Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie

28 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jesienią warto zadbać o odporność. Jednym ze smaczniejszych sposobów będzie zrobienie pysznego naparu z dodatkiem sezonowych owoców. Skuście się na wykonanie pigwy do herbaty, a nie pożałujecie.
 

Pigwa do herbaty wzmocni odporność

Zalety spożywania ciepłego naparu z sokiem z pigwy są liczne. Owoc ten obfituje w witaminę C, która wzmacnia odporność i uczestniczy w wielu ważnych procesach w organizmie. Do jesiennego syropu dodamy też imbir, który wspomaga walkę z infekcjami i korzystnie wpływa na trawienie.

Aby przełamać kwaśny smak pigwy i ostrość orientalnego korzenia wrzucimy również miód, którego właściwości przeciwutleniające i działanie wzmacniające są już dobrze znane. Regularne sięganie po ciepły napój z dodatkiem mikstury sprawi, że wasza odporność zimą wzrośnie. Wiemy, jak go zrobić.

Krojenie pigwy do herbaty.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza
obieranie jabłka

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut

CZYTAJ DALEJ

Prosty syrop z pigwy do herbaty

Do przygotowania smakowitego dodatku do herbaty najlepiej sprawdzą się owoce pigwowca, które zebrane zostały po przymrozkach. Są wtedy bardziej miękkie, więc obróbka jest znacznie prostsza. Zaopatrzcie się w takie sztuki i koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 1 kg pigwy, ważony bez gniazd nasiennych
  • 1 kg miodu wielokwiatowego
  • 100 g świeżego korzenia imbiru bez skórki

Tylko trzy produkty są potrzebne, by móc raczyć się znakomitą herbatą wzmacniającą odporność. Instrukcja jest tak prosta, że każdy sobie poradzi. 

Jak zrobić pigwę do herbaty? Przepis jest prosty

Zaczynam od usunięcia gniazd nasiennych z pigwy. W tym celu dobrze jest przekroić owoce na ćwiartki. Oczyszczone już kroję drobno i przenoszę do miski. Dodaję miód oraz posiekany imbir. Dokładnie mieszam.

Teraz owoce z dodatkami przenoszę do wyparzonych słoików. Ubijam je delikatnie, aby naczynia były szczelnie wypełnione. Na koniec wlewam też sok, który pozostał w misce.

Przed zakręceniem dokładnie wycieram brzegi słoików czystym ręcznikiem — najpierw na mokro, a potem na sucho. W ten sposób mam pewność, że dobrze je zakręcę. Gotową pigwę do herbaty przenoszę w chłodne miejsce np. do lodówki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów pyszne napoje wzmacniające organizm. Oprócz dodawania pigwy do herbaty polecamy przetestowanie złotego mleka . Być może skusi was też wyborny napar z imbiru i goździków .

Mieszam pigwę do herbaty z miodem i imbirem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Czas Smakosza
suszenie orzechów

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

CZYTAJ DALEJ
pierzoka

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >