Wkładam schab do worka i zalewam tym płynem. Mięso jest tak delikatne, że rozpada się pod widelcem
Twoje kotlety schabowe nie muszą być twarde. Wystarczy, że zalejesz je łatwo dostępnym składnikiem. Efekt na pewno cię zaskoczy, a tym sposobem otrzymasz idealnie miękkie mięso. Poznaj sposób i zastosuj go w swojej kuchni.
Najlepszy sposób na miękki schab
Większość z nas przyrządzając mięso na kotlety schabowe, namacza je w mleku. Wtedy mają być miększe i delikatniejsze. Ostatnio poznałem zdecydowanie lepszą metodę. Wystarczy zalać je płynem, który na pewno masz w swojej kuchni.
Oczywiście ten płyt pochodzi z naturalnych źródeł. Nie musisz się martwić, nie będziemy zalewać mięsa żadną chemią. Poznaj tę metodę i przyrządzaj miękkie kotlety dla całej rodziny. Będą zachwyceni nie tylko smakiem, ale też tym, że mięso rozpada się pod naciskiem widelca.
Zakupy będą jeszcze droższe. Nowe prawo lada moment wejdzie w życieTen płyn sprawia cuda
Tym płynem, który ma sprawić, że mięso będzie idealnie miękkie, jest woda po kiszonych ogórkach. Zaskoczona? Ja też byłem, ale kiedy wypróbowałem ten sposób, byłem zachwycony. Znalazłem go na kanale Smaczny, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule. Na liście poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki do przyrządzenia miękkiego mięsa.
Składniki:
- 800 g schabu
- 150 ml wody po ogórkach kiszonych
- 50 g musztardy
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Jak zrobić miękki schab?
Mięso umyj i pokrój je na kotlety. Rozbij je. Następnie przełóż kotlety do foliowej torebki, którą można szczelnie zamknąć. Wlej wodę po ogórkach, dodaj musztardę oraz wsyp mieloną paprykę, pieprz oraz sól.
Torebkę szczelnie zamknij, a następnie wstrząśnij, aby wszystkie przyprawy połączyły się ze sobą. Torebkę z mięsem odstaw na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie wyciągnij mięso, zapanieruj i usmaż jak zawsze. Na koniec wystarczy cieszyć się ich wspaniałą miękkością. Sprawdź przepis na zdrowy napój z buraka oraz poznaj sposób na naleśniki inne niż zawsze.