Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Trzy proste zioła i zwykłe mielone zmieniają się w orientalne klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 07.11.2023 15:29

Trzy proste zioła i zwykłe mielone zmieniają się w orientalne klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”

Klotleciki ze „Wspaniałego stulecia”

Uwielbiam mielone, mógłbym jej jeść codziennie. Ponieważ rzeczywiście tak jest, staram się je urozmaicać. Dodatek trzech ziół (i nic poza tym) sprawia, że zwykłe mielone zmieniają się w aromatyczne orientalne kotleciki

Tureckie, choć wieprzowe

Oczywiście, na dworze sułtana we „Wspaniałym stuleciu” nie podawano wieprzowiny, a moje kotleciki, jak to mielone, są wieprzowe. Ale to jedyna różnica, poza tym mogłyby zagrać w tureckim serialu historycznym. Ich orientalny aromat zwiódłby każdego. Nie dodaję nawet cebuli, nie muszę jej siekać, dlatego tak szybko można je zrobić.

Pokrój kapustę na plastry i połóż mięso mielone. Ostatnio robię to zamiast gołąbków, rodzina za tym szaleje

Tajemnica orientalnych mielonych

Dodaję tylko trzy zioła do masy na kotlety i tyle – potem robię już zwyczajne mielone. Takie z bułką tartą i jajkiem, jak zawsze. Tyle tylko, że zamiast większych i płaskich, wyrabiam małe i okrągłe. Dla domowników to miła odmiana a goście proszą o przepis. Podaję z kuskusem, bulgurem, ryżem, albo –  po prostu z kaszą gryczaną.

Aromatyczne kotleciki robię tak (20 minut):

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • Garść bułki tartej
  • Świeży tymianek
  • Świeża kolendra
  • Suchy kmin rzymski
  • Tłuszcz do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Mielone mięso wkładam do miski, obieram do niego 2-3 gałązki świeżego tymianku

1.jpg

Dodaję dwie łyżki kminu rzymskiego

2.jpg

Drobno siekam kilka gałązek kolendry, dodaję do mięsa

3.jpg

Wbijam jajko, dodaję 2 łyżki bułki tartej

4.jpg

Dodaję sól i pieprz

Wyrabiam zwartą masę, po czym toczę z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego

Obtaczam kulki w bułce tartej i wrzucam na patelnię na rozgrzany tłuszcz

5.jpg

Smażę na złoto na niewielkim ogniu. Obracam, żeby kotleciki równo obsmażyły się wokół.

6.jpg