Smakosze.pl
Schab zapiekany

YouTube / kanał: Zrób to smacznie / kadr z materiału

Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Zapiekany schab to doskonała propozycja na szybki, sycący obiad dla całej rodziny. Pyszne, zapieczona dodatki sprawiają, że nikt nie powstrzyma się przed dokładką. Całe danie przygotujesz błyskawicznie, bez żadnych wymyślnych składników.

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. 

Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.

Schab, który nie ma sobie równych

Na polskich stołach z tego mięsa zazwyczaj powstają kotlety schabowe. Niedawno zdradzaliśmy genialny trick na soczyste i kruche kotlety według samego Kuronia. Jednak przecież, czasem każdy z nas ma ochotę na coś nowego. 

W zapiekanym schabie uwielbiamy przede wszystkim ogromną uniwersalność. Pod serową pierzynką możemy schować dowolne dodatki, warzywa czy mięsa, a nawet, jeśli jesteśmy wystarczająco odważni kulinarnie, ananasa. To doskonały sposób na obiad właściwie z niczego. Apetyczne zdjęcie schabu z artykułu pochodzi z kanału Zrób to Smacznie znajdującego się na platformie YouTube. 

Przepis na schab zapiekany z serem i pieczarkami

Potrzebujesz:

  • 6 plastrów schabu

  • 40 dag pieczarek 

  • 6 plastrów ulubionego żółtego sera

  • 1 jajko

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • sól i pieprz

  • szczypta oregano

  • olej 

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy pieczarki, a następnie smażymy do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Bardzo ważne jest, aby w trakcie smażenia ich nie mieszać zbyt często. Gdy pieczarki będą już niemal gotowe, dodajemy do nich szczyptę soli. 

Schab rozbijamy na cienkie plastry i obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz mące. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po zdjęciu ich z patelni warto na moment ułożyć kotlety na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Na blaszce do pieczenia układamy usmażone kotlety. Na każdym kotlecie kolejno układamy porcję usmażonych pieczarek oraz plasterek sera. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy całość przez około 10-15 minut.

Gotowe kotlety znakomicie smakują z domowymi surówkami oraz pieczonymi ziemniakami. My szczególnie polecamy surówkę z selera z dodatkiem rodzynek, pełny przepis na nią znajdziesz w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >