Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta. Zawsze pamiętaj o kilku zasadach
14.07.2022 12:08 Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta

Karkówkę z grilla należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda, żylasta i niesmaczna. Karczek zamarynuj w specjalnej marynacie od Ani i grilluj w niskiej temperaturze, dzięki czemu się nie przypali, będzie miękka, delikatna i soczysta. Jak zamarynować karkówkę na grilla?Karkówka wieprzowa i kiełbasa to potrawy, które najczęściej przygotowywane są na grillu. Soczyste mięso podane z sałatką i dodatkami smakuje rewelacyjnie. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania ma niezawodny patent. Dzięki niemu karkówka zawsze jest miękka i soczysta.Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ania zdradziła świetny patent na musztardowo- ketchupową marynatę do karkówki. Marynata jest prosta w przygotowaniu, a marynowane w niej mięso wychodzi za każdym razem soczyste, miękkie i pełne wspaniałego smaku.Karkówka jest mięsem, które uwielbia wyraźne przyprawy. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przygotuj marynatę z dodatkiem musztardy, ketchupu, tymianku, majeranku i słodkiej, mielonej papryki. Mięso musi marynować się przez około 15 godzin, wtedy będzie idealne.

Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie
14.07.2022 08:41 Przepis na kotlety schabowe jak za dawnych lat. Pamiętaj o 1 zasadzie

Pomysł na pyszny i szybki obiad? Przygotuj kotlety schabowe jak za dawnych lat. Kotlety są soczyste, świetnie oprawione i mają grubą, chrupiącą panierkę. Schabowe to klasyczne danie, które od lat gości na naszych stołach, jednak nie jest to polska potrawa.Karolina znalazła przepis swojej babci na kotlety jak za dawnych lat. Schab bez kości przygotowany według tradycyjnej receptury wprost rozpływa się w ustach. Pamiętaj, że każdy kawałek mięsa musi być dobrze rozbity, żeby kotlet nie był twardy.Mięso w panierce smaż przez 3-4 minuty na stronę, na złoty kolor. Jeśli przeciągniesz je na patelni, schab będzie wysuszony, a panierka spalona. Kotlety schabowe jak za dawnych lat muszą być idealnie rozbite i smażone na smalcu, takich schabowych jeszcze nie jadłeś.Kotlety schabowe jak za dawnych lat są rewelacyjne w smaku. Sekretem jest podwójna panierka z bułki tartej. Musimy pamiętać jednak, żeby za każdym razem strząsnąć nadmiar bułki. Kotlety smażmy na smalcu- nie ma lepszego tłuszczu do schabowych.Kotlety schabowe nie są typowym, polskim daniem. Historia schabowego sięga XII wieku, kiedy to zaczęto przygotowywać go z kością w Saksonii, później natomiast austriaccy kucharze zmodyfikowali przepis i tak oto powstał klasyczny sznycel w panierce z jajka, bułki tartej i smażony na smalcu.

konserwa mięsna
13.07.2022 21:58 Jak zrobić wieprzowinę z galaretką w słoiku? Idealna na kanapki

Lubicie smak i aromat mięsnej konserwy? Prawda, że jest nie do opisania? A wiecie, jak zrobić domową wieprzowinę z galaretką w słoiku? Będzie idealna na kanapki. O niebo smaczniejsza niż kupna i całkowicie naturalna. Taką konserwę możecie sobie zrobić z myślą o wyjeździe, ale w domu też chętnie po nią sięgniecie. Konserwy kojarzą się z wakacjami pod namiotem i wyjazdami z własnym prowiantem. Zwykle wrzuca się kilka puszek do bagażu czy plecaka i można wędrować nawet tam, gdzie nie ma sklepów, ani knajp. Jednak, kto spróbował mięsnej konserwy, ten wie, jak obłędnie smakuje. Trudno się powstrzymać, żeby jej nie zjeść nawet, jak się jest w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić konserwę mięsną z myślą o codziennych kanapkach. Taka z galaretką i odrobiną tłuszczyku będzie smakować rewelacyjnie. My zrobimy ją z łopatki i golonki wieprzowej.

Przepis na pulchne kotlety mielone. Wychodzą bosko za każdym razem
13.07.2022 13:31 Przepis na pulchne kotlety mielone. Wychodzą bosko za każdym razem

Pulchne kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kotlety przygotujesz błyskawicznie, a wszyscy będą zachwyceni. Kotlety mielone podaj z mizerią, ogórkami w zalewie musztardowej lub burakami, będzie szybko i pysznie.Pulchne kotlety mielone? Jak najbardziej. Jeden trik sprawi, że mięso będzie wyjątkowo smaczne i delikatne. Kotlety mielone smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.Sekretem pulchnych kotletów mielonych jest dolanie do wyrabianej masy zimnej wody. Na 1 kg mięsa wieprzowego wystarczy pół szklanki. Całość po wyrobieniu wstawmy do lodówki na godzinę, żeby mięso dobrze naszło przyprawami. Kotlety po usmażeniu będą przepyszne.Kotlety mielone smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli pulchne kotlety mielone będą na patelni zbyt blisko siebie, nie dość, że opiją się tłuszczu, to jeszcze zaczną się dusić, a nie smażyć. Kotlety duszone będą miały chrupiącej skórki i mogą się rozpaść na patelni.

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko co musisz wiedzieć
12.07.2022 19:07 Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka i soczysta? Wszystko, co musisz wiedzieć

Co zrobić, by karkówka z grilla wyszła idealnie miękka? Karkówka jest twardym i włóknistym mięsem, nawet po długim czasie grillowania, jest na to jednak skuteczny sposób- odpowiednio przygotowana marynata.Lato to rewelacyjny czas na potrawy z grilla. Zwykle na grillu szykujemy kiełbasy, kaszanki, kurczaka i właśnie karkówkę. Karczek niestety jest twardym, żylastym mięsem, które nie mięknie nawet po upływie dłuższego czasu. Karkówka będzie doskonale miękka i soczysta, kiedy zamarynujemy ją odpowiednio wcześnie w przyprawach z dodatkiem soku z cytryny i musztardy. Do marynaty dodajmy również miód, czosnek, zioła prowansalskie, a każdy będzie prosił o przepis.Karkówkę smażmy na tackach aluminiowych, dzięki którym mięso nie będzie osmolone od rusztu. Wieprzowina jest mięsem, które wymaga dłuższego grillowania nad stosunkowo niewielkim ogniem, wtedy się nie wysuszy.

 Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn
12.07.2022 15:54 Jak przyprawić golonkę, aby smakowała idealnie? Sekretem jest bursztynowy płyn

Golonka w bursztynowej marynacie jest niezwykle delikatna, soczysta i pełna smaku. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to połączenie, które posmakuje każdemu mięsożercy. Sekretem idealnej golonki jest marynata z ciemnego piwa. Jak przyprawić golonkę?Gotowana na wolnym ogniu, następnie pieczona golonka w bursztynowej marynacie to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Do golonki podaj kapustę zasmażaną z kminkiem i ziemniaki pieczone, a stworzysz rewelacyjne danie i każdy będzie prosił o dokładkę.Jak przyprawić golonkę? Jest wiele sposobów na golonkę, ale golonka marynowana w ciemnym piwie, czosnku, majeranku i kminku smakuje doskonale. Mięso musi być marynowane 2 godziny, następnie upiecz je z dodatkiem cebuli pokrojonej w słupki.Golonka jest twardym mięsem, wystarczy ją jednak podgotować z warzywami i przyprawami, a będzie doskonale miękka i soczysta. Jak przyprawić golonkę? Wywar z gotującym się mięsem dopraw solą, pieprzem, lubczykiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Tomasz Strzelczyk, kotlety mielone
12.07.2022 12:46 Kotlety mielone bez bułki. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Kotlety mielone bez bułki? Wielu smakoszy nawet by o tym nie pomyślało. Przepis Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Znany kucharz łączy bowiem mielone mięso z płatkami owsianymi, dzięki czemu kotlety zyskują odpowiednią miękkość i soczystość. I są o wiele zdrowsze niż z namoczoną bułką. Tomasz Strzelczyk jest cenionym kucharzem, który lubi tradycyjną kuchnię. Jednak kotlety mielone robi w nieco mniej klasyczny sposób, bo bez bułki. Namoczoną i odciśniętą bułkę zastępuje bowiem namoczonymi w mleku płatkami owsianymi. Nadają one kotletom odpowiednią konsystencję, soczystość i delikatność. Naprawdę warto po nie sięgnąć.A kotlety mielone Tomasza Strzelczyka wyglądają naprawdę pysznie. Spójrzcie tylko na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

panierowanie schabowych
12.07.2022 09:36 Kotlety schabowe po myśliwsku. Przepyszna propozycja obiadowa

