Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na schab po bosmańsku dostałam od cioci. Robię go w kilka chwil, a jego smak powala na kolana
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.10.2023 17:33

Ten przepis na schab po bosmańsku dostałam od cioci. Robię go w kilka chwil, a jego smak powala na kolana

schab po bosmańsku
YouTube/@przysmaki.

Zwykle ze schabu robiłam kotlety schabowe. Jednak odkąd dostałam od cioci przepis na schab po bosmańsku, właśnie tak przyrządzam to mięso. Jest soczyste, mięciutkie, a sos zachwyca smakiem. Polecam przepis na wyśmienity schab po bosmańsku. 

Schab po bosmańsku rozpływa się w ustach

Schab jest mięsem, które często wykorzystujemy w kuchni. Robimy z niego kotlety schabowe, doskonałe polędwiczki, czy dodajemy to mięso do zapiekanek. Ja często robiłam kotlety schabowe, bo są smaczne i proste w przyrządzeniu.

Jednak teraz zmieniłam swoje kulinarne zwyczaje. Wszystko dzięki cioci, od której dostałam przepis na schab po bosmańsku. Sos z cebuli, marchewki i koncentratu pomidorowego sprawia, że danie jest obłędnie pyszne. Polecam przepis na ten pyszny obiad. 

schab
YouTube/@przysmaki.
Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste

Jak zrobić schab po bosmańsku?

Składniki:

  • 1 kg schaby
  • mąka ziemniaczana
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka curry

Schab kroimy w paski, obtaczamy w mące ziemniaczanej i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Cebulę siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso zdejmujemy z patelni i wkładamy warzywa. Smażymy je 5 minut.

Następnie dokładamy usmażony schab, wlewamy wodę i wsypujemy przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania. 

Schab po bosmańsku polubi nawet niejadek

Schab po bosmańsku jest mięciutki, soczysty i ma wyrazisty smak. Sos idealnie pasuje do mięsa i sprawia, że to danie każdemu smakuje. Mięso możemy podawać z ryżem, ale pasują do niego też ziemniaki. 

Schab po bosmańsku przygotujemy łatwo i w krótkim czasie. To danie wystarczy nawet na 2 obiady. Mięso smakuje jeszcze lepiej po ponownym podgrzaniu. Polecam ten przepis, bo to smaczny i prosty pomysł na wyborny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po francusku.  Radziliśmy też, jak przyrządzić schab w pieczarkowym sosie. 

schab
YouTube/@przysmaki.

Źródło: YouTube/@przysmaki.