Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wieprzowina

Wieprzowina

karkówka
27.08.2021 02:00 Jak przyrządzić karkówkę, aby wyszła soczysta i miękka?

Idealna, upieczona karkówka powinna być soczysta i miękka. By jednak taka wyszła ważna jest jakość kupionego mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Najważniejsza jest boska marynata, która błyskawicznie zmiękcza mięso. Karkówka jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej ląduje na naszych grillach. Ale lubimy też pieczoną w piekarniku. Sekretem jej popularności jest przede wszystkim to, że po upieczeniu potrafi być soczysta i rozpływająca się w ustach. Tu duży wpływ ma naturalnie występujący w niej tłuszczyk. Jednak już zakup właściwego mięsa w dużym stopniu przesądza o naszym sukcesie, znaczenie ma też właściwa jego obróbka.Kupując mięso wybieraj kawałki mięsa o różowej barwie, poprzerastane białym tłuszczem. Te cechy wskazują, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Jeśli mięso jest jasnoróżowe zawiera dużo wody i po upieczeniu będzie twarde. Mięso o ciemnej barwie i żółtawym tłuszczu pochodzi zaś ze starszego zwierzęcia i też nie będzie miękkie. Kiedy już kupisz dobrej jakości mięso nie zepsuj go niewłaściwym przyrządzeniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

krupnik
27.08.2021 02:00 Najlepsza polska zupa - tradycyjny krupnik staropolski

Krupnik uchodzi za jedną z naszych najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych zup. Rzeczywiście, w innych kuchniach trudno znaleźć zupę o podobnym składzie, smaku i pożywności. Oto jak przygotować taki tradycyjny, staropolski krupnik.Najważniejszymi składnikami krupniku jest mięso wieprzowe, kasza jęczmienna, ziemniaki i marchew. To one zapewniają tej polskiej zupie charakterystyczny smak i dużą pożywność. Jeżeli chodzi o mięso to najlepiej sprawdzają się kawałki z kostką, np. żeberka. Smak zupy można też wzmocnić dodając do niej 2-3 leśne grzyby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

salceson
26.08.2021 02:00 Jak zrobić domowy salceson?

Salceson ma swoich wielbicieli, ale też wiele osób po prostu go nie tknie. Powód? Do jego przygotowania używa się podrobów. Dlatego my proponujemy wam bardziej mięsną, lecz niemniej smaczną wersję tej wędliny. Bez problemu zrobicie ją w domu.Do przygotowania salcesonu używa się zwykle wieprzowych podrobów. Tradycyjnymi składnikami jest głowizna, serca czy ozory. To one nadają tej podrobowej wędlinie charakterystycznego smaku. Ale zobaczycie, że można zrezygnować z tych mniej apetycznych i niezbyt dostępnych składników, a i tak otrzymać doskonały salceson. O wiele smaczniejszy niż ten dostępny w przeciętnym sklepie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka z cebulką
24.08.2021 02:00 Ile czasu smażyć wątróbkę?

Wątróbka może wyjść po usmażeniu gorzka, twarda jak podeszwa buta i zaskakująco sucha. Jeśli chcesz uniknąć takiej wpadki, nie przekraczaj 5 minut na liczniku podczas obróbki termicznej. Z kolei 3 minuty wystarczą, aby uzyskać krwisty stopień wysmażenia. Wątróbka jest zmorą z dzieciństwa dla wielu ludzi. Okazuje się jednak, że z wiekiem wiele osób, które w dzieciństwie nie było w stanie jej nawet przełknąć, zaczyna pałać do niej sympatią. Obecnie często podawana jest na obiad wśród osób starszych, którzy z biegiem lat polubili jej smak oraz konsystencję. Aby osiągnąć mistrzowski poziom w jej gotowaniu, należy trzymać się ścisłych ram czasowych podczas smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-23T183041.733
23.08.2021 02:00 Mleko czy woda - w czym powinno się moczyć bułkę na kotlety mielone?

Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej lubianych dań w Polsce, jednak wiele osób popełnia przy nich błąd. Bułki czerstwej nie powinno bowiem moczyć się w wodzie, a w mleku. Nabiał sprawia, że danie jest bardziej soczyste i smaczniejsze. Kotlety mielone są posiłkiem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy miłośnik polskiej kuchni kocha je tak samo jak kotlety schabowe, czy gołąbki. Niestety nawet najlepsi domowi kucharze nie do końca wiedzą, jakiego płynu należy użyć do namoczenia czerstwej bułki. Niżej wszystko wyjaśniamy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-08-16T221322.469
16.08.2021 02:00 Jak najlepiej przyrządzić wątróbkę drobiową?

Wątróbka z cebulką dla wielu osób jest niezjadliwa, lecz ma swoich fanów. Aby przyrządzić ją w najlepszy sposób, konieczne jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będzie mniej strzelała podczas smażenia. Wątróbka ma w sobie bardzo dużo wody, która w kontakcie z nagrzanym tłuszczem strzela gorącymi kropelkami. Dodatkowym sposobem na uniknięcie tego jest delikatne nakłucie jej widelcem. Kolejną ważną zasadą jest odpowiednio późne solenie wątróbki. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, wątróbka będzie twarda i nieprzyjemna w jedzeniu. Dlatego sól dodaje się pod sam koniec smażenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
14.08.2021 02:00 Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?

Kotlety schabowe przygotowuje się najczęściej przy pomocy tradycyjnego przepisu, który mógł się już jednak znudzić. Z tego powodu niżej prezentujemy ulepszoną recepturę, która pozwoli na nowo rozkochać się w tym daniu. Oto schabowy w majonezie, który jest jeszcze bardziej soczysty i smaczniejszy. Kotlety schabowe wydają się doskonałe same w sobie, dlatego mało kto próbuje je udoskonalić. Okazuje się jednak, że usprawnienie tego przepisu wcale nie jest trudne, a umożliwia to osiągnięcie zupełnie nowych efektów.Marynowanie schabu w majonezie sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste i kruche podczas jedzenia. Enzymy zawarte w majonezie zmiękczają włókna, a zarazem zatrzymują soczystość w ich wnętrzu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Golonka
13.08.2021 02:00 Golonka w złocistej okrasie wg przepisu Magdy Gessler

Golonka Magdy Gessler nie ma sobie równych - do jej restauracji przybywa wiele osób, chcących spróbować tego rarytasu. Z poniższym przepisem będziesz mógł zrobić ją we własnym domu. Jej smak i zapach obezwładniają nawet największych niejadków. Golonka jest daniem wymagającym sporo pracy i czasu, jednak warto poświęcić je dla efektu końcowego. Soczyste, rozpadające się w ustach mięso wynagradza cały włożony w nie wysiłek. Magda Gessler w swojej restauracji "U Fukiera" ma w menu bardzo podobną golonkę - jeśli więc nie chcesz wydawać na nią ogromnej sumy pieniędzy, sporządź ją w swojej kuchni. Z pewnością domownicy będą zachwyceni daniem, jakie im zaproponujesz. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Golonka z dodatkiem czosnku
11.08.2021 02:00 Jak zrobić idealną golonkę? Przedstawiamy niezawodny przepis

Nie da się ukryć, że golonka należy do grona najbardziej uwielbianych swojskich specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Tym razem golonkę wzbogacimy o kilka goździków.Smakowita golonka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jej przygotowanie może wydawać się dosyć karkołomnym zadaniem, jednak przepis na mięsny specjał jest banalnie prosty. Każdy sobie z nim poradzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Smażona wątróbka
10.08.2021 02:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

Wątróbka z cebulką nie zawsze się udaję - głównie z powodu gorzkości samych podrobów. Aby tego uniknąć, należy wymoczyć wątróbkę w mleku. Dzięki temu gorzki smak jest wypłukiwany, a same podroby stają się delikatniejsze. Oczywiście gotując wątróbkę, należy pamiętać, aby korzystać ze składników najlepszej jakości. Produkty zbyt długo leżące na sklepowych półkach mogą zniszczyć smak całej potrawy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Zwalczanie samej gorzkości w podrobach nie jest trudne - wystarczy na całą noc wrzucić oczyszczoną wątróbkę do mleka z cebulą, a następnego dnia ten nieprzyjemny smak zostanie wyparty przez słodycz cebuli i delikatność mleka.

Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej
02.08.2021 02:00 Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej

Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla. Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze. Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

GIS przekazał niepokojące informacje
28.07.2021 02:00 Partie uwielbianego boczku są wycofywane ze sklepów

GIS regularnie ostrzega nas przed rozmaitymi zagrożeniami, które czyhają na nas w produktach spożywczych. Tym razem sanepid dopatrzył się niedopatrzenia w wędzonym boczku. Wykryto w nim składnik zanieczyszczony tlenkiem etylenu. Potencjalnie niebezpieczne produkty zostały wycofane ze sprzedaży.Nie da się ukryć, że komunikaty zamieszczane przez GIS przeważnie nie zapowiadają niczego dobrego. Okazuje się, że w kilku partiach wędzonego boczku znalazła się substancja niedozwolona w produktach spożywczych dostępnych na terenie Unii Europejskiej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlet schabowy
26.07.2021 02:00 Niezawodny przepis siostry Anastazji na nietypowe schabowe

Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu każdy zna i lubi, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu powiew świeżości. Siostra Anastazja opracowała przepis na kotlety zapiekane z pasztetem. Rozpływają się w ustach i są jedyne w swoim rodzaju. Kotlety schabowe towarzyszą nam od lat w niezmienionej formie, z tego powodu niektórym już dawno temu mogły się znudzić. Na szczęście siostra Anastazja ma swój własny pomysł na to klasyczne danie. W jej recepturze pojawia się nietypowy, przynajmniej w połączeniu ze schabowym składnik - czyli pasztet. Dodatkowo odrobina żółtego sera, który roztapia się na samym wierzchu mięsa, nadaje mu niesamowitego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (19)
11.07.2021 02:00 Rewelacyjny przepis na puszyste kotlety mielone bez bułki tartej

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowywane są z dodatkiem bułki tartej lub kajzerki namoczonej w mleku czy wodzie. Okazuje się jednak, że można z powodzeniem wykonać je bez tych składników. Poniżej zdradzamy jak tego dokonać. Smażenie kotletów mielonych wydziela jedyny w swoim rodzaju aromat, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Jeśli nie chcesz dodawać do mięsnej masy bułki, nie musisz się obawiać - bez niej, kotlety są równie pyszne, Choć bułka stanowi często spoiwo, łączące resztę składników, poniższa receptura wykorzystuje w tym celu jajko. Po usmażeniu jajko ścina się, co zapobiega rozpadaniu masy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T130456.133
04.07.2021 02:00 Jak przygotować wątróbkę, żeby była miękka?

Usmażenie dobrej wątróbki jest sztuką samą w sobie, którą wiele osób nie zdołało pojąć. Wystarczy ją jednak wymoczyć przed smażeniem w wodzie, a wyjdzie miękka i soczysta. Z dodatkiem cebulki posmakuje każdemu. Wątróbka nie jest mięsem, które jest bardzo popularne. Dzieje się tak głównie z braku umiejętności kucharzy, którzy często przeciągają ją podczas smażenia i ta wychodzi sucha, żylasta i twarda jak podeszwa. Dlatego tak ważna jest nie tylko duża uwaga i kontrola ognia, lecz również techniki pozwalające na zachowanie jak najwięcej miękkości i soczystości, przy jednoczesnym pozbyciu się nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T121540.581
02.07.2021 02:00 Prosty sposób na chrupiące kotlety schabowe

Kotlet schabowy z miękką, rozpadającą się panierką nie smakuje zbyt dobrze. Dlatego poniższy sposób, który polega na dodaniu do panierki płatków kukurydzianych, rozwiązuje ten problem. Po usmażeniu kotlet jest chrupiący i przepyszny. Kotlety schabowe nie mają sobie równych, czego dowodem jest ich ogromna popularność w całej Polsce - co niedziela kraj wypełnia się dźwiękami tłuczenia mięsa, co natychmiast wywołuje zwiększoną produkcję śliny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie jak usmażyć je w taki sposób, aby panierka trzymała się mięsa, nie odpadała podczas smażenia, a podczas jedzenia przyjemnie chrupała w ustach. Na szczęście istnieje bardzo łatwa metoda, aby uzyskać wszystkie te cechy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

image (1)
22.06.2021 02:00 Kto nie powinien jeść wątróbki?

Wątróbka uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jednak nie każdy powinien ją jeść. Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia, zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, czy kamicą nerkową powinny jej unikać. W jej wnętrzu skrywa się bowiem bardzo dużo cholesterolu oraz puryn.Wątróbka była zmorą dzieciństwa wielu z nas. Rodzice i dziadkowie świetnie zdawali sobie sprawę, że produkt ten jest wyjątkowo zdrowy, dlatego nierzadko byliśmy zmuszani do zjedzenia chociażby kilku kęsów. Dzisiaj potrafimy docenić jej doskonały smak i delikatną fakturę, jeśli tylko jest przygotowana w odpowiedni sposób. Łatwo ją bowiem przesmażyć, a wtedy jest twarda jak podeszwa i gorzka w smaku. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (17)
15.06.2021 02:00 Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Kiełbasa jest podstawą grilla, dlatego wiele osób zastanawia się, w jaki sposób najlepiej ją naciąć, aby uzyskać doskonały smak. Jak się okazuje, dwa najbardziej popularne sposoby, czyli wycięte paski lub szachownica, sprawdzają się równie dobrze - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy otrzymać. Szachownica pozwala wytopić więcej tłuszczu, z kolei paski nadają mięsu większą soczystość. Kiełbasa na grillu jest obowiązkowym elementem odpoczywania przy rozpalonym ruszcie. Zapach podsmażanych, wędzonych kiełbasek nie może się z niczym równać, dlatego każdy chce usmażyć je jak najlepiej. Gdy dostajemy parujący kawałek mięsa na talerz, naszym oczom mogą ukazać się dwa widoki - kiełbasa z prostymi paskami, oraz z szachownicą. Który z nich może być wskazówką do lepszego smaku?Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T131637.256
10.06.2021 02:00 Jak przygotować miękką i delikatną wątróbkę?

Dobrze wysmażona wątróbka jest rarytasem, który dla wielu kucharzy amatorów jest nieosiągalny. Jeśli zmagasz się z tym produktem i nie masz pojęcia jak odpowiednio go przygotować - wykorzystaj poniższe porady. Moczenie w mleku sprawi, że będzie delikatna i miękka. Wątróbka z cebulką jest daniem, które może przyprawić o zawrót głowy u niejednego smakosza, w końcu jej charakterystyczny smak jest obłędny. Niestety sporo ludzi nie do końca wie, jak ugotować ją w najlepszy sposób. Zmagają się oni ze zbytnim wysuszeniem wątróbki, gorzkim smakiem i zbyt dużą twardością. Przed gotowaniem wystarczy jednak wykonać kilka poniższych kroków, a jej smak będzie zawsze doskonały.

Oszukane mięso
09.04.2021 02:00 Jakie sztuczki stosują sprzedawcy, by nieświeże mięso dobrze wyglądało?

Polacy wciąż jedzą sporo mięsa. Jest ono podawane nie tylko na co dzień, ale i od święta. Wydawać by się mogło, że zgodnie z tradycją czy wiarą przysłowiowego kotleta odmawiamy sobie tylko w piątek.Okazuje się jednak, że badanie przeprowadzone w 2020 roku przez Market Research World na zlecenie Upfield udowodniło, iż w okresie pandemii ok. 25% Polaków ograniczyło spożywanie mięsa, z kolei aż 30% przyznało, że o wiele częściej kupowało jego roślinne zamienniki. Jednak wciąż znaczna większość Polaków nie jest w stanie zrezygnować z kurczaka czy schabu. Mimo że ostatnimi czasy głośno nawet o podatku od mięsa, nadal chętnie je wybieramy. Warto jednak kupować je od sprawdzonych dostawców z chowu kontrolowanego lub przynajmniej wiedzieć, jak oszukują nas niektórzy sprzedawcy, sztucznie podkręcając wygląd wędlin.

Schab zapiekany
18.03.2021 01:00 Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.