Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser

Ciasto z czekoladą
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie i Proste

Ciasto z czekoladą skusi niejednego smakosza. Odkąd znalazłam prosty przepis, w którym tabliczkę słodyczy trzeba włożyć w środek masy, nie korzystam już z innych receptur. Ten deser skradł serca wszystkich moich bliskich.
 

Wyśmienite ciasto z czekoladą

Przygotowanie deseru z czekoladą nie musi zająć całego popołudnia. Ciasto, które wczoraj zrobiłam po raz kolejny, bardzo smakowało moim znajomym. Wystarczyło wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności i upiec. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 duże jaja
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esencja
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleko lub napoju sojowego
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej
  • szczypta soli

Z kilku składników zrobicie wyśmienite ciasto o głębokim czekoladowym smaku. Wykonanie go jest bardzo proste. Przekonajcie się sami, czytając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.

Miksuję skąłdniki na ciasto z czekoladą.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie i Proste
Miksuję 2 śliwki z kefirem i dorzucam 2 składniki. Już niemal zapomniałam o przykrym problemie

Jak zrobić ciasto z czekoladą? Deser jest prosty i pyszny

Zaczynam od wbicia jaj do miski. Wsypuje do nich sól oraz cukier i dokładnie miksuję. Gdy uzyskam puszystą masę, wlewam olej oraz mleko. Dodaje też cukier wanilinowy lub esencję w płynie.

Łączę składniki, a następnie wsypuję przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie rozprowadzam, a następnie przenoszę połowę ciasta do natłuszczonej olejem keksówki o długości około 20 cm.

Układam tabliczkę czekolady, a następnie wylewam resztę masy. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza do 40 minut. Studzę na kratce.

Wskazówka: Zamieniając jaja na aquafabę oraz używając napoju sojowego i czekolady bezmlecznej przygotujecie wegańską wersję ciasta. Będzie znakomita.

Jak podać ciasto z czekoladą?

Przed podaniem ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem np. takim bez jajek. Można też serwować osobne kawałki wraz z bitą śmietaną i owocami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wypieki z czekoladą. Spróbujcie koniecznie pysznego brownie od dietetyczki — zdrowa słodycz skusi każdego. Być może spodoba wam się też PRL-owski klasyk, czyli blok czekoladowy.

Wylewam ciasto i układam czekoladę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie i Proste