Mamy dla was przepyszną propozycję obiadową. Są nią kotlety schabowe po myśliwsku. Ich przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy klasyczne schaboszczaki podać z aromatycznym sosem grzybowym. Można go przygotować z grzybów leśnych lub pieczarek. Całość smakuje po prostu wybornie. Kotlety schabowe po myśliwsku są wersją kotletów schabowych uzupełnioną o sos grzybowy. Oryginalnie sos ten robi się z grzybów leśnych, które smaży się na wędzonym boczku. Można je jednak z powodzeniem zastąpić pieczarkami. W ten sposób powstanie smaczne i dość oryginalne danie obiadowe.

kotlety mielone
11.07.2022 18:59 Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak

Dziś zdradzimy sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Dzięki dwóm dodatkom będą one miały najlepszy, niezapomniany smak. Zachwycą was soczystością i lekkością, a jednocześnie będą daniem dość ekonomicznym. Mielone najlepiej podajcie je z ziemniakami i buraczkami. Pamiętacie kotlety mielone serwowane na szkolnej stołówce albo w mlecznym barze? Trudno było im odmówić smaku i soczystości, choć wiadomo, że były nieco oszukane. Oszukane, bo zawierały niemięsne dodatki, które miały za zadanie zmniejszyć ilość mięsa w kotletach. Jednak dawały też bardzo pozytywne efekty, a mianowicie idealną soczystość i niepowtarzalny smak. Co ciekawe po usmażeniu kotlety te były też duszone z dodatkiem masła. Dzięki temu zyskiwały większą soczystość, przyjemny smaczek i sos doskonały do polania makaronu czy ziemniaków. Poznajcie przepis na ten przysmak z dawnych lat.

smażenie schabowych
11.07.2022 10:22 Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ 1 zasady, jest najważniejsza

Wiesz, dlaczego kotlety schabowe są twarde po usmażeniu? Nie lekceważ jednej zasady, która jest najważniejsza. Jest nią konieczność zamarynowania mięsa na początku przyrządzania. Dzięki składnikom marynaty kotlety nie tylko stają się delikatniejsze i bardziej soczyste, ale też smaczniejsze. Kotlety schabowe goszczą w naszych domach przynajmniej raz w tygodniu. Zwykle kojarzą się z niedzielnym obiadem. Są klasyką klasyki i potrawą, na którą każdy zawsze ma ochotę. Uwielbiamy je za chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste wnętrze. Czasem jednak schabowe wychodzą twarde i niesmaczne. Jaka jest tego przyczyna?

Kotlety schabowe po chłopsku
10.07.2022 17:38 Prosty sposób na kruche i soczyste kotlety schabowe. Wystarczy 1 dodatkowy składnik

Kotlety schabowe w złocistej panierce i marynacie z kefiru to prosty sposób na pyszne, kruche i delikatne mięso, które jest również niezwykle soczyste. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.Kotlety schabowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Niestety czasem mięso wychodzi twarde lub suche w środku. Jest jednak na to skuteczny sposób. Kotlety zawsze dokładnie rozbijajmy tłuczkiem, w ten sposób unikniemy twardych i niedopieczonych miejsc.Doskonałym patentem na soczyste i delikatne schabowe jest marynowanie mięsa przez kilka godzin w kefirze. Produkt rewelacyjnie zmiękcza twardą wieprzowinę i sprawia, że kotlety zawsze będą miękkie i pyszne.Bardzo ważnym elementem jest również panierka. Nigdy nie pomijajmy mąki, ponieważ to ona dodatkowo zabezpiecza mięso przed przesuszeniem i sprawia, że panierka nie odklei się od schabowych podczas smażenia. Schabowe podamy z wieloma dodatkami. Jedną z moich ulubionych opcji podania, są kotlety z ziemniakami z wody ze szczypiorkiem i surówka z kiszonej kapusty. Do mięsa doskonale pasują również frytki, ziemniaki opiekane, ogórki kiszone, kapusta zasmażana z kminkiem, a także delikatny i aromatyczny sos pieczarkowy.

