Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?
Kotlety schabowe przygotowuje się najczęściej przy pomocy tradycyjnego przepisu, który mógł się już jednak znudzić. Z tego powodu niżej prezentujemy ulepszoną recepturę, która pozwoli na nowo rozkochać się w tym daniu. Oto schabowy w majonezie, który jest jeszcze bardziej soczysty i smaczniejszy.
Kotlety schabowe wydają się doskonałe same w sobie, dlatego mało kto próbuje je udoskonalić. Okazuje się jednak, że usprawnienie tego przepisu wcale nie jest trudne, a umożliwia to osiągnięcie zupełnie nowych efektów.
Marynowanie schabu w majonezie sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste i kruche podczas jedzenia. Enzymy zawarte w majonezie zmiękczają włókna, a zarazem zatrzymują soczystość w ich wnętrzu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na schabowe w marynacie
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
500 gramów schabu
2 jajka
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
koperek
natka pietruszki
Zacznij od rozdzielenia mięsa na 4 równe kotlety. Następnie rozbij mięso tłuczkiem (zalecamy zakrycie mięsa folią spożywczą, która uchroni cię przed pryskającymi fragmentami schabu, opadającymi na sprzęt kuchenny).
Do miski wlej majonez, dodaj koperek i natkę pietruszki, wbij jajko, wlej sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do niej plastry schabu i schowaj na całą noc do lodówki.
Obtocz mięso w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyskasz złoty kolor panierki. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Źródło: canva.com/gerenme, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl