W Turcji tak radzą sobie z upałami. Nic nie gasi pragnienia jak ten napój z 3 składników
Ayran jest pochodzącym z Turcji napojem jogurtowym. Stanowi niezrównane rozwiązanie na upały. Z pomocą prostego przepisu możesz go przygotować samodzielnie w domu. Już po pierwszym łyku docenisz jego niezwykłe właściwości.
Ten przepis na ayran podbija internet
Ayran można bez problemu kupić w Polsce Pojawia się w asortymencie coraz większej ilości sklepów. Nie ma jednak potrzeby przepłacać, skoro z łatwością można go przyrządzić samodzielnie. by wykonać ten przepis, potrzeba zaledwie kilku składników.
Ayran może pochwalić się wieloma właściwościami odżywczymi. Zawiera dużo białka, a także witaminy i cenny wapń. Doskonale gasi pragnienie, a przez dodatek soli uzupełnia jej niedobór spowodowany poceniem. Skutecznie przywraca też równowagę wody w organizmie.
Te kotlety biją na głowę schabowe, a nie mają nawet mięsa. Nie uwierzysz z czego są zrobionePrzepis na ayran
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
Przepis na domowy ayran krok po kroku
Przygotuj blender kielichowy. Jogurt naturalny z przepisu na ayran przełóż do dzbanka urządzeni. Nabiał przez chwilę miksuj, aż nabierze gładkiej konsystencji.
Do wnętrza miksera dolej zimną wodę. Jej dokładną ilość dopasuj do tego, jak gęsty ayran chcesz uzyskać. Napój przypraw solą. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5-6 minut, aż utworzą się bąbelki.
Gotowy ayran przelej do szklanek. Pianę, która utworzyła się na powierzchni napoju udekoruj opcjonalnie suszoną miętą. Ayran z tego przepisu możesz wypić od razu, lub przełożyć do lodówki na później. Napój najlepiej smakuje w upalne dni. Posól arbuza i przekonaj się, jak doskonale smakuje. W upały za wszelką cenę wystrzegaj się tych lodów.