Najlepsze kotlety schabowe w grubej i chrupiącej panierce. Nikt im się nie oprze
Zastanawiasz się, dlaczego niektóre kotlety schabowe mają tak grubą i chrupiącą panierkę? Kotlety nie są dwukrotnie obtaczane w jajku, mące i bułce tartej. Sekretem doskonałej panierki i soczystego mięsa jest ciasto.
Dla każdego miłośnika mięsa, kotlety schabowe to prawdziwy rarytas. Soczysty schab w panierce podany z ulubionymi dodatkami smakuje wybornie. Kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy zamiast w samym jajku, obtoczymy je w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe.
Ciasto do kotletów schabowych nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Kotlety panierujemy kolejno w mące, cieście i bułce- to właśnie w ten sposób powstaje niezwykle gruba i chrupiąca panierka, która dodatkowo osłania mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej kotlety są bardzo soczyste.
Do smażenia kotletów wykorzystajmy olej lub smalec. Kotlety schabowe smażmy na dużej ilości tłuszczu i nie dolewajmy go podczas smażenia. Olej, który ma niższą temperaturę spowoduje, że mięso zacznie wchłaniać ogromne ilości tłuszczu, przez co kotlety będą ciężkie.
Przepis na schabowe w grubej i chrupiącej panierce
Składniki na 5 porcji:
5 kawałków schabu bez kości
mąka
bułka tarta
sól, pieprz
olej roślinny lub smalec do smażenia
Składniki na ciasto:
1/3 szklanka mleka
2 łyżki mąki
jajko
Jak zrobić najlepsze kotlety schabowe?
Każdy kawałek schabu umyj, oczyść i osusz. Następnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, oprósz je z każdej strony solą, pieprzem, odstaw na 15 minut.
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na głębokim talerzu, w razie potrzeby wsyp więcej mąki lub wlej mleko- ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, cieście i bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub smalcu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby mięso oddało nadmiar tłuszczu i podaj, np. z ziemniaczanym puree i mizerią lub groszkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Przepyszne pierogi z bobem. Wyjątkowy specjał na początek lata
Źródło: kulinarnapolska