Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź pomidora i zaklej taśmą w tym miejscu. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.09.2024 21:00

Weź pomidora i zaklej taśmą w tym miejscu. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

zaklejanie pomidora
fot. youtube.com/smartfoxofficial

Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Najlepiej oczywiście kupować warzywa jeszcze z szypułkami. Jest jednak sposób, by potrzymać żywotność nawet tych, które ogonków już nie mają.

Nie marnować pomidorów

W 2022 roku szacowano, że na świecie marnuje się miliard posiłków dziennie – więcej niż ludzi, którzy przeżywają dzień bez wartościowego posiłku. Oczywiście wartości te rozłożone są nierównomiernie – w bogatszych krajach kupuje się za dużo, w uboższych – jada za mało. Polska należy do tych pierwszych, dlatego każdy patent, który pozwala wydłużyć żywotność produktów, by kupować ich mniej i nie wyrzucać, jest na wagę złota.

Pomidory należą do tych, które wyrzucamy dość często. Ich żywotności nie przedłuża lodówka, najlepiej przechowują się w przewiewnym miejscu, w cieniu, ale temperaturze zbliżonej do pokojowej. Także i tam poleżą w dobrym stanie jedynie przez kilka dni. Są jednak sposoby, by wydłużyć ich żywotność.

pomidory z szypułką

Układa kinderki i zawija. Ten deser to hit

Pomidory z szypułkami

Elementem, na którym należy się skupić, jest szypułka. Ogonek pozwala ocenić, czy pomidor, którego kupujemy, jest świeży już na starcie. Jeśli szypułka jest zielona i dobrze się trzyma, mamy zapewne do czynienia z owocem o odpowiedniej świeżości. Taki właśnie można włożyć do koszyka.

Szypułek nie należy się pozbywać. Utrzymują one świeżość i jędrność pomidorów. Kiedy usuniemy ogonki, zobaczymy nagi „pępek” warzywa. To właśnie tamtędy ucieka z niego wilgoć i dostają się drobnoustroje.

Jak przedłużyć świeżość pomidora

Istnieje jednak patent, który pozwala przedłużyć żywotność pomidorów, które kupiliśmy bez gałązki. Należy pępek zakleić taśmą. Lepiej, jeśli będzie nieprzezroczysta, ale zwykła biurowa też się do tego nada. Taśmę dokładnie dociskamy do miejsca po szypułce. Chodzi o to, by spowolnić wymianę gazową i stworzyć barierę dla pomidora przed przenikaniem mikroorganizmów z otoczenia.

Sztuczkę tę podajemy sobie często. Przypomina ją między innymi kanał Smart Fox, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Choć jest ona pomocna, warto zawsze poszukiwać pomidorów na gałązkach lub z szypułkami. Dają one lepszą gwarancję, że kupujemy świeże warzywa.

Wypróbuj też przepisy na wieloowocowy dżem siostry Anastazji i zupę ogórkową.

pomidory na krzaku