Doskonała na niedzielny obiad, sycąca i bogata w aromaty — taka jest golonka. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze warto zastosować jeden trik, który sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Zdradzamy go w tym przepisie.Uzyskanie kruchej, lecz jednocześnie soczyste golonki będzie możliwe, jeśli przygotowanie potrawy podzielimy na dwa etapy — gotowanie w bulionie i pieczenie. Czynnikiem wpływającym na efekt końcowy będzie też odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Do golonki pasuje wiele ziół np. majeranek, tymianku czy rozmarynu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Za oknem nieprzyjemny chłód. Pora więc na sycące i proste do zrobienia danie. Przedstawiamy wam nietypowy przepis na fasolkę po bretońsku. Będzie pożywnie, pikantnie i rozgrzewająco. I co ważne, ta potrawa lubi odgrzewanie.Fasolka po bretońsku to pożywne danie z białej fasoli. Zwykle ma dodatek kiełbasy lub wędzonki oraz przecieru pomidorowego. Nie brakuje w niej też przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego charakteru. Nasza fasolka po bretońsku będzie nieco inna, bo dorzucimy do niej mięso i trochę ostrego chilli.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczony schab zachwyca swoją soczystością, delikatnością i pysznym aromatem. Zdarza się czasem, że mamy ochotę na spróbowanie czegoś nowego - poniższy przepis nadaje się do tego idealnie. Połączenie chrzanu i musztardy sprawia, że mięso nabiera pikantnego i luksusowego smaku.Pieczony schab jawi nam się jako kawał solidnej pieczeni, podawanej z sosem pieczeniowym na puree ziemniaczanym, z dodatkiem ulubionej surówki. Jeszcze lepszy efekt uzyska się, piekąc plastry mięsa. W taki sposób można mieć pewność, że przyprawy i składniki aromatyzujące miały możliwość spenetrowania włókien mięsa i dostarczyły cały swój smak oraz aromat bezpośrednio do wnętrza schabu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Schab po prowansalsku według siostry Anastazji jest jedyny w swoim rodzaju. W przepisie zawarty jest dodatek sera cheddar, który pysznie topi się na mięsie. Dzięki temu kotlety prezentują się obłędnie, a ich smak jest wyjątkowy. Schab po prowansalsku siostry Anastazji nie ma sobie równych i miażdży klasyczne schabowe z łatwością. Jest to zasługa sera cheddar, który ciągnie się i nadaje lekko ostrego aromatu całemu daniu. W przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów ser nie jest jedynie użyty jako posypka. Starty cheddar miesza się z bułką tartą, co daje chrupiącą panierkę po usmażeniu i świetną fakturę potrawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czy na dzisiejszy obiad planujecie kotlety schabowe? Jeśli tak, pokrójcie mięso w plastry, rozbijcie kuchennym młotkiem i przeczytajcie nasze porady. Zdradzimy wam prosty sposób na to jak przygotować schabowe by były soczyste. Od dziś zawsze będziecie go stosować. Przygotowanie kotletów schabowych to nic trudnego. Jednak nie zawsze wychodzą nam tak jakbyśmy chcieli. Wiadomo, najsmaczniejsze są soczyste i chrupiące. I dziś zajmiemy się pierwszym zagadnieniem. Oczywiście na soczystość kotletów wpływa jakość mięsa, lecz w głównej mierze jednak jego obróbka. Dlatego dobrze wiedzieć, jak i czym je przyprawić. My proponujemy prostą marynatę z majonezu. A gdy już przystąpicie do smażenia kotletów, pamiętajcie — nie smażcie ich zbyt długo. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać - warto jednak od czasu do czasu spróbować ich w nowym wydaniu. Magda Gessler ma swój własny przepis na to pyszne danie. Gwiazda TVN-u marynuje mięso w mleku i cebuli, co nadaje mu kruchości i wyrazistego aromatu. Kotlety schabowe zachwycają Polaków prostotą wykonania, szybkością przygotowania, a także wspaniałym smakiem. Magda Gessler ma sposób, który pozwala jeszcze bardziej wzmocnić intensywny aromat schabowych. Przed panierowaniem Gessler marynuje mięso w mieszance mleka oraz cebuli. Mleko zmiękcza włókna mięsa, co nadaje mu kruchości, a cebula aromatyzuje i nadaje kotletom wyrazistszy smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mięso duszone przez wiele godzin ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Jednym z takich dań jest schab duszony z suszonymi pomidorami. Intensywny smak, piękny kolor oraz duża sytość to główne cechy tego przepisu. Schab może sprawiać wrażenie mięsa suchego oraz żylastego, jednak głównie jest to wina błędnego przygotowania. Aby było delikatne, należy dusić je na niewielkim ogniu przez wiele godzin z dużą ilością mocnych przypraw. Świetnym sposobem na przekonanie się, jak duszony schab może dobrze smakować, jest wypróbowanie poniższej receptury. Suszone pomidory, liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie nadają mięsu wspaniałego smaku, którego nie da się zapomnieć przez długie lata. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są niewątpliwie dość szybkie do przygotowania. Zwłaszcza jeśli kupisz mięso już zmielone. Wystarczy je doprawić, uformować kotlety i przystąpić do smażenia. Czy za każdym razem, z takiego produktu wychodzą ci smaczne kotlety? O wiele lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa. Na mielone kotlety najlepsze jest mięso wieprzowe, np. z łopatki (kotlety wyjdą soczyste), z szynki (mielone będą nieco twardsze, ale też chudsze). Niektórzy preferują mieszankę mięsa wieprzowego z wołowym, bo ma wyraźniejszy smak. A liczący kalorie wybierają zaś mielone mięso indycze lub cielęcinę, bo to jest chude i delikatne. Planując przygotowanie kotletów mielonych, warto też rozważyć czy kupić gotowe mięso mielone, czy jednak zmielić je domu. Każda opcja ma swoje wady i zalety. Poznaj je i dokonaj wyboru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczone żeberka w miodzie to danie, obok którego ciężko przejść obojętnie. Ich delikatne mięso samo odchodzi od kości, a podczas jedzenia czuć jak bardzo soczyste jest. Banalnie prosty przepis zaprezentowany poniżej, pozwoli ci zrobić je w bardzo szybkim tempie. Żeberka niemal zawsze smakują obłędnie, ale sprawdzone przepisy mogą sprawić, że zachwycą nas na nowo. Sekretem cudownego smaku jest oczywiście odpowiednia technika gotowania - nie należy trzymać ich w piekarniku zbyt długo, gdyż wyjdą suche. Można przygotować je w wersji podstawowej i łagodnej, jednak dodając chili lub swój ulubiony ostry sos, potrawa zmienia się w pikantną ucztę. Zapach rozchodzący się od piekarnika będzie kusił przez cały czas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone mają duże grono wielbicieli. Kochamy je za smak, a także łatwość i szybkość przygotowania. Teraz zaprezentujemy wam ich wyjątkowo smaczną wersję — kotlety mielone zawijane w plastry boczku. Są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne.Wędzony boczek jest tym dodatkiem, który swym wyraźnym aromatem potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jednocześnie zawarty w nim tłuszcz zwiększa soczystość wielu potraw. Plastrami boczku dobrze jest obłożyć potrawę przeznaczoną do pieczenia lub owinąć nimi produkty, które mają być smażone. Zawsze warto go piec lub smażyć do momentu, aż ładnie się zarumieni. Będzie wtedy przyjemnie chrupiący i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, skorzystajcie z tego przepisu. Razem z nami przygotujecie obłędnie soczysty schab. Jest pieczony w plastrach ze wspaniałymi dodatkami — kapustą i pieczarkami. Nie wymaga dużo pracy — składniki wystarczy wrzucić do rękawa, upiec i gotowe. Schab to nie tylko kotlety czy kawał pieczonego mięsa. Ze schabu można wyczarować dużo więcej. To delikatne mięso jest smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Zwłasza, jeśli pokroi się go w plastry. Tak właśnie zrobiliśmy, aby skrócić czas pieczenia i by składniki doskonale się poprzenikały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze usmażona wątróbka nie ma sobie równych, jednak wiele osób nie do końca wie jak ją przygotować. Dlatego prezentujemy przepis Magdy Gessler, który zawsze pozwoli ci cieszyć się dobrym smakiem wątróbki. Konfitura z jarzębiny daje ciekawy kontrast, który świetnie łączy się ze smakiem reszty składników. Wśród podrobów wątróbka zajmuje szczególne miejsce. Potrawa na jej bazie wielokrotnie może przyprawić o zachwyt, jednak mnóstwo osób nie znosi jej - głównie z powodu braku wiedzy, jak ją zrobić. Rozpływające się w ustach mięso zawsze cieszy się sporą popularnością i jest pożądane przez wielu smakoszy. Poniższa receptura pozwala właśnie takie uzyskać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Masz ochotę na kanapkę ze smalcem? Nie musisz go kupować, bo o niebo lepszy przygotujesz własnoręcznie. Zwłaszcza jeśli skorzystasz z niezwykłej receptury Magdy Gessler. Okazuje się, że słynna restauratorka wzbogaca go między innymi o pokruszone sezamki. Przygotuj go i zaserwuj na spotkaniu ze znajomymi — nie będą chcieli jeść nic innego.
