Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka co roku jest hitem na święta. Znika ze stołu szybciej, niż jarzynowa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.12.2024 14:25

Ta sałatka co roku jest hitem na święta. Znika ze stołu szybciej, niż jarzynowa

sałatka grzybowa
Fot. Anna Zyśk

Jeżeli zamierzasz przygotować sałatkę na święta, poznaj przepis na tę, którą przygotowuje sama Anna Zyśk. Smakiem i wyglądem przebija nawet popularną jarzynową, a to nie jest wcale takie łatwe. Zrób ją na święta i zaskocz rodzinę. Nikt nie oprze się temu przysmakowi. 

Sałatka lepsza niż jarzynowa

Na Wigilijnym stole oprócz takich klasyków, jak karp, uszka z czerwonym barszczem czy pierogów z grzybami, musi znaleźć się również sałatka. Większość gospodyń stawia na tę, dobrze znaną i lubianą, czyli tradycyjną jarzynową. 

Choć jest ona smaczna, to warto sprawdzić spróbować czegoś nowego. Pozytywnym zaskoczeniem na stole będzie sałatka przygotowywana przez Annę Zyśk, czyli prowadzącą w mediach społecznościowych profile jedz.pysznie. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz ją łatwo i szybko. Poznasz je wraz z przepisem w dalszej części tekstu. 

Tomasz Jakubiak wyznał całą prawdę. Chodzi o jego przeszłość

Z czego składa się sałatka?

Głównym składnikiem sałatki są oczywiście grzyby. W tym wypadku nie będą to zebrane jesienią borowiki czy maślaki, a marynowane pieczarki. Oprócz nich potrzebna będzie jeszcze pierś z kurczaka, ziemniaki, jajka i kilka innych dodatków, które zagwarantują przysmakowi odpowiedni smak. Zerknij na poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne i w jakich proporcjach.

Składniki:

  • 300 g marynowanych pieczarek
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 150 g ugotowanej marchewki
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 50 g tartego sera
  • 80 g majonezu
  • 100 g śmietany 18%
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Sałatka grzybowa polana – przepis Anny Zyśk

Krok 1. Ogórki konserwowe, marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.

tarcie marchewki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Szczypior oraz koperek drobno posiekaj.

krojenie kurczaka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski przełóż majonez i śmietanę. Wsyp odrobinę pieprzu i soli. Składniki wymieszaj na jednolity sos.

sos.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Mięso z kurczaka przypraw przyprawą i podsmaż je na rozgrzanym oleju.

podsmażanie mięsa.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Miskę wyłóż folią spożywczą. Na dnie, kapeluszami do spodu, ułóż pieczarki. Przykryj je szczypiorem i koperkiem, a następnie ułóż warstwę z marchewki.

pieczarki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Wyłóż sos i rozsmaruj go na warstwie z marchewki. Następnie ułóż warstwę ze startych ziemniaków i również posmaruj je sosem. 

zeimnaiki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Następnie ułóż warstwę mięsa i przykryj ją ogórkami. Rozsmaruj sos. 

ogórki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 8. Na koniec ułóż starte jajka i rozsmaruj na nich sos. Na wierzchu ułóż starty ser i rozsmaruj sos. Całość przykryj folią i przechowuj w lodówce przez kilka godzin. 

ser.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 9. Teraz wystarczy za pomocą talerza odwrócić sałatkę i gotową możesz podawać na świąteczny stół.

obracanie sałatki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Sprawdź również sposób na boczek tej samej autorki oraz dowiedz się, w czym najlepiej namoczyć karpia przed świętami.