Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten galaretkowiec jest hitem w moim domu. Robię go tylko z 2 składników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.07.2024 18:35

Ten galaretkowiec jest hitem w moim domu. Robię go tylko z 2 składników

ciasto z dwóch składników
fot. youtube.com/pasteleslamoreliana7637

To ekspresowe ciasto galaretkowe pozwala na wzbogacenie stołu w żywe, wyraziste kolory. Choć przygotowanie go zajmuje trochę czasu ze względu na zsiadanie się masy, przygotowuje się je bez wysiłku. Także składniki są łatwe do kupienia.

Ciasto galaretkowe

Jak świat światem, galaretka w proszku była i jest sposobem na ekspresowy deser. Nie wszyscy jednak stosują ją jako składnik większych potraw. A przecież żelatyna zawarta w opakowaniach galaretki zwiąże nie tylko wodę, lecz także choćby soki czy produkty nabiałowe.

Wykorzystujemy tę jej właściwość w tym przepisie. To ciasto składa się w całości z galaretki, ale jej część ma charakter sernikowy dzięki dodatkowi mascarpone. Ciasto takie to prawdziwy ekspresowy sernik bez pieczenia w dość niecodziennym wydaniu.

kostka z galaretki
fot. youtube.com/pasteleslamoreliana7637
Pokrój cukinię, dodaj mielone i wlej tę mieszankę. Taki letni obiad to mistrzostwo świata

Galaretkowiec z dwóch składników

Takie ciasto najlepiej przyrządzać w silikonowej formie, z której łatwo je potem wyjąć. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału  Pasteles La MoreliAna, który udowadnia, że bez takiej formy, używając naczynia o sztywnych ściankach, także jest to możliwe.

Składniki

  • Galaretka limonkowa – lub dowolna inna – w ilości na 1 litr wrzątku
  • 200 g mascarpone

Ciasto galaretkowe z mascarpone

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy dwie porcje galaretki, każdą na bazie pół litra wody i w proporcjach podanych na opakowaniu. Pierwszą porcję galaretki przyrządzamy dzień wcześniej, najlepiej w silikonowej keksówce. Rozpuszczamy proszek we wrzątku, przelewamy do foremki i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Galaretkę kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm i delikatnie wyjmujemy z formy. Kostki przekładamy do docelowej foremki, w której będziemy przygotowywać ciasto. Układamy je nieregularnie, by było między nimi miejsce na drugą część cieczy.

W połowie litra wrzątku rozpuszczamy drugą porcję galaretki. Studzimy ją przez kilka lub kilkanaście minut. Następnie dodajemy mascarpone i blendujemy na jednolitą masę. Studzimy jeszcze przez chwilę i zanim zacznie tężeć wylewamy na galaretkowe kostki. Ciasto odstawiamy na blat kuchni do pełnego wystygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin, by całkowicie się ścięło.

Wypróbuj też przepisy na meksykańskie pierogi i tradycyjny sernik z wiaderka.

wylewanie masy serowej
fot. youtube.com/pasteleslamoreliana7637