Tomasz Strzelczyk, polędwiczka
10.07.2022 14:49 Szybki obiad Tomasza Strzelczyka. Polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym

Poznaj przepis Tomasza Strzelczyka na szybki i przepyszny obiad. Znany kucharz zaserwuje dziś nam polędwiczki wieprzowe pieczone z masłem czosnkowym. Przygotujesz je w 15 minut, upieczesz w 25 minut, a otrzymasz obiad, jak z najlepszej restauracji. Polędwiczki wieprzowe są bardzo delikatnym mięsem, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. To sprawia, że szybko można zamienić je w danie obiadowe. Tomasz Strzelczyk proponuje ponacinać mięso, przełożyć masłem czosnkowym i upiec. W towarzystwie ziół i pieczonych warzyw danie wygląda niezwykle apetycznie. Przekonajcie się zresztą o tym sami — zamieszczamy ich zdjęcie w naszym materiale. Jest ono kadrem z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

gołąbki z kapusty
10.07.2022 13:03 Jak długo gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Wiecie, jak długo należy gotować gołąbki z młodej kapusty? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, bo zdania na ten temat są podzielone. Pamiętajcie jednak, że młode warzywa są bardzo delikatne i szybko się rozgotowują. Gotowanie gołąbków dłużej niż pół godziny może spowodować kulinarną katastrofę.Trwa właśnie sezon na młode warzywa, w tym na młodą kapustę. Chętnie robimy z niej różne potrawy, w tym pyszne gołąbki. Są delikatne w smaku, ale też w swojej strukturze. Bardzo szybko się gotują i łatwo je rozgotować. Warto więc wiedzieć, jak długiej obróbki termicznej wymagają, a jaka im zaszkodzi.

kotlety mielone
10.07.2022 10:32 Kotlety mielone w pieczarkach są obiadem idealnym. Nikt nie odmówi dokładki, smak zostaje na długo

Planujecie dziś na obiad mielone? Możecie więc przygotować kotlety mielone w pieczarkach. Są obiadem idealnym, bo smacznym, oryginalnym i prostym do przygotowania. Nikt z pewnością nie odmówi dokładki, a ich smak zostaje na długo. Sprawdźcie, jak zrobić nową wersję klasycznego dania. Kotlety mielone regularnie pojawiają się na naszych stołach. Lubimy je przygotowywać, bo to bardzo proste, a poza tym domownicy jedzą je ze smakiem. Dziś jednak proponujemy wam jednak nieco odmienić tradycyjne mielone i oblepić mięsną masą pieczarki. Dzięki temu powstanie nietuzinkowy kotlet, w którym pieczarkę będzie widać i czuć.

Jamie Oliver, mięsna zapiekanka
10.07.2022 08:42 Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień

Zapraszamy na przepyszną zapiekankę Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięs. Jest tak pożywna, że jedna jej porcja nasyci na cały dzień. Wyróżnia się też prostotą przygotowania i zachęcającym wyglądem. Możesz ją podać nawet na przyjęciu dla znajomych lub po prostu zaserwować na obiad, lub kolację. Lubisz potrawy, które są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i efektowne? Dobrze trafiłeś, bo właśnie taka jest zapiekanka Jamiego Olivera. Jej podstawą są trzy rodzaje mięs, a więc kurczak, kiełbasa i boczek. Znany kucharz dorzuca też do niej trochę warzyw, a całość zalewa sosem i zapieka pod pierzynką z ciasta francuskiego.

Anna Starmach, pieczona karkówka
09.07.2022 19:26 Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta

Pomysł na rodzinny obiad, danie na święta lub większą uroczystość? Ania Starmach zdradziła swój patent na pieczoną karkówkę w rękawie, dzięki czemu mięso jest soczyste i bardzo delikatne. Poznaj przepis na soczysty karczek w aromatycznej marynacie, palce lizać.Karkówka pieczona może być soczysta i niezwykle miękka i delikatna. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób będzie piekła się w piekarniku. Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura, czas pieczenia i specjalny zabieg pod sam koniec, dzięki któremu skórka staje się lekko chrupiąca, koniecznie musisz spróbować.Karkówkę podaję zwykle z ziemniakami opiekanymi z dodatkiem ziół lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Danie uzupełniam lekką surówką, lub sałatką ze świeżych warzyw. Warzywa grillowane również genialnie łączą się z pieczonym karczkiem.

Zimne nóżki w galaretce
09.07.2022 13:27 Z jakiego mięsa wychodzi najlepsza galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne

Wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepsza, zimna galareta? Jeden wybór bije na głowę wszystkie inne, a są nim nóżki wieprzowe. Przyrządzając galaretę na nóżkach, nie trzeba dodawać do niej żelatyny. Wystarczy dorzucić do garnka włoszczyznę i trochę przypraw. Po kilku godzinach gotowania i zastudzeniu powstaje wyborna przystawka.Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to hit dawnych lat, który i teraz jest zjadany ze smakiem. Serwuje się je głównie na domowych uroczystościach i w czasie świąt. Można je podać na zimną przystawkę lub zjeść jako przekąskę. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe dla naszych stawów i kości.Przygotowanie galarety zajmuje trochę czasu, ale pracy przy niej jest niewiele. Wystarczy wrzucić do garnka odpowiednie mięso, trochę warzyw i przypraw i gotować całość, aż mięso będzie bardzo miękkie. By zrobić naturalną, pyszną galaretę trzeba jednak wybrać odpowiednie mięso. Jakie?

schabowe nadziewane
09.07.2022 12:37 Hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Będą Cię błagać o dokładki

Sprawdź, jak zrobić hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Są na tyle smaczne i soczyste, że jesteśmy przekonani o tym, że wszyscy będą Cię błagać o dokładki. Dlatego od razu możesz zrobić ich nieco więcej niż zwykle. Oprócz sera dorzuć też pieczarki, a nadzienie zachwyci też bogatym aromatem.Klasyczne schabowe są płaskie i chrupiące. A nasze schabowe też chrupią, ale są nieco grubsze, bo w środku kryją serowo-pieczarkowy farsz. Prawda, że brzmi to kusząco i od razu wyobrażacie sobie, jak to połączenie musi smakować? Rzeczywiście schabowe z serową niespodzianką smakują wybornie. Tak dobrych jeszcze nie jedliście.

Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom
08.07.2022 19:19 Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom

Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotuj kotlety według przepisu babci, która dodaje do mięsa trzy niezwykłe przyprawy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Te przyprawy to curry, majeranek i papryka mielona.Kotlety mielone to jedno z tych dań, które uwielbia każdy mięsożerca. Wysmażone kotlety z soczystym środkiem i chrupiącą skórką będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według niecodziennego przepisu babci.Kotlety mielone zawsze smaż partiami, ponieważ zaczną się dusić, kiedy będzie ich za dużo na patelni i będą się stykać. Efektem duszenia będą kotlety mielone bez chrupiącej, spieczonej skórki i otrzymasz jedynie ugotowane mięso wieprzowe.Kotlety smaż również na sporej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli oleju zaczyna brakować na patelni, wyjmij kotlety mielone, wlej olej, zaczekaj, aż się rozgrzeje i dopiero ponownie włóż przygotowane mięso na patelnię- w ten sposób unikniesz niepotrzebnego opicia się kotletów tłuszczem.

Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
08.07.2022 18:11 Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe

Czy potrawy z grilla mogą być mniej kaloryczne? Oczywiście! W prosty sposób możemy obniżyć kaloryczność kiełbasy z grilla, wystarczy odpowiednio ją naciąć. Jeśli przygotowujemy również inne dania, pamiętajmy o tackach aluminiowych, są niezbędne. Grillowanie to nasz sport narodowy. Trudno nam sobie wyobrazić ciepły, letni wieczór podczas weekendu bez grillowanej kiełbasy, karkówki i innych pyszności. Niestety dania z grilla do najlżejszych nie należą, jednak możemy w prosty sposób sprawić, że kiełbasa będzie miała mniej kalorii.Na grillu możemy przygotować niemal wszystko- od grzybów, po warzywa, ryby i różne rodzaje mięs. Każde danie przygotowywane nad ogniem ma genialny smak i aromat. Do dań z grilla podajmy również lekką sałatkę z sezonowych warzyw, a na talerzu będzie pysznie, zdrowo i kolorowo.Kiełbasa z grilla ma około 230- 250 kcal. Jest więc kaloryczną potrawą zwłaszcza, że na jednej kiełbasce chyba nikt jeszcze nie przestał jeść. Nacinanie kiełbasek sprawi, że będą miały około 50 kcal mniej. Dobrym sposobem na mniej kalorycznego grilla są również szaszłyki warzywne, grillowana cukinia, bakłażan i papryka.

pieczona szynka
07.07.2022 21:46 Jak piec szynkę wieprzową, aby była soczysta? Wystarczy wykorzystać 1 przedmiot, który każdy ma w kuchni

Wiecie, jak piec szynkę wieprzową, aby była soczysta? Tak naprawdę wystarczy wykorzystać jeden przedmiot, który każdy ma w kuchni. Jest nim popularna folia aluminiowa. Kiedy mięso zacznie się zbyt szybko rumienić, trzeba przykryć nią naczynie, w którym się piecze. Folia ograniczy parowanie wody z mięsa i pozwoli mu zachować soczystość.Szynka wieprzowa nie jest co prawda chudym mięsem, ale też nie ma takich przerostów tłuszczu, jak karkówka. Łatwiej więc ją przepiec, przez co stanie się sucha i niesmaczna. Można się jednak przed tym ustrzec, mając ją w czasie pieczenia na oku. Jest też kilka sposobów na zapewnienie soczystości temu mięsu.

zupa na żeberkach
07.07.2022 20:48 Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę warzywną z wędzonymi żeberkami. Co za smak

Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę z wędzonymi żeberkami. Potrawa urzeka smakiem i zaskakuje prostotą przygotowania. Będzie wprost idealna na letni obiad. Możecie ją ugotować nawet na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Żeberka doskonale smakują duszone, pieczone lub z grilla. Stanowią też świetny dodatek do zup. Świeże czy wędzone potrafią dodać wywarowi niezwykłego smaku. Przekonajcie się o tym sami, przyrządzając zupę na żeberkach według przepisu Kuronia i babci Jadzi.

Chłopski kociołek z ziemniakami i kiełbasą - Pomysł na tani obiad
07.07.2022 14:53 Pomysł na tani obiad - jednogarnkowy chłopski kociołek z ziemniakami, kapustą i kiełbasą

Chłopski kociołek z ziemniakami, młodą kapustą i kiełbasą to proste danie, które przygotujesz błyskawicznie. Kociołek to pomysł tani obiad dla całej rodziny, jest pożywny i bardzo smaczny, prośby o dokładkę są gwarantowane.Pomysł na tani obiad? Chłopski kociołek z sezonowymi, świeżymi warzywami i kiełbasą to jedno z tych dań, które można jeść praktycznie codziennie. Jest idealne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, kiedy jesteśmy bardzo zabiegani lub chcemy przygotować tani obiad dla wszystkich.Chłopski kociołek z ziemniakami, świeżą papryką, młodą kapustą rozpływa się w ustach. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego. Kociołek jest daniem lekkim, ponieważ wszystkie składniki są duszone w aromatycznych pomidorach. Przed duszeniem składniki musimy delikatnie podsmażyć, aby zyskały jak najlepszy smak.Do chłopskiego kociołka z ziemniakami dodaj również fasolę czerwoną lub białą, ale koniecznie z puszki. Taka fasola jest już miękka, dlatego też nie wymaga ani moczenia przez kilka godzin, ani długiego obgotowywania.

Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne
07.07.2022 13:45 Wyśmienita musztardowa marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie cudownie delikatne

Karkówka nie musi być twarda i żylasta. Wystarczy, że zamarynujemy ją w musztardowej marynacie do karkówki na grilla, a po upieczeniu mięso będzie soczyste i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.Karkówka jest mięsem, po które bardzo często sięgamy w sezonie grillowym. Niestety mięso ma sporo przerostów, przez co zwykle nawet po upieczeniu na ruszcie jest dość twarde. Jest na to jednak skuteczny sposób - musztardowa marynata do karkówki na grilla.Musztarda, nie dość, że wyeksponuje najlepszy smak i aromat mięsa, to jeszcze sprawi, że karkówka będzie soczysta. Dzieje się tak dlatego, że w musztardzie znajduje się ocet. Produkt ten rozpuszcza twarde włókna mięsa, dzięki czemu karczek będzie delikatny i miękki.W marynacie do karkówki na grilla nie może zabraknąć również płynnego miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, Marynata jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z mięsem wieprzowym. Marynowanie wieprzowiny przez godzinę np. nie wystarczy, aby twardy karczek stał się miękki i delikatny. Mięso marynuj w musztardowej marynacie do karkówki na grilla przez całą noc. Na 30-40 minut przed grillowaniem wyjmij mięso z lodówki, żeby ogrzało się w temperaturze pokojowej. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może zmienić smak i strukturę karczku.

Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
07.07.2022 09:23 Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza

Kotlety schabowe po lubelsku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Sekretem wyśmienitych kotletów jest panierka przygotowana wyłącznie z mąki gryczanej i jajek. Kotlety po lubelsku po usmażeniu są soczyste i mają jeszcze lepszy smak.Kotlety po lubelsku zaskoczą smakiem każdego miłośnika mięsa. Panierka z mąki gryczanej jest delikatna, lekko chrupiąca, ale i bardzo aromatyczna- nadaje kotletom delikatny, orzechowy posmak przypominający kaszę gryczaną.Kotlety schabowe po lubelsku smakują jeszcze lepiej, kiedy usmażymy je na smalcu. Smalec nie tylko doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W przeciwieństwie do oleju, czy masła klarowanego, nadaje potrawom mięsnego, wyraźnego aromatu.Kotlety schabowe zawsze przygotowujmy z najświeższego mięsa. Jak rozpoznać dobrą wieprzowinę? Schab musi mieć ładny, różowy kolor. Mięso nie może intensywnie pachnieć. Jeśli kupujemy wieprzowinę w opakowaniu, zwróćmy również uwagę na to, czy na wieczku nie zaczyna skraplać się woda, jeśli tak się dzieje, nie kupujmy już takiego mięsa.

makaron na obiad
06.07.2022 19:44 Tani makaron na obiad dla zabieganych. Zrobisz go z 4 składników, prościej się nie da

Zobacz, jak przygotować tani makaron na obiad dla zabieganych. Zrobisz go z zaledwie czterech składników i w kilkanaście minut — prościej i szybciej się nie da. Najbliżsi najedzą się do syta i zrobią to ze smakiem. Sprawdź tylko, czy masz potrzebne składniki w lodówce i do dzieła. Osobom zapracowanym często brakuje czasu nie tylko na odpoczynek, ale też na sprzątanie i gotowanie. Z tym ostatnim problemem można sobie poradzić, sięgając po proste przepisy na szybkie dania. Jeden z nich prezentujemy dzisiaj. Wykorzystaj go w najbliższym czasie, gdy na zrobienie obiadu będziesz mieć kwadrans. Dosłownie tyle czasu wystarczy, by przygotować na obiad tani makaron.

kotlety mielone
06.07.2022 17:19 Babcia podyktowała z głowy do kamery pradawny przepis na kotlety mielone. Niezapomniany smak

Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek
05.07.2022 12:57 Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze z miodu i musztardy to absolutny hit. Zrezygnuj z klasycznej kiełbasy, przygotuj żeberka, które zachwycą każdego miłośnika mięsnych potraw. Żeberka grillowane długo nad żarem będą tak miękkie, że mięso zacznie odchodzić od kości.Sekretem idealnie miękkich żeberek z grilla jest długie grillowanie. Nie grilluj mięsa bezpośrednio nad ogniem, a nad żarem. Temperatura musi być w miarę stała- między 110 a 150 stopni C. Glazurą nasmaruj mięso na około 20 minut przed końcem grillowania.Żeberka zamarynuj dzień wcześniej. Do marynaty koniecznie dodaj ocet, który zmiękczy twardą strukturę i włókna w mięsie, przez co żeberka po upieczeniu będą naprawdę miękkie i delikatne. Miękkie żeberka z grilla w aromatycznej marynacie i glazurze to gratka dla każdego smakosza Jak sprawdzić, czy żeberka są już idealnie miękkie? Gdy złapiesz za kość i delikatnie podniesiesz wieprzowinę, mięso powinno zacząć odchodzić od kości. To najskuteczniejszy sposób na sprawdzenie, czy żeberka są już idealne.