Kotlety mielone są smaczne, jednak dość kaloryczne. A gdyby tak upiec je, zamiast smażyć na oleju? To jest myśl. Przedstawiamy wam wielki, obiadowy hit — pieczone kotlety mielone. Są lżejsze dla żołądka, bardzo smaczne i pieką się same.Smażenie jest popularną i lubianą metodą przyrządzania potraw. Szybko otrzymuje się gotowe danie, a tak przygotowane mięso czy ryba są smaczne i chrupiące. Niestety smażenie ma kilka wad. Przede wszystkim zwykle do smażenia używa się tłuszczu, co powoduje, że część oleju czy smalcu jest wchłaniane przez kotlety. Po drugie, pod wpływem wysokiej temperatury smażenia, w tłuszczu powstają wolne rodniki, które nie są obojętne dla zdrowia. Po trzecie osoba smażąca musi cały czas pilnować kotlety na patelni, co jest dosyć męczące. Z powyższych powodów warto czasami zastąpić smażenie innymi, zdrowszymi metodami obróbki kulinarnej. W przypadku mielonych kotletów sprawdzi się pieczenie. Daje potrawę o taki samym, a nawet lepszym smaku. Natomiast walory zdrowotne pieczonych kotletów są zdecydowanie wyższe niż smażonych.
Bitki są klasycznym polskim daniem obiadowym przygotowywanym na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Prezentujemy wam pyszny przepis Jakuba Kuronia, który pomoże wam ugotować je tak, iż będą delikatne i soczyste.
Kotlety schabowe zaliczają się do klasyków kuchni polskiej. Ponieważ są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, trafiają w gust wielu smakoszy. Proponujemy wersję z chrupiącą panierką z płatków owsianych.Płatki owsiane często goszczą na naszych stołach w postaci słodkiej, porannej owsianki. Warto jednak wykorzystać je do przygotowania pysznej panierki do kotletów. Stanie się ona wtedy, tak chrupiąca, jak nigdy wcześniej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone dość często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, są proste i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim smaczne. Czasami warto jednak nieco je odmienić, by przełamać smakową nudę. Skorzystaj z naszego przepisu na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem, a zachwycisz domowników. Kotlety przygotowywane z mielonego mięsa bardzo łatwo jest odmienić i urozmaicić. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę posiekanej zieleniny czy startych warzyw. Dziś, proponujemy jednak zrobić kotlety nadziewane. W ich wnętrzu ukryjemy żółty ser, który po usmażeniu będzie się przyjemnie ciągnął.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.
Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak. Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W Anglii serwuje się jajka na bekonie, u nas raczej jajecznicę na boczku. A wiesz, czym różni się boczek od bekonu? A może to jedno i to samo? Już wyjaśniamy.Boczek jest tłusty, ale trudno sobie wyobrazić bez niego wiele potraw. Kwaśnica, grochówka czy jajecznica bez dodatku wędzonki miałyby płaski i wybrakowany smak. Tłuszcz w tych potrawach też odgrywa ważną rolę, bo pomaga wydobyć z nich smak i sprawić byśmy wychwycili wszystkie nuty smakowe.Bekon dla niektórych to to samo co boczek. Często zresztą używają tych nazw zamiennie. Jednak jak się okazuje, nie jest to prawdą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czesi wycofują z obrotu polskie mięso. Chodzi o mieloną wieprzowinę sprzedawaną w sieci Lidl. Powodem są zawarte w mięsie antybiotyki.Wycofania z rynku produktów żywnościowych zdarzają się dosyć często, i to nie tylko u nas. Powodem zawsze jest niespełnianie norm, a celem troska o bezpieczeństwo konsumentów. Obecność szkodliwych substancji w żywności może być bowiem groźna dla naszego zdrowia i życia.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka z cebulką i, w niektórych przypadkach, jabłkiem jest pysznym i odżywczym posiłkiem. Sporo osób boi się ją przygotowywać, ponieważ brak im wiedzy, jak długo należy ją smażyć. Dobrze wysmażona z każdej strony to maksymalnie 5 minut na każdą z nich. Wątróbka podsmażona ze skarmelizowaną cebulą, podana z puree ziemniaczanym oraz konfiturą z żurawiny potrafi niejednemu smakoszowi wywołać ślinotok. Mnóstwo ludzi tak kocha jej smak. Część z jej miłośników polega jednak na innych w przypadku gotowania wątróbki - nie wiedzą bowiem, w jaki sposób przygotować ją idealnie. Na szczęście mamy dla