Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W PRL-u dzieci jadły garściami. Teraz kultowe żelki zrobisz sam
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.09.2024 19:11

W PRL-u dzieci jadły garściami. Teraz kultowe żelki zrobisz sam

kołowe żelki
Fot. Canva/Jose Manuel Gelpi

Tęsknisz czasami za dzieciństwem? Zrób żelki z tego przepisu i powróć do słodyczy rodem z PRL. Są wyśmienite, a w dodatku ich słodycz zachwyci nie tylko małych, ale i dużych smakoszy. Poznaj przepis i zrób je nawet dzisiaj. 

Smak dzieciństwa

Dzięki żelkom z tego przepisu powrócisz do dzieciństwa. Choć będzie to tylko podróż smakowa to i tak warto. Te żelki są dobre nie tylko, dlatego że zrobisz je sama. Mimo cukru, przede wszystkim są zdrowsze niż te ze sklepu.

To wszystko dzięki temu, że żelki można zrobić z naturalnych składników, które są pozbawione konserwantów, słodzików oraz polepszaczy smaku. Zrób je z tego przepisu dla swoich dzieci, wnucząt, a może także dla siebie. Ich smak i naturalność zachwyci każdego.

soki owocowe.jpg
Fot. Canva/fcafotodigital
Strzelczyk zrobił coś, co kiedyś królowało w stołówkach. Smakuje każdemu, jest tanie i proste

Tylko zdrowe produkty

Domowe żelki robi się na bazie soku. Wybierz swój ulubiony. Sprawdzą się zarówno soki owocowe, jak i warzywne, na przykład z marchewki lub buraka. Unikaj jednak nektarów. Do stworzenia domowych żelków wykorzystaj tylko soki pochodzenia naturalnego. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej. 

Składniki:

  • 300 ml soku
  • 40 g żelatyny
  • cukier 

Przepis na domowe żelki

Do garnka wsyp żelatynę. Zalej ją sokiem i pozostaw do napęcznienia. Po około 20 minutach podgrzej składniki na małym ogniu. Wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. 

Masę z soku i żelatyny przełóż do foremek. Możesz wykorzystać do tego foremki do kostek lodu. Możesz poszukać takich, które kształtem najbardziej przypominają PRL-owskie koreczki. Foremki odstaw do ostygnięcia, po czym schowaj do lodówki na 2 godziny. Jeśli chcesz, żeby Twoje słodycze wyglądały jak te, które pamiętasz z PRL, po godzinie wyjmij je delikatnie z formenek i posyp drobnym cukrem, po czym z powrotem wstaw do lodówki. Sprawdź jaką promocję przygotowała Biedronka oraz dowiedz się, z jakiego powodu mężczyźni żądają rozwodu

domowe żelki.jpg
Fot. Canva/ildipapp