Smakosze.pl
Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół

canva/Dar1930; TRICOLORS/East News

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie.

Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?

kompot

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowity rosół według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kilograma szpondra wołowego

  • 2 nóżki kurczaka

  • 2 skrzydełka kurczaka

  • 2 średnie marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • pół średniego selera

  • biała część niedużego pora

  • 1 średniej wielkości cebula

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kapelusze suszonych podgrzybków

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • kilka gałązek świeżego lubczyku

  • 1 mały pomidor

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie rosołu według Ewy Wachowicz:

Mięso oczyszczamy, po czym umieszczamy je w większym garnku i zalewamy zimna wodą. Naczynie przykrywamy, a zawartość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc planika i usuwamy zebrane na powierzchni wody szumy.

Dodajemy oczyszczone i obrane warzywa korzeniowe, opłukanego pora, czosnek w łupinie, suszone grzyby oraz przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.

Wrzucamy pomidora w całości i lubczyk, wlewamy sos sojowy. Przykrywamy i podgrzewamy zupę jeszcze przez 30 minut. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.

Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można też wkroić do niego ugotowaną marchewkę. Warto próbować jego bezmięsnej wersji — szczegółowa instrukcja przygotowywania specjału zawarta jest w tym artykule.

Rosół z dodatkiem sosu sojowego jest niezwykle aromatyczny

canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >