Do surówki z marchewki dodaję nie tylko jabłko. Zawsze pamiętam też o tym charakternym warzywie
Surówka do obiadu powinna być soczysta i pełna smaku. Gdy do marchewki dodamy jedno wyraziste warzywo, właśnie taką kompozycję uzyskamy. Od dawna zastępuję nim dobrze znane jabłko i selera. Wykonanie jest banalne, musicie spróbować.
Surówka prosta i smaczna
Lubię odkrywać nowe przepisy. Gdy ostatnio szukałam pomysłu na obiad, wpadłam na prostą recepturę na soczystą surówkę z marchewki. Wielokrotnie robiłam już ten rarytas, ale dodatku, który tam zaproponowano, jeszcze nie testowałam.
Jedno warzywo — które omijałam szerokim łukiem, gdyż nie przepadałam na jego smakiem — pasowało do słodyczy marchewki i jabłka doskonale. Co wrzuciłam? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Taka dojrzewająca słonina to specjalność mojego dziadka. Niezastąpiony dodatek na kanapki i nie tylkoPrzepis na soczystą surówkę z marchewki i pora
Por w połączeniu z marchewką smakuje znakomicie. W kilka chwil możecie z tanich i łatwodostępnych produktów zrobić prosty dodatek do obiadu, a każdy się nim zachwyci. Grzech nie spróbować.
Składniki:
- 3 średnie marchewki
- 1 średni por, cały
- 1 winne jabłko
- 1 pęczek koperku
- 75 g gęstego jogurtu naturalnego
- 20 g musztardy sarepskiej
- pół łyżeczki soku z cytryny
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Z powyższych składników w kilka chwil przygotujecie wyśmienitą surówkę, która zachwyci was soczystością i wyrazistym smakiem. Instrukcja krok po kroku znajduje się w dalszej części artykułu. Koniecznie sprawdźcie.
Jak zrobić smaczną surówkę? Do marchewki dodajcie pora
Zaczynam do przekrojenia pora na 4 części i dokładnego opłukania go. Następnie tnę go w cienkie paseczki i sparzam wrzątkiem na sicie. Osuszam i wrzucam do dużej miski.
Marchew myję, obieram i ścieram na tarce o większych oczkach. Dodaję do surówki. Podobnie postępuję z jabłkiem, które od razu skrapiam sokiem z cytryny. Opłukany koper siekam starannie i wsypuję do naczynia z dodatkiem obiadowym.
Składniki mieszam, a w osobnym naczyniu łączę jogurt naturalny i musztardę. Doprawiony solą i pieprzem sos przenoszę do surówki. W razie potrzeby dodaję jeszcze trochę cukru — tyle by zbalansować smak cytryny.
Jak podawać surówkę z porem?
Soczysty rarytas pasuje zarówno do dań mięsnych i ryb, jak i do jarskich frykasów takich jak np. kotlety jajeczne czy udawane schabowe z soi. Świetnie komponuje się też z ugotowanymi strączkami — wtedy można go podać z pieczywem jako przekąskę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Sprawdźcie jak zrobić pełen białka rarytas z czerwoną fasolą. Być może skusi was też colesław z czerwoną kapustą.