takich ludzi kilka prostych rad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe rodem z Meksyku są bardzo aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Dzięki podaniu ich z ćwiartką cytryny, którą można skropić mięso, danie nabiera ciekawych cytrusowych nut. W panierce z kolei znajduje się wiele przypraw, dlatego taki posiłek to prawdziwa symfonia smaków. Kotlety schabowe wcale nie muszą być zwykłym mięsem obtoczonym w bułce tartej. Ten prostych przepis można z powodzeniem urozmaicić o zupełnie nowe dodatki. Podczas smażenia należy jednak zachować sporo ostrożności. Przyprawy mają tendencję do przypalania się, dlatego ogólna temperatura oleju powinna być odrobinę niższa, niż przy zwykłych schabowych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki pieczone z boczkiem to wyjątkowo szybka i smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie lub jako dodatek do wielu dań. Aromatyczny boczek z cebulką sprawi, że ziemniaki nabiorą mięsnego, intensywnego smaku i aromatu, a szczypiorek doda całości wyjątkowej świeżości. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem.Pieczone ziemniaki z boczkiem przygotujesz w niecałą godzinę, z czego 40 minut to pieczenie. Potrawa jest więc wyjątkowo szybka, prosta i przede wszystkim pyszna. Wędzony boczek doskonale współgra z ziemniakami, nadając im wyjątkowy smak. Ziemniaki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i skrop oliwą, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełny aromat.Ziemniaki z boczkiem możesz przygotować jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Możesz również upiec je jako dodatek do drobiu lub ryby. Delikatne, białe mięso komponuje się wprost rewelacyjnie z boczkiem i cebulką, nadając daniu intensywnego smaku i aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pysznych ziemniaków - tu znajdziesz ciekawą inspirację na ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem aromatycznych ziół.
Wątróbka smażona z cebulką i jabłkami jest pysznym posiłkiem, który sprawdza się jako obiad w wielu domach. Jeśli poszukujesz nowych smaków, sprawdź poniższą recepturę na słodką wersję wątróbki. Jest ona bowiem smażona z dodatkiem malin oraz miodu. Wątróbka na słodko może sprawiać wrażenie czegoś mało apetycznego, jednak połączenie słodkiego i słonego smaku świetnie się ze sobą komponuje, co udowadnia, chociażby wyjątkowo popularny słony karmel. Do dania warto wykorzystać świeże owoce, jednak jeśli będziesz miał problem z ich znalezieniem, ze spokojem użyj również mrożonych. Wtedy możesz dodać odrobinę więcej miodu, aby zbalansować brakującą słodycz. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników. Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.
Jak zwykle robisz schabowe? Rozbijasz mięso, oprószasz przyprawami, panierujesz i smażysz? Włącz jeszcze jeden etap, dzięki któremu kotlety za każdym razem wyjdą wyśmienite. Poznaj prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Przygotowanie kotletów schabowych jest proste. Jednak przyrządzenie soczystych schabowych to już niemała sztuka. Jeśli chcesz za każdym razem cieszyć domowników wyśmienitymi schaboszczakami, zamarynuj mięso. Nie w winie, nie w soku z cytryny, lecz w mleku. Dzięki niemu schab nabierze też delikatności i będzie rozpływał się w ustach. Koniecznie dodaj też do niego cebulę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic lepszego niż świeżo zrobiona kanapka z pysznym wędzonym domowym boczkiem. Jeśli też chcesz raczyć się takim smakołykiem, niżej zdradzamy prostą recepturę. Wystarczy jeden kęs tego boczku, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Domowy boczek na kanapki może wydawać się trudny w przygotowaniu, jednak w praktyce jest przy nim wyjątkowo mało pracy. Co więcej, jego smak jest znacznie lepszy niż wersji sklepowej. Poza wykorzystaniem owego boczku jako składnik na kanapki można dodawać go do zup, jajek i wielu innych dań. Możesz również eksperymentować z przyprawami, nadając mu zupełnie nowy aromat. