Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa z chrzanem

Jakub Kossakowski / materiały własne

Wielkanocna wersja sałatki jarzynowej

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa uchodzi za kulinarny szlagier, który głównie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jajka i warzywa w majonezie wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem dołączy do nich chrzan.

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest nie lada specjałem. Przeważnie nie wywołuje ona u nas większego zaskoczenia. Warto jednak postawić na jej niecodzienną odmianę. Dodatek w postaci chrzanu sprawi, że specjał momentalnie zniknie z talerzy.

Sałatka jarzynowa w nietypowej odsłonie

Kultowa sałatka jarzynowa często gościła na naszym portalu. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę siostry Anastazji. Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy chrzan. Dodatek jest jedną z obowiązkowych pozycji podczas Wielkanocy.

Chrzan jest prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Zawiera on dużo witaminy C, dzięki której wzmocnimy swoją odporność. Korzeń skrywa w sobie także izotiocyjanian i synigrynę, które są cenionymi przeciwutleniaczami. Co jeszcze dostarcza nam chrzan?

  • witaminy grupy B

  • potas

  • fosfor

  • sód

  • żelazo

  • cynk

  • mangan

  • wapń

  • miedź

  • magnez

Chrzanowa sałatka jarzynowa jest prosta w przygotowaniu

Z pewnością sałatka jarzynowa może zostać uznana za danie, którego przygotowanie nie wymaga sporego nakładu pracy. Każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 30 g startego chrzanu

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • 2 ziemniaki

  • 4 ogórki kiszone

  • 3 jaja na twardo

  • biała cebula

  • jabłko

  • puszka groszku

  • 150 ml majonezu

  • 100 ml gęstej śmietany

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

(Canva.com / Natkinzu)

Przepis na wyjątkową sałatkę jarzynową

Oczywiście najlepiej sprawdzi się chrzan przygotowany samodzielnie. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten wyborny dodatek. Warzywa myjemy i gotujemy w mundurkach. Kiedy zmiękną obieramy je i kroimy w kostkę.

Jajka na twardo również rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi, cebulą i jabłkami. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce i dodajemy do nich groszek. W osobnym naczyniu mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny.

Sos dodajemy do reszty produktów. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy ją do lodówki, aby smaki się przegryzły. Taki specjał z pewnością zachwyci najbliższych. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Warto zapamiętać ten przepis.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >