Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T130456.133
04.07.2021 02:00 Jak przygotować wątróbkę, żeby była miękka?

Usmażenie dobrej wątróbki jest sztuką samą w sobie, którą wiele osób nie zdołało pojąć. Wystarczy ją jednak wymoczyć przed smażeniem w wodzie, a wyjdzie miękka i soczysta. Z dodatkiem cebulki posmakuje każdemu. Wątróbka nie jest mięsem, które jest bardzo popularne. Dzieje się tak głównie z braku umiejętności kucharzy, którzy często przeciągają ją podczas smażenia i ta wychodzi sucha, żylasta i twarda jak podeszwa. Dlatego tak ważna jest nie tylko duża uwaga i kontrola ognia, lecz również techniki pozwalające na zachowanie jak najwięcej miękkości i soczystości, przy jednoczesnym pozbyciu się nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T121540.581
02.07.2021 02:00 Prosty sposób na chrupiące kotlety schabowe

Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny. Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

image (1)
22.06.2021 02:00 Kto nie powinien jeść wątróbki?

Wątróbka uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jednak nie każdy powinien ją jeść. Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia, zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, czy kamicą nerkową powinny jej unikać. W jej wnętrzu skrywa się bowiem bardzo dużo cholesterolu oraz puryn.Wątróbka była zmorą dzieciństwa wielu z nas. Rodzice i dziadkowie świetnie zdawali sobie sprawę, że produkt ten jest wyjątkowo zdrowy, dlatego nierzadko byliśmy zmuszani do zjedzenia chociażby kilku kęsów. Dzisiaj potrafimy docenić jej doskonały smak i delikatną fakturę, jeśli tylko jest przygotowana w odpowiedni sposób. Łatwo ją bowiem przesmażyć, a wtedy jest twarda jak podeszwa i gorzka w smaku. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (17)
15.06.2021 02:00 Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Kiełbasa jest podstawą grilla, dlatego wiele osób zastanawia się, w jaki sposób najlepiej ją naciąć, aby uzyskać doskonały smak. Jak się okazuje, dwa najbardziej popularne sposoby, czyli wycięte paski lub szachownica, sprawdzają się równie dobrze - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy otrzymać. Szachownica pozwala wytopić więcej tłuszczu, z kolei paski nadają mięsu większą soczystość. Kiełbasa na grillu jest obowiązkowym elementem odpoczywania przy rozpalonym ruszcie. Zapach podsmażanych, wędzonych kiełbasek nie może się z niczym równać, dlatego każdy chce usmażyć je jak najlepiej. Gdy dostajemy parujący kawałek mięsa na talerz, naszym oczom mogą ukazać się dwa widoki - kiełbasa z prostymi paskami, oraz z szachownicą. Który z nich może być wskazówką do lepszego smaku?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T131637.256
10.06.2021 02:00 Jak przygotować miękką i delikatną wątróbkę?

Dobrze wysmażona wątróbka jest rarytasem, który dla wielu kucharzy amatorów jest nieosiągalny. Jeśli zmagasz się z tym produktem i nie masz pojęcia jak odpowiednio go przygotować - wykorzystaj poniższe porady. Moczenie w mleku sprawi, że będzie delikatna i miękka. Wątróbka z cebulką jest daniem, które może przyprawić o zawrót głowy u niejednego smakosza, w końcu jej charakterystyczny smak jest obłędny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie, jak ugotować ją w najlepszy sposób. Zmagają się oni ze zbytnim wysuszeniem wątróbki, gorzkim smakiem i zbyt dużą twardością. Przed gotowaniem wystarczy jednak wykonać kilka poniższych kroków, a jej smak będzie zawsze doskonały.

Oszukane mięso
09.04.2021 02:00 Jakie sztuczki stosują sprzedawcy, by nieświeże mięso dobrze wyglądało?

Polacy wciąż jedzą sporo mięsa. Jest ono podawane nie tylko na co dzień, ale i od święta. Wydawać by się mogło, że zgodnie z tradycją czy wiarą przysłowiowego kotleta odmawiamy sobie tylko w piątek.Okazuje się jednak, że badanie przeprowadzone w 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield udowodniło, iż w okresie pandemii ok. 25% Polaków ograniczyło spożywanie mięsa, z kolei aż 30% przyznało, że o wiele częściej kupowało jego roślinne zamienniki. Jednak wciąż znaczna większość Polaków nie jest w stanie zrezygnować z kurczaka czy schabu. Mimo że ostatnimi czasy głośno nawet o podatku od mięsa, nadal chętnie je wybieramy. Warto jednak kupować je od sprawdzonych dostawców z chowu kontrolowanego lub przynajmniej wiedzieć, jak oszukują nas niektórzy sprzedawcy, sztucznie podkręcając wygląd wędlin.

Schab zapiekany
18.03.2021 01:00 Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.