W jaki sposób upiec żeberka żeby mięso samo odchodziło od kości?
Jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowego mięsa, są niewątpliwie żeberka. Jednak przyrządzenie odpowiednio miękkich, wcale nie jest takie proste. Zobacz, w jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości. Takie danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.
Żeberka wieprzowe swój smak zawdzięczają zawartości tłuszczu, a także obecności błon i kości. To właśnie z nich w czasie pieczenia czy duszenia wydobywają się składniki, które nadają smaku całej potrawie.
Mięso to doskonale nadaje się do duszenia, gotowania, grillowania i pieczenia. Żeberka przyrządzone dwiema ostatnimi metodami są najsmaczniejsze. Jednak jednocześnie najtrudniej jest przy tego rodzaju obróbce kulinarnej, uzyskać odpowiednią miękkość mięsa. Podpowiemy ci, jak to zrobić.
W jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości?
Wiele osób żeberka przeznaczone do pieczenia, wcześniej obgotowuje. Niestety w ten sposób mięso bezpowrotnie traci wiele smaku i aromatu. Dlatego odradzamy ten sposób.
Zamiast tego przyprawione żeberka warto, jest obsmażyć. Potem trzeba je włożyć do brytfanny, podlać kieliszkiem wódki lub whisky i łyżką octu winnego. Na spód naczynia trzeba też nalać tyle wody, by warstwa płynu wynosiła ok. 0,5 cm.
Brytfannę należy przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. W takiej temperaturze piecze się je ok. 2,5 godziny. W razie potrzeby należy uzupełnić wodę. Co godzinę warto też je polać sosem spod pieczeni.
Gdy żeberka będą już miękkie, trzeba je wyjąć z brytfanny, ułożyć na ruszcie piekarnika, posmarować glazurą i piec w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Przed podaniem żeberka smarujemy jeszcze raz warstwą glazury.
Co jeszcze wpływa na smak i miękkość żeberek?
Pieczone żeberka wyjdą smaczne, jeśli wybierzemy mięso dobrej jakości. Jeśli żeberka są bardzo grube, bo zawierają też polędwicę, należy ją usunąć i zachować do innej potrawy.
Mięso należy dokładnie opłukać, by usunąć kostne odpryski. Potem trzeba odkroić białą błonę, a także nadmiar tłuszczu.
Żeberka przed pieczeniem należy zamarynować. Najlepiej sprawdzają się suche marynaty, ale można też użyć płynnych. Mięso w marynacie musi poleżeć przynajmniej kilka godzin.
W naszym serwisie znajdziesz dokładny przepis na żeberka w miodzie, a także na żeberka w sosie pomidorowym.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: hotchillismaki.blogspot