Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ukochana przez Polaków gwiazda nie kisi ogórków. Zastępuje je zadziwiającym składnikiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.05.2023 14:12

Ukochana przez Polaków gwiazda nie kisi ogórków. Zastępuje je zadziwiającym składnikiem

niezwykłe kiszone chryzantemy
Canva / chorboon_photo ; Instagram @katarzynacichopek

Katarzyna Cichopek podzieliła się rewelacyjnym przepisem. Zdradziła, ze do kiszenia, zamiast ogórków, używa chryzantem. Te kwiaty, kojarzone przede wszystim z listopadowymi wizytami na cmentarzu, okazują się nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Teraz bez trudu możesz przygotować je również w swoim domu.

Kiszone chryzantemy to danie popisowe Kasi Cichopek

Cichopek (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama) przypomina, że nie wszystkie chryzantemy nadają się do jedzenia. Te hodowane w doniczkach często są pędzone chemicznie, przez to stanowią dla naszego zdrowia zagrożenie. Najlepsze chryzantemy pozyskamy z własnego ogródka lub działki. Kwiaty zdatne do jedzenia można także kupić w formie suszonej.

Chryzantemy zawierają w sobie bogactwo witamin C oraz A. Pomagają w obniżeniu cholesterolu, a ponadto działają uspokajająco i relaksująco. Są także skutecznym remedium na nawracające uporczywe bóle głowy. Poza kiszeniem kwiaty te doskonale nadają się do sałatek, zup oraz przyrządzenia odżywczych naparów.

Koszmarna cena za talerzyk na weselu. "To woła o pomstę do nieba"

Przepis na kiszone chryzantemy od Katarzyny Cichopek

Składniki:

  • garść płatków jadalnych chryzantem  
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki 
  • garść płatków jaglanych  
  • 1 ząbek czosnku  
  • mały kawałek chrzanu 
  • gałązka melisy  
  • łyżka soli 

Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek krok po kroku

W dużym słoiku ułóż pokrojoną w paseczki marchewkę. Dodaj do niej niewielki kawałek chrzanu i obrany z łupiny ząbek czosnku. Dołóż też garść płatków jaglanych, garść chryzantem i gałązkę melisy.

Składniki przysyp i łyżeczką soli. Całość zalej wodą. Słoik z chryzantemami dobrze zakręć

Kwiaty według przepisu Katarzyny Cichopek odstaw zacienione chłodne miejsce. Poczekaj ok. 2 tygodnie. Po upływie tego czasu jadalne kiszone chryzantemy gotowe są do degustacji. Sprawdź, jak sposób na kiszenie ogórków ma znana restauratorka. Wyborna zapiekana kanapka z prostych składników to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

chryzantemy.png
Canva / daizuoxin

Źródło: pysznosci