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dewolaj to zawijany kotlet z chrupiącą panierką. Oryginalnie przyrządzany jest z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. W naszej propozycji mięso wypełnione jest równie smacznym połączeniem sera i ogórka. Choć danie to ma francuskie pochodzenie, w tej recepturze tego nie odczujemy. Wszystko dlatego, że dodajemy swojskiego ogórka konserwowego i ser żółty. Jesteśmy przekonani, że ten wariant także przypadnie wam do gustu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlet schabowy to chyba najpopularniejsze danie obiadowe w polskich domach. Chrupiąca panierka to jego niewątpliwa zaleta. Nie zawsze jednak przy smażeniu uda się zachować soczystość mięsa. Zamarynowanie go da nam gwarancję, że schabowe wyjdą smaczne jak nigdy wcześniej. Zastosowana w tym przepisie wilgotna marynata z jogurtu i musztardy sprawi, że kotlety będą wyjątkowo delikatne i aromatyczne. To połączenie można dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaj użytej musztardy zależnie od preferencji. Danie ma więc potencjał, by robić je często, za każdym razem odkrywając zupełnie inne kombinacje smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone są klasycznym daniem polskiej kuchni. Jeśli jednak komuś znudził się już ich smak, mamy ciekawą propozycję jak można go odmienić. Wystarczy dodać do mięsnej masy trochę mięty i szałwii. Dzięki nim kotlety mielone będą niezwykle aromatyczne. Koniecznie spróbujcie. Podstawą tradycyjnych kotletów mielonych jest oczywiście mięso. Może być wieprzowe, wieprzowo-wołowe, cielęce lub drobiowe. Warto też do nich dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, która doda im pulchności i delikatności, a także jajko dla związania masy. Pozostałe dodatki to już kwestia naszej inwencji twórczej. Smak kotletów mielonych można odmienić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy dodać do mielonego mięsa np. starte warzywa, ser czy oryginalne przyprawy. My proponujemy sięgnąć po świeże zioła. Są niezwykle aromatyczne, dzięki czemu kotlety zyskują inny smak.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zimne nóżki są imprezową klasyką, bez których żadna uroczystość nie może się udać. Potrawa z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca pewnym niekonwencjonalnym dodatkiem. Mowa o przepiórczych jajach, które zachwycają smakiem i małą wielkością. Zimne nóżki mogą niektórych odtrącać nazwą oraz formą - nie każdy bowiem lubi jeść zimną galaretę. Fani jednak nie zważają na takie szczegóły i zajadają się przy każdej możliwej okazji. Ewa Wachowicz, jako jedna z najsławniejszych polskich ekspertów kulinarnych, zdecydowała się wprowadzić do tradycyjnej receptury zmianę. Zamiast zwykłych jajek kurzych, Wachowicz korzysta z przepiórczych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbkę zazwyczaj przygotowuje się na patelni, jednak można z równym sukcesem wykorzystać piekarnik. Jeśli nie znasz dobrego przepisu, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy, jak sporządzić ją pieczoną wraz z jabłkiem, cebulką oraz żurawiną. Aby cieszyć się smaczną wątróbką, nie wolno jej solić do samego końca gotowania. Sól wyciąga wilgoć z produktów, przez co te stają suche, żylaste i twarde, a nikt nie chce jeść takiej wątróbki. Bardzo istotne jest również nienakłuwanie wątróbki przy użyciu widelca czy noża. Przez dziurki ponownie wyciekną płyny z mięsa, przez co gotowa potrawa będzie mało smaczna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury.Wydawać by się mogło, że nie ma nic lepszego niż tradycyjny schabowy. Jednak niewielka zmiana w sposobie przygotowania panierki przenosi to danie na wyższy poziom i nadaje wyjątkowego charakteru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dobrze wypieczona golonka, której mięso samo odchodzi od kości, to jeden z najlepszych obiadów, jaki można zjeść. Dzięki pieczeniu jej w miodzie i piwie ma głęboki smak i wspaniały aromat. Warto podać ją z surówką colesław oraz podpieczonymi łódeczkami z ziemniaków. Długie gotowanie golonki sprawia, że staje się ona wyjątkowo delikatna i rozpływająca w ustach. Połączenie słodkiego miodu o kwiatowym smaku, a także gorzkiego i chmielowego piwa sprawia, że już pierwszy kęs wywołuje niesamowitą przyjemność. Choć golonka nie jest najlżejszym daniem, jakie można zjeść, wbrew pozorom dostarcza także prozdrowotnych substancji. Zawiera bowiem sporą ilość kolagenu, elastyny, żelaza oraz witaminy B. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kabanosy to jeden z bardziej lubianych rodzajów kiełbasy. