Wielkanocna sałatka z brokułami. Prosty przepis na świąteczny specjał

Wielkanocna sałatka z brokułami w sosie majonezowo- musztardowym to pomysł na świeżą, wiosenną sałatkę, idealną na śniadanie, kolację lub zimną płytę w święta i większe uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z brokułami.
Sałatka z brokułami, porem, serem i szynką to sałatka prosta i bardzo efektowna. Jest lekka, świeża i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Sałatkę zrobisz w dosłownie kilka minut, a danie posmakuje nawet największym niejadkom.
Sałatkę możesz przygotować w większej misce lub szklanym, płytkim, prostokątnym lub owalnym pojemniku, który możesz udekorować, żeby sałatka wyglądała naprawdę wiosennie. Szczypiorkiem wyłóż boki pojemnika, tak, żeby przypominała trawę, a do środka włóż sałatkę.
Danie możesz również udekorować świeżymi warzywami, np. powycinanymi z rzodkiewek kwiatkami, goście będą zachwyceni. Do dekoracji możesz wykorzystać również świeżą rzeżuchę lub jadalne kwiaty, będzie pysznie i wiosennie.
Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na pasztet z suszoną śliwką. Podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.
Przepis na wielkanocną sałatkę z brokułami
Składniki:
400 g brokuła
4 jajka M
200 g szynki drobiowej
3 ogórki kiszone
biała część pora
150 g sera żółtego w kostce
garść zielonego groszku
szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Jak zrobić wielkanocną sałatkę z brokułami?
Brokuł podziel na malutkie różyczki, gotuj 4-5 minut w osolonej wodzie, odcedź, ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój, ostudź. Posiekaj por i szczypiorek, pokrój w kostkę szynkę, ser, ogórki, groszek odsącz z zalewy.

Źródło zdjęcia: canva/ma-no Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj musztardę, majonez, jogurt i dokładnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem i wstaw do lodówki, żeby się schłodziła, smacznego.



































