Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie.
Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?
Przepis na smakowity rosół według Ewy Wachowicz
Składniki:
pół kilograma szpondra wołowego
2 nóżki kurczaka
2 skrzydełka kurczaka
2 średnie marchewki
2 nieduże pietruszki
pół średniego selera
biała część niedużego pora
1 średniej wielkości cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
2 kapelusze suszonych podgrzybków
3 łyżki sosu sojowego
kilka gałązek świeżego lubczyku
1 mały pomidor
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie rosołu według Ewy Wachowicz:
Mięso oczyszczamy, po czym umieszczamy je w większym garnku i zalewamy zimna wodą. Naczynie przykrywamy, a zawartość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc planika i usuwamy zebrane na powierzchni wody szumy.
Dodajemy oczyszczone i obrane warzywa korzeniowe, opłukanego pora, czosnek w łupinie, suszone grzyby oraz przyprawy w kawałku. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny.
Wrzucamy pomidora w całości i lubczyk, wlewamy sos sojowy. Przykrywamy i podgrzewamy zupę jeszcze przez 30 minut. Próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.
Rosół najlepiej smakuje z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Można też wkroić do niego ugotowaną marchewkę. Warto próbować jego bezmięsnej wersji — szczegółowa instrukcja przygotowywania specjału zawarta jest w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta surówka bufetowa pasująca do wszystkiego. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
Źródło: ewawachowicz



































