Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wołowina z warzywami. Idealna na obiad dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.03.2022 01:00

Wołowina z warzywami. Idealna na obiad dla całej rodziny

Wołowina z warzywami
canva/margouillatphotos

Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.

Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.

Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.

Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.

Przepis na wołowinę z warzywami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g wołowiny udźca wołowego

  • 2 duże marchewki

  • 7 młodych ziemniaków

  • korzeń pietruszki

  • pół puszki groszku zielonego

  • 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej

  • puszka pomidorów krojonych

  • natka pietruszki

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • słodka papryka mielona do smaku

  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

Jak zrobić wołowinę z warzywami?

Wołowinę pokrój na małe kawałki i obsmaż na oliwie na złoty kolor, następnie przełóż mięso do większego garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej wodę, żeby delikatnie przykryła mięso i duś na wolnym ogniu przez 30 minut.

W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni zeszklij na oliwie cebulkę z czosnkiem i dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez chwilę. Dodaj ziemniaki, całość oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką mieloną, wymieszaj.

Do garnka z mięsem dodaj fasolkę szparagową, groszek, pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, następnie dodaj potrawkę z ziemniaków i marchwi i duś pod przykryciem przez około 20-30 minut, do miękkości mięsa i warzyw.

Krojona marchewka

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej odrobinę. Kiedy mięso i warzywa będą już idealnie miękkie, całość dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Danie solidnie oprósz natką pietruszki i podaj.