To ciasto mogłabym jeść non stop. Wystarczy chwila i gotowe, zawsze się udaje
Polecam przepis na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Zrobisz je raz-dwa i równie szybko zniknie ze stołu. Każdy, kto spróbuje tego deseru, prosi o recepturę na ten znakomity wypiek, który zawsze się udaje.
Ciasto pyszne i proste
Lubicie ciasta? Ja je uwielbiam, jednak ich pieczenie nie zawsze jest takie proste. Z efektem też bywa różnie. Ciasto może nie wyrosnąć lub opaść. Jednak polecam każdemu przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie.
Ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Taki deser po obiedzie będzie jak znalazł. Chwila pracy w kuchni i efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Skorzystaj z tego przepisu, który znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Wydrąż bochenek chleba i wlej jajka. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepisJak zrobić ciasto z kakao?
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki marmolady
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia białek, wlej mleko, olej i proszek. Wszystkie składniki miksuj i dosyp mąkę. Następnie wszystko ubijaj, by powstała gładka masa.
Do formy o wymiarach 17x 27 cm wlej ⅔ ciasta. Wygładź powierzchnię, a do pozostałego ciasta wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Kakaowe ciasto wlej do formy i patyczkiem zrób fantazyjne wzory, by zmieszać warstwę białą z kakaową.
Ciasto, które rozpływa się w ustach
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu możesz posmarować je marmoladą i oprószyć wiórkami kokosa. Deser jest już gotowy do podania. Pyszne i delikatne ciasto, które zawsze się udaje, zrobisz szybko.
Będzie doskonałym pomysłem na deser po obiedzie. Każdy z przyjemnością go zje, a nawet sięgnie po dokładkę. Wszystko, dlatego, że ciasto jest niezwykle apetyczne. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić placki z cukinii lepsze od ziemniaczanych. Podawaliśmy przepis na mięciutkie i delikatne pierogi leniwe.