Idealna, upieczona karkówka powinna być soczysta i miękka. By jednak taka wyszła ważna jest jakość kupionego mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Najważniejsza jest boska marynata, która błyskawicznie zmiękcza mięso. Karkówka jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej ląduje na naszych grillach. Ale lubimy też pieczoną w piekarniku. Sekretem jej popularności jest przede wszystkim to, że po upieczeniu potrafi być soczysta i rozpływająca się w ustach. Tu duży wpływ ma naturalnie występujący w niej tłuszczyk. Jednak już zakup właściwego mięsa w dużym stopniu przesądza o naszym sukcesie, znaczenie ma też właściwa jego obróbka.Kupując mięso wybieraj kawałki mięsa o różowej barwie, poprzerastane białym tłuszczem. Te cechy wskazują, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Jeśli mięso jest jasnoróżowe zawiera dużo wody i po upieczeniu będzie twarde. Mięso o ciemnej barwie i żółtawym tłuszczu pochodzi zaś ze starszego zwierzęcia i też nie będzie miękkie. Kiedy już kupisz dobrej jakości mięso nie zepsuj go niewłaściwym przyrządzeniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność. Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku. Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań w Polsce, jednak wiele osób popełnia przy nich błąd. Bułki czerstwej nie powinno bowiem moczyć się w wodzie, a w mleku. Nabiał sprawia, że danie jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Kotlety mielone są posiłkiem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy miłośnik polskiej kuchni kocha je tak samo jak kotlety schabowe, czy gołąbki. Niestety nawet najlepsi domowi kucharze nie do końca wiedzą, jakiego płynu należy użyć do namoczenia czerstwej bułki. Niżej wszystko wyjaśniamy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka z cebulką dla wielu osób jest niezjadliwa, lecz ma swoich fanów. Aby przyrządzić ją w najlepszy sposób, konieczne jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będzie mniej strzelała podczas smażenia. Wątróbka ma w sobie bardzo dużo wody, która w kontakcie z nagrzanym tłuszczem strzela gorącymi kropelkami. Dodatkowym sposobem na uniknięcie tego jest delikatne nakłucie jej widelcem. Kolejną ważną zasadą jest odpowiednio późne solenie wątróbki. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, wątróbka będzie twarda i nieprzyjemna w jedzeniu. Dlatego sól dodaje się pod sam koniec smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe przygotowuje się najczęściej przy pomocy tradycyjnego przepisu, który mógł się już jednak znudzić. Z tego powodu niżej prezentujemy ulepszoną recepturę, która pozwoli na nowo rozkochać się w tym daniu. Oto schabowy w majonezie, który jest jeszcze bardziej soczysty i smaczniejszy. Kotlety schabowe wydają się doskonałe same w sobie, dlatego mało kto próbuje je udoskonalić. Okazuje się jednak, że usprawnienie tego przepisu wcale nie jest trudne, a umożliwia to osiągnięcie zupełnie nowych efektów.Marynowanie schabu w majonezie sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste i kruche podczas jedzenia. Enzymy zawarte w majonezie zmiękczają włókna, a zarazem zatrzymują soczystość w ich wnętrzu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych - do jej restauracji przybywa wiele osób, chcących spróbować tego rarytasu. Z poniższym przepisem będziesz mógł zrobić ją we własnym domu. Jej smak i zapach obezwładniają nawet największych niejadków. Golonka jest daniem wymagającym sporo pracy i czasu, jednak warto poświęcić je dla efektu końcowego. Soczyste, rozpadające się w ustach mięso wynagradza cały włożony w nie wysiłek. Magda Gessler w swojej restauracji "U Fukiera" ma w menu bardzo podobną golonkę - jeśli więc nie chcesz wydawać na nią ogromnej sumy pieniędzy, sporządź ją w swojej kuchni. Z pewnością domownicy będą zachwyceni daniem, jakie im zaproponujesz. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka z cebulką nie zawsze się udaję - głównie z powodu gorzkości samych podrobów. Aby tego uniknąć, należy wymoczyć wątróbkę w mleku. Dzięki temu gorzki smak jest wypłukiwany, a same podroby stają się delikatniejsze. Oczywiście gotując wątróbkę, należy pamiętać, aby korzystać ze składników najlepszej jakości. Produkty zbyt długo leżące na sklepowych półkach mogą zniszczyć smak całej potrawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Zwalczanie samej gorzkości w podrobach nie jest trudne - wystarczy na całą noc wrzucić oczyszczoną wątróbkę do mleka z cebulą, a następnego dnia ten nieprzyjemny smak zostanie wyparty przez słodycz cebuli i delikatność mleka.
Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla. Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze. Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
GIS regularnie ostrzega nas przed rozmaitymi zagrożeniami, które czyhają na nas w produktach spożywczych. Tym razem sanepid dopatrzył się niedopatrzenia w wędzonym boczku. Wykryto w nim składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu. Potencjalnie niebezpieczne produkty zostały wycofane ze sprzedaży.Nie da się ukryć, że komunikaty zamieszczane przez GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Okazuje się, że w kilku partiach wędzonego boczku znalazła się substancja niedozwolona w produktach spożywczych dostępnych na terenie Unii Europejskiej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu każdy zna i lubi, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu powiew świeżości. Siostra Anastazja opracowała przepis na kotlety zapiekane z pasztetem. Rozpływają się w ustach i są jedyne w swoim rodzaju. Kotlety schabowe towarzyszą nam od lat w niezmienionej formie, z tego powodu niektórym już dawno temu mogły się znudzić. Na szczęście siostra Anastazja ma swój własny pomysł na to klasyczne danie. W jej recepturze pojawia się nietypowy, przynajmniej w połączeniu ze schabowym składnik - czyli pasztet. Dodatkowo odrobina żółtego sera, który roztapia się na samym wierzchu mięsa, nadaje mu niesamowitego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne, Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu: