Seromakowiec jest hitem w moim domu. Co roku piekę go na święta
Wszyscy, którzy na pytanie „sernik czy makowiec” odpowiadają „tak”, powinni wypróbować ten przepis. Masa makowa oraz serowa łączą się w nim nie tylko ze sobą, lecz także z kilkoma innymi atrakcyjnymi dodatkami. Całość jest pyszna w stylu „na bogato”.
Połączenie sernika z makowcem
Ktokolwiek wpadł na pomysł, by połączyć sernik i makowiec w jednej formie, z pewnością miał wiele rozumu. Nie dość, że realizując jeden przepis dostajemy podwójną korzyść. Dodatkowo połączenie masy z sera i tej z maku to zestawienie bliskie doskonałości.
Dobrze przygotowana masa serowa sernikomakowca jest kremowa i aksamitna, delikatna i słodkawo-waniliowa w smaku. Mak – przeciwnie, pokazuje więcej charakteru, nadaje deserowi teksturę, a na białym tle doskonale się wybija. Wreszcie – ciasto takie łączy zwolenników sernika i makowca, dając wytchnienie tym, którzy starają się spełnić oczekiwania jednych i drugich, ale jednocześnie nie napracować w kuchni przed świętami.
Sanepid wziął się za świąteczny przysmak. Kontrole w sklepach i na bazarach w całym krajuSernikomakowiec na święta
Aby jeszcze przyspieszyć przygotowanie takiego ciasta, można użyć gotowej masy makowej z puszki. Wtedy łatwo jeszcze dodatkowo urozmaicić farsz łącząc jasny i ciemny mak przed nałożeniem na półkruchy spód. Jednak w naszym przepisie przygotowujemy masę z maku od zera, by zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
- 1 kg białego sera z wiaderka
- 140 g mąki
- 320 g cukru
- 4 szklanki maku
- 40 g cukru pudru
- 10 jajek + 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 330 g masła
- 100 g rodzynek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Opcjonalnie: aromat migdałowy
- Lukier do dekoracji (1 szklanka cukru pudru i sok z cytryny lub pomarańczy)
Ciasto na święta
Przygotowanie ciasta na święta zaczynamy od spodu. Na stolnicę przesiewamy 140 g mąki i 40 g cukru pudru. Dodajemy 2 żółtka, 80 g zimnego masła i śmietanę. Składniki łączymy w mikserze lub siekamy i zagniatamy ręcznie. Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Mak i rodzynki, w osobnych miseczkach, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy je, a mak dwukrotnie mielimy. W misce ubijamy 5 jajek i 140 g cukru na gładką, puszystą masę. Łączymy ją z makiem i rodzynkami. Dodajemy do smaku olejek migdałowy i delikatnie mieszamy.
5 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 6 żółtek rozcieramy z pozostałym cukrem na gładką masę. Dosypujemy budyń i dodajemy partiami ser z wiaderka, miksując po każdej części. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki po godzinie, wałkujemy tak, by przykryło powierzchnię formy i zapiekamy przez 10 minut. Po przestudzeniu wykładamy na nie masę makową, a następnie serową. Tę wyrównujemy po wierzchu.
Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika – tym razem na ok. 70 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a kiedy do końca wystygnie – polewamy lukrem z soku cytrusowego i cukru pudru.
Wypróbuj też przepis na bezmięsne gołąbki i sprawdź porady dotyczące wyboru sera z wiaderka.