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, a także jako suchy prowiant na wszelkie wyjazdy. Dzięki temu, że są suszone, dość dobrze przechowują się nawet bez lodówki. Czy jednak wiesz jak wybrać dobre kabanosy? Niektóre zbędne dodatki mogą wywołać zawroty głowy, migrenę, oraz reakcję alergiczną.Kabanosy to cienkie, długie kiełbaski z suchą, pomarszczoną skórką. Tradycyjnie robi się je z peklowanego mięsa wieprzowego, choć obecnie można też kupić kabanosy drobiowe, cielęce czy wołowe. Dzięki temu, że są wędzone i suszone, zawierają niewiele wody. To pozwala bezpiecznie przechowywać je nawet w temperaturze pokojowej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone mają rzesze wielbicieli. Zarówno wśród jedzących, jak i gotujących. Pierwsi doceniają ich smak, drudzy szybkość i łatwość przygotowania. Jeśli chcecie odkryć ich nowe oblicze, przetestujcie obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami. Potrawy z mielonego mięsa nie wymagają długiej obróbki kulinarnej. To dlatego często goszczą na stołach osób zapracowanych i mających dosłownie pół godziny na zrobienie obiadu. Kotlety z mielonego mięsa stwarzają też możliwość wzbogacenia ich o rozmaite dodatki. Niektórzy dosypują więc posiekaną zieleninę, inni dodają starte warzywa. My, nawiązując do trwającego wciąż sezonu grzybowego, proponujemy przygotować kotlety mielone z kurkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierwszym krokiem do przygotowania schabowych jest rozbicie mięsa. Dzięki temu zabiegowi kotlety są kruche i delikatne. A wiesz jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka? Oto kilka sprawdzonych pomysłów.Wytrawne, doświadczone gospodynie domowe mają zazwyczaj świetnie wyposażone kuchnie. No przynajmniej w taki sprzęt, jakiego na co dzień używają i potrzebują. Gorzej sytuacja przedstawia się w gospodarstwach na początku swojej drogi życiowej albo wśród zapominalskich studentów. Tu często czegoś brakuje. Na szczęście, niektóre sprzęty kuchenne mają swoje proste zamienniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bitki schabowe są świetną alternatywą dla klasycznego schabowego w panierce. Delikatne, doprawione mięso duszone w sosie chrzanowym to niezwykle proste danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut. Sprawdź, jak przygotować bitki w aksamitnym sosie chrzanowym.Bitki schabowe to delikatnie rozbite i obsmażone kawałki schabu, które następnie duszone są w aromatycznym bulionie i sosie chrzanowym. Sos ten jest niezwykle wyrazisty w smaku i aromatyczny, a posiekana natka pietruszki dodatkowo podkręca jego smak.Chrzan wykorzystywany jest głównie jako dodatek do zimnej płyty, wędlin, schabu. Najczęściej łączy się go z konfiturą żurawinową, nadając mięsu wyrazisty, lekko ostry, ale i słodki smak. Sos chrzanowy jest delikatniejszy w smaku od tartego chrzanu, bardziej śmietanowy, jednak zachowuje swój smak i aromat. Bitki podane z tym sosem smakują rewelacyjnie.
Wątróbka odrzuca ludzi głównie z dwóch powodów - należy do kategorii podrobów, a także po ugotowaniu niekiedy staje się gorzka. Na szczęście można uniknąć tego nieprzyjemnego smaku. Przed smażeniem należy wymoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli. Wątróbka smażona z cebulką oraz ewentualnie jabłkiem jest nie lada rarytasem dla mnóstwa smakoszy. Znajdują się jednak osoby, które nie tolerują jej smaku. Ten wyjątkowo zdrowy produkt powinien być spożywany przez praktycznie wszystkich, dlatego mamy sposób, dzięki któremu niejadki mogą zostać przekonane. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety schabowe Magdy Gessler nie mają sobie równych, ponieważ restauratorka korzysta z sekretnego przepisu. Gessler marynuje najpierw mięso w mleku i cebuli. Dzięki nim schabowe stają się soczyste, delikatne i przepełnione smakiem. Kotlety schabowe w swojej klasycznej wersji zna prawdopodobnie każdy Polak, dlatego nic dziwnego, że wielu z nich szuka czegoś nowego. Receptura Magdy Gessler sprawdzi się w tym celu idealnie. Gwiazda TVN przed panierowaniem marynuje rozbite kotlety w mieszance mleka oraz pokrojonej cebuli. Mleko zmiękcza mięso, a cebula nadaje mu znacznie lepszego i intensywniejszego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: