Wrzuć kilka produktów do miski i odpal blender. Ten chłodnik zrobisz w 5 minut
Upały mają wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, ale też dietę. Podczas gorących dni nie w głowie nam tłuste potrawy i zawiesiste sosy. Mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Chłodnik z ogórków małosolnych będzie doskonałym wyborem. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu.
Chłodnik- idealny podczas upałów
Chłodnik jest orzeźwiającą zupą na bazie kefiru czy maślanki. Ta chłodna zupa dostarczy nam błonnika i witamin. Dodatkowo orzeźwi i zaspokoi głód, gdy temperatura na zewnątrz wciąż rośnie. Warzywa, które wykorzystujemy do przygotowania chłodnika wzmocnią naszą odporność, poprawią też stan włosów i skóry.
Chłodnik jest zupą polecaną osobom, które dbają o linię. To danie niskokaloryczne, ale zarazem sycące. Atutem jest błyskawiczne wręcz przygotowanie chłodnika. My polecamy wersję z ogórków małosolnych.
Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jakJak przygotować chłodnik z ogórków małosolnych?
Składniki:
- 4 ogórki małosolne
- koperek
- 6 niedużych pomidorów
- 1 ½ l kefiru
Ogórki przygotowujemy w blenderze, nie obieramy ze skóry. Dorzucamy koperek, 2 ząbki czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i ½ łyżeczki soli, pieprz oraz oliwę.
Całość miksujemy, uzyskujemy gęstą konsystencję i dolewamy kefir. Znów miksujemy. Możemy dodatkowo dosolić. Możemy dołożyć też rzodkiewki.
Chłodnik orzeźwi i doda zdrowia
Taki chłodnik z ogórków małosolnych jest bardzo smaczny i orzeźwiający. Przed podaniem możemy posypać porcję dodatkowo koperkiem. Warto podawać go schłodzony, wówczas najlepiej chłodzi i orzeźwia. Chłodniki są przygotowywane na bazie produktów mlecznych i są doskonałym źródłem białka.
Zawierają też fosfor, magnez, niacynę oraz witaminę A, C, B1, B2 i dużo wapnia. Chłodnik warto jeść po kuracji antybiotykowej, żeby odbudować florę bakteryjną jelit. Można przygotować też chłodnik na słodko. Owoce będą pyszną propozycją dla niejadków. Pisaliśmy o chłodniku Katarzyny Bosackiej. Podawaliśmy też przepis na chłodnik z botwinki.
Źróło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI