Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto mogłabym jeść non stop. Wystarczy chwila i gotowe, zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.04.2024 13:59

To ciasto mogłabym jeść non stop. Wystarczy chwila i gotowe, zawsze się udaje

ciasto
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Polecam przepis na pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Zrobisz je raz-dwa i równie szybko zniknie ze stołu. Każdy, kto spróbuje tego deseru, prosi o recepturę na ten znakomity wypiek, który zawsze się udaje.

Ciasto pyszne i proste

Lubicie ciasta? Ja je uwielbiam, jednak ich pieczenie nie zawsze jest takie proste. Z efektem też bywa różnie. Ciasto może nie wyrosnąć lub opaść. Jednak polecam każdemu przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie.

Ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Taki deser po obiedzie będzie jak znalazł. Chwila pracy w kuchni i efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Skorzystaj z tego przepisu, który znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Wydrąż bochenek chleba i wlej jajka. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis

Jak zrobić ciasto z kakao?

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki marmolady

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia białek, wlej mleko, olej i proszek. Wszystkie składniki miksuj i dosyp mąkę. Następnie wszystko ubijaj, by powstała gładka masa. 

Do formy o wymiarach 17x 27 cm wlej ⅔  ciasta. Wygładź powierzchnię, a do pozostałego ciasta wsyp kakao i dokładnie wymieszaj. Kakaowe ciasto wlej do formy i patyczkiem zrób fantazyjne wzory, by zmieszać warstwę białą z kakaową. 

Ciasto, które rozpływa się w ustach

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut. Po upływie tego czasu możesz posmarować je marmoladą i oprószyć wiórkami kokosa. Deser jest już gotowy do podania. Pyszne i delikatne ciasto, które zawsze się udaje, zrobisz szybko. 

Będzie doskonałym pomysłem na deser po obiedzie. Każdy z przyjemnością go zje, a nawet sięgnie po dokładkę. Wszystko, dlatego, że ciasto jest niezwykle apetyczne. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić placki z cukinii lepsze od ziemniaczanych. Podawaliśmy przepis na mięciutkie i delikatne pierogi leniwe. 

ciasto
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl