Smakosze.pl

YT/Dished

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół

25 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dżemy warto robić także jesienią. Wciąż można kupić świeże owoce i przygotować przetwory, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Jeden z przysmaków pomaga nawet w walce z cholesterolem. Robię teraz spory zapas.
 

Warto sięgać po winogrona

Niektóre owoce są w stanie pomóc nam w walce z cholesterolem. Tak będzie w przypadku winogron, które obfitują w polifenole. Substancje te nie tylko chronią komórki przed nowotworzeniem, ale też obniżają poziom tzw. złego cholesterolu.

Dostarczają przy tym wielu witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez, witaminy z grupy B czy karoten. Warta odnotowania jest też wysoka zawartość jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Słodka konfitura pomoże nam zatem na wielu polach, a w końcówce września winogrona są w sezonie i będą dość tanie. Szkoda nie skorzystać z okazji do przygotowania przetworów. Instrukcję zamieszczamy w dalszej części artykułu.

Zrób dżem z winogron.jpg
Изображения пользователя artem 
Sztuczka kuchenna z masłem

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić dżem z winogron? Przepis jest bardzo prosty

Na każdy kilogram gronowego owocu potrzebować będziemy 600-700 g cukru, soku z jednej cytryny oraz 1 laski wanilii. Wykonanie dżemu nie jest skomplikowane i polega gotowaniu oczyszczonych owoców z cukrem i wanilią na wolnym ogniu.

Całość oczywiście regularnie mieszamy, by nie przywarła do dna naczynia, a sok z cytryny wlewamy, dopiero gdy masa znacznie zgęstnieje. Wtedy już można przełożyć ją do czystych słoików. Gotowe weki odwracamy do góry dnem i studzimy. Można też pasteryzować.

Jak wykorzystać dżem z winogron?

Owocowy przysmak pasuje do deserów np. do słodkich placków czy naleśników. Będzie też znakomity na kanapkach z domowym chlebem . Polecam połączenie go z masłem orzechowym .

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dżemy. Polecamy wyrób z cukinii z dodatkiem cytryn — jest przyjemnie orzeźwiający. Być może skusi was też śliwkowa konfitura z imbirem .

Dżem z winogron obniża cholesterol.jpg
canva/Mariha-kitchen
Wykorzystaj fusy z kawy

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

CZYTAJ DALEJ
Placki z kukurydzy

Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >