylko ze względu na doskonały smak znany nam od dzieciństwa, ale też dlatego, że są proste do zrobienia. Wydawać by się mogło, że jedzone dość często dawno nam się znudziły. Niektórzy podpowiadają więc, by odmienić ich smak przeróżnymi dodatkami. Jednak przyznajcie, że najbardziej smakują wam kotlety mielone takie, jak pamiętacie z rodzinnego domu czy ze szkolnej stołówki. I właśnie na takie tradycyjne kotlety mielone was dziś zapraszamy.
Polecamy dziś soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata, składająca się z cebuli, czosnku i maślanki. Zanurz w niej plastry mięsa i odstaw na kilka godzin, a schabowe nabiorą szałowego smaku i kruchości. Jeszcze nigdy takich nie jadłeś. Kotlety schabowe są smaczne i proste do zrobienia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli zwykle rozbite płaty mięsa oprószacie tylko solą i pieprzem, dziś poddajcie je marynowaniu. Marynata również będzie prosta, a bardzo aromatyczna i skuteczna. Nada bowiem kotletom schabowym doskonałego smaku i aromatu.
Jak zrobić puszyste kotlety mielone? Jedni dodają do nich kawałek boczku, inni dolewają wodę. Znamy najlepszy patent na puszyste, soczyste kotlety mielone, które pokocha cała rodzina. Dodaj do nich startą na tarce cukinię lub kalafiora, zachwyty są gwarantowane.Kotlety mielone to już nasza tradycyjna potrawa, na którą każdy z nas ma swój sposób. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kotlety mogą być jeszcze bardziej puszyste i pełne smaku. Nie muszą być również tak ciężkie. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Niezależnie od tego, czy chcemy zrobić kotlety mielone z łopatki, gotowego mięsa mielonego, mięsa wołowego, czy z indyka, zawsze pamiętajmy o sekretnym składniku, który nie dość, że spulchni kotlety, to jeszcze sprawi, że będą smaczniejsze i lżejsze. Jak zrobić puszyste kotlety mielone?Do kotletów mielonych koniecznie dodajmy również czerstwą kajzerkę, którą namaczamy wcześniej w mleku. Sucha bułka dodaje smaku, zwiększa objętość masy i jest bardzo ważnym składnikiem kotletów. Kotlety musimy również smażyć w odpowiedni sposób, inaczej nie będą smaczne.
Wiecie, jaki jest najlepszy specjał na ruszt? Niewątpliwie karkówka z grilla marynowana w musztardzie. Zachwyca soczystością i konkretnym smakiem, a jest niezwykle prosta do zrobienia. Wystarczy, że obtoczycie karkówkę w popularnym sosie, wstawicie do lodówki, a potem upieczecie. Zadowolenie biesiadników gwarantowane.Karkówka jest jednym z najlepszych mięs do grillowania. To dlatego, że zawiera sporo tłuszczu, który w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia, zapewniając mięsu doskonały smak i soczystość. Przed wrzuceniem na ruszt karkówkę, podobnie, jak i każde inne mięso warto zamarynować. Z czego zrobić marynatę? Jeden z jej składników powinien być kwaśny, bo kwas doskonale kruszy mięso. Może to więc być np. sok z cytryny, wino, ocet balsamiczny czy musztarda. Ta ostatnia zawiera też ocet, a jednocześnie ma wyrazisty smak. I właśnie z dodatkiem musztardy przygotujemy dziś marynatę do karkówki z grilla.
Polecamy wam dziś kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów. Nowatorski patent z pewnością zachwyci każdego. Wystarczy pokruszyć chipsy i użyć ich do panierowania zamiast tartej bułki. Są niezwykle chrupiące, dzięki czemu schabowe smakują nadzwyczaj dobrze. Kucharze mają też inną sztuczkę na poprawienie walorów ukochanych kotletów. Kotlet schabowy, mimo że jest bardzo popularny i oklepany, za każdym razem szybko znika z talerzy. Decyduje o tym jego doskonały smak — chrupiąca panierka i soczyste wnętrze. I jakby go nie przygotowywać, to chodzi o to, by był jeszcze bardziej chrupiący i mocniej soczysty. I tu mamy dla was rozwiązanie, które znacznie zwiększy chrupkość panierki. Wystarczy zastąpić tartą bułkę pokruszonymi chipsami. Od razu są one chrupiące, a gdy jeszcze je podsmażymy na gorącym tłuszczu, będą nieziemsko chrupiące. Kucharze radzą też zastosować dodatkową sztuczkę, a mianowicie jajko rozkłócić z odrobiną gazowanej wody. Dzięki temu panierka będzie bardziej puszysta i nieco grubsza i lepiej będą do niej przylegać kawałki wierzchniej warstwy.
