Ta sałatka co roku jest hitem na święta. Znika ze stołu szybciej, niż jarzynowa
Jeżeli zamierzasz przygotować sałatkę na święta, poznaj przepis na tę, którą przygotowuje sama Anna Zyśk. Smakiem i wyglądem przebija nawet popularną jarzynową, a to nie jest wcale takie łatwe. Zrób ją na święta i zaskocz rodzinę. Nikt nie oprze się temu przysmakowi.
Sałatka lepsza niż jarzynowa
Na Wigilijnym stole oprócz takich klasyków, jak karp, uszka z czerwonym barszczem czy pierogów z grzybami, musi znaleźć się również sałatka. Większość gospodyń stawia na tę, dobrze znaną i lubianą, czyli tradycyjną jarzynową.
Choć jest ona smaczna, to warto sprawdzić spróbować czegoś nowego. Pozytywnym zaskoczeniem na stole będzie sałatka przygotowywana przez Annę Zyśk, czyli prowadzącą w mediach społecznościowych profile jedz.pysznie. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz ją łatwo i szybko. Poznasz je wraz z przepisem w dalszej części tekstu.
Tomasz Jakubiak wyznał całą prawdę. Chodzi o jego przeszłośćZ czego składa się sałatka?
Głównym składnikiem sałatki są oczywiście grzyby. W tym wypadku nie będą to zebrane jesienią borowiki czy maślaki, a marynowane pieczarki. Oprócz nich potrzebna będzie jeszcze pierś z kurczaka, ziemniaki, jajka i kilka innych dodatków, które zagwarantują przysmakowi odpowiedni smak. Zerknij na poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach.
Składniki:
- 300 g marynowanych pieczarek
- 150 g piersi z kurczaka
- 150 g ugotowanej marchewki
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g ogórków konserwowych
- 50 g tartego sera
- 80 g majonezu
- 100 g śmietany 18%
- przyprawa do kurczaka
- olej
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek koperku
- pieprz
- sól
Sałatka grzybowa polana – przepis Anny Zyśk
Krok 1. Ogórki konserwowe, marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Krok 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Szczypior oraz koperek drobno posiekaj.
Krok 3. Do miski przełóż majonez i śmietanę. Wsyp odrobinę pieprzu i soli. Składniki wymieszaj na jednolity sos.
Krok 4. Mięso z kurczaka przypraw przyprawą i podsmaż je na rozgrzanym oleju.
Krok 5. Miskę wyłóż folią spożywczą. Na dnie, kapeluszami do spodu, ułóż pieczarki. Przykryj je szczypiorem i koperkiem, a następnie ułóż warstwę z marchewki.
Krok 6. Wyłóż sos i rozsmaruj go na warstwie z marchewki. Następnie ułóż warstwę ze startych ziemniaków i również posmaruj je sosem.
Krok 7. Następnie ułóż warstwę mięsa i przykryj ją ogórkami. Rozsmaruj sos.
Krok 8. Na koniec ułóż starte jajka i rozsmaruj na nich sos. Na wierzchu ułóż starty ser i rozsmaruj sos. Całość przykryj folią i przechowuj w lodówce przez kilka godzin.
Krok 9. Teraz wystarczy za pomocą talerza odwrócić sałatkę i gotową możesz podawać na świąteczny stół.
Sprawdź również sposób na boczek tej samej autorki oraz dowiedz się, w czym najlepiej namoczyć karpia przed świętami.