Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To danie przypomina mi dzieciństwo. Babcia na wsi robiła je prawie codziennie, dziś mało kto o nim pamięta

To danie przypomina mi dzieciństwo. Babcia na wsi robiła je prawie codziennie, dziś mało kto o nim pamięta

Prażuchy ziemniaczane
Screen z filmu na kanale YouTube YABOL 79

Prażuchy ziemniaczane często gościły w domu mojej babci. Proste danie pochodzące z Lubelszczyzny zostało już trochę zapomniane. Warto je przypomnieć, bo syci na długo i jest niesamowicie smaczne. Zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Przepis na prażuchy ziemniaczane

Przygotowanie psiochy, czyli wywodzącego się z tradycji kulinarnej województwa lubelskiego dania z ziemniaków, nie jest trudne. Smakuje lepiej niż niejedna wykwintna potrawa, a moja babcia wiedziała o tym doskonale. Przekonajcie się o tym sami. Jeszcze nie raz się skusicie.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól w ilości do smaku

Do podania:

  • 1 spora cebula
  • 200 g boczku (opcjonalnie)
Ten szybki i tani obiad z ziemniaków nie raz przyszedł mi z pomocą. Docenią go nie tylko osoby zabiegane

Jak zrobić psiochę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku do miękkości. Przy odcedzaniu pozostawiam w garnku mniej więcej szklankę wody. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i przykrywam garnek.

Całość gotuję przez 3-4 minuty, po czym zdejmuję z kuchenki i ubijam zawartość naczynia tłuczkiem na gładką masę. Przy pomocy łyżki układam prażuchy na talerzu.

Jak podać prażuchy?

Najprostsza wersja jest ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Bardzo popularne jest też podawanie psiochy do kwaśnych zup takich jak ogórkowa, żurek czy kapuśniak z kiszonej wersji warzywa.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z ziemniakami. Oprócz spróbowania psiochy warto pokusić się o przygotowanie warzyw po szwedzku. Smaczne będą też placki z dodatkiem pieczarek.

Canva / veger
Canva / veger