We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Dżemy warto robić także jesienią. Wciąż można kupić świeże owoce i przygotować przetwory, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Jeden z przysmaków pomaga nawet w walce z cholesterolem. Robię teraz spory zapas.
Warto sięgać po winogrona
Niektóre owoce są w stanie pomóc nam w walce z cholesterolem. Tak będzie w przypadku winogron, które obfitują w polifenole. Substancje te nie tylko chronią komórki przed nowotworzeniem, ale też obniżają poziom tzw. złego cholesterolu.
Dostarczają przy tym wielu witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. potas, magnez, witaminy z grupy B czy karoten. Warta odnotowania jest też wysoka zawartość jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
Słodka konfitura pomoże nam zatem na wielu polach, a w końcówce września winogrona są w sezonie i będą dość tanie. Szkoda nie skorzystać z okazji do przygotowania przetworów. Instrukcję zamieszczamy w dalszej części artykułu.
Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumieniaJak zrobić dżem z winogron? Przepis jest bardzo prosty
Na każdy kilogram gronowego owocu potrzebować będziemy 600-700 g cukru, soku z jednej cytryny oraz 1 laski wanilii. Wykonanie dżemu nie jest skomplikowane i polega gotowaniu oczyszczonych owoców z cukrem i wanilią na wolnym ogniu.
Całość oczywiście regularnie mieszamy, by nie przywarła do dna naczynia, a sok z cytryny wlewamy, dopiero gdy masa znacznie zgęstnieje. Wtedy już można przełożyć ją do czystych słoików. Gotowe weki odwracamy do góry dnem i studzimy. Można też pasteryzować.
Jak wykorzystać dżem z winogron?
Owocowy przysmak pasuje do deserów np. do słodkich placków czy naleśników. Będzie też znakomity na kanapkach z domowym chlebem. Polecam połączenie go z masłem orzechowym.
Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne dżemy. Polecamy wyrób z cukinii z dodatkiem cytryn — jest przyjemnie orzeźwiający. Być może skusi was też śliwkowa konfitura z imbirem.