Mamy dla was idealny pomysł na leniwy obiad. Jest nim karkówka pieczona w plastrach. Danie zachwyca soczystością i smakiem, a jest banalnie proste do zrobienia. Mięso wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, doprawić i upiec. Można do niego dorzucić ziemniaki lub inne warzywa. Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem wieprzowiny. Dzięki temu, że jest poprzerastana tłuszczem, doskonale nadaje się do pieczenia. Zawsze bowiem wychodzi soczysta i pyszna. Nie wymaga specjalnych zabiegów, a nawet długiego marynowania. Dziś podamy wam najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie karkówki. Wystarczy, że pokroicie ją w plastry, przyprawicie i upieczecie. Zrobi się miękka o wiele szybciej niż mięso pieczone w dużym kawałku. Ładnie się też przyrumieni ze wszystkich stron.
Zastanawiasz się, jak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Pomoże jeden banalny patent, a mianowicie użycie plastikowej butelki napełnionej wodą. Łatwiej się nie da i takie rozwiązanie możesz zastosować nawet na polu namiotowym. Poznaj też inne zamienniki tradycyjnego tłuczka do mięsa.Kotlety schabowe to nasza duma narodowa. Zawsze częstujemy nimi cudzoziemców, a i sami chętnie zjadamy chociaż raz w tygodniu. Są chrupiące, soczyste i rozpływające się w ustach. A do tego bardzo proste do zrobienia. Robiąc kotlety schabowe, nie można pominąć jednej ważnej czynności, a mianowicie rozbicia plastrów mięsa. Zwykle w każdym domu jest specjalny tłuczek do mięsa, którym można spłaszczyć i skruszyć kotlety. Jak jednak rozbić kotlety schabowe bez tłuczka do mięsa? Gdy jesteśmy właśnie na kempingu lub w nowym mieszkaniu? Mamy na to swoje sposoby.
Macie ochotę na duszone żeberka? Babciny przepis pomoże wam przygotować doskonałe danie. Mięso będzie miękkie i soczyste, a przy tym bez problemu zdejmiecie je z kości. Wszystko dzięki długiemu gotowaniu pod przykryciem i na wolnym ogniu. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.Duszone żeberka skuszą niejednego smakosza. Powolne gotowanie mięsa z odrobiną płynu sprawia, że wychodzi niesamowicie soczyste i delikatne. Danie nie sprawia trudności podczas jedzenia i obłędnie smakuje. Dawno nie jedliście czegoś tak pysznego.
Twoja rodzina lubi pierogi? A chcesz ją zaskoczyć czymś oryginalnym i smacznym? Przygotuj najlepsze sezonowe pierogi z bobem i boczkiem. Ten duet jest naprawdę idealny — świetnie się dopełnia, zapewniając kubkom smakowym niepowtarzalne wrażenia. Koniecznie skuście się na ten farsz.Pierogi są kultowym, polskim daniem. Obowiązkowo muszą ich spróbować odwiedzający nas cudzoziemcy, bo pierogi to nasza pyszna wizytówka. Jakie pierogi cieszą się największym wzięciem? Te z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie i z twarogiem. Jeśli jednak znudziły wam się już nieco te klasyczne farsze, czas na sezonową nowość. Proponujemy przygotować do pierogów nadzienie z bobu i boczku. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się o tym sami.
Leczo po hiszpańsku z ananasem i kiełbasą chorizo to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Leczo z ananasem jest jeszcze smaczniejsze od klasycznej wersji dania i będzie gotowe w zaledwie kilka chwil.Tradycyjne leczo jest daniem, które znamy wszyscy. Jego hiszpańska wersja jest jeszcze smaczniejsza za sprawą kiełbasy chorizo i słodkiego ananasa. Składniki rewelacyjnie łączą się z papryką, cukinią i pomidorami, tworząc doskonałą potrawę jednogarnkową.Leczo po hiszpańsku jest błyskawiczne w przygotowaniu, najpierw smażymy chorizo, cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojonego ananasa i resztę składników i smażymy, aż warzywa puszczą sok. Na końcu dodajmy pomidory i doprawiamy.Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne dania dla całej rodziny. Leczo po hiszpańsku jest jednym z dań, które można jeść bez przerwy, jest lekkie, wyraźne i doskonałe w smaku.
Kotlety schabowe według przepisu Karola Okrasy to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Sekretem soczystych w środku i chrupiących z zewnątrz kotletów jest podwójna panierka. Tak przygotowane kotlety schabowe nie mają sobie równych.Karol Okrasal dzieli się swoimi przepisami i patentami na klasyczne potrawy w jeszcze lepszym wydaniu. Kotlety schabowe przygotowane według jego receptury smakują rewelacyjnie i są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych. Okrasa panieruje kotlety kolejno w mące krupczatce, rozmąconych jajkach, bułce tartej i ponownie w jajkach i bułce. Tak przygotowana panierka jest gruba, smaczna, chrupiąca, a same kotlety są niezwykle soczyste w środku. Okrasa doprawia mięso wyłącznie solą i pieprzem, inne przyprawy są zbędne.Kotlety schabowe Okrasa smaży na smalcu, możemy wykorzystać również masło klarowane, które także dodaje wspaniałego smaku i aromatu. Kotlety smażymy na średnim ogniu po 3- 4 minuty na stronę, na złoty kolor, następnie podajemy je z ulubionymi dodatkami, polecam kapustę zasmażaną z kminkiem.
Polecamy gofry na słono z szynką i serem. Z pewnością zrobią furorę wśród domowników, bo jeszcze nigdy nie jedli gofrów w takiej wersji. A tymczasem te dwa składniki doskonale ze sobą harmonizują i świetnie pasują do chrupiących, ciepłych gofrów.Gofry to prawdziwy hit każdych wakacji. W nadmorskich budkach zawsze ustawia się po nie kolejka. Z bitą śmietaną i owocami, z dżemem albo z cukrem pudrem są przysmakiem dzieci i dorosłych. A czy pomyśleliście o tym, by spróbować gofrów na słono z wytrawnymi dodatkami? Jeśli nie, macie dziś ku temu świetną okazję. Zapraszamy was bowiem na gofry z szynką i serem. Możecie je podać na śniadanie lub kolację. Nie będzie takich, którzy nimi pogardzą.
Kotlety schabowe teoretycznie są bardzo prostym daniem, jednak wystarczy chwila nieuwagi, a soczyste mięso z chrupiącą skórką będzie żylaste, twarde, miejscami surowe lub spalone i przesuszone. Na czym smażyć kotlety schabowe? Jak długo je smażyć, żeby były soczyste i pełne smaku?Kotlety schabowe to jedno z tych rodzajów mięsa, które dobrze przygotowane i usmażone będzie smakować rewelacyjnie i skradnie serce każdemu. Czasem jednak kotlety wychodzą nie tak jak powinny. Sekret idealnych schabowych tkwi zarówno w samym przygotowaniu, jak i smażeniu. Na czy smażyć kotlety schabowe?Niektórzy kotlety smażą na maśle, inni na oleju, oliwie. Na czym smażyć kotlety schabowe? Kotlety schabowe smażymy na smalcu, to najlepszy rodzaj tłuszczu do kotletów. Bardzo ważna jest również panierka z mąki, jajka i bułki tartej. Wiele osób rezygnuje z dodatku mąki. Mąka sprawia, że panierka mocniej trzyma się mięsa, nie odpada, a sam schab jest jeszcze bardziej soczysty. Jeśli chcemy, żeby kotlety były jeszcze delikatniejsze, po rozbiciu i posoleniu, wstawmy je do miski, zalejmy mlekiem i wstawmy na 2 godziny do lodówki.
Czy może być coś pyszniejszego niż tradycyjna babka ziemniaczana? Znakomity podlaski specjał swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi boczku. Zazwyczaj serwuje się go jako dodatek do obiadu, lecz można go również podać solo. Koniecznie spróbujcie — domownicy będą zachwyceni.Tradycyjnej babki ziemniaczanej nie odmówi sobie chyba żaden amator pełnych smaku i sycących dań z ziemniaków. Pochodząca z Podlasia receptura zakłada, że w potrawie znaleźć musi się boczek. Nie można zaś jej podać z sosem z pieczarek — trzeba wykorzystać leśne grzyby. Zachęcamy do spróbowania.
Kotlety mielone z serkiem topionym są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Mięso mielone jest doskonale wyrobione, a dzięki niezwykłemu nadzieniu z topionego sera kotlety są jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Kotlety mielone z serkiem topionym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie wyrobionego, delikatnego mięsa, jest dolanie zimnej wody podczas wyrabiania masy. Im dłużej będziesz wyrabiać wieprzowinę z resztą składników, tym kotlety będą smaczniejsze.Do nadziewania kotletów mielonych z serkiem topionym wykorzystaj serki z suszonymi ziołami lub szczypiorkiem, są bardzo aromatyczne, a zioła rewelacyjnie doprawiają również mięso. Jeśli chcesz zrobić kotlety z serka śmietankowego, do masy mięsnej dodaj zioła prowansalskie.Kotlety mielone z serkiem topionym smaż na średnio rozgrzanym oleju przez około 15 minut, nie przykrywaj patelni i nie kładź na niej zbyt dużej ilości mięsa. Kotlety, które podczas smażenia będą się stykać, zaczną się dusić i nie będą miały chrupiącej skórki.
Soczyste kotlety mielone przepisu babci są pomysłem na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety będą gotowe błyskawicznie, a dzięki pieczeniu w piekarniku, nie będą tak tłuste. Sekret najsmaczniejszych kotletów tkwi jednak w samym sposobie wyrabiania masy mięsnej.Babcia Stasia zdradziła swój sekret na najlepsze kotlety mielone. Do mięsa mielonego i reszty składników dodaje odrobinę zimnej wody i dłużej wyrabia całą masę. Ten prosty trik sprawia, że kotlety są niezwykle soczyste i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na soczyste kotlety przepisu babci.Do soczystych kotletów przepisu babci koniecznie dodaj startą na tarce cebulę, majeranek i oregano. Te składniki doskonale doprawią mięso i resztę składników. Nawet bardzo drobno posiekana cebula nie sprawdzi się tak, jak starte na drobnej tarce warzywo. Soczyste kotlety przepisu babci najpierw podsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i zapiecz. W ten sposób kotlety przygotujesz jeszcze prościej, ponieważ nie musisz ich pilnować, a dodatkowo mięso nie będzie tak tłuste.