Wołowina z warzywami. Idealna na obiad dla całej rodziny
Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.
Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.
Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.
Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.
Przepis na wołowinę z warzywami
Składniki na 4-5 porcji:
800 g wołowiny udźca wołowego
2 duże marchewki
7 młodych ziemniaków
korzeń pietruszki
pół puszki groszku zielonego
300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki
duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
słodka papryka mielona do smaku
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić wołowinę z warzywami?
Wołowinę pokrój na małe kawałki i obsmaż na oliwie na złoty kolor, następnie przełóż mięso do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, żeby delikatnie przykryła mięso i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.
W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie cebulkę z czosnkiem i dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, całość oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką mieloną, wymieszaj.
Do garnka z mięsem dodaj fasolkę szparagową, groszek, pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodaj potrawkę z ziemniaków i marchwi i duś pod przykryciem przez około 20-30 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę. Kiedy mięso i warzywa będą już idealnie miękkie, całość dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Danie solidnie oprósz natką pietruszki i podaj.