Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.06.2022 12:58

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze

Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze
canva/fotek

Zastanawiasz się, dlaczego niektóre kotlety schabowe mają tak grubą i chrupiącą panierkę? Kotlety nie są dwukrotnie obtaczane w jajku, mące i bułce tartej. Sekretem doskonałej panierki i soczystego mięsa jest ciasto.

Dla każdego miłośnika mięsa, kotlety schabowe to prawdziwy rarytas. Soczysty schab w panierce podany z ulubionymi dodatkami smakuje wybornie. Kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy zamiast w samym jajku, obtoczymy je w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe.

Ciasto do kotletów schabowych nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Kotlety panierujemy kolejno w mące, cieście i bułce- to właśnie w ten sposób powstaje niezwykle gruba i chrupiąca panierka, która dodatkowo osłania mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej kotlety są bardzo soczyste.

Do smażenia kotletów wykorzystajmy olej lub smalec. Kotlety schabowe smażmy na dużej ilości tłuszczu i nie dolewajmy go podczas smażenia. Olej, który ma niższą temperaturę spowoduje, że mięso zacznie wchłaniać ogromne ilości tłuszczu, przez co kotlety będą ciężkie.

Przepis na schabowe w grubej i chrupiącej panierce

Składniki na 5 porcji:

  • 5 kawałków schabu bez kości

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanka mleka

  • 2 łyżki mąki

  • jajko

Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?

Każdy kawałek schabu umyj, oczyść i osusz. Następnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, odstaw na 15 minut.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na głębokim talerzu, w razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej mleko- ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, cieście i bułce tartej.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i podaj, np. z ziemniaczanym puree i mizerią lub groszkiem, smacznego.

Kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem
canva/Angelika Heine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnapolska