To najlepszy przepis na pierniczki, jaki znam. Wychodzą aromatyczne i mięciutkie, sekret tkwi w czasie pieczenia
Pierniczki wyszły wam twarde? Winien jest najprawdopodobniej źle dobrany czas pieczenia. Moja ciocia wyjawiła mi jak zrobić najlepsze świąteczne ciasteczka. Jej przepis jest niezawodny.
Koniec z twardymi pierniczkami
Nie mam nic gorszego niż twarde pierniczki. Świąteczne ciasteczka powinny być na tyle delikatne, by ich przełamanie nie sprawiało trudności. Ostatnio dowiedziałam się co zrobić, by uzyskać pożądany efekt.
Moja ciocia wyjawiła mi przepis, z którego od lat z powodzeniem korzysta. Jest prosty, a przygotowanie pierniczków nie zajmuje całego popołudnia. Szczególne znaczenie ma pieczenie, które nie może trwać zbyt długo. Dlaczego? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Co się wyprawia w Biedronce tuż przed zamknięciem? Klienci nie wiedzieli, nagranie ujawnia prawdęPrzepis na mięciutkie pierniczki
Sekretem miękkości pierniczków cioci jest krótkie pieczenie. Większość receptur zaleca trzymanie ciasteczek w piecu przez 10-15 minut. Jej zdaniem to właśnie dlatego wychodzą twarde i suche. Postanowiłam to sprawdzić. Zebrałam składniki, zrobiłam według wskazówek i bardzo przyjemnie się zaskoczyłam.
Składniki:
- 1 duże jajko
- 100 g masła
- 160 g miodu
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Z kilku składników przygotujecie smakowite ciasteczka, które zachwycą nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Sprawdźcie zamieszczoną poniżej instrukcję wykonania i cieszcie się jej smakiem już dziś.
Jak zrobić miękkie pierniczki? Nie pieczcie za długo
Przygotowanie aromatycznych ciasteczek rozpoczynam od umieszczenia masła i miodu w garnku. Stawiam go na palniku i podgrzewam na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. W trakcie wsypuję cukier, przyprawę do piernika oraz kakao.
Gdy już połączę składniki, zestawiam masę z ognia, by ostygła. Kiedy osiągnie temperaturę 30 stopni, wbijam jajko. Mieszam, po czym wsypuję przesianą przez sito mąkę.
Wyrabiam ciasto na pierniczki. Jeśli klei się w trakcie, podsypuję jeszcze odrobiną mąki. Gotową kulę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na mniejsze części, a każdą rozwałkowuję na placek o grubości 6-7 mm.
Nieużywane partie trzymam w misce pod przykryciem, by nie wysychały. Wycinam pierniczki i układam je na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę partiami, zawsze przez 7-8 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzę i dowolnie dekoruję.
Jak dekorować pierniczki?
Polecam postawić na domowe dodatki. Sprawdzi się roślinny lukier królewski lub prosta polewa z dowolnej czekolady stopionej z odrobiną mleka lub napoju roślinnego. Do czekoladowej masy można też „dolepić” pokruszone orzechy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne wypieki. Oprócz pierniczków polecam makowca japońskiego. Sprawdźcie też jak zrobić piernik staropolski — jeszcze zdążycie nastawić ciasto.