Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 18.03.2021 01:00

Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

Schab zapiekany
YouTube / kanał: Zrób to smacznie / kadr z materiału

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. 

Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.

Schab, który nie ma sobie równych

Na polskich stołach z tego mięsa zazwyczaj powstają kotlety schabowe. Niedawno zdradzaliśmy genialny trick na soczyste i kruche kotlety według samego Kuronia. Jednak przecież, czasem każdy z nas ma ochotę na coś nowego. 

W zapiekanym schabie uwielbiamy przede wszystkim ogromną uniwersalność. Pod serową pierzynką możemy schować dowolne dodatki, warzywa czy mięsa, a nawet, jeśli jesteśmy wystarczająco odważni kulinarnie, ananasa. To doskonały sposób na obiad właściwie z niczego. Apetyczne zdjęcie schabu z artykułu pochodzi z kanału Zrób to Smacznie znajdującego się na platformie YouTube. 

Przepis na schab zapiekany z serem i pieczarkami

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu

  • 40 dag pieczarek 

  • 6 plastrów ulubionego żółtego sera

  • 1 jajko

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • sól i pieprz

  • szczypta oregano

  • olej 

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pieczarki, a następnie smażymy do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Bardzo ważne jest, aby w trakcie smażenia ich nie mieszać zbyt często. Gdy pieczarki będą już niemal gotowe, dodajemy do nich szczyptę soli. 

Schab rozbijamy na cienkie plastry i obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu ich z patelni warto na moment ułożyć kotlety na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Na blaszce do pieczenia układamy usmażone kotlety. Na każdym kotlecie kolejno układamy porcję usmażonych pieczarek oraz plasterek sera. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy całość przez około 10-15 minut.

Gotowe kotlety znakomicie smakują z domowymi surówkami oraz pieczonymi ziemniakami. My szczególnie polecamy surówkę z selera z dodatkiem rodzynek, pełny przepis na nią znajdziesz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszamy na nasz Instagram