Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie

Pigwa do herbaty
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza

Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie.
 

Pigwa do herbaty wzmocni odporność

Zalety spożywania ciepłego naparu z sokiem z pigwy są liczne. Owoc ten obfituje w witaminę C, która wzmacnia odporność i uczestniczy w wielu ważnych procesach w organizmie. Do jesiennego syropu dodamy też imbir, który wspomaga walkę z infekcjami i korzystnie wpływa na trawienie.

Aby przełamać kwaśny smak pigwy i ostrość orientalnego korzenia wrzucimy również miód, którego właściwości przeciwutleniające i działanie wzmacniające są już dobrze znane. Regularne sięganie po ciepły napój z dodatkiem mikstury sprawi, że wasza odporność zimą wzrośnie. Wiemy, jak go zrobić.

Krojenie pigwy do herbaty.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza
Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut

Prosty syrop z pigwy do herbaty

Do przygotowania smakowitego dodatku do herbaty najlepiej sprawdzą się owoce pigwowca, które zebrane zostały po przymrozkach. Są wtedy bardziej miękkie, więc obróbka jest znacznie prostsza. Zaopatrzcie się w takie sztuki i koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 1 kg pigwy, ważony bez gniazd nasiennych
  • 1 kg miodu wielokwiatowego
  • 100 g świeżego korzenia imbiru bez skórki

Tylko trzy produkty są potrzebne, by móc raczyć się znakomitą herbatą wzmacniającą odporność. Instrukcja jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. 

Jak zrobić pigwę do herbaty? Przepis jest prosty

Zaczynam od usunięcia gniazd nasiennych z pigwy. W tym celu dobrze jest przekroić owoce na ćwiartki. Oczyszczone już kroję drobno i przenoszę do miski. Dodaję miód oraz posiekany imbir. Dokładnie mieszam.

Teraz owoce z dodatkami przenoszę do wyparzonych słoików. Ubijam je delikatnie, aby naczynia były szczelnie wypełnione. Na koniec wlewam też sok, który pozostał w misce.

Przed zakręceniem dokładnie wycieram brzegi słoików czystym ręcznikiem — najpierw na mokro, a potem na sucho. W ten sposób mam pewność, że dobrze je zakręcę. Gotową pigwę do herbaty przenoszę w chłodne miejsce np. do lodówki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów pyszne napoje wzmacniające organizm. Oprócz dodawania pigwy do herbaty polecamy przetestowanie złotego mleka. Być może skusi was też wyborny napar z imbiru i goździków.

Mieszam pigwę do herbaty z miodem